Hi-gain zesík - velký zvuk z lunch boxu?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Re: Hi-gain zesík - velký zvuk z lunch boxu?

Příspěvek od mirostrat »

Tie trafáky sú najdôležitejšie a samozrejme najdrahšie a najviac cenené. Preto každý, kto sa trocha vyzná pri kúpe lampáku pozerá najprv na trafáky.
Na trafákoch môžu asi aj najviac ušetriť. Napr. že tam dajú Toroid.
Prípadne, že normálny tranzistorák starej výroby vážil 20 kg a D- Class 3 kg.
Preto vedeli kedysi z Tesla Music 130 spraviť " Marshall " z tých trafákov a hralo to viac než dobre, bola to taká Plexi.
Nechcel som do tejto jeho témy motať trafáky.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Cliff007

Příspěvek od Cliff007 »

Dobrej point: trafa. Díky za příspěvek Innere!
Cliff007

Příspěvek od Cliff007 »

Kdepak, oceňuji komplexicitu tématu a taky Vaše rady, které si amatér nemá šanci dát dohromady, přes dnešní marketingové eshopy a YT kanály.
Závěrem opakuji svůj blbej dotaz: 100W hi-gain poctivější výroby by neměl ublížit poctivé 212, 120w, že? Rezerva malá a pro dnešní možnosti živého hraní dostatečná?
torst

Příspěvek od torst »

určitě neublíží. Tyhle součty u kyt. apců fungujou nějak jinak. Vem si, že do 50W lamp. comb se dává 1 Celestion Vintage 30, kterej má papírově 30W.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Trafa na Tesle měli velmi malé sycení
Velikost nemusí být kvalita, když jsou použity nekvalitní plechy je trafo větší, kvalitní plech ušetří měď i celkovou hmotnost, není to zas tak jednoduché...
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

torst píše: 10.02.2025 17:54 určitě neublíží. Tyhle součty u kyt. apců fungujou nějak jinak. Vem si, že do 50W lamp. comb se dává 1 Celestion Vintage 30, kterej má papírově 30W.
Jak nějak jinak ? U dvou repráků je to jednonásobek toho slabšího, tam žádná alternativní pravda není. :)

A do 50W komb se dává jedna V30 protože má 70W :roll:
JVM 410 H je fakt super aparát - má Old a Modern prepínateľné koncáky,
Opravdu ? A mohl bych ho vidět ?

Z mojí zkušenosti JVM nehraje moc dobře potichu a ty módy taky moc neodpovídají zmiňovaným modelům. Naprosto nesmyslě gainu na OD1/2. Teoreticky je to celé fajn koncept, ale v reálu budu mít radši 8kilo se dvěma krabička, popř. nějakým menším modem. Měl jsem klasiku, Satrianiho i kus modovaný od 4Rockers.

Jinak ty malé aparáty na higain...pokud hraje člověk s druhou kytarou a 'normálním' bubeníkem, tak je nereálně z toho dostat nějaké solidní dž-dž. Nejlíp hrající EL84 jsou Mesy, konkrétně Mark 25 a Mini Recto, ale i tam jde cítit, jak se spodky rozpadnou a zvuk je komprimovaný a dynamika je sprosté slovo. Možnost je i reamp mini ampu nějakým 50/100W koncákem.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Master 1 + 2.jpg
Ći to je Vintage, alebo Modern zapojenie neviem posúdiť, keď som ho ja kupoval ako novinku, tak ho propagovali.
V každom prípade, 2 Mastre sú výhoda.
No a samozrejme, načo hrať nasilu na JVM, keď sa niekomu hrá lepšie na 800-ke.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
torst

Příspěvek od torst »

bubucci píše: 11.02.2025 8:14 Jak nějak jinak ? U dvou repráků je to jednonásobek toho slabšího, tam žádná alternativní pravda není. :)

A do 50W komb se dává jedna V30 protože má 70W :roll:
Díky za opravu. Jsem lopata, nechal jsem se unést tou číslicí. Nicméně trvám na tom, že ty kyt. repro hned tak neodpálíš nominálně silnějším kyt. zesíkem. Kytara je perkusivní nástroj, produkuje krátkodobou špičku, na rozdíl od kláves, které tam ten sustein perou furt! Pro příklad jsou 100W comba s jedním V30.
https://reverb.com/en-cz/item/74729167- ... h-included
To by se papírově ani nemělo vyrábět. :-H
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Byl bych s tím max. příkonem povoleným od výrobce hodně opatrný. Když je tam napsáno třeba těch 70W, tak to znamená, že by to ten reproduktor měl nějakou dobu vydržet bez trvalého poškození, nikoli, že by měl hezky hrát. A ani to často neplatí. Zažil jsem tři případy, kdy v 15W kombu odešel Celestion Greenback. Jeden byl starý kus ze 70. let a vychýlila se mu cívka, dva byly nové současné a tam cívky rovnou shořely. Klasika jsou VOX AC 30 osazené Blue Alnico. Tam to hoří běžně. Vtipný byl případ kamaráda, kterému jeden Blue v AC 30 sfajroval po pár týdnech hraní, tak to reklamoval v Kytary CZ a ty mu reklamaci nechtěli uznat, vždyť je přece jasné, že do takto slabých reproduktorů nemůže rvát 30W! Přitom mu to tak prodali. Se jeden nestačí divit. Jinak zrovna u Celestionů moc neplatí pravidlo, že hrají nejlépe právě při plném vybuzení. Mají ( až na pár vyjímek ) měkké středičky a extrémně
tuhé zalakované závěsy. Membrána se při plném zdvihu vlní a má vysoké THD. Proto lépe hrají staré tzv. vyhrané kusy, nebo se např. V30 používají v uzavřených boxech po více kusech. Pak to nějak zvládají.
Úsměvné jsou rovněž teorie o Maršálech se zelenými Tesla trafy. Mají hodně mizerné plechy, proto ta obří jádra a jak to hraje, mohou potvrdit majitelé Rožďalů. Jinak řečeno mizerně.
torst

Příspěvek od torst »

Zajímavý. S odpalováním kytar. repráků jsem se za dobu praxe nesetkal. Jinak já k Mese 50W stejně ještě přidávám externí box. Hraje to pak samozřejmě líp, šířeji, to jedno repro se tolik nehltí.
innerself

Příspěvek od innerself »

Proto je lepší mít lednici 4x12. Váží to jak debil, je to neskladný, ale žádný takový riziko tam neni :D Podobně jako velký zesilovače maj headroom, tak tady to platí stejně. Jak jsem několikrát psal. I půlka 4x12 hraje líp, než 2x12. Samozřejmě nejspíš ne v případě srovnání behringer 4x12 vs mesa 2x12. Tady ale vidim budoucnost v impulsech. Underground akce to bohužel tolik neřeší, ale tak tam to k tomu nošení krávy patří, když samotnej reprobox "nazvučuje" celou akci. Musí to bejt prostě dálnice a ne úzká nudle :D
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
torst

Příspěvek od torst »

inner: Souhlas. Kdysi jsem taky vozil (a nahrával z) 1960A. To prostě nic nenahradí! Jenže rozměry a váha ! Tak jsem redukoval na 2x12 vertical, samozřejmě to už nebylo takové, ale šlo to. (zajímavé, že poslední dobou používám víc impulsy z 2x12 než z té 1960A, Tam mi ta šířka a mohutnost najednou přestala vyhovovat). No a nakonec mám combo 1x12 a pod nim boxík 1x12. Zase je to o kus omezenější zvuk, ale líp se to vozí.
José

Příspěvek od José »

Lednice se vždycky říkalo basovým ampegům 810 a ty vážej ještě malinko víc než kytarové 4x12.

Bleh to už v životě tahat nechci..
innerself

Příspěvek od innerself »

Jo 810 už fakt i lednicovej tvar má. 4x12 je teda taková komoda no, ale chtěl jsem zveličit tu váhu a prostor, kterej všechny prudí. Já to nenosim zase až tolik často, tak mi to tolik nevadí, ale on člověk ubere trošku tady, trošku támhle a už to neni ten zvuk, po kterym se léta jak blb honil. U těch basovejch komb to asi neni taková trága, nebo na to nemam takový uši, ale vždycky zněly dobře i 2x10 kombíčka a možná i menší věci s vysokym výkonem. Proto vídám míň a míň právě ty ampegový lednice. U kytar to ještě setrvává právě minimálně z mou napsanejch důvodů a asi nejsme nikdo uber brutal hc death thrash frajeři, abychom museli mít vybavení, který HLAVNĚ musí bejt největší na světě a hraje i nejvíc nahlas. Kdyby to šlo redukovat bez ústupků, tak jsou tyhle monstra jenom ve studiích a muzeu :D A kdyby mi tenkrát fungoval kemper podle představ, tak po 100w lampě taky ani neštěknu :D
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

to : mmjuz
" Úsměvné jsou rovněž teorie o Maršálech se zelenými Tesla trafy. Mají hodně mizerné plechy, proto ta obří jádra a jak to hraje, mohou potvrdit majitelé Rožďalů. Jinak řečeno mizerně "
Rožďal nebol jediný výrobca, vyrábali aj iný.
No a sry, nechcem rýpat, lebo hneď sa do mňa pustíš, iba popisujem situáciu s aparátmi tej doby, z môjho pohľadu.
Koho to vtedy zaujímalo, že mají obří jádra a mizerné plechy ?
Mali sadnút na autobus a íst si kúpit Dagnall, alebo Drake trafa na západ ?
Podstatné bolo to, že to malo 100 lampových Wattov a kto nemal na originál Marshall, bol vďačný tým výrobcom, že také niečo vyrobili. S nejakou krabičkou to bol aj velmi slušný clean a metalový zvuk dž-dž.
S AYZ 025 to malo dokonca normálny metalový zvuk.
AYZ 025.png

Vyrábali tu aj kadejaké Overdrive a bustre, dokonca pre jedného z najlepších gitaristov Slovenska. Dokonca tranďákový aparát na mieru mu vyrábali.
A to je vyše 40 ročná história, čo tu vtedy bolo na trhu ? Tie oranžové haraburdy, čo hrali jak z dvoma kompresormi, ktoré sa nedajú vypnúť ?
Ćo sa hlasitosti a zvuku týka, tak tie robené hrali parádne. Jasné že to nebol Marshall, ale v kapele sa presadili, sériovo vyrábaný ČeskoSlovenský aparát nehral ani jeden tak dobre.
Pred zhruba rokom som riešil tento Ibanez Starfield SVA-1 na 1960 A a hneď som si spomenul na staré robené lampáky. To sa ani nedalo porovnať, ten Ibanez sa nechytal ani zo štvrtiny.
Ibanez Starfield SVA-1.png
V dobách socíku som hrával na kadečo a aj na JCM 800-ky, origo Marshall-y. Tých robených zeleno- trafákových som mal tiež dosť.
Tu bola aj BEZ-ka, Bratislavské Elektrotechnické závody, tam sa motali trafáky. Tí chalani nejsú sprostí, vedeli si vypočítať trafa a vyrobili aparát.
Kým sme nemali na origo Marshally, tak sme hrali na zelené trafáky a bol to kopec muziky za 5 korún aj zadarmo, za flašu vína.
Gitarista z praxe to vedel oceniť, tú robotu a šikovnosť tých výrobcov a tie aparáty sa doteraz predávajú na bazároch.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Tak som na doma už dávno chcel nejaký malý lampák a nakoniec mám toto.
Egnater Rebel 20 + Strat_zmensena.jpeg
Bednička je Blackstar s Creamback Celestionom, 1/3 otvorená.
V skúsobni som to docela solídne vybomboval. Na plnohodnotný Hi - Gain to určite neni, aj keď, leze z toho pomerne šťavnatý zvuk. Mne išlo primárne o Clean, prípadne Gain zo zosiku a skúsiť prikŕmiť, napr. OD 1-kou. Na Clean aj Gain s RODE NT 2 A to nahráva viac než slušne. O to mi ide v prvom rade, na mikrák nahrať bedňu.
BOSS OD 1.jpg
To nahrať kondíkom do PC. Mám nejaké staré repráky, tak z toho skúsiť zbúchať nejakú bedničku a to celé uzavreť do odhlučňovacieho boxu.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
Je to taký pokus omyl a preto budem pokračovať, ako mi čas dovolí pokračovať v mojom threade Moje pokusy a omyly.
viewtopic.php?p=827098#p827098
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“