Nastavení volume u stage piana a synth

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Mektys

Nastavení volume u stage piana a synth

Příspěvek od Mektys »

Vážení muzikanti, zejména klávesáci. Mám na vás amatérský dotaz. Jsme malá amatérská skupina, kde moje místo jsou klávesové nástroje - konkrétně Nord Stage 3 na piana a pady a Nord Electro 6 na Hammond, basovou linku a nějaké synth pro "sem-tam sola". Je správné, že mám při hraní (mix Zoom L20R) oba nástroje a Master Volume i jednotlivé Engines Volume na maximum, aby šel do vstupu co největší signál? Maximálně pak používám control pedal pro ubírání různých padů a smyčců během hraní, ale přidat už já sám na nástroji nemůžu (jedině zvukař na mixu). Je to tak správně, nebo si necháváte nějakou rezervu? Nedělá to pak zvukaři bordel, když mu sami přidáte?
A druhý dotaz se týká toho, že když přepnu Elektro na nějaký lead synth a chci hrát drobné solo, zvuk zaniká a není výrazný. Přidat už sám nemohu, protože jsem na max. Přemýšlím, jaká je správná praxe a jak to udělat správně. Zvuk si často nastavujeme sami na tabletu, takže během hraní sola, že bych si ještě povytáhl "šavli" už nezvládnu:-)
Díky moc za vaše názory a zkušenosti.
PS: Bojím se, že když do toho všeho ještě začnu "šachovat" s volume, tak v tom udělám víc bordelu než pořádku:-)
guitar.zl

Re: Nastavení volume u stage piana a synth

Příspěvek od guitar.zl »

Hlavně mám takové podezření, že do mixu neposíláš symetrický signál a tudíž musíš mít klávesy vytažené na MAX.... do mixu je třeba dodat symetrii - tzn DI box nebo chytré klávesové kombo (jako odposlech), které ma DI out.
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Odpověď je už zahrnutá v otázce :)
Rezerva JE potřeba, dokonce na dvou úrovních:
- úroveň presetu
- úroveň celkového volume nástroje
Problém vzniká tím, že presety na klávesách jsou většinou nahulený do maxu, takže pokud se z nich vychází, pak je problém je zesílit. Přesně, jak popisuješ. Pak nelze udělat sólový preset, který je dostatečně hlasitý.
Co se týče celkového volume, tak za mě je priorita zvolit si nějakou jasnou výchozí hodnotu (například 12 hodin nebo 15 hodin), aby po při případném zesílení člověk věděl, kam se vrátit.
Hulení volume na max je dědictví z dob, kdy všechno nějak šumělo, ale to už je dneska u kláves pasé.
Mektys

Příspěvek od Mektys »

guitar.zl píše: 30.01.2025 11:55 Hlavně mám takové podezření, že do mixu neposíláš symetrický signál a tudíž musíš mít klávesy vytažené na MAX.... do mixu je třeba dodat symetrii - tzn DI box nebo chytré klávesové kombo (jako odposlech), které ma DI out.
Díky za odpoved. Aha, muzes me to prosím trochu vysvětlit? Oba Nordy co mám, mají unbalanced/nesymetrické výstupy, tedy používám nesymetrické kabely. Do mixu jdou oba 2x Jack (L/R) do vstupu pro stereo nástroje. Vstupy tam jsou dva a nemají už na mixu "GAIN". Co tedy posílám, to tam jde. Pravdou je, že ikdyž mám master volume na MAX, šavle na mixu jsou oproti dalším nástrojům hodně vysoko. Pokud tedy uberu na master volume na 12 hodinu (což mě taky dává smysl - a během sola prostě otočit volume), obávám se, že už šavle nebude kam tahat:-)
Jak přesně by to tedy mělo ideálně být zapojeno NORD vs MIX? Odposlech mám přímo z Mixu do in-ear, přes tento zesilovač a zvuk mám fantastický: https://www.elviapro.cz/sluchatkovy-zes ... lgEALw_wcB

Díky moc
Mektys

Příspěvek od Mektys »

vasekh píše: 30.01.2025 12:15 Odpověď je už zahrnutá v otázce :)
Rezerva JE potřeba, dokonce na dvou úrovních:
- úroveň presetu
- úroveň celkového volume nástroje
Problém vzniká tím, že presety na klávesách jsou většinou nahulený do maxu, takže pokud se z nich vychází, pak je problém je zesílit. Přesně, jak popisuješ. Pak nelze udělat sólový preset, který je dostatečně hlasitý.
Co se týče celkového volume, tak za mě je priorita zvolit si nějakou jasnou výchozí hodnotu (například 12 hodin nebo 15 hodin), aby po při případném zesílení člověk věděl, kam se vrátit.
Hulení volume na max je dědictví z dob, kdy všechno nějak šumělo, ale to už je dneska u kláves pasé.
Bezva, moc díky. To jsou právě zkušenosti, které moc vítám a potřebuji slyšet. OK, není problém, uberu volumes na cca 14 hodinu at mam prostor pro práci s jinými presety. Musím však ještě nějak pořešit sílu výstupu, viz druhá odpověď ve vlákně. Každopádně opouštím myšlenku volume na MAX. Díky
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Souvislost se symetrikou tam osobně nevidím... spíš je to o tom, že některé mixy nemají možnost gainu na line-in jackovém vstupu. To je problém, a potom je skutečně potřeba master volume na klávesách mít hodně.
Nicméně to, že je šavle na pultu vysoko, není problém. Naopak, je to optimální. Pokud to stačí, je všechno OK.
Já mám taky Nord Stage 3 a hraju jen do mixpultů, co mají gain, takže tenhle problém neřeším. Externí zvukař si tě vezme přes di-box a přes XLR to napojí na mikrofonní vstup, co má gain. Z hlediska zvuku to není optimální, ale taková je praxe, protože delší vedení je potřeba převést na symetriku (pomocí toho di-boxu). A XLR vstupy na mixu mají gain vždy.
Abych to shrnul - drtivou většinou se gain nastavit dá, problém je, že zrovna ty používáš zapojení bez možnosti gainu, což je relativně specifická situace.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Pardon, asi mi něco uniklo, ale proč to nezapojíš do kteréhokoliv z těch vstupů, které gain mají? Druhý dotaz, jak moc podstatné je pro kapelu mít klávesy stereo? Používáš výrazné stereo efekty, nebo to tak zapojuješ jen proto, že to má stereo výstup? Pokud nehoníš zvuk zprava doleva jako psychedelický Pink Floyd, pak bych hrál mono. Tím obsadíš jen jeden vstup na mixu místo dvou.
Mektys

Příspěvek od Mektys »

Aha, OK. Pravda, zrovna proste vynikající (pro amatéry) mix Zoom L20R na line-in jack vstupech GAIN nemá (proč, nevím). Nicméně jsem chtěl tyto vstupy využít ze dvou důvodů - stereo a využití jedné šavle pro jeden nástroj.
Proč je nemám do XLR? Samozřejmě by to šlo, ale zabrat 4 místa už by byl asi problém a hlavně by to bylo na 4 šavle. Proč mít stereo? A proč ne? Já chci z těch špičkových nástrojů dostat maximum, když už máme digitální mix a NORDy. Například u Hammond a speciálně při leslie by to bylo veliké ochuzení (rotace zvuku). Na mono jít nechci.
Vidím tedy tři řešení:
1) Nechat zapojení jak je a stáhnout Master volume a nechat si rezervu. Pokud budou stačit šavle, pak je to OK.
2) Zapojit nesymetrické výstupy přes DI-box a převést signál na symetrický a zapojení nechat do line-in na mixu. Mužete doporucit nejaky DI-Box a maji tyto boxy taky integrovaný GAIN?
3) Připojit 4 vstupy do klasických XLR na MIXU s GAIN a ladit prostě 4 šavle. (pokud najdeme místo)

Díky moc
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

ad 2) Jsou takové, ale nevidím žádný ve stereo provedení. Pak to je drbání se levou nohou za pravým uchem, navíc za hodně peněz.
Pokud selžou varianty 1) a 3), tak je ještě varianta 4) - ztlumit trochu všechny nástroje na mixu a zesílit PA.
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

1) ten uvedený Zoom L20R není mixpult, nýbrž multi rekordér. Pro live hraní doporučuji používat mix k tomu určený.
Kvalitní live mixpulty mají samozřejmě Gain i na stereo šavli.
2) to vasekh: problém se symetrikou nevidíš, ale tvůj zvukař si tě připojuje přes DI box - z toho jasně vyplývá, že jakékoliv klapky, akustiky apod. nástroje se vždy do pultu přivádí symetrickým signálem. Proto se tam dávají ty DI boxy. Ještě když jsem jezdil zvučit, nikdy jsem si nelajsnul zapojit klapky či kytary bez DI!! A taky jsem to nikdy jako člen kapely neviděl, ať to byl Trutnoff nebo v klubu na Kladně. :D
3) to Mektys: rozhodně použij DI box - dělají se i stereo (př. KLARK TEKNIK DI22P, DN200) a kup si vlastní a máš vyřešeno. Když přijedeš někam, kde bude zvukař patlal a nebude tě umět správně připojit.
4) základy zvukařiny - nabere si tě na tvou max (solo) hlasitost, podle toho upraví gain na vstupu šavle a pak už si to budeš regulovat u sebe a on tě bude jen dorovnávat. Samozřejmě za předpokladu ukázněnosti muzikanta - ale to platí o každém nástroji!
5) nedoporučuji na tvém nástroji vše vytáhnout na max volume.
---------------
---------------
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hmm - podpořím vaška. Se symetrikou to fakt nemá nic společného, žádný rozdíl v tom není. SYmetrické vedení signálu je pouze odolnější proti zaruzení (díky technickému princpu), ale když to vezmeme čistě z pohledu signálu, tak je to úplně fuk. DI box mimo jiné i galvanicky (obvykle - nevím jestli zcela vždy) oddělí stranu nástroje a stranu mixpultu, čiže by se měl tímto i eliminovat efekt zemní smyčky.

Takže to, že zvukař používá pro podobné účely DI box je jen kvůli eliminaci těch negativních faktorů, co jsem zmínil. Co do kvality (opět - ve své podstatě) audio signálu je to úplně fuk. Takže klapky budou hrát úplně stejně s ú bez DI boxu. Ale bez něj bude větší šance, že se do - obzvlášť je-li dlouhý - kabelu nachytá spousta bordelu, včetně toho možného brumu od elektriky.

Čili je to dobrý zvyk, ale žádná technická nutnost, aby to tak nevyznělo ;-)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

guitar.zl: Prosím, zkus si trochu pozorněji přečíst, co píšeme, ušetříš sobě i nám práci.
Mícháš symetrické vedení s hlasitostí a co si z toho Mektys má pak vzít?
Di-boxy, co uvádíš, nemají žádné zesílení.
Mektys

Příspěvek od Mektys »

Diky. Ja si to preberu a je z toho pro ne mnoho cennych informaci. Trochu me jen zmatlo, ze Zoom neni mix, my jsme si ho na to porizovali, ale chapu, ze je na trhu mnoho lepsich a drazsich produktu. Ale “na to nas hrani”:-)
Na zkousce to zkusim nejak poladit a prenastavit a verim, ze to bude fungovat.
Moc diky za tipy a rady. Vazim si toho.
José

Příspěvek od José »

Taky sílu reakce guitar.zl nechápu - např tvrzení, že nejde o mix. Zajímal by důvod toho tvrzení třeba ve srovnání s podobným digimixem dané třídy, z.B. soundcraftem Ui24 (zoom to prodává jako mix, má i variantu s fyzickými ovladači, má to normálně kompletní channel stripy, a to že umí za gainem šavle nahrávat to přece nedegraduje zařízení z pozice mixu, že by použití trs konektorů na auxech? Nebo nějaké exaktní srovnání preampů a převodníků?)

Jinak, co sem googlil, tak je to specialita nordů - že, maj max. signál -10dBV (-7.78dBu), místo standard linky +4dBU..

https://www.norduserforum.com/viewtopic.php?t=14366
https://www.norduserforum.com/viewtopic.php?t=18971
https://www.norduserforum.com/viewtopic.php?t=513
https://www.norduserforum.com/viewtopic.php?t=8488

A chápu zoomy, že si na těch stereo line vstupech nechali rezervu pro krmení sluchátkovými zesíky.
Takže jestli nebude stačit šavle na doraz na základní úroveň signálu, základní rada už tu padla: Stáhnout všechno ostatní a vytáhnout celkovou hladinu. Pak padla i sekundární - pořídit nějaký zes umožňující vytáhnout nordy z -10dBV vejš (zoom tam má dle manuálu rezervu až do 14 dBu).
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Tož to já se teda omlouvám, nikoho jsem se nechtěl dotknout. (žádná ironie!)
Moje zkušenosti jsou pouze z praxe - jak stání "před mixem", tak sezení "za mixem" - z "pár" festů a klubů za posledních 20let.
Nemám toliko načtené brožury a návody. Jen jsem tak nějak viděl a slyšel, jak, kde a co zapojit, aby to fungovalo, a jak a čeho se vyvarovat, když to nefunguje. A je pravda, že zvukařině se už nevěnuju asi 6let, nebavilo mě to už tahat a zapojovat atd. Tak jsem třeba i něco zapomněl...

To José: Měl jsem za to, že uvedený Zoom L20R je všude uváděn jako "digitální rekordér" - já mám nedobré zkušenosti se Zoom R24 apod. (do zkušeben asi dobrý, občas něco nahrát...) Ale live jsem vždy kroutil na A&H, Soundcraft, Tascam, Yamaha ap.
A původní dotaz jestli jsem tedy pochopil správně byl o tom, že i když klapky vytahuje na maximum, stejně se to pak při sólu neprosadí v celkovým zvuku... nebo ne?
---------------
---------------
Mektys

Příspěvek od Mektys »

Díky, ale primarne slo o to, jak spravne nastavit a pracovat s master volume (pripadne engine volumes) tak, aby slo nejak vytáhnout solo. A myslim, ze k nejakym zaverum jsme dosli. Ja jeste vazne zvazim prepojeni na mono (1 kabel) a pripojeni do klasickeho XLR vstupu, kde je gain. Pak neni co resit. Musim jen poradne zjistit, zda si nejak zbytecne nebudu degradovat kvalitu zvuku z Nordů. Díky moc všem
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

José píše: 30.01.2025 18:05 Jinak, co sem googlil, tak je to specialita nordů - že, maj max. signál -10dBV (-7.78dBu), místo standard linky +4dBU..
Ve své podstatě je -10dBV standard pro "consumer" zařízení, což jest nesymetrie. +4dBu je studiový standard ("pro"), což jest symetrie. Vzato technickým okem ;-)

Jen tak pro srandu jsem se snažil vygooglit třeba můj MOTIF ES8, ale Yamaha to zákeřně nikde neuvádí (ani v manuálu - specifikace a/nebo text v příslušné kapitole), takže bez změření je to vaření z vody, ale aplikoval bych na to ten "úzus" uvedený výše.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
José

Příspěvek od José »

Jj, ale musím říct, že u tak profesionálního zařízení jakým jsou nordy, je to trochu chucpe (konkurence yamahy CP73/88, YC73/88, korg sv-2 a varhanní continentaly snad všechny XLR maj, crumar mojo aspoň balanced jacky).

Ještě mne napadla taková čuňárna, co zkusit vzít signál z headphone outu - Y kabel TRS – TS TS, nebo využíváš monitor in vstup (kterej tam co si pamatuju z mých bývalých electro4, narozdíl od main šel)?
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

José píše: 31.01.2025 11:03 Ještě mne napadla taková čuňárna, co zkusit vzít signál z headphone outu - Y kabel TRS – TS TS, nebo využíváš monitor in vstup (kterej tam co si pamatuju z mých bývalých electro4, narozdíl od main šel)?
Dobrý nápad, to bych určitě zkusil.
Mektys

Příspěvek od Mektys »

Hmm, něco mě uniká? Co tím získám, kromě symetrického výstupu - což zde již bylo několikrát řečeno, že nemá prakticky žádný efekt (kromě eliminace ruchů)?
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“