Praskání ve studiových monitorech

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Nitram3

Praskání ve studiových monitorech

Příspěvek od Nitram3 »

Zdravím,
již delší dobu si nevím rady s jedním problémem.
Mám externí zvukovou kartu propojenou přes USB se stolním PC a zároveň přes audiokabely připojenou do mixážního pultu. Karta má samostatné napájení. Do mixážního pultu jsou pak připojeny studiové monitory. Pokud je zvukovka připojená k PC, v monitorech je slyšet praskání a bzučení. Není to klasický šum, ale spíš takové škvrčení, které se mění i v závislosti na zatížení PC. Pokud je karta odpojená nebo je PC vypnutý a přehrává se z jiného zdroje, je vše v pořádku. Ve sluchátkách, která jsou také připojená do mixu, bzučení neslyším. Všechny komponenty jsou zapojeny do stejné prodlužovačky, neměl by tedy být problém s uzeměním.
Zkoušel jsem vyměnit jack kabel mezi repro a mixem za XLR a na USB od zvukovky použít iDefender a iSilencer, ale nic nepomohlo. Nenapadá mě, co bych mohl ještě vyzkoušet.
Moc děkuji za jakékoli tipy a zkušenosti.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Praskání ve studiových monitorech

Příspěvek od Hendrek »

Galvanicky izolovat signál ze zvukovky do mixu jsi zkoušel? Mi to připadá jako nějaká zemní smyčka, tu XLR kabelem neodstraníš.
Já mám galvanický izolátor Art DTI. Ale pro začátek můžeš zkusit jen vyzkoušet propojení přes jakýkoliv DI box s GND lift vypínačem, jestli to pomůže. Pak budeš mít jistotu, že je potřeba to galvanicky izolovat.
Nitram3

Příspěvek od Nitram3 »

Díky za tip, tohle jsem nezkoušel.
A chápu to tedy správně, že výstup z mixu by se přes jack-jack kabel připojil do inputu di boxu a output di boxu přes xlr-xlr do monitorů?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jo, není to sice košér, do DI boxu by měl jít nástrojový signál, ne linkový, ale jde o to vyzkoušet GND lift. Pokud tu funkci tvůj DI box nemá, tak to je zbytečné.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano. Jinak může problém (byť podle popisu to asi nebude, ale radši to sem doplním) i samotný zdroj. Drtivá většina zdrojů je již spínaného typu; já jsem takto chvíli řešil brum u mého Dangerous Source a mohl za to zdroj.

Jinak stejnou službu jako zmíněný DI Box udělá ve svém principu i odpojení stínění na jedné straně audio kabelů mezi zvukovkou a mixpultem.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Nitram3

Příspěvek od Nitram3 »

Díky za rady.
A kdyby se opravdu ukázalo, že to je v propojení mezi zvukovkou a mixem, jak se to potom správně řeší?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Různě. Není jeden jediný správný způsob. Pokud to je zemní smyčka, základem je ji přerušit. To se dá docílit různě, jak jsem uvedl dříve já nebo pavlii. Pokud to není něco jiného :).
Elektřina má holt tu vlastnost, že nejde vidět, takže vystopovat původce problému je někdy možné jen metodou pokus omyl.
Nitram3

Příspěvek od Nitram3 »

Během týdne si půjčím od kamaráda Di Box a vyzkouším to. Jen pro zajímavost, dneska jsem náhodou zjistil, že šum se zvyšuje, když probíhá větší přenos dat, např. při používání internetového prohlížeče nebo Teams. A po odpojení LAN kabelu šum prakticky ustal. Může to nějak souviset se síťovou kartou nebo LAN kabelem?
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Co je mi známo, tak to dělají ty laciné zvukovky. Než investovat do nějakých "čističů" bych viděl jako rozumnější zkusit lepší zvukovku.
Scarletka mi to nedělala, a to je celkem levná.
Nitram3

Příspěvek od Nitram3 »

Mám MOTU 4PRE, ta myslím není úplně špatná...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ve své podstatě to může způsobovat nedůsledné oddělení napájecí a signálové země, což je otázka návrhu (a uplně se nemusí pojit s cenovou hladinou zvukovek). Námi popisované galvanické oddělení jedním nebo druhým způsobem by mělo celkem 100% prověřit, jestli v tom ta zem figuruje nebo ne.

P.

Nitram3

Příspěvek od Nitram3 »

Tak to vypadá, že připojení monitoru přes Di Box pomohlo, i bez zmáčknutého GND přepínače. Jak tomu tedy můžu pomoct? Asi nejjednodušší varianta se mi zdá to přerušení stínění v kabelu, jak psal pavlii, ale neriskuju tím poškození zvukovky nebo monitorů, když to nebude uzemněné? Díky
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Odpověz si, co nebude uzemněné?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Občas mám pocit, že výrobci zbytečně zemní něco, co zemněno být nemusí ( jelikož je to většinou zapojeno do něčeho, co je zemněno je) a naopak nezemní tam, kde by se to hodilo. První případ jsou některé aktivní monitory (zemněný je většinou mixpult), druhý případ třeba preamp Trace Elliot Transit B. Tam se asi počítá s tím, že to bude zemněno přes aparaturu, což ovšem "dělá bordel" při domácím cvičení na sluchátka. Doma to řeším zapojením do ( vypnutého) 5W lampového comba, které je sice vypnuté, nicméně stále zemněné.
Dvojí zem se dá řešit "cestou prasete" (staré zvukařské řešení z doby, kdy aparatury měly line out jenom Jackem bez možnosti GND lift a di-box byl pekelně drahý vzhledem k běžnému příjmu). To je prodlužovačka, která nemá zapojený zemnící kolík. Jednoduché a funkční řešení v rukou soudného člověka, který má alespoň nějaké "elektrikářské minimum", ovšem pozor! Blbcům do ruky nepatří! (Sám jsem kdysi v aparatuře míval dvě, ovšem řádně označené a zavřené v šuplíku v efektovém racku, tedy pod dohledem, aby je někdo jen tak nevzal a nezapojil kam nepatří.)
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nitram3 píše: 12.02.2025 17:31 Tak to vypadá, že připojení monitoru přes Di Box pomohlo, i bez zmáčknutého GND přepínače. Jak tomu tedy můžu pomoct? Asi nejjednodušší varianta se mi zdá to přerušení stínění v kabelu, jak psal pavlii, ale neriskuju tím poškození zvukovky nebo monitorů, když to nebude uzemněné? Díky
Nezničíš nic. Tady se bavíme o SIGNÁLOVÉ zemi, což je něco jiného než NAPÁJECÍ zem. Aspoň by tomu tak mělo být :-) každopádně v téhle části audio řetězce nemůžeš podobnou aktivitou nic zničit, naopak si můžeš někdy pomoci (viz třeba zjevně tento případ).

P.

Nitram3

Příspěvek od Nitram3 »

Dobře, díky moc, vyzkouším to.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Pokud umíš pájet kabely a máš takové, které umožní rozmontovat konektor a odpojit stínění, pak prosím, můžeš zkusit odpojit stínění (na straně u monitoru).
Nezemněnou prodlužovačku (řešení na prasáka) se opravdu vyhni, tam může být velké špatné, když se něco posere. Já si tak jednou odpálil mixpult, protože jsem zemní smyčku řešil nepropojením na PE v prodlužovačce. Od té doby doporučuji v silové části raději nic neprovádět.
V signálové části si můžeš dělat co chceš, buď to zhoršíš, nebo zlepšíš, ale nic nepoškodíš.
Nitram3

Příspěvek od Nitram3 »

Ok. Myslel jsem, že se bavíme o kabelu mezi zvukovkou a mixem. Mám to tedy udělat na kabelech od monitorů?
Nitram3

Příspěvek od Nitram3 »

Pokud jde o kabely u repro, nebylo by lepší koupit nějaké kvalitnější s lepším stíněním, případně symetrické, než něco pájet?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

To ti nepomůže, protože pořád budou propojeny ty signálové země dvou zařízení.

Protože jsi experimentoval v části signálu mezi mixem a monitory, prováděj případně tu akci zde.

Jak píše Hendrek (navíc s podporou vlastní neblahé zkušenosti) - na napájecím kabelu NIKDY nic neprovádět! Ale nepředpokládal jsem, že by o tomto byla řeč.

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“