NEJLEPŠÍ OVERDRIVE

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
krasty

Re: NEJLEPŠÍ OVERDRIVE

Příspěvek od krasty »

Zadej si do vyhledávače "dumble sound" a pochopíš hned, jaký zvuk to je. Videí je spousta.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
torst

Příspěvek od torst »

Koupil jsem bazarem Ibanez CM-5 Classic Metal.
https://modulargrid.net/p/ibanez-cm5-cl ... distortion
Nějaký čas jsem po něm koukal, ukázky zněly dobře. Mám z té řady dva Powerleady, ty se moc nepovedly, je to taková devadesátková snaha o rádoby modern metal-dunivý zvuk s přebytkem basů (také na něj dobu hrál náš basák a s basou se pojil dobře. Jeden jsem modifikoval podle netu směrem k normálnímu zvuku a zlepšení).
CM-5 Hraje ale dobře, kytarově, s parádní lampovou barvou. Nebál bych se zařazení do MIAB, i když mě asi hyenik prokleje! Gainem přejedeš prostě od nabuzené lampy až k ječícímu současnému Marshallu. Korekce pracuje decentně, ve střední pozici je to tak akorát, žádný extrém. Ubírání zkreslení pomocí volume na kytaře funguje dost dobře, samozřejmě ne tak jako u skutečné lampy, ale myslím že i o dost lépe než na obecně uznávaném etalonu lampových simulací Line6 POD.
Porovnával jsem s dalšími krabicemi, nejblíže je Bluesdriver BD-2, opravdu velká podobnost, CM5 má jen větší rozsah zkreslení a trošku ostřejší zvuk.
Jediná bolest té pětkové řady je nespolehlivý spínač, který po čase začne vynechávat. Průšvih je, že tlačítko na desce je atypické, nesehnatelné a jeho nahrazení dostupným obtížné. Na fotkách jsem zjistil, že existují 2 edice: Normální tiskací nápis a švabach. Mám ten druhý!
Možná, že zkusím i Trash Metal, to je podle poslechy na YT MBDRIAB !

Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Hyenik, krasty: použít strejdu gůgla mě nenapadlo, asi mám nějaké slabší období :)
To vypadá slibně, ony ty nahrávky u Thomanna jsou takové.... No, ne úplně vypovídající (občas mám pocit, že to zní skoro všechno stejně), ale podle toho, co jsem zkusil najít a poslechnout, to vypadá, že bych si s tím mohl rozumět (určitě víc než s Ratem). Při příští objednávce vezmu a pak dám vědět.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
affordano

Příspěvek od affordano »

Na "Dumble" sound používám Dumbler od Rowin, který případně ještě přednakopnu "Klonem" od Caline. Za málo peněz masakr muziky....
IMG_20250118_124737_189~2.jpg
affordano

Příspěvek od affordano »

Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Takže poslušně hlásím (jak jsem slíbil): HB Dr.D přišel, vyzkoušel jsem a má u mě místo zajištěno. Nebudu porovnávat s nějakým originálem, nemám s čím, mohu pouze vyjádřit svůj osobní názor, a za mě teda "dost dobrý". Ony tyhle zvukotvorné věci jsou vždy hodně individuální, každý to cítí a vnímá trochu jinak, v tomhle případě je pro mě možná výhodou, že jsem neměl žádná "a priori" očekávání, jak by to mělo jakože hrát. Takže jsem s těmi knoflíky začal kroutit zcela instinktivně a jenom hrál a poslouchal, co z toho leze. A podle mého je to velmi použitelný overdrive, s dostatečně "tučným" zvukem a zejména v oblasti crunche až měkkého OD velmi lahodící mým uším. A poměrně univerzální, opravdu "dobře" hraje v poměrně širokém rozsahu nastavení. Kdybych měl porovnávat nesrovnatelné, (ony ty krabičky jsou trochu z jiného soudku) tak třeba na klasickém TS nastavím v podstatě jeden zvuk, který se mi s danou kytarou a na daném aparátu líbí, pak je tam ještě určitý rozsah, kdy jsou ty zvuky ještě třeba použitelné, ale už nejsou můj šálek kávy - no a tím to končí. Tohle je opravdu hodně variabilní.
affordano

Příspěvek od affordano »

To mám radost, že jsi dospěl k podobnému závěru jako já. Sice jsem Dr.D přímo neměl, ale měl jsem Tomsline a Rowin, počítám, že je to v podstatě tentýž obvod, a u Rowin Dumbler jsem i skončil - pro moje potřeby skvělý tučný huňatý zvuk s překvapivou variabilitou, nakonec u mne vytlačil z pedalboardu i další skvělý box - BB Preamp. Jako bonus beru (zatím) naprostou spolehlivost při live použití (už přes rok, snad jsem to teď nezakřiknul). S origo Dumblem jsem samozřejmě neporovnával, myslím, že jsme místo něj koupili dětem svačinu, nebo tak něco.... :lol:
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Ještě jsem spolu s ním vzal dvě krabky, které Thomann nabízí jako overdrive, ovšem jsou to spíš preampy. Řada se jmenuje True tone, v nabídce je British ( údajně má evokovat Marshall, tudíž jsem ho nevzal), tuším Oxford (Orange sound, detto) vzal jsem AC (a po jednom odpoledni mužů říct, že nějaký feel AC - 30 tam opravdu je) a American. Ten jsem vzal že zvědavosti, řekl jsem si že těch pár stovek za B Stock mě nezabije... Má evokovat Fender aparatury, a já ho možná někdy použiju, ale spíše si myslím, že ho že mě vysomruje kamarád, který hraje country. S teletem na kobylkový snímač to má totiž "country twang" jako z učebnice - nebo spíš starých amerických country vinylů.
Šel jsem hlavně po tom AC, tenhle zvuk žeru tak nějak v základu, na několik verzí originálního Voxe jsem si párkrát zahrál (on ten AC-30 se průběhem času taky docela měnil) , navíc kamarád má starý Laney combo 30w 2*12, což je údajně pajcnuný AC-30, a nějakou dobu jsem hrál Amplug AC-30. Přišlo to, jak jsem psal, teprve včera, takže na zkoušku jsem měl zatím jedno odpoledne a večer, ale zatím si docela pochvaluju. Moc nadějně vypadá použití toho AC True s nakrmením vstupu pomocí Dr.D nebo Dealbreakerem.
cid

Příspěvek od cid »

Zdravím, už jsem to zkoušel ve vláknu distortion a nikdo nereagoval, tak na nové Marshall distortiony upozorním ještě jednou zde.
Marshall teď představil novou řadu distortionů. Dělají pět verzí, 1959, JCM800, JCM900, DSL a JVM. Jsou to analogové efekty, mají True Bypass a hraje to neskutečně, cena 3500Kč! Měl jsem několik let komba JCM800 a JCM900, je to tam! Krabičky parádně reagují na sílu úderu.
Dávám odkaz na tovární video na řadu 1959 (zhruba od 30 sec), ale ke každému modelu je udělané video zvlášť a nemusí to být tovární video, na ty rozesmáté tváře je hezký pohled. :D
Líbí se mně zvukově všechny modely, zkusím 1959, jak bude skladem, nemám co rozmýšlet. Nejlepší overdrive neexistuje, ale tenhle se povedl.
https://www.youtube.com/watch?v=xjMjyLJyUno

EDIT – porovnávacího testu se skutečnou "plexinou" se ujal Johan Segeborn, vše popsal v testu. Říká, že Marshall distortion 1959 zní tenčejí, ale to proto, že se pokoušel držet nějaká pravidla nastavení, že to doladit lze. Chválil si zvuk a na dotazy chystá ukázat, jak krabička hraje na Fender a VOX.
Jeden majitel píše, že se mu to nejvíc líbí, když dist. strčí na zesilovači do vstupu low / normál, tohle bude ještě hodně zajímavé.
https://www.youtube.com/watch?v=uAQA6PnbZT0
krade

Příspěvek od krade »

Nejlepsi (podle me) video recenze na danou krabku je tahle:
https://m.youtube.com/watch?v=P5m0wPIB2 ... FsbCAxOTU5
Novy bych to za 3500 nekoupil, ale jety na bazaru bych to chtel vyzkouset. Mam Marshall Origin, tak k nakopnuti, abych to nemusel tak kourit. Jsem zvedavej jak by to obstalo v konkurenci s Wampler Plexi Drive a Xotic SL, coz jsou podle ma nejlepsi MIB pedaly...
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
HoSl

Příspěvek od HoSl »

krade píše: 11.03.2025 7:34 Nejlepsi (podle me) video recenze na danou krabku je tahle:
Novy bych to za 3500 nekoupil, ale jety na bazaru bych to chtel vyzkouset. Mam Marshall Origin, tak k nakopnuti, abych to nemusel tak kourit. Jsem zvedavej jak by to obstalo v konkurenci s Wampler Plexi Drive a Xotic SL, coz jsou podle ma nejlepsi MIB pedaly...
Johan včera dal video, kde to testuje na Deluxe Reverbu a je to pár dní, kde to zkoušel na Plexině, myslím..
Fořt

Příspěvek od Fořt »

krade píše: 11.03.2025 7:34 Nejlepsi (podle me) video recenze na danou krabku je tahle:
Nakopávat Marshalla pedálem s marshallskou ekvalizací mi přijde divné. Dvojnásobně dobrý Marshall, čím víc pruhů, tím víc Adihash...
Řekl bych, že i ta Segebornova videa a to "nejlepší" (souhlas) video to dokazují, že se to líp chová s nemarshallským zesíkem. Koneckonců měl Segeborn místo nakresleného tweedu možná zkusit nějaký zcela čistý black/silverface Fender.
Naposledy upravil(a) Fořt dne 11.03.2025 9:55, celkem upraveno 1 x.
torst

Příspěvek od torst »

Souhlas s Fořtem. Tyhle MIAB jsou fajn do nějakech bezpohlavních zesíků nebo na domácí opájení se. Ale před Marshall ideálně SD-1, TS9 a pod. Asi jsem starej boomer.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
krade

Příspěvek od krade »

Fořt a Torst:
myslel jsem si to same, ale posledni 2 roky a vyzkouseni u JTM45 a M. Origin to delam prave takhle nesmyslne. Jestli jste hrali na jtm nebo nejakou non master plexinu, tak asi tusite proc. Obkoukal jsem to od Krise Barocsiho (nebo jak se to pise) od Thomanna...Zni mi to mnohem lip nez TS...neni to tak ubzuceny...
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
torst

Příspěvek od torst »

krade: Ale jo, už jsem si hodněkrát opravil názor, ale nejsem (zatím) Marshallovec. I když jednu kopii mám, třeba někdy udělám komparaci krabiček před lampou.
krade

Příspěvek od krade »

torst: já to měl taky tak. je to stejný jako u telecastera. hrál jsem na mesu a další, ale marshalla jsem docenil až s věkem...aparát co valí, ale moc ti neodpustí..ale to už jsme OT
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Torst: už jsem tady zmiňoval, mám levný klon Marshall Bluesbreaker, levná krabička za pětikilo, jmenuje se Harley Benton Dealbreaker, a ačkoliv nejsem rovněž ani v nejmenším marshallovec, tak tahle krabka mi fakt sedla.
Nevím ovšem, nakolik je to přesná kopie originálu, origo Bluesbreaker jsem v ruce neměl.
Ladap

Příspěvek od Ladap »

Jen takový tip. Vyzkoušel jsem před čistým fenderem (65 deluxe reverb) pár krabiček, ale nakonec jsem skončil u strymonu iridia a to mi funguje zdaleka nejlíp. Nastavil jsem plexinu, vyřadil speaker simulátor a skoro ho nevypínám ani na čistý zvuky. Je to teď pro mě ještě čerstvá záležitost, ale v kapele to funguje velmi dobře.
Stejně jsem strymona sebou vozil jako zálohu, tak je aspoň využitej.
cid

Příspěvek od cid »

Zdravím, mám dotaz a opravte mě, pokud se pletu!. Už jsem psal, že nechci aparát, prznítka přímo do mixu a sluchátka. Padnul mně do „ucha“ z nové řady distortion od Marshalla model 1959, od úmyslu koupit přehrávač od Kempera jsem ustoupil, nemá to pro mne smysl.
Bohužel, prodejce stále čeká hodně týdnů na dodávku, fabrika nestačí vyrábět. Uvažoval jsem i o modelu JVM, ale nepotřebuji hi-gain a hluková brána (kterou má), jak jsem byl poučen v jiném vláknu, není primárně určená pro odstranění brumu singlů a rozumný hluk mně nevadí, zanikne v cinkotu pulitrů a hukotu ventilátorů :wink:
O co mně jde, 1959 a všechny z nové řady distortion se připojuje na aparátech do normál vstupů (třeba Fender), nebo FX, nebo přímo do mixu, což je moje potřeba. Jsou to preampy a kytaristi před ně zapojují i zkreslovače. Pokud to někdo strčí do ostrého vstupu, řadí dva preampy za sebou, což je chyba , kterou ve videích na distortion 1959 dělá i tak zkušený chlap, jako Johan Segeborn a je to slyšet, hraje mu to pěkně, ale tence. Distortinon zapojuje na plexině do ostrého vstupu (klemu na vstupech nemá) a např. do VOX AC4, ten nemá FX a možnost výběru vstupu, pletu se?
Jak jsem se rozhlížel na YT, narazil jsem na Marshall pedal Guvnor a Bluesbreaker, které maník předváděl na teleti, jsou to přesné repliky od Marshalla, včetně plošného spoje. Hrál jsem léta na duálu bez efektů, nemám zkušenost a konečně se dostávám k tomu, na co se ptám? Je Guvnor a Bluesbreaker dělaný jako nová řada Marshall distortionů, tedy do normál vstupů ampů, nebo přímo do mixu, jsou to preampy? Guvnor má dokonce i FX a mně to vychází, že Guvnor je preamp, jak to má Bluesbreaker? Je velice pravděpodobné (pokud jsou to preampy), že stejnou chybu v jejich připojení dělali kytaristé dříve i dnes. Mně to vychází, že by správné zapojení mělo být přes „Y“ switch, kytara do ostrého vstupu a BB do normálu? Prolezl jsem toho hodně, fora, hledal jsem bloková zapojení a nedaří se mně.
Přidám odkaz na video, možná stačí začátek, to je mazec, tele + Guv´nor a Bluesbreaker. prostřední je digitál, zapnout české titulky.
Zopakuji otázku, jsou Guv´nor a Bluesbreaker preampy, nebo jenom zkreslovače, které se zapojují do ostrých vstupu. Ve videu říkají, že to zapojují do Synergy ampu, to je široký pojem.
Dík za případnou reakci, už brzy přestanu otravovat. Jak teď poslouchám opakovaně video, mám malinko dojem, že to možná mají také špatně zapojené, trochu bych to zakulatil, ale moc ne :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=Gj2t1af1kxw
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“