Zoom L20 spřažení šavlí (linking channels)

Pro živé ozvučení, studiové, monitorovací, ...
José

Re: Zoom L20 spřažení šavlí (linking channels)

Příspěvek od José »

Já tu budu stát za zoomem - sice nemám úplně megavelké zkušenosti - ale .. Nevím, čím se třeba právě ta L-12 liší od standardních zkušebnových analogových mixů (mimo možnosti uložení scén) - není problém udělat mixy do jednotlivých auxů, main, na každým stripu kompresor, HPF, 3 band eq a sumární jeden efektovej blok.

S tímhle behrošem jsem měl nedávno tu čest asistovat zvukaři a imho trpí na to co většina digitálů, takovej mrak možností (třeba u ekvalizérů), že člověk vylepšuje vylepšuje a než to vodladí je šedivej.. Tohle pro mne je ve zkušebně super právě pro tu analog-like práci, ale je pravda, že máme tu zmiňovanou L-12 (a každý pes chválí vlastní ocas, že? :D)
Placka

Příspěvek od Placka »

My tu L12 máme ve škole pro děcka na ozvučování různých školních příležitostí. Je to moc fajn pultík, neříkám, že by něco proti analogům neuměl, naopak umí víc! Super je to analog-like ovládání, hpf, kompresor, EQ...ale některý věci, typický pro digitály to nemá, z těch důležitejch mě napadá:
auxy jsou jenom mono! Takže skoro nemá cenu řešit, jestli budeš do mixu dávat klávesy mono, když je pak stejně máš v odposlechu mono. Kdo jednou vyzkoušel rozdíl mezi kvalitním stereo inearem a mono inearem už nikdy nechce zpět...
máš jedinej bod, ze kterýho bereš signál do auxů - routing je prostě výrazně omezený. Což většinou moc nevadí, ale občas se to může hodit.
neumí to linkovat kanály do sterea
na auxech není žádné EQ - což je skvělá fičura, když používáš klasické odposlechy, dáš si na 31p EQ a vyřízneš si jednu dvě (z hlediska zpětné vazdny) problematické frekvence.
je toho samozřejmě víc, ale naopak jak říkáš - obzvlášť pro neznalýho může být to množství možnosti hodně zahlcující a snadno se ti stane, že si něco přepeneš v routingu a najednou ti nehraje nějakej aux a ty nevíš co s tím...
Mektys

Příspěvek od Mektys »

Placka píše: 1.02.2025 17:41 My tu L12 máme ve škole pro děcka na ozvučování různých školních příležitostí. Je to moc fajn pultík, neříkám, že by něco proti analogům neuměl, naopak umí víc! Super je to analog-like ovládání, hpf, kompresor, EQ...ale některý věci, typický pro digitály to nemá, z těch důležitejch mě napadá:
auxy jsou jenom mono! Takže skoro nemá cenu řešit, jestli budeš do mixu dávat klávesy mono, když je pak stejně máš v odposlechu mono. Kdo jednou vyzkoušel rozdíl mezi kvalitním stereo inearem a mono inearem už nikdy nechce zpět...
máš jedinej bod, ze kterýho bereš signál do auxů - routing je prostě výrazně omezený. Což většinou moc nevadí, ale občas se to může hodit.
neumí to linkovat kanály do sterea
na auxech není žádné EQ - což je skvělá fičura, když používáš klasické odposlechy, dáš si na 31p EQ a vyřízneš si jednu dvě (z hlediska zpětné vazdny) problematické frekvence.
je toho samozřejmě víc, ale naopak jak říkáš - obzvlášť pro neznalýho může být to množství možnosti hodně zahlcující a snadno se ti stane, že si něco přepeneš v routingu a najednou ti nehraje nějakej aux a ty nevíš co s tím...
Myslis vystupy “Monitor out jacks” pro odposlechy, ze jsou mono? Jak jsi na to přišel, v manuálu o tom nic není. Já žiju v přesvědčení, že jsou sterero. Máme do těch výstupů kabelem in-eary a zvuk je perfektní a neřekl bych, že je mono. Tomu se mě nechce věřit. Dík
PS: jaká je tedy lepší alternativa? Doporučení?
José

Příspěvek od José »

Pěkný shrnutí. Myslím, že placka tu dával odkaz na x18 od behringra
Placka

Příspěvek od Placka »

Mektys píše: 1.02.2025 18:04 Myslis vystupy “Monitor out jacks” pro odposlechy, ze jsou mono? Jak jsi na to přišel, v manuálu o tom nic není.
Já myslím, že to, že v manuálu o tom nic nepíšou znamená, že jsou mono, stereem by se jistě pochlubili:-). V manuálu píšou že auxy jsou balanced out, to by odpovídalo monu. A hlavní indicie - když mícháš kanály do auxu, tak nikde nemáš možnost je dát do L nebo R, neboli panovat. Aspoň jestli dobře koukám, apku jsem nikdy nezkoušel.
Alternativy:
Když si vezmu, že X32rack stojí aktuálně nová o 100 € víc než ZOOM L-20 rack, tak bych řekl že není o čem. Bazarový ceny jsou od 12000 (to jsem viděl během podzimu) do 17000 (zato jsem ho prodal před pár týdny). Tím spíš bych neváhal, prodal ZOOMa při troše štěstí bez dodatečných nákladů za stejný peníze koupil X18 nebo X32...
X18 od Behringeru je na bazaru za 8000 a jistě by se dala domluvit i levněji.
Dříve bych doporučil i Ui24r, ale to je dost nespolehlivý pult, který se rád kouše (sám jsem to zažil minimálně dvakrát, když nás přes to někdo zvučil...a byl to pořádnej zásek, že nejelo ani audio...). Behringery mi prošly rukama právě X18, X32 (cca 3-4 roky jako IEM pult v kapele) a teď aktuálne Wing rack a zásek jsem u nich nezaznamenal.
José

Příspěvek od José »

Jinak teda auxy stereo jsou - manual strana 7, člověk je čudlíkem přepíná ze unbal stereo (symbol sluchatek) na bal mono
Placka

Příspěvek od Placka »

Fakt že jo, je to vidět i v blokovém schématu na konci manuálu. Jen mi teda nedává smysl, že si nemůžeš signály panovat do každého auxu zvlášť, jestli dobře koukám. Tzn. PAN potak ti řídí stereo rovnováhu do MAIN LR a zároveň do vsech auxu... Doufám že se pletu, protože tohle by vůbec nedávalo smysl. Smysl sterea i inearu je dát si sebe doprostřed a zbytek docela natvrdo rozhazovat do sterea. Schválně to v týdnu vyzkouším na naší školní L12...
José

Příspěvek od José »

Jo, taky to plánuju testnout protože podle toho, jak čtu schéma já tak by to mělo jít, v opačném případě by Pan byl u EQ sekce před faderama (kde má i „fyzický“ ovladač).

ukázka z manuálu u L12, která je přehlednější:
obrázek_2025-02-02_012730808.png
Placka

Příspěvek od Placka »

tak já už jsem to otestoval...auxy jsou po přepnutí do sluchátkového modu opravdu stereo...ALE! Panování je fakt společné s masterem a všemi auxy, což naprosto postrádá smysl a z hlediska inearů je to nepoužitelné.

V průběhu jsem ještě zjistil, že L-20 se dí sice ovládat přes apku, ale jenom z iPadu a jenom přes bluetooth, což je kdekoliv jinde než ve zkušebně prakticky nepoužitelné...běžný standart je externi wifi router.

takže znovu doporučuji - kup si normální digimixpult. V situaci, kdy se dá X18 koupit za 8k není o čem...
Mektys

Příspěvek od Mektys »

A co tim ziskame? Zase narazime na nejake featury, ktere nema X18:-)
Je opravdu Behringer o tolik lepsi a funkcni nez je ten Zoom?
Diky
Placka

Příspěvek od Placka »

To záleží...Behringer (myšleno levná X18) má mnohem blíž k "dospělým" digi pultům a třeba Wing rack (a vlastně už i X32) za směšných 36k skoro dospělý pult je. Věcí, ve který je mnohem dále něž ZOOM je spousta. Flexibilnější routing, linkování kanálů do sterea, víc efektů, gate na každém kanále (to zoom nemá vůbec), plně parametrický EQ a plně nastavitelný kompresor na channel stripu, EQ na outputech, auxy se smysluplným (tedy individuálně nastavitelným) stereem, lepší efekty, digitálně ovladatelné gainy, možnost ovládání komplet všech parametrů přes (plně konfigurovatelnou) apku, komunikace přes wifi....je toho spousta, tohle všechno jsem jen teď narychlo vylovil z hlavy...ALE!

Pokud tyhle všechny věci nepotřebujete a jedinej váš problém je jak prolinkovat mono inputy do sterea a jste ochotný ho řešit tím, že prostě budete hrát vše mono, tak to samozřejmě měnit nemusíte. Zoom bude sloužit taky dobře a pravděpodobně na tom zvukově nebude hůř. Naopak ta přemíra nastavitelnosti a parametrů může být komplikace a zbytečná distrakce od toho nejdůležitějšího, tzn. muziky:-).

Důležitý jsou i další věci - hrajete s tím někdy live? Jaké akce? Jak řešíte odposlechy? Klasika monitory? Individuální monitor pro každého? Nebo máte jeden stereo poslech pro všechny (klasika ve zkušebně dvě bedny otočené na všechny)? Nebo in-eary?
Mektys

Příspěvek od Mektys »

Diky moc. Ve zkusebne heajeme vyhradne do usi (IEM) a kazdy ma svuj “mix” ve stereu. Zadne monitory klasicke nepouzivame. Jsme jen tri hobíci a kdyz je nejaka akce “venku”, tak formatu narozenin mebo male venkovni akce. Takze stereo odposlechy s vlastnim nastavenim jsou pro nas dulezite.
Pokud i toto X18 umi (a tedy ma daleko lepsi App a pres integrovanou wifi), tak to vymenim.
Musi to byt ale verze Air, ne?

https://www.muziker.cz/behringer-x-air- ... 6AQAvD_BwE
Placka

Příspěvek od Placka »

Super, dobrá volba. Jen upozorňuju - mixpult nemá vlastní integrovanou wifi, potřebujete externí router (stačí jakýkoliv, ideálně dual-band router, který se vám doma válí nebo koupíte za pár stovek..). Ty integrované wifi stejně většinou moc nefungují.

ZOOM právě individuální stereo IEMs neumožňuje, X32 bez problémů, budete spokojený, je to klasika, kterou na IEM používá spousta kapel. Jen pořítej s tím, že na začátku se budeš muset něco naučit:-).
Mektys

Příspěvek od Mektys »

Díky. Už se nechci točit v kruhu, ale Zoom nabízí 6 AUX výstupů pro IEM ve stereu (Jack 6,3). To funguje perfektně. Na mixu je přepínač Monitor (Mono)/Sluchátka (stereo). Tomu není co vytknout.
K Behringer - máme na to šikovného kluka, který miluje se v tomto hrabat a slušně se vyzná, takže to nebude problém. Já jen chci maximum nástrojů (primárně Nord piana) udržet ve stereu a proto uvítáme více vstupů. Zoom je v prodeji, v prakticky novém stavu. Myslím, že najde někde skvěle využití. Pořád se jedná o parádní mix. Díky všem moc za příspěvky. Jakmile proběhne prodej, přejdeme na Behringer X32.
Placka

Příspěvek od Placka »

Mektys píše: 5.02.2025 10:46 Díky. Už se nechci točit v kruhu, ale Zoom nabízí 6 AUX výstupů pro IEM ve stereu (Jack 6,3). To funguje perfektně. Na mixu je přepínač Monitor (Mono)/Sluchátka (stereo). Tomu není co vytknout.
jasně, já jen dovysvětlím, v čem ten ZOOM nefunguje na ieary - je fajn, že jsou jednotlivé auxy stereo, to přepínání chápu, máme L-12 ve škole a teď jsem si to na něm vyzkoušel. Problém je, že nelze do jednotlivých auxů míchat odlišná sterea. U vás v malé kapele je to asi jednodušší, ale nás je hodně a každej to stereo chce umíchat jinak.

Já hraju na kytaru, takže svoji kytaru mám uprostřed a druhou kytaru a klávesy mám rozhozené do stran (L a R). Klávesák má uprostřed svoje klávesy a kytary rozhozené do stran. Každý zpěvák má uprostřed sebe a zbytek rozhozený do stran...a to právě na zoomu nejde, protože tam když jeden zdroj zvuku hodíš na stranu, hodíš ho na stejnou stranu všem...

EDIT: máte ho na bazaru ze velmi férovou cenu:-)
btw. o moc víc vstupů nezískáte, X32 jich má 22, ale jsou mnohem variabilnější (možnost cokoliv prolinkovat do sterea) a daj se dle libosti rozšiřovat (přes ultranet, aes50 a tak...)
Mektys

Příspěvek od Mektys »

Placka píše: 5.02.2025 11:12
Mektys píše: 5.02.2025 10:46 Díky. Už se nechci točit v kruhu, ale Zoom nabízí 6 AUX výstupů pro IEM ve stereu (Jack 6,3). To funguje perfektně. Na mixu je přepínač Monitor (Mono)/Sluchátka (stereo). Tomu není co vytknout.
jasně, já jen dovysvětlím, v čem ten ZOOM nefunguje na ieary - je fajn, že jsou jednotlivé auxy stereo, to přepínání chápu, máme L-12 ve škole a teď jsem si to na něm vyzkoušel. Problém je, že nelze do jednotlivých auxů míchat odlišná sterea. U vás v malé kapele je to asi jednodušší, ale nás je hodně a každej to stereo chce umíchat jinak.

Já hraju na kytaru, takže svoji kytaru mám uprostřed a druhou kytaru a klávesy mám rozhozené do stran (L a R). Klávesák má uprostřed svoje klávesy a kytary rozhozené do stran. Každý zpěvák má uprostřed sebe a zbytek rozhozený do stran...a to právě na zoomu nejde, protože tam když jeden zdroj zvuku hodíš na stranu, hodíš ho na stejnou stranu všem...

EDIT: máte ho na bazaru ze velmi férovou cenu:-)
btw. o moc víc vstupů nezískáte, X32 jich má 22, ale jsou mnohem variabilnější (možnost cokoliv prolinkovat do sterea) a daj se dle libosti rozšiřovat (přes ultranet, aes50 a tak...)
Ano, to je pravda. PAN je pouze "globální".
Mektys

Příspěvek od Mektys »

A kdyz uz tedy jsme u X32 (rack), ten ma do IEM stereo výstup? Mě se zdá, že všechny výstupy AUX i TRS (vždy po 6) mají pouze mono:-)
Placka

Příspěvek od Placka »

Jasně že má iem stereo. X32 to má jako dospělé pulty - všechny výstupy (ať už XLR nebo TRS) jsou balanced mono, ale můžeš je prolinkovat do sterea. Takze pak máš jednu motorovou stereo cestu, která leze ze dvou AUX Jacku/XLR...
Mektys

Příspěvek od Mektys »

Placka píše: 10.02.2025 9:15 Jasně že má iem stereo. X32 to má jako dospělé pulty - všechny výstupy (ať už XLR nebo TRS) jsou balanced mono, ale můžeš je prolinkovat do sterea. Takze pak máš jednu motorovou stereo cestu, která leze ze dvou AUX Jacku/XLR...
Good, díkes. Už je na cestě.
Odpovědět

Zpět na „Mixážní pulty“