Co je to dobrý sustain na LP Standard - aspoň 10 vteřin?
Pravidla fóra
Co je to dobrý sustain na LP Standard - aspoň 10 vteřin?
Chtěl bych se zeptat, co přesně znamená dobrý sustain na LP. Uvažuju o koupi nějaké kopie LP Standard (patrně od Epi) a všiml jsem si, že se tyhle kytary v délce sustainu docela liší. Tak se chci zeptat, jak dlouhy sustain má vaše LP.
Myslím to konkrétně takto: Když na kytaře nasucho zahrajete akord A a pak položite pravou ruku na tělo (úplně napravo, někde v oblasti uchycení pásu), jak dlouho vam kytara vibruje? Zjistil jsem, že některé levné kopie LP ze začátku vibrují silně, ale zhruba po osmi vteřinách najednou prudce přestanou, zatímco jeden lepší kus od Epi mi vydržel i přes 10s (rezonance přitom doznivala zcela plynule). Teď nemluvim o tom, co bylo slyšet, ale co bylo hmatatelně cítit rukou.
Co je podle vas slušný sustain u LP? Je to přes těch 10 vteřin? Nebo je to pořád málo? Zkuste si schvalně změřit svoji vlastní kytaru a dejte mi vědět, co jste zjistili. Zajímaly by mě zvlašť zkušenosti těch, kdo maji originály Gibsony.
Tenhle příspěvek sem dávám hlavně proto, že spousta lidi, podle mě, hodnotí sustain děsně subjektivně a namlouvají si, že mají skvělou kytaru, i když to tak úplně není pravda. Zkušení kytaristi to poznají, ale začátečníci se nechají snadno ošálit silnou rezonancí. Já mám např. doma Fendera, který myslím hraje skvěle - skoro se může rozskočit, takže se zdá, že by mohl mít i dlouhý sustain, ale když se to doopravdy změří, tak to není žádná sláva. Na Fenderu to pochopitelně nevadí, je to kytara o něčem jiném (navíc má páku, takže nelze čekat příliš dlouhý sustain), ale LPečko Standard by sustain mit mělo, tak proto se ptám, jaké jsou vaše konkrétní měřitelné zkušenosti, a co je, podle vás, skutečně dobrý sustain.
Díky a hudbě zdar.
Myslím to konkrétně takto: Když na kytaře nasucho zahrajete akord A a pak položite pravou ruku na tělo (úplně napravo, někde v oblasti uchycení pásu), jak dlouho vam kytara vibruje? Zjistil jsem, že některé levné kopie LP ze začátku vibrují silně, ale zhruba po osmi vteřinách najednou prudce přestanou, zatímco jeden lepší kus od Epi mi vydržel i přes 10s (rezonance přitom doznivala zcela plynule). Teď nemluvim o tom, co bylo slyšet, ale co bylo hmatatelně cítit rukou.
Co je podle vas slušný sustain u LP? Je to přes těch 10 vteřin? Nebo je to pořád málo? Zkuste si schvalně změřit svoji vlastní kytaru a dejte mi vědět, co jste zjistili. Zajímaly by mě zvlašť zkušenosti těch, kdo maji originály Gibsony.
Tenhle příspěvek sem dávám hlavně proto, že spousta lidi, podle mě, hodnotí sustain děsně subjektivně a namlouvají si, že mají skvělou kytaru, i když to tak úplně není pravda. Zkušení kytaristi to poznají, ale začátečníci se nechají snadno ošálit silnou rezonancí. Já mám např. doma Fendera, který myslím hraje skvěle - skoro se může rozskočit, takže se zdá, že by mohl mít i dlouhý sustain, ale když se to doopravdy změří, tak to není žádná sláva. Na Fenderu to pochopitelně nevadí, je to kytara o něčem jiném (navíc má páku, takže nelze čekat příliš dlouhý sustain), ale LPečko Standard by sustain mit mělo, tak proto se ptám, jaké jsou vaše konkrétní měřitelné zkušenosti, a co je, podle vás, skutečně dobrý sustain.
Díky a hudbě zdar.
no na fenderu nebudes mit nikdy tak dlouhy sustain jako na LP. si vem, ze na LP je toho dreva 2x tolik a neco taky udela ta pevna kobyla jak jsi napsal.
jinak bych sustain nepokladal za to nejdulezitejsi na kytare. kdo ho chce, at si poridi kytaru, ktera ho ma.. ale pro nekoho nemusi byt vubec dulezity.
jinak jsem si asi 3x za zivot zahral na LP stand. nekdy z pocatku devadesatych let a je to docela VELKY rozdil oproti tem levnym kopiim za par tisic, i oproti Epi stand.
ale taky ta kytara stoji 75t. ze...
jinak bych sustain nepokladal za to nejdulezitejsi na kytare. kdo ho chce, at si poridi kytaru, ktera ho ma.. ale pro nekoho nemusi byt vubec dulezity.
jinak jsem si asi 3x za zivot zahral na LP stand. nekdy z pocatku devadesatych let a je to docela VELKY rozdil oproti tem levnym kopiim za par tisic, i oproti Epi stand.
co to je za blbost určovat jak je to dlouhý na vteřiny , přece je jinej sustain když brnknu na nejhlubší E notu nízkýho E a na Ečko na 24 pražci u vysokýhi E
Fender Y. Malmsteen stratocaster ,Fender standard stratocaster,Cort Earth 200 + SD Woody,Marshall TSL 602,BOSS CS-2, GE-7, NS-2, DOD YJM 308,Digitech Digidelay,VOX Bulldog dist, Kabely Fender Elrctro-volt
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
naopak... fendrovské táhnutí strun tělem sustainu pomůže, horší je to se šroubama v krku, ale zase delší menzura= větší napětíqwer píše:no na fenderu nebudes mit nikdy tak dlouhy sustain jako na LP. si vem, ze na LP je toho dreva 2x tolik a neco taky udela ta pevna kobyla jak jsi napsal.
A je dozt zcestný se na to ptát... záleží na mnoha jinejch věcech než je kytara.... já ti vytýhnu s behringer stratu klidně 5minutovej sustain.... naboostuju to, vyhulím hlavu a chytnu vazbu...
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
mě taky... nic ve zlým samozřejmě... Ale vážně bych v tom nehledal nic co to není... je to vlastnost, ne ukazatel kvality....
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
To Greeg: Ptal jsem se na sustain při akordu A.
To turbo_MaCk: Já mluvil o kytaře na sucho.
To Pavel68: Mně zas tak zcestná ta otázka nepřipadá. Sice sustain není vše, ale je to jedna z důležitých známek dobré konstrukce kytary - zvlášť u LP. Když někdo řekne, že kytara zpívá, zatímco jiná je mrtvá, tak je to podle mě dáno především tím, že hraje dřevo a ne jen snímač. No a dlouhý sustain myslím naznačuje, že to dřevo opravdu hraje. Občas tady někteří naznačují, že jejich originály Les Pauly strčí všechny ty sh_ty od Epiphonu totálně do kapsy, tak jsem jen chtěl mít srovnání, abych se ujistil, že si mám opravdu šetřit celý život na originál a Epi nechat tak leda na topení v kamnech
To turbo_MaCk: Já mluvil o kytaře na sucho.
To Pavel68: Mně zas tak zcestná ta otázka nepřipadá. Sice sustain není vše, ale je to jedna z důležitých známek dobré konstrukce kytary - zvlášť u LP. Když někdo řekne, že kytara zpívá, zatímco jiná je mrtvá, tak je to podle mě dáno především tím, že hraje dřevo a ne jen snímač. No a dlouhý sustain myslím naznačuje, že to dřevo opravdu hraje. Občas tady někteří naznačují, že jejich originály Les Pauly strčí všechny ty sh_ty od Epiphonu totálně do kapsy, tak jsem jen chtěl mít srovnání, abych se ujistil, že si mám opravdu šetřit celý život na originál a Epi nechat tak leda na topení v kamnech
Naposledy upravil(a) Kytharos dne 22.02.2008 9:02, celkem upraveno 1 x.
Víš mně tyhle zákopový přestřelky origo vs. kopie visely vždycky u vyměšovacího otvoru
Každá,opakuji KAŽDA kejtra hraje jinak!I 2 kusy ze stejný série,2 po sobě následující sériový čísla budou hrát rozdílně...
To ti dám písemně...
Jestli chceš celej život šetřit na origo-prosím,jestli ne taky dobře...
Každá,opakuji KAŽDA kejtra hraje jinak!I 2 kusy ze stejný série,2 po sobě následující sériový čísla budou hrát rozdílně...
To ti dám písemně...
Jestli chceš celej život šetřit na origo-prosím,jestli ne taky dobře...
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Ze kytara zpiva je podle me soucet toho, ze je z kvalitnich soucastek a kvalitne smontovana, ale hlavne diky tomu, ze k sobe vsechno pasuje. Ze ma nekdo kytaru od znacky XYZ z mahagonu a ve tvaru LP jeste neznamena vubec nic - ne pokud tam napriklad nejsou gibsonovsky P-90ky. Urcite se shodnem na tom, ze snimace maji velkej podil na zvuku a pokud tenhle clanek je jinej, pak ani ten zvuk nemuze byt puvodni. Stejne tak prispeje ke zvuku dobre vysuseny drevo atd., je to zkratka celkova rovnovaha a cokoli ji narusi tak muze zavinit tu "nezpevnost"
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
- Little.Sick.Fish
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem zkoušel sustain, ale vibrace za kobylkou jsou docela slabý, největší jsou na těch rozích u krku, tam jsem to cítil přes 10 vteřin, za kobylkou slabejch 5.
kytary:Epiphone SG G400 Goth (snímače Dimarzio PAF Classic), Fokus Strat S-S-S K.A.
komba: Laney VC50, Behringer GMX 110
efekty: Wah GD-45, Danelectro Milkshake chorus, Danelectro PB&J delay
komba: Laney VC50, Behringer GMX 110
efekty: Wah GD-45, Danelectro Milkshake chorus, Danelectro PB&J delay
"Mereni" (spis poslech) sustainu kytary je ciste subjektivni vec - kazdy jinak slysi ruzne frekvence, kazdy jinak vnima dotekem ruzne frekvence, atd... takze se to neda takhle posoudit. Az ti projde rukama vic kytar, poznas, ktera "hraje" a ktera ne...
Co se tyce tech Epi LP, tak kdyz ja zkoumam drevo a celkovy zpracovani a chci slyset sustain, brnknu si na sucho ton nekde na 14-15. prazci na G nebo D strune (benduju, lehce "tremoluju"
) a posloucham - kdyz ton zni a pak rychle zmizi, neni to OK, u drazsich Epi LP to bylo v pohode - tzn. postupne doznivani po dlouhou dobu (delsi nez sroubovany krky a jiny kobyly u kytar o 10tis. drazsich).
Ale samzrejme taky zalezi na spravnem serizeni kytary, nastaveni krku, hlavne dohmatu...
Proste, neda se to takhle posoudit, jak pises ty...
Co se tyce tech Epi LP, tak kdyz ja zkoumam drevo a celkovy zpracovani a chci slyset sustain, brnknu si na sucho ton nekde na 14-15. prazci na G nebo D strune (benduju, lehce "tremoluju"
Ale samzrejme taky zalezi na spravnem serizeni kytary, nastaveni krku, hlavne dohmatu...
Proste, neda se to takhle posoudit, jak pises ty...
Naposledy upravil(a) petrpeter dne 23.02.2008 12:43, celkem upraveno 2 x.
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... 
Pokud nemas hodne dobryho Squiera nebo mexico Fendra, tak se tem "vykyvum" moc nedivim... V podstate kazda kvalitni kytara (myslim drevo, mechanika, nultak, zpracovani - bohuzel hodne vysoka cenova relace) by mela mit sustain popsany vyseRJ píše:U strata jsou normální velké výkyvy ,že? Že zprvu silný ton, ale pak rychlí zeslabení a tichý dozvuk . Ne že by mě to vadilo, jen jestli to je normální
Necekej od nejaky levny kopie Strata super zvuk a sustain
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... 
Mexiko , bahenní Jasan. Já myslel, že to je prostě takovej zvuk Stratů obecně. Lp má takový vyrovnaný a dlouhý tón , kdežto strat má výkyvy, ne?petrpeter píše:Pokud nemas hodne dobryho Squiera nebo mexico Fendra, tak se tem "vykyvum" moc nedivim... V podstate kazda kvalitni kytara (myslim drevo, mechanika, nultak, zpracovani - bohuzel hodne vysoka cenova relace) by mela mit sustain popsany vyseRJ píše:U strata jsou normální velké výkyvy ,že? Že zprvu silný ton, ale pak rychlí zeslabení a tichý dozvuk . Ne že by mě to vadilo, jen jestli to je normální
Necekej od nejaky levny kopie Strata super zvuk a sustain
Stratocaster : Čína, Mexiko HSS
Akustika : jedna od táty z roku 1974, druhá je Nylonka od Schneidera
Kombo: VOX AD60VT
Nevim co teda temy "vykyvy" myslis, ale ton by mel doznivat pozvolna postupne... a zvlast u bahenniho jasanu
Mas spravne serizenou kytaru? Krk, dohmat, tremolo...
Jak vypada spoj krku a tela - rovne loze krku... ?
Máš recht, ted jsem to testoval, a ten ton fakt doznivá postupně . Ale u té činy z olše je jinej. Výkyv, to jsem myslel, že ten ton prostě není tak vyrovnanej po celou dobu, co zní.petrpeter píše:Nevim co teda temy "vykyvy" myslis, ale ton by mel doznivat pozvolna postupne... a zvlast u bahenniho jasanu
Ale je fakt, že Fender by potřeboval seřídit. Hlavně dohmat mám asi moc nízko, jenže ty některé šroby co tam jsou maj uplně sjetý hlavy, takže se s nima nedá moc otáčet. Nevíš, jestli tam jsou normální šrouby, nebo nějaké Made in Fender za 5 kil?
Stratocaster : Čína, Mexiko HSS
Jestli myslis ty maly "cerviky" - sroubky v kamenech tremola, myslim ze se daji koupit zvlast, na zahr. eshopech jsou urcite, ale ma je myslim i Soller (www.sollerguitars.com), vsechny ostatni srouby (na pickguard, snimace,...) muzes normalne vzit taky tam... to neni nic "extra Fender"