Levná akustika 45mm ořech a 650mm menzura
Pravidla fóra
Levná akustika 45mm ořech a 650mm menzura
Ahoj,
potřebuji levnou kytaru (na cvičení do kanceláře, nechci tam nechávat některého ze svých Furchů) - max do cca 10 000,-, spíš míň, ale s 45mm ořechem a 650mm menzurou.
Koukal jsem klasicky na Cort nebo HB, ale v těchhle rozměrech to není, a dát 17000,- za polopřekližkovýho Furcha fakt nechci.
Co takového se vyrábí?
potřebuji levnou kytaru (na cvičení do kanceláře, nechci tam nechávat některého ze svých Furchů) - max do cca 10 000,-, spíš míň, ale s 45mm ořechem a 650mm menzurou.
Koukal jsem klasicky na Cort nebo HB, ale v těchhle rozměrech to není, a dát 17000,- za polopřekližkovýho Furcha fakt nechci.
Co takového se vyrábí?
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Re: Levná akustika 45mm ořech a 650mm menzura
Pokud vím, tak Cort Earth je dread a dela se s 45mm. Me by stacil krk z takove kytary na projekt
A myslím si, ze Eastman má nějakou zakladni radu pod jiným brandem, ktera bude za tech cca 10k. Oni maji ten americkej rozmer nulaku, tj. 1 a 3/4 palce. Jo, a preklizkovy Furch (Durango nebo rada 40) uz se nevyrábí. Sam jsem mel a byla to fajn kytara.
Tak by mohla byt za slusny peniz na bazaru?
Cort Earth by byl dobrej, ale s 45mm jsem nenašel.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Tak Cort s ořechem 45 mm se najde, ale menzuru má jenom 643 mm. Zvukově docela dobrý, ale potřebuje seřídit, hlavně výška strun
na ořechu. Cena na dnešní dobu docela v pohodě. Pokud se ti podaří vybrat dobrý kus, nic neriskuješ.
https://kytary.cz/cort-earth-70-w-ns/HN134959/
na ořechu. Cena na dnešní dobu docela v pohodě. Pokud se ti podaří vybrat dobrý kus, nic neriskuješ.
Jo, už jsem zjistil, W (předpokládám wide) znamená 45mm. Hledal jsem u Thomanna a ten ty 45mm nemá, tak jsem usoudil, že to Cort nedělá.Orfeus píše: 1.12.2024 22:00 Tak Cort s ořechem 45 mm se najde, ale menzuru má jenom 643 mm. Zvukově docela dobrý, ale potřebuje seřídit, hlavně výška strun
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
např.:Čavli píše: 9.12.2024 11:53Jo, už jsem zjistil, W (předpokládám wide) znamená 45mm. Hledal jsem u Thomanna a ten ty 45mm nemá, tak jsem usoudil, že to Cort nedělá.Orfeus píše: 1.12.2024 22:00 Tak Cort s ořechem 45 mm se najde, ale menzuru má jenom 643 mm. Zvukově docela dobrý, ale potřebuje seřídit, hlavně výška strun
https://www.humlmusic.cz/detail/cort-earth-70-w-ns
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Já bych spíš tipl, že malí prodejci doprodávají staré kusy, protože Earth 70 W už není uvedena ani na stránkách Cortu. Proto to u velkých prodejců už není v nabídce.
To dává smysl. Nicméně, tenhle krok zpět nechápu. Vždyť už i Martin, ten nejtradičnější výrobce, si uvědomil, že přechod na úzký krk 11/16 byl chybou a vrátil se zpět k širšímu 1 a 3/4.
Lidé jsou za posledních 100 let o cca 12 cm vyšší, tak posun k 45mm ořechu mi přijde logický.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Tak jsem vyselektoval 2 kytary
1. Sigma Guitars DM-MT
2. Cort Earth 70 W NS
Měl jste někdo možnost přímé konfrontace?
Nechci to vybírat na prodejně, je to pro mně jen levná kytara do práce, a jde to vrátit, seřídit si to umím sám.
1. Sigma Guitars DM-MT
2. Cort Earth 70 W NS
Nechci to vybírat na prodejně, je to pro mně jen levná kytara do práce, a jde to vrátit, seřídit si to umím sám.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Asi ti nepomůžu, ale řešil jsem to samé. Nakonec jsem si do práce vzal svého druhého nejdražšího Taylora. Protože jsem si nějak nedokázal představit, hrát na něco jiného. Když jsi zvyklý na Furchy, jsem zvědavý, jestli tě uspokojí Cort nebo Sigma. Samozřejmě jestli je riziko poškození/ukradení kytary v práci, asi to jinak řešit nejde.
Pozri este Dowiny, robili skoro vsetky s cca 45, rozne cenovky aj typy, ale neviem, ako su na tom s vyrobou teraz
Subjektivně... šel bych do té SigmyČavli píše: 16.12.2024 22:04 Tak jsem vyselektoval 2 kytary
1. Sigma Guitars DM-MT
2. Cort Earth 70 W NS
Já měl kdysi ty Cortky Earth 70 a i 850 dokonce i 870 dlouho na takový to tahání všude možně a byly na tohle naprosto skvělý. Je to už silná nostalgie…
No a Sigma ve mně evokuje stále ten tým z Olomouce - Sigma Olomouc ale to je asi subjektivní 
To je, protoze mne zase silne pripomina objektivy 
Jojo jasný je to zajímavý mně by se kámoši kvůli te Sigmě v hospodě smáli…
proto za mě levná kytara co ještě trošku hraje = Cort. Sigmy jsem měl v ruce dražší polomasivy ještě se starším logem na hlavě, byly to kopie D18 a D28 od Martinů a ty docela hrály, ale cena je trošku jinde asi tak…
Dneska přišel Cort Earth 70 W NS.
Nejsem odborník na levné kytary, a srovnávat to s kytarama za 10 násobek ceny by byla blbost.
Žádnou levnou kytaru jsem nikde nezkoušel, žádný kus nevybíral, a už hodně let neměl v ruce kytaru pod 30 tis. Kč (při dnešních cenách spíš 40 tis.). Prostě jen objednal u kytary.cz. Původně jsem chtěl objednat i tu Sigmu a jednu vrátit. Ale nakonec mám jen Corta, tak nemám srovnání.
Chci to jen do práce na zeď, když si chci něco zkusit, nebo někdy pocvičit. Občas i píseň proti trudomyslnosti asi taky bude ...
Ale objektivně - 100% zpracování, vše perfektně sedí a lícuje, krk rovný, pražce dobře zabroušené.
Seřízení dobré až budu měnit struny, poladím možná ještě trochu ořech. Ale to jsem dělal i u Furcha za 50.000,-
Struny jsem zatím neměnil (podle barvy PhBr, a pocitově .012, podle výrobce snad D'Addario EXP16), časem dám Elixíry, protože mám zásobu a už na ně nehraju (na Furchy už jen XS, a i Furch to dělá).
Hraje to slušně, ale zatím je to trochu surové. Uvidíme až se trochu ohrají struny.
Oktávky ladí perfektně. Sustein slušnej, nic hluchého jsem nenašel, basy jsou slabší, to se dalo ale předpokládat. Je to spíš tím, že jsem zvyklý na svoje D s fakt silnými basy, a zebranové G má basy o trochu slabší, ale nádherné.
Oproti Furchu nemá ořech 45mm (jak se píše), ale 44,5mm, krk mi sedí (C). Rozteč strun na ořechu je ale o 1,5 mm menší, a to je v ruce poznat už dost.
Mám tu TUSQ předřezané ořechy do Furcha, ale ten pasovat nebude - uvidím, možná dám časem lepší ořech (a sedlo) a struny trošku roztáhnu.
O 2mm kratší menzura pocitově poznat není.
Mechaniky nic moc, má to dost strmý převod (Cort neudává).
Každopádně to stálo 5590,- a za tu cenu fakt super. Vůbec jsem nečekal tak solidně zpracovanou a hratelnou kytaru v této ceně.
Malá ukázka susteinu v příloze, měl jsem obavy jak ty slajdy budou znít, ale myslím, dobrý.
Nejsem odborník na levné kytary, a srovnávat to s kytarama za 10 násobek ceny by byla blbost.
Žádnou levnou kytaru jsem nikde nezkoušel, žádný kus nevybíral, a už hodně let neměl v ruce kytaru pod 30 tis. Kč (při dnešních cenách spíš 40 tis.). Prostě jen objednal u kytary.cz. Původně jsem chtěl objednat i tu Sigmu a jednu vrátit. Ale nakonec mám jen Corta, tak nemám srovnání.
Chci to jen do práce na zeď, když si chci něco zkusit, nebo někdy pocvičit. Občas i píseň proti trudomyslnosti asi taky bude ...
Ale objektivně - 100% zpracování, vše perfektně sedí a lícuje, krk rovný, pražce dobře zabroušené.
Seřízení dobré až budu měnit struny, poladím možná ještě trochu ořech. Ale to jsem dělal i u Furcha za 50.000,-
Struny jsem zatím neměnil (podle barvy PhBr, a pocitově .012, podle výrobce snad D'Addario EXP16), časem dám Elixíry, protože mám zásobu a už na ně nehraju (na Furchy už jen XS, a i Furch to dělá).
Hraje to slušně, ale zatím je to trochu surové. Uvidíme až se trochu ohrají struny.
Oktávky ladí perfektně. Sustein slušnej, nic hluchého jsem nenašel, basy jsou slabší, to se dalo ale předpokládat. Je to spíš tím, že jsem zvyklý na svoje D s fakt silnými basy, a zebranové G má basy o trochu slabší, ale nádherné.
Oproti Furchu nemá ořech 45mm (jak se píše), ale 44,5mm, krk mi sedí (C). Rozteč strun na ořechu je ale o 1,5 mm menší, a to je v ruce poznat už dost.
Mám tu TUSQ předřezané ořechy do Furcha, ale ten pasovat nebude - uvidím, možná dám časem lepší ořech (a sedlo) a struny trošku roztáhnu.
O 2mm kratší menzura pocitově poznat není.
Mechaniky nic moc, má to dost strmý převod (Cort neudává).
Každopádně to stálo 5590,- a za tu cenu fakt super. Vůbec jsem nečekal tak solidně zpracovanou a hratelnou kytaru v této ceně.
Malá ukázka susteinu v příloze, měl jsem obavy jak ty slajdy budou znít, ale myslím, dobrý.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Zajimave... ma takovy primocary zvuk. Posledni Cort, kterej jsem zkousel, bylo gold 8 gecko. A to je uz sakra dospela kytara. No tak nezbyva, nez ti gratulovat ke spokojenosti s kytarou v cene futralu