Výbava pro začínající zpěvačku

Technika zpěvu, zpěvová aparatura, efekty, ...
Katka List

Výbava pro začínající zpěvačku

Příspěvek od Katka List »

Dobrý den,
Poradíte prosím, co si pořídit pro zpívání na oslavách, svatbách apod.? Jakou značku byste doporučili? A na jakém eshopu, kromě Kytary.cz?
Děkuji.
Trevor
Odborník

Re: Výbava pro začínající zpěvačku

Příspěvek od Trevor »

Ahoj, hlavně napiš kolik jsi ochotná za to dát
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Katka List

Nemám přesnou představu. Ráda bych něco kvalitního, co nebudu muset hned tak reklamovat. Takže nejlevnější variantu asi ne. Spíš nějakou střední, popř. vyšší třídu.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

To není o reklamování, ale o tom, jak to bude pěkně nebo nepěkně hrát.
Pár otázek, co mě rychle napadá:
Jak funguješ - s kytarou, klávesama, kapelou nebo třeba podkladama...?
Může to být závislé na elektřině nebo chceš bateriový systém?
Chceš být schopná to unést (uvézt MHD)?
Co už za vybavení máš?
Katka List

Funguju s "podkladama". Může to být závislé na elektřině. MHD při přepravě používat nebudu. Doma mám mikrofon, ale studiovy (tuším, že kondenzátorový), takže to nic. Dál mám karaoke sadu Auna, kterou se už asi třičtvrtě roku chystám reklamovat, je to zmetek. A stojan k mikrofonu. Takže v podstatě nemám nic.
Aby to hrálo pěkně, to určitě chci. Nenapadlo mě, že to musí člověk uvést do požadavků :-).
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Ty podklady přehráváš jak?
Z toho, co píšeš jsem pochopil, že hledáš komplet sestavu - tzn. mikrofon, případně mix, aparát, kabely, ...
Katka List

Já hledám hlavně radu od někoho, kdo se v tom vyzná. Kdybych všechno věděla, tak se na to neptám. Z diskuzí tady jsem pochopila, že potřebuji reprobednu, mikrofon, a nějakou tu krabičku na pouštění hudby. Ale nechám si ráda poradit...co je nejlepší, co brát, nebo naopak nebrat. Nevím moc, co bych měla ještě upřesnit - jsem v tom laik, z toho důvodu jsem vznesla tento dotaz. Takže spíš, než další dotazování, bych uvítala konkrétní rady, tipy, od nich možná pak vyplynou nějaké upřesňujici informace.
Katka List

Jo, podklady momentálně přehrávám v TV, snad tato informace pomůže.
Katka List

Napadlo mě - abychom to urychlili...asi by mi v této fázi stačilo dát tipy na značky, které brát (příp. nebrat), a ideálně i které eshopy jsou vhodné. Tam už bych se pak poradila se zákaznickou podporou. Eshop ideálně jiný, než Kytary.cz, tam mi kdysi moc poradit nechtěli, resp. nedokázali.
Předem děkuji.
himself

Příspěvek od himself »

Ja se v tom teda nevyznam vubec, ale resit znacku, kdyz vubec nevim, jaky rerezec chci poskladat, mi prijde trochu "napreskacku".
Katka List

Tak třeba odpoví ještě někdo, uvidíme. Každopádně budu ráda za osobní zkušenost zpěváků, tj. s čím spokojeni jste, s čím ne. Jakékoli konkrétní tipy, tj. jaký výrobek jaké značky se vám osvědčil, nebo naopak neosvědčil. Pevně věřím, že tu někdo má takové zkušenosti, a bude ochotný se o ně podělit.
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Těch parametrů je ale fakt hodně........
Celková kvalita - složitost zapojení - cena - pro jak velké produkce - transport - napájení........
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tak tady asi přesné zadání nedostaneme, takže je to takové střílení do tmy.

Složitost uživatelského ovládání může hrát roli, jestli teda chápu správně, že budeš zapojovat a ovládat vše sama. Velikost prostor? Co jsem byl na svatbách, byl pro muziku vyčleněn nějaký malý sál, kde se dalo trsat. Ale pokud bys potřebovala něco do velkého sálu, už je třeba počítat s velkým ozvučením a to se bavíme o vyšších desítkách tisíc. Nepředpokládám ale, že na takovou svatbu si pozvou samotnou zpěvačku s podklady. Dívej se po něčem, co má Bluetooth, abys mohla bezdrátově přehrávat podklady třeba z tabletu.
Např. sloupové systémy od Bose jsou kvalitní zvukově i co do uživatelské jednoduchosti. Nepotřebuješ k tomu stojany, poskládáš to do sebe. Unese to i samotná zpěvačka. Tyhle sloupové systémy dělají i další firmy, vybírat je z čeho.
Pak už potřebuješ jen mikrofon (Shure, AKG, Sennheiser, ... ideálně dynamický se supercardoid charakteristikou, aby nebral okolní ruchy), mikrofonní kabel XLR-XLR, mikrofonní stojan a na stojan namontovat držák na tablet.

Tady pro porovnání dva eshopy se základním modelem od Bose:
https://kytary.cz/bose-l1-pro8/HN267087/
https://www.thomann.de/cz/akusticke_sestavy.html

Ideální by bylo mít sestavu o dvou kusech, jednu nalevo, jednu napravo. Pak už bude jen stačit kabel pro linkový signál na propojení sestavy (XLR-XLR, XLR-TRS, záleží na typu bedny).

Bez přesnějšího zadání je to jen jeden z mnoha tipů a může se diametrálně lišit od doporučení někoho jiného.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Katka List píše: 26.01.2025 18:11 ... Takže spíš, než další dotazování, bych uvítala konkrétní rady, tipy, ...
Obecné informace jsi dostala.
Těžko konkrétně radit radit když nenapíšeš přesně co, jak a kde, potřebuješ zvučit, a ani orientační rozpočet. Z hlediska zvukařiny je jedno jestli je to svatba, nebo oslava narozenin, to není žádná informace.
Potom ti ani žádná technická podpora nepomůže.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Dovolím si použít přirovnání, aby bylo jasné, proč potřebujeme vědět více technikálií, aby bylo možné nějak rozumně poradit.
V podstatě jsme dostali zadání typu "potřebuji auto do města pro ženu".
Jak se to bude používat? Na nákupy, na vožení dětí do školy, kolik potřebuješ míst pro pasažéry, máš možnost garáže a nabíjení, nebo fosilní paliva, hybrid? Budou v tom jezdit i staří lidi (sedadla výše pro pohodlné nastupování...). Automat, manuál? Kolik za to chceš dát a kolik počítáš, že sežere provoz? Atd, atd.
Takové a další informace pro radu vhodného typu auta jsou nutné, a těch se nám nedostává.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Mně se to zdá už relativně jasné, samozřejmě velikost sálu je ta proměnná, ale do větších prostor už se stejně člověk většinou nezvučí sám.
Bose je určitě dobrá značka a sloupový systém je pro takovou aplikaci správná volba.
Musí být pořešeno komfortní ovládání přehrávače podkladů - možností je více, a jedna z nich je, že se přehrávač (mobil) připojí kabelem a ovládá se přes hodinky (čili systém pak nemusí mít bluetooth).
Ještě poradím nějaké konkrétní mikrofony:
https://kytary.cz/audio-technica-ae6100/HN096363/
https://kytary.cz/sennheiser-e-945/HN096281/
https://kytary.cz/audix-om7/HN168961/
(ten poslední je ale docela škaredej)

Možná přemýšlíš o bezdrátovém mikrofonu... je to pěkná věc, ale kvalitně hrající a spolehlivý bezdrát je hodně drahá věc. Já bych raději zůstal na káblu, pokud to nemá stát ranec.
Katka List

Super, moc všem děkuju. Já jsem v tomto právě úplný laik, takže si opravdu ráda nechám poradit. Popravdě, vůbec se v tom neorientuji. Na velké akce asi ne, ty prostory, kde bych měla hrát, jsou spíše takový střední sál, nižší strop. Také bych to chtěla pro sebe domů, ať můžu trénovat s mikrofonem. Takže ok, chce to 2 reprobedny. Přiznám se, že o finanční stránce nemám představu. Myslela jsem si (pocitově), že tak nějak do 20-30.000 Kč, ale dokážu si představit i víc, když to bude potřeba. Ale jako třeba 150.000 to už ne, to je opravdu moc.
Moc všem děkuji za tipy, bude to pro mě nějaký dobrý základ, od kterého se odpíchnu.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Dají se koupit i levněji dvě bedny na stojanech ala Yamaha Stagepass 400BT. Má to i Bluetooth, jak jsem poukazoval výše, pro připojení mobilu či tabletu s podklady. Na malé prostory to fungovat bude, zvukově to na sloupcový systém s ohledem na brilantnost zvuku mít pochopitelně nebude, ale je to osvědčené ozvučení pro malé akce.
https://kytary.cz/yamaha-stagepas-400bt/HN191298/
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Chvíli jsem to tady sledoval, nicméně neradil, pohybuju se v trochu jiných vodách... Ale něco o tom vím a dokážu si po přečtení technické dokumentace představit, o co jde. Takže za mě, ta Yamaha, co radí Hendrek, je v podstatě to, co potřebuješ. Pro použití "hotových" podkladů naprosto stačí, myslím, že to bez problému zvládne i kdybys někdy v budoucnu vystupovala s "hosty" ať už zpěváky, či třeba s kytaristou nebo klávesákem. Na "živý bigbít" to samozřejmě není, ale to, jak jsem pochopil, stejně není v plánu :)
Jediné, co mi na tom mixu v základním nastavení trochu chybí (a pro mě osobně by to bylo docela důležité) je přímý sluchátkový výstup, třeba na domácí cvičení (je to samozřejmě technicky řešitelné, nemusíš zapojovat bedny, signál vytáhnout kabelem z "monitor out" a zapojit do libovolného zařízení, které obsahuje zesilovač, sluchátkový výstup a tzv. "AUX in", tedy třeba téměř libovolné aktivní reproduktory, třeba k počítači).
Mikrofony už tady v radách taky byly, osobně znám jenom ten Sennheiser, ale pokud jde o tyhle známé a kvalitní značky, těžko udělat vyloženou chybu. Ano, časem zjistíš, že třeba k tvému hlasu líp "sedí" určitý konkrétní typ... Mi se třeba docela kdysi osvědčila "střední třída" od značky EV (Electro voice), ne že by ta "vysoká" řada byla špatná, ale EV jsou "křehčí" než třeba osvědčené Shure, takže dávat to při té ceně bigbíťákům v klubu by bylo trochu... Riskantní... :)
Vím, že značkový mikrofon funguje pro řadu zpěváků trochu jako "placebo efekt", takže nebudu vnucovat levné alternativy, ale třeba jako "druhý mikrofon pro hosta" bych mohl doporučit třeba Superlux 258 (pro nebo top, top má mírně zdůrazněné středobasy, takže je takový "sametovější" a i "hovězí hlas" pak zní příjemněji :) ) a co bych určitě doporučil z příslušenství, jsou stojany pod reprobedny. Nezdá se to, ale v celkovém výsledku to, zvláště v různých "hospodských sálech" pomůže opravdu hodně.
A doporučuju vzít k tomu mikrofonu i kvalitní kabel, s konektory značky Neutrik. To je osvědčená klasika a Neutriky opravdu vydrží a nedočkáš se nepříjemného překvapení, že by ti během vystoupení začal zničehonic vypadávat signál (jak se u no name konektorů při častém používání občas děje). Samotná značka kabelu už tak důležitá není, ale ty konektory Neutrik jsou takové dobré vodítko, na levné šmejdy se nedávají.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Katka List

Moc děkuji. Spoustu informací, snad se tím zvládnu co nejdříve prokousat a objednat si vybavení. Jsem za všechny tipy opravdu ráda...popravdě - vůbec jsem netušila, že můžou různě značky mikrofonů sedět různým typů hlasu.
Ještě bych měla otázku - co si myslíte o rekordéru (snad si ten název vybavuji správně)? Má smysl jej pořizovat, a ideálně i který?
Odpovědět

Zpět na „Zpěv“