Zoom L20 spřažení šavlí (linking channels)

Pro živé ozvučení, studiové, monitorovací, ...
Mektys

Zoom L20 spřažení šavlí (linking channels)

Příspěvek od Mektys »

Prosím, pokud jste někdo uživateli mixu Zoom Livetrack L20, nevíte, jestli je možné nějak spojit dvě šavle tak, aby se ovládaly jedním pohybem? Máme některé nástroje (kytaru, klávesy) připojeny do sterea a je šílený, že se pokaždé musí hýbat oběma šavlema a ještě hledat stejnou polohu. Nenašel jsem nikde možnost nějakého "linking channels".

Děkuji velice
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Zoom L20 spřažení šavlí (linking channels)

Příspěvek od pavlii »

Gaffa...?

:-D

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

někoho s 3D tiskárnou neznáš?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Mektys

Příspěvek od Mektys »

Diky ale mame rack verzi, takze savle jsou jenom na tabletu:-) Tam me gaffa nepomuze:-) Ale jinak me to zvedlo naladu, gaffa resi vse….
Placka

Příspěvek od Placka »

Vždyť kanály 17/18 a 19/20 jsou stereo, tak to zapoj do nich, ne?
Mektys

Příspěvek od Mektys »

Tam jsou piana. Ale neni gain tak zvazuji prepnuti na klasicke vstupy. A pak musim obsluhovat 4 savle. A kytaru mame taky ve stereu. Takze ta funkce by se dost hodila. Bud jsem neco prehledl, nebo tam neni. Diky
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Píšou něco o aplikaci... tam to nejde?
Mektys

Příspěvek od Mektys »

Ne. Na to jsem prave nenarazil:-( Prislo me to automaticky jako jasna fíčura, ale omyl. Tak se tu spíš jen ujistuju, jestli neco nedelam blbe nebo nekdo neprisel na nejaky workaround:-)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Aha. SW appka. A jinak jsem rád, že ještě úplně nevymřel smysl pro humor......někdy.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Placka

Příspěvek od Placka »

Mektys píše: 30.01.2025 17:08 Tam jsou piana.
Kolik těch kláves máte?:) tenhle mixpult má dost omezené možnosti oproti "dospělým" pultům (ve škole máme l-12, tak ho trochu znám) a vstupů není moc. To se dřív řešilo tak, že klávesák měl svůj malej mix (klidně malý analog) všech svých nástrojů a k zvukaři šla už jen jedna nebo dvě linky (mono/stereo).
Za mě je řešení si koupit pořádný pult, třeba x32rack, na bazaru běžné chodí kolem 15k, viděl jsem i za 12k. Chápu, že se snažíte najít řešení s tím co máte a nechce se vám investovat, ale ve výsledku k tomu budete lepit další cajky aby to nějak fungovalo místo aby to rovnou fungovalo tak jak má.
Osobně jsem navíc nepřítel sterea pro live využití. Ještě tak nějaký stereo klávesy dávají smysl nebo velmi jemné stereo, ale nejlepší jsou hard-panovany kytarový efekty, kdy jakmile nestojis v ose podium-zvukar, kytara ti střídavě mizí a zase se objevuje podle toho před kterou LR stranou stojíš.
Také já bych dal kytaru mono. Jestli má dobrej zvuk a umí hrát, bude znít dobře i v monu. Jestli ne, stereo to nezachrání
Mektys

Příspěvek od Mektys »

Ok dik. Piana jsou 2. Vstupu je 20, do toho se vejdeme. Mozna pujdu i s pianama na mono, kytaru dam na mono urcite. Jsme jen 3 a hobici. Zadne profi hrani, je to spis zaujmovy krouzek, ale kdyz uz, tak si to chceme uzit:-) diky
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Klávesy mají za mě smysl brát stereo jenom pokud chceš zpátky stereo odposlech do sluchátek. Jinak je to podle mě zbytečnost. Vůbec bych si tím nekomplikoval život.
Mektys

Příspěvek od Mektys »

"Problém" je ten, že například Nord Stage 3 lze překonfigurovat tak, aby mono posílal do jednoho výstupu (CH3). Jinak totiž NS3 dělá to, že do každého kanálu (Ch1/Ch2) posílá trochu jiné spektrum zvuku, které dohromady složí stereo. A u Nord Elektro a primárně Hammond s leslie dojde k výraznému zkreslení a ochuzení leslie efektu (rotace). Asi to bude stát za vyzkoušení, třeba se pletu a nebude to v mono setupu pozorovatelné.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Ochuzení bude, ale to se nedá nic dělat. Koncert není studiové nahrávání, protože ty stereo efekty si vychutná 5 % posluchačů. Já se na to takhle v praxi dívám.
José

Příspěvek od José »

Týjo,

A piana - nerozhazuje to piana do sterea stylem basy na jedné straně, výšky na druhé (jak si tak nějak pamatuju?). To je na live, i na mix, imo nepoužitelné. To je pro člověka, co s tím cvičí, že mu to simuluje reálné rozložení zdroje zvuku nástroje.

E-piana - tam jsou klasiky stejně mono, a do sterea šly jen efekty typu tremola ne? Taky naživo, jak už bylo řečeno nevhodné, ale na nahrávku už by to asi šlo použít.

A co s tak pamatuju, tak O. Pivec (firemní hráč nordů) někde říkal, že Leslie, aby to dělalo ten správný efekt musí být vedle něho. Stačí už ji mít vedle v místnosti a tahat odposlech z mikrofonů (pravděpodobně stereo) a už to není vůbec ono.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

José: co jsem měl "v prackách" nějaké digitální piano, neměl jsem pocit, že by to dělalo nějaké "pravé" stereo. Koneckonců, u skutečného piána taky "hraje celá skříň" takže nemáš pocit, že by to hrálo nějak "přímo od právě hrané klávesy". Takže záleží na tom, jak je tam ten stereo zvuk udělaný. Jinak mám stejný názor jako Vasekh, při živém hraní je pravé stereo spíš vopruz, jak pro zvukaře, tak pro posluchače - tedy kromě té hrstky, která má to štěstí, že sedí někde v ose sálu (a i to jen v případě, že má ten sál na naše podmínky nadprůměrné akustické vlastnosti).
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
José

Příspěvek od José »

No jedou hlavně simulace otevřených křídel a podle mně to bylo tak jak píšu (ale už jsem svý nord E4 prodal). Každopádně bych jim napsal do zoomu, myslím že technicky to pro ně nemůže být problém to do appky přihodit (třeba se nechaj inspirovat zpětnou vazbou).
Mektys

Příspěvek od Mektys »

Napsal jsem na Zoom support. Diky vsem za rady. Vyzkousim to a prehodim kytaru i piana na mono a uvidime, zda bude znatelny rozdil.
Diky
Placka

Příspěvek od Placka »

Já bych fakt řekl, že jednodušší, než psát na podporu ZOOMu bude pořídit si něco, co je od začátku designované jako mixpult (řada L od ZOOMu jsou v jádru opravdu multistopé rekordéry). Behringer X18 je na bazaru za 8000 (https://hudebnibazar.cz/digi-mixpult-be ... /ID653016/) a prolinkovat kanály do sterea umí:-)
Zooma prodáš a ještě ti zbyde...
Mektys

Příspěvek od Mektys »

Me jebne:-) Takovou dobu to vybiram, radim se i tady, studuju to, ladim, amatersky zapojuju a nakonec zjistim, ze to neni ono a musim koupit Mix:-) Kapela me sezere az prijdu zase s tim, ze potrebujeme neco jinyho:-) Ale nakonec to treba fakt bude jedine mozne reseni:-)
Odpovědět

Zpět na „Mixážní pulty“