Akustika ve zkusebne

Dotazy, rady, zkušenosti ...
boooom
Nový uživatel

Akustika ve zkusebne

Příspěvek od boooom »

Ahoj vsem :-)

Jsem tu novej, zacinajici bubenik, tak predem sorry za mozna neprofesionalni dotazy :-)) Sehnali jsme s kamosem mistnost, ze ktery jsme si udelali zkusebnu, je to v podzemni garazi, takze nam nejde ani tolik o to tu mistnost odhlucnit, i kdyz by to byl bonus, ale je tam dost spatna akustika, asi i vzhledem k atypickemu tvaru te mistnosti. Jednak kdyz hraju na bici, musime mit spunty do usi, protoze to je jinak o sluch, a za druhe, i kdyz kamos ohuli basu, neni pres bici skoro slyset. Precetl jsem si toto studio-a-recording/odhlucneni-mistnosti-t8420.html plus jeste nejaky clanky na netu, ale stejne si u te nasi mistnosti nejsem jistej. Mame celkem dost akusticky peny ci molitanu, ale kyzeny vysledek to uplne nema. Ta mistnost je vlastne takovy nudlovy lichobeznik, kdy predni cast je uzsi nez zadni, a stejne tak stoupa strop z cca 2.3m az do vysky 2.9 metru :-) Dostal jsem od kamose radu, snizit strop - Mame tam sice omezene moznosti, ale vymysleli jsme, ze pomoci nejakych lati bysme v cca 2 metrech byli schopny udelat "podhled", na ktery bysme nahazeli nejake dalsi peny/molitany, ale vzhledem k delce mistnosti - skoro 5m, nevim, jestli to delat pres celou mistnost, nebo jen "nad" bicima, atd. neni to sice extra investice, ale je s tim prace a nejaky cas to taky zabere, tak bych vas chtel nejdriv poprosit o nejakou pripadnou radu, nez se do toho pustime, cemu se vyhnout, nebo co by urcite mohlo pomoct :-)

Diky vsem za rady

Dan
Paris
Rádce

Re: Akustika ve zkusebne

Příspěvek od Paris »

"peny/molitany" vam moc nepomuzou s nizsima frekvencema - ty se musi do neceho "oprit" a to neco musi pod tim zvukem "povolit".... takze to chce neco nepruzvucneho a zaroven poddajneho natahnout na ty late. vyssi frekvence potom nepravidelne "roptylit" na nejakem povrvhu, co se chova jako difuser (podivej na nejake obrazky ne webu). vhodne je take zabranit sireni odrazu v mistnosti - nejakyma prekazkama, rozmistenyma podle toho, na jakych frekvencich mistnost "zahoukava". strop je take dulezity - podhled je dobry, ale nemusi se to prehanet...
bubenika utlumte zvlast, obcas mu staci domluvit ;-)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Zkus se taky podívat někde na internetu, co to jsou basové pasti (bass traps), a jak se dají podomácku vyrobit (vygoogli si např. "DIY bass trap"). Kritické jsou v tomto ohledu rohy místnosti.
Jinak nelze poradit jinak než snažit se primárně upravit zdroje hluku - basový aparát má určitě nějaký, aspoň 3-4 pásmový ekvalizér, bez nejspodnějších basů se při zkoušení snad lze obejít, posunutím do středů se aspoň líp a čitelně uslyší. Bubeník se může pokusit do toho míň řezat, nebo zkusit lehčí paličky. Hodně pomůže tlumení - polštářek do kopáku, na virbl a tomy tlumicí kroužky nebo moongel (nebo třeba jen kousek lepicí pásky, nejlépe gaffy, příp. se složeným kouskem toaleťáku pod ní). Tlumení sice moc nesníží celkovou hlasitost bicích, ale upraví jejich dozvuky a nechtěné rezonance, které přispívají k celkovému "bordelu". Od věci nejsou taky nějaké lehčí (tenčí) činely, nejlépe nějaká levná mosazná sada (mosaz je tišší a méně pronikavá než bronz, má i kratší dozvuk), aspoň si při zkoušení nebude ničit nějakou lepší, kterou by měl na koncertování.
Pro rozbití zvuku jsou dobré molitanové hranoly. Fungují i třeba jen molitanové výstelky třeba do kufrů na nářadí, nebo někdy někdo prodává molitanový odpad z výroby - nejlépe větší plochy s vyřezanými dutinkami. Na bazaru se to občas objevuje. Není nutné pokrýt celé stěny, stačí na pár místech rozbít plochu stěny. Mrkni na nějaké fotky na internetu, třeba zkušeben nebo nahrávacích studií (rehearsal room, recording studio). Moc vytlumená místnost bez odrazů taky není akusticky ideální.
Chybu určitě neuděláte, když si seženete někde nějaké staré těžké koberce, nejen na zem, ale třeba i na stěny - tam je ale lepší nějaký těžký závěs (něco jako divadelní opona, a nařasit ho.
boooom
Nový uživatel

Příspěvek od boooom »

Super, vyzkoušíme, něco z toho určite zafunguje :-) Díky moc oběma :-)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Jj, přitlumit bicí je základ úspěchu. ;) Náš bubeník si pořídil cympady na činely a opravdu to pomohlo.

Jedna z nejjednodušších úprav hučení ve zkušebně je stavět si boxy výš, nemít je na podlaze - samozřejmě na židli či stolek - dutá zavřená skříňka funguje jako přídavné hučidlo. ;)

Jinak se mi ten atypický tvar vaší místnosti dost líbí, i vyšší šikmý strop, myslím, že to je akustice spíš ku prospěchu.
Nad bicí by se dal zavěsit lehký stropní paravan, aby trochu pobral činely (např. dírkatý sololit s jehlany), do dvou rohů bych udělal basové pasti (např. takto)a jestli máte nějaké pěnové jehlany na stěnách a stropu, musí to fachčit.

Edit - ještě podlaha - na tu staré koberce, klidně 2 vrstvy a jestli to chcete mít líp, tak se na dá pod koberec položit hobra, co se dává pod plovoucí podlahu na snížení kročejového hluku.
volfi

Příspěvek od volfi »

Tak mám novou zkušebnu a než tam nataháme nástroje tak by to chtělo nějak vylepšit akustiku prostoru.
Místnost je pravoúhlý trojúhelník, což asi vůbec není ideální co? Plocha je 31 [m2] s tím, že po nejdelší stěně je plechovej rozvaděč s hloubkou cca 50cm, před ten se asi jasně dá nějaká závěsná deka. Výška stropu cca 2,3m. Strop je je dost členitý jsou v něm prohlubně cca. 30cm - je to bývalý atomový kryt. S umístěním nástrojů a PA toho moc nevymyslíme viz. náčrt.
IMG_4819.jpg
Co na zem? Obyč koberec? Na stěny bych rád zkusil nějaký hutný molitany, asi takovej ten typ chocolate/pyramid. Kde bych to objednal nejlevněji?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Já jsem prostě posháněl co nejvíc koberců - zadarmo nebo za symbolickou cenu. Škaredý dolů, hezčí nahoru... Mám 4-5 vrstev.
Na strop jsem si udělal drátěnou soustavu á la šňůry na prádlo a na to matrace - opět zadarmo nebo za symbolickou cenu. Kotvy té soustavy jsem propojil drátem a z něho svěsil podél stěny divadelní závěs koupený u Thomanna. Celkem jsem dal za materiál asi 8 tisíc Kč. Výsledek je velmi slušně utlumená zkušebna, samozřejmě není na basech tak mrtvá jako na výškách, ale dokonce i já za bicíma krásně slyším všechny ostatní nástroje a všechno je krásně čitelný.
volfi

Příspěvek od volfi »

Do stropu se asi nedostanu, jsou to betonový monobloky ve kterých jsou zalitý ocelový Ička. Nejradši bych šel cestou lepení ikdyž to bude něco stát. Například na provrtání stěny maj vrtačku na trojnožce s vodním chlazením :D
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Já mám ty dráty kotvený do stěn. Dokonce jsem musel použít chemický kotvy, aby to bylo spolehlivý.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

ja sem strop lepil i na sucháče :)
jinak na lepeni se doporucuje Multi Kleber, pouzil sem taky https://denbraven.cz/produkt/multi-kleber/
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Taky jsme byli 2,5 roku v bunkru.
Vymyslel jsem to takhle: na strop jsme přilepili laťky Mamutem a do nich jsme sponkovačkou nastříleli několik vrstev tohodle vatelínu - je to levné a ukázaloi se to perfektně funkční. Bonusem je, že je strop bílý a vatelín je úplně čistý a hypoalergenní.
volfi

Příspěvek od volfi »

Vatelín je dobrej tip, díky.

Jen pro představu, takhle vypadá strop.
IMG_4847.jpeg
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Dotaz na zkušenosti z malé zkušebny.
Preferujete zpěvové boxy na stojanech nebo na zemi jako na pódiu (wedge)? S novou zpěvačkou řešíme častěji problém se zpětnou vazbou, má slabší hlas než minulá zpěvačka. Máme sice odvazbovač Sabine, ale i ten už to tak tak zvládá, a to už jsme stáhli kytary a basu, museli bychom nějak ztišit i akustické bicí. Teď máme zpěvové repro jako wedge, ale na fotkách ze zkušeben je vídám častěji na stojanech. Samozřejmě to vyzkouším, ale zajímala by mě zkušenost jiných. Dík.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Jako takhle odpověď neznám, ale moje zkušenost je, že to je strašně moc o kvalitě zvuku toho boxu. My máme v malé (dobře vytlumené) zkušebně jeden box HK Audio L3 (na zemi), zpívají přes to tři lidi a jsou absolutně spokojení, protože ten box hraje parádně. Když jsem donesl něco horšího, tak to hned poznali a brblali.
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Fořt píše: 14.02.2025 10:36 Dotaz na zkušenosti z malé zkušebny.
Preferujete zpěvové boxy na stojanech nebo na zemi jako na pódiu (wedge)? S novou zpěvačkou řešíme častěji problém se zpětnou vazbou, má slabší hlas než minulá zpěvačka. Máme sice odvazbovač Sabine, ale i ten už to tak tak zvládá, a to už jsme stáhli kytary a basu, museli bychom nějak ztišit i akustické bicí. Teď máme zpěvové repro jako wedge, ale na fotkách ze zkušeben je vídám častěji na stojanech. Samozřejmě to vyzkouším, ale zajímala by mě zkušenost jiných. Dík.
Těch proměnných je tam plno... 1) kvalita toho PA, přes které hrajete. 2) co je ve vašem podání "malá zkušebna"? 3) jaký má zpěvačka mikrofon a jak s ním umí pracovat? 4) horký dech místo zpěvu ti nesebere sebelepší mikrofon. 5) ukázněnost (dynamika) celého zbytku kapely. 6)....7).....8).....
K tvému dotazu - raději na stojanech. I kdyz jsem zkoušel i s kapelou - bubny na sucho, kytary z komb - pouze zpěvy do 1 bedny na zemi - a výsledek super, všichni všechno slyšeli.
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Připojím se k názoru guitar.zl, hodně záleží na charakteru oněch beden, za mě je nejlepší mít vše "na něčem" a pokud možno nic přímo na zemi. I 4*12" Marshall bednu je lepší mít alespoň na paletě (i když ortodoxní metalový kytarista bude kňučet, že to nemá to pravé hutné "dž dž ", tak to už může být v konkrétní zkušebně volba mezi "dž dž" s "koulí" nebo měně hutný, ale čitelný zvuk). Přímo na zemi snad jen pódiové monitory k tomu speciálně určené, ale i tam je potřeba počítat s tím, že zatímco na "otevřeném" pódiu to hraje bez problému, ve zkušebně o menším objemu a s nižším stropem to může mít tendenci dělat větší kouli. Pak může trochu pomoct mít na mikrofonních vstupech zapnutý low-cut (pokud ho mix má) a pohrát si s ekvalizérem. Zpěvové bedny se mi docela osvědčilo dávat na stojany, a protože originál stojany nemáme, použili jsme "knihovnové skříňky" na výšku, vycpané uvnitř molitanem (skelná nebo kamenná vata by byla samozřejmě lepší, ale tohle řešení bylo po ruce hned a zadarmo - a v daném prostoru vyhovuje).
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Tewerko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tewerko »

Zdar.

zalezi kto koho ako potrebuje pocut. vzdy je moznost hladat vhodnu poziciu rozmiestnenia aparatov a clenov kapely.
ak je problem hlavne z vazbou tak urcite bedne na stojanoch, mozu byt dalej od spevacky ako ked su na zemi. pomozu aj jednoduche paravany okolo bicich. ak sa spevacka zle pocuje tak je moznost pouzivat aj sluchadla. my sme roky skusali cez sluchadla.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Dík všem. Léta jsme zkoušeli s repro v pozici wedge, na zemi, pozice všech byly vychytané. Příposlech sluchátky jsme praktikovali jen pro hostující houslistku. Zkusím pozici na stojanech, s výsledkem se podělím.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Ještě mě napadla takováhle úvaha. Pozice wedge se vyznačuje tím, že zvuk z něj uslyší ostatní kromě zpěváka poměrně méně, než když bude box na stojanech. Čili se může stát, že si budou potřebovat kvli tomu přidat kytary, což asi nechceme.
Ledaže by monitor na stojanu stál zpěvačce přímo u hlavy, ale to nebude příjemné a box nebude v ose mikrofonu. Jsem zvědav na výsledek praktické zkoušky.
Mám ale špatnou zprávu, a to je, že to samé budete řešit na koncertech, a to není dobré. Protože na koncertě je méně času a skoro vždycky horší podmínky než na zkušebně.
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

vasekh píše: 16.02.2025 9:22 Ještě mě napadla takováhle úvaha. Pozice wedge se vyznačuje tím, že zvuk z něj uslyší ostatní kromě zpěváka poměrně méně, než když bude box na stojanech. Čili se může stát, že si budou potřebovat kvli tomu přidat kytary, což asi nechceme.
Ledaže by monitor na stojanu stál zpěvačce přímo u hlavy, ale to nebude příjemné a box nebude v ose mikrofonu. Jsem zvědav na výsledek praktické zkoušky.
Mám ale špatnou zprávu, a to je, že to samé budete řešit na koncertech, a to není dobré. Protože na koncertě je méně času a skoro vždycky horší podmínky než na zkušebně.
Já tedy nerozumím slovu "wedge" - v tomto kontextu. Zřejmě je tim myšleno floor monitor?...... Ale záleží taky na tom, co je to za reprobednu. Jestli skutečný "monitor" nebo nějaká aktivka, položená na zemi... pak bude na zemi i ve stojanu slyšet všude vše stejně, jen pouze podle natočení té bedny, protože vyzařování bude stále stejné.....
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“