Rockman Tom Scholz
Pravidla fóra
Re: Rockman Tom Scholz
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Instantní 3rd Stage. Na začátku myslím Pete Thorn nehraje žádnou originální skladbu z toho alba, ale perfektně se do Scholzova stylu trefil.
Trochu mě překvapuje, když už je to v podstatě hotový zvuk k poslání do PA, že to už nemá v sobě DI, tedy balanced signál a XLR konektor.
Trochu mě překvapuje, když už je to v podstatě hotový zvuk k poslání do PA, že to už nemá v sobě DI, tedy balanced signál a XLR konektor.
Přesně to mě taky napadá. Nebo naopak: Že to nemá nějaký druhý výstup do kyt. aparátu (když je to podlahová krabice), kde by byl nějak "odspeakersimulovaný" zvuk pro normální apec.
Tam je asi otázka, jak jsou ty obvody řešené. Asi podle originálních schémat Toma Scholze, kde těžko říci, v které části obvodu se ta ekvalizace odehrává, zda ji jde jednoduše odpárat, a co by vlastně zbylo, kdyby se to udělalo.torst píše: 23.01.2025 11:15 Přesně to mě taky napadá. Nebo naopak: Že to nemá nějaký druhý výstup do kyt. aparátu (když je to podlahová krabice), kde by byl nějak "odspeakersimulovaný" zvuk pro normální apec.
BOSS DS-1 :O)
Máme ho tu!
https://www.music-city.cz/dunlop-mxr-ro ... 0033466955
... to video je dost zoufalý-prostě hrát Rockmanem do kyt. aparátu je nonsens.
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Zrovna jsem chtěl to poslat s dovětkem "Něco pro torsta"
EDIT: No ty vo*e, za 7 590 Kč koupíš na bazaru originál, ne?
Hraju na kytary a mašinky
Zhruba jo, když je na prodej. Už se moc neviději. MXR koupim, až bude na bazaru za polovic.
Souhlas, tahle předváděčka, při té ceně, musí od koupě spíš odradit. Ukázka toho, co a jak na Rockmana nehrát, a v jakém zapojení ho nepoužívat.torst píše: 23.01.2025 22:21 Máme ho tu!
Ostatně, při dnešních cenách jiného gearu pro DI hraní, je to spíš hračka pro nostalgiky nebo nějaký specifický revival, třeba KFJ...
Když řešíš spíš to, co hraješ než přes co hraješ (nesypeš tam hájgejny) a s digitálem ti ujel vlak (a vlastně ho a priory odmítáš), a chceš jezdit bez apce, proč vlastně ne (přičemž takové lidi znám). Možností na ovládání tak akorát, jen, imho by byla fajn možnost zapínání toho chorusu a možnost přepínání módů na fsw (takhle ten přepínač, IMO, nemá smysl - vypínatelné zapojení do std gearu je značně otázné, slyš(viz) právě to zapojení do Maršála z music-city). Jen s cenou soupeřící s UAFx preampama, Iridiem apod. místo s TC ampworx, jsem zvědav na masovost rozšíření.
Jenže problém je fakt ten hodně specifický zvuk - čistý silně komprimovaný (cln2) nebo podivně tenký (cln1), zkreslený specificky středový a s hodně gainem už v nastavení edge, přičemž možnosti ekvalizace chybí. Použití bych fakt viděl jen pro nějakého nostalgického šílence, který chce kopírovat všechny ty kapely a alba, kde se Rockman použil. Ale spíš ty "líné", jako byly čsl. kapely a studia (proto jsem zmiňoval KJF, kedy Kroky), které už se s nějakou další postprodukcí toho kytarového zvuku moc nezabývaly.José píše: 24.01.2025 12:45 Když řešíš spíš to, co hraješ než přes co hraješ (nesypeš tam hájgejny) a s digitálem ti ujel vlak (a vlastně ho a priory odmítáš), a chceš jezdit bez apce, proč vlastně ne (přičemž takové lidi znám). Možností na ovládání tak akorát, jen, imho by byla fajn možnost zapínání toho chorusu a možnost přepínání módů na fsw (takhle ten přepínač, IMO, nemá smysl - vypínatelné zapojení do std gearu je značně otázné, slyš(viz) právě to zapojení do Maršála z music-city). Jen s cenou soupeřící s UAFx preampama, Iridiem apod. místo s TC ampworx, jsem zvědav na masovost rozšíření.
Vlastně to ani není dobrá volba pro nějaký Boston revival (je u nás nějaký? zasloužili by si to), protože nejstěžejnější a nejúspěšnější první 2 alba jsou nahrávána na Marshally, asi se spoustou dalšího studiového gearu z dílny Toma Scholze. A při vší úctě k tomu, jak TS v Rockmanu ten zvuk nasimuloval, to prostě zní na 3. albu (3rd Stage) s Rockmanem trochu plastově a chemicky. Na dalších albech, která přišla po hoodně dlouhé přestávce, už určitě hrají jeho rackové produkty, které mají mnohem víc možností. Zvuk na těch dalších albech sice Rockmana stále nezapře, ale je to mnohem tlustší "wall of sound". Ostatně se stačí podívat na YT na novější živáky Boston, jaké mohutné racky mají za zády. Včetně kytarových beden, nejspíš z produkce SR&D (Scholz Research & Development), protože kromě Rockmana a jeho rackových verzí (a dalších efektů a pomůcek, jako výkonové brzdy) existovaly i zesilovače, komba a bedny SR&D.
Tady v 10. minutě mluví Rick Beato o ekvalizaci Scholzova zkresleného zvuku. A taky jsou tam slyšet separované kytarové party:
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Já si říkal, proč to zní tak blbětorst píše: 23.01.2025 22:21 ... to video je dost zoufalý-prostě hrát Rockmanem do kyt. aparátu je nonsens.
Tak to musíš doufat, že to JHS neprofláknou v nějaké epizodětorst píše: 24.01.2025 10:07 Zhruba jo, když je na prodej. Už se moc neviději. MXR koupim, až bude na bazaru za polovic.
Tak já třeba o kapele Boston vím jenom proto, že tady torst před lety začal blbnout s RockmanemFořt píše: 24.01.2025 13:08 Vlastně to ani není dobrá volba pro nějaký Boston revival (je u nás nějaký? zasloužili by si to)
Souhlas. Kdyby to udělal Behringer za tisícovku nebo TC jako toneprint pedál, tak bych to chápalJosé píše: 24.01.2025 12:45 Jen s cenou soupeřící s UAFx preampama, Iridiem apod. místo s TC ampworx, jsem zvědav na masovost rozšíření.
Hraju na kytary a mašinky
Měl jsem X100 pár let, už po něm netoužím, tak jenom poznámka na okraj. Nemá echo jako originál, bylo by to moc drahé a krabičku s echem má prý doma skoro každý a aby to šlo ovládat nohou, musí se k tomu dokoupit switch asi za 2500Kč, ten na krabičce je pouze Bypass.
Naposledy upravil(a) cid dne 24.01.2025 15:10, celkem upraveno 1 x.
Tak jsem si zase z nostalgie prošel srovnání prvních "nerockmanových" 2 alb Boston se 3. albem, prvním "rockmanovským", a Tom Scholz jako zvukový inženýr má můj obdiv. Ona tam ta rockmanovská "plastikovost" zas až tak znát není. Bůhví, na co to nahrával, obyčejný řadový Rockman - sluchátkový zesilovač to IMHO nemohl být. To samé bych řekl u Def Leppard.
Typicky surově rockmanovské album, z těch západních je projekt Phenomena (1985):
Typicky surově rockmanovské album, z těch západních je projekt Phenomena (1985):
U toho Scholze nevím, tam bych mu nic než Rockmana nepřisuzoval, ale u těch Def Leppard, Hysteria, tam je ten zvuk kulatější, to není ten napěněný X100. Někde jsem to i četl, že měli ve studiu nějaký spešl atyp.
P.S.: Taky když občas poslouchám ty covery DL přes klasický X100 (sám jsem si doma něco taky nahrál), tak je poznat, že se zvuk liší od originálu tou ostrostí, umělostí,
P.S.: Taky když občas poslouchám ty covery DL přes klasický X100 (sám jsem si doma něco taky nahrál), tak je poznat, že se zvuk liší od originálu tou ostrostí, umělostí,
https://hudebnibazar.cz/mxr-rockman-x-1 ... /ID657864/torst píše: 24.01.2025 10:07 Zhruba jo, když je na prodej. Už se moc neviději. MXR koupim, až bude na bazaru za polovic.
Co dodat?
Fořt, Phenomena: bez výhrad, toť on !
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Kroky? Ani zdaleka tam Rockmana neslyším. Ten chorus tam utvrzuje ještě navíc ta málo intonující zpěvačka. I když ono tam je špatně spoustu věcí.
Ať už to tu neomíláme dokola. Def Leppard podle Mika Stepleyho sice použili na většinu kytarových stop Rockmana, ale byl (po vzoru pro ZZTop) upravený Tomem Scholzem. Byl s jiným zvukem a charekterem zkreslení a možností vypnout efekty. Také se tam mihnul Gallien Krüeger.....
Navíc pod značkou Rockman byla spousta efektů, preampů apod. Třeba XPR a Distortion Generator hrál jinak.
Navíc pod značkou Rockman byla spousta efektů, preampů apod. Třeba XPR a Distortion Generator hrál jinak.