50's wiring a treble bleed

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
cocos

50's wiring a treble bleed

Příspěvek od cocos »

Zdravím, je mi jasné, že jak 50's wiring tak treble bleed zachovávají výšky při ubírání volume, jen bych chtěl zjistit, jestli jsou oba způsoby zapojení v tomto ohledu nějak rozdílné. Na netu jsem získal nějaké vědomosti z ciziny, ale zajímají mě i zdejší názory. Zná někdo teorii nebo má někdo osobní zkušenost?
Trevor
Odborník

Re: 50's wiring a treble bleed

Příspěvek od Trevor »

Možná by jsi měl přidat obrázky konkrétního zapojení, aby nedošlo k nedorozumění
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
cocos

Příspěvek od cocos »

Trevor píše: 28.12.2024 14:47 Možná by jsi měl přidat obrázky konkrétního zapojení, aby nedošlo k nedorozumění
Těch způsobů zapojení a komponentů v nich budou šílený kvanta, takže bych toto téma nesměroval moc konkrétně (ne že bych si byl jistý jak), nechal bych tématu volný průběh a doufal, že si z případných reakcí všichni něco odneseme.
noc33

Příspěvek od noc33 »

Nejvíce používané jsou tyto tři varianty: pouze kondenzátor, kondenzátor a resistor paralelně k sobě, kondenzátor a resistor sériově k sobě, variant používaných hodnot je více.
Obrázek
torst

Příspěvek od torst »

Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
cocos

Příspěvek od cocos »

torst píše: 29.12.2024 12:02 co lidi nevymyslí ...
https://guitarelectronics.com/bourns-50 ... se-spline/
Tak jsem hledal a v těchto "variable Treble bleeds" je i na výběr. Nikdo v Čechách to ale neprodává a nemají to ani u Thomanna.

https://mars-tronic.com/treblemaker-var ... pwQAvD_BwE

nebo

https://mythospedals.com/collections/gu ... eble-bleed
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Jsme češi, tak si poradíme , třeba...
TB.jpg
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
cocos

Příspěvek od cocos »

Trevor píše: 30.12.2024 1:12 Jsme češi, tak si poradíme , třeba...TB.jpg
Zajímavé, tak pájku mám, úplnej blbec taky nejsem, jen kdybych mohl prokouknout, jak to slepit dohromady. Když na to tak koukám, vypadá to celkem jednoduše, potenciometr, kondenzátory, rezistory, deska a přepínače. Věřím, že kdybych se nad tím trochu zamyslel, něco dostudoval, něco si načmáral, tak bych to dohromady splácal a možná i vylepšil. Uvidím, jestli se nadchnu. Taky se nabízí otázka, jestli není ze všech směrů výhodnější, pokud člověk není odborník a elektronika ho nezajímá, nechat si to poslat z Anglie za pár šupů a poprd.li, to už asi bude na každém. Každopádně toto bude asi nejlepší volba ke koupi, pokud se transakce v Anglii nešprajcne. Na rozšířenější verzi si lze vyzkoušet všechny možné varianty Treble bleed na všech svých kytarách a pak si zvolené verze v menším připájet napevno.

https://mars-tronic.com/treblemaker-var ... pwQAvD_BwE
torst

Příspěvek od torst »

O téhle problematice vím drahná léta, ale nikdy jsem neřešil. Teď jste mne trochu nakopli, tak jsem zaexperimentoval a poťák 500k v Cortce jsem přemostil svitkem o kterém vím jen to, že je to hnědý čtvereček se 2 dráty a nápisem 220 Us. V dávných ´90. jsem je nakoupil pro první snahy o "equalizaci". Teď se hodí. Pokud to není placebo, tak to ty výšky při ubírání volume opravdu krásně drží. Mám ještě 4 ks, pokud 30 let stáří nevadí, vrazim do dalších kytar.
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Keramický kondík Tesla 220pF/40V
Dotazy prosím do SZ
torst

Příspěvek od torst »

dík. hodí se pro tento účel? Ucho říká, že ano. :-)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Hele když ti vyhovuje, tak ho používej,tady fakt rozhoduje ucho,kdyby ses nudil můžeš zkusit připojit třeba dva nebo tři paraelně, jestli se ti to nezalíbí víc, ona každá kytara na to bude reagovat trošku jinak...
Dotazy prosím do SZ
torst

Příspěvek od torst »

V té Cortce to myslím pomohlo hodně. Pak jsem dal jeden do China headless a úplně výrazný rozdíl neslyším. No a chtěl jsem vybavit i Lespauly, ale tam mám pocit, že ten poťák výškám příliš neubližuje. Tak zas trochu klidním.
affordano

Příspěvek od affordano »

Kdysi jsem to nacpal do všech svých LP. Časem jsem to zase vyndal, možná jsem neměl ty správné hodnoty, ale nějak mi to v LP úplně sympatické nebylo, zvuk se sice vyčistil, ale zároveň ztenčil. Asi mám radši při stahování volume trochu té zahuhňanosti. V superstratech to však fungovalo ok.
cocos

Příspěvek od cocos »

affordano píše: 4.01.2025 20:50 Kdysi jsem to nacpal do všech svých LP. Časem jsem to zase vyndal, možná jsem neměl ty správné hodnoty, ale nějak mi to v LP úplně sympatické nebylo, zvuk se sice vyčistil, ale zároveň ztenčil. Asi mám radši při stahování volume trochu té zahuhňanosti. V superstratech to však fungovalo ok.
Tu zahuhňanost lze ale vyrobit pomocí knoflíku TONE když to zrovna potřebuju, ne? Treble bleede bez treble bleede zapojení si ale knoflíkama nenakroutím, je to tak a nebo mi něco ušlo?
torst

Příspěvek od torst »

V zásadě máš pravdu. Jde prostě o to, jak moc na které kytaře ty výšky u Volume ubývají a jak moc ti to vadí a jak moc chceš vrtat do třeba cenné, nedotčené kytary. Jak píšu, u té Cortky to potřeba bylo, u jiných asi ne. Ale hlavně, nejsem typický bluesman, který by to volume používal na regulaci vybuzeni ampu při hraní. U mne minimálně, spíš je on on/off využití.
affordano

Příspěvek od affordano »

Přesně tak, záleží na konkrétní kytaře a způsobu využití - jestli od stažené volume čekáš funky cink, tak treble bleed asi je správná cesta, já tohle zrovna od LP nečekám. Navíc stahovat volume a pak ještě tone, to už je docela akrobacie...
torst

Příspěvek od torst »

affordano píše: 14.01.2025 11:25 Navíc stahovat volume a pak ještě tone, to už je docela akrobacie...
Žádný problém! Natahneš přes oba knofly gumičku! :-F
affordano

Příspěvek od affordano »

Já ti nevím.... třeba Gibson mezitím vymyslí robot poťáky :lol: .
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“