Ozvučení akustické kytary - srovnání snímačů

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Ladap

Re: Ozvučení akustické kytary - srovnání snímačů

Příspěvek od Ladap »

hyenik píše: 26.01.2025 11:51 a tos jeste pri zadani zatajil, ze na to chces hrat jak na elektriku, ufffff :)
to by s tema ostatnima snimacema moc nefungovalo.
No, vlastně nechtěl. Ale tak nějak to vyplynulo ze situace. Elektriku jsem měl pořád za zadkem, jako že až to nepude. Ale ono to šlo.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

džetro píše: 4.01.2025 11:05 No musím přiznat že mi při instalaci toho K&K lepilo u zadku (jako vždy když dělám něco se sukunďákem kolem kytary) ať někde lepidlem nepoškodím povrch. ..,
Tak jsem to konečně nalepil. Pěkně mi "lepilo", ale omotal jsem tělo (kytary) smršťovackou, takže bez úrazu. Už jsem to taky dělal potřetí. Do nástroje č.4 (mandolína) jsrm si osobně netroufl, naštěstí tam byl nainstalovaný Twin jako varianta při nákupu. Takže pár postřehů:

K (zatím?) poslední aplikaci jsem pořídil variantu Trinity Pro Mini System tj. včetně mikrofonku a dvoukanálového preampu. Piezzo pecky hrají pořád stejně dobře, první instalaci mám z roku 2012. Mikrofonek je fajn, nebudu říkat, že je lepší, než výrobek x-y-z, ale výstup se mi líbí a dobrá je možnost si s ním hýbat a hledat si tzv. sweet spot, což u mnoha jiných řešení nejde. V ideálním případě bych používal jen ten mikrofon, ale v bandě s hlasitějším projevem se obávám, že na majku bude třeba výrazně ubrat a na piezu přidat. Neměl jsem zatím příležitost vyzkoušet, ale doma s kytarou metr u repráku snesl poměrně dost, než začal nahoukávat.

Pár postřehů:

Plusy: Zvuk, flexibilita mikrofonu, bez pytlíku/kaslíku s baterií v kytaře. Dodávaný preamp funguje i se základní verzí Pure Mini bez mikrofonu (nutný stereo kabel). Customer service K&K funguje bezvadně, odpověď na technický dotaz jsem měl ani ne za 24 hodin.

Mínusy:
Výrobky K&K nejsou nejlevnější, tomu ale některé detaily neodpovídaji. Samotné snímače bývaly pěkně nalakované s logem firmy. Nyní, zřejmě v rámci cost-cuttingu, je povrchovka hrubší. Estetiku vem čert, ale dřív šla z hladkého povrchu pěkně dolů ta manipulační hmota používaná při instalaci (puty), teď se špatně čistí. Dovnitř se nikdo nekouká, ale je to hnus a raději jsem tam zbytky nechal, abych při čistění nepoškodil kablíky.
Konektor pro připojení mikrofonu do svazku se piezem je snad ten nejlacinější cinch na trhu, závit na pouzdře nedrží, po upevnění se v podstatě nedá rozebrat, aby se zároveň neutrhl kabel od majku. Vlastní spoj resp. celý konektor je připevněný na samolepící podložce. Ochraná fólie se musí sundavat až uvnitř kytary (krátké kabely) a ta fólie drží tak fest, že jsem to měl tak 50/50, že ji "odloupnu" nebo poškodím kytaru nebo utrhnu nějaký kablík. Celkově by kabeláž ke snímačům mohla být pro verzi Trinity delší pro lepší manipulaci a připojení mikrofonu. Naopak, kablík k mikrofonu je zbytečně dlouhý.
Dodávaný stereo nástrojový kabel je totální šmejd. Že jim není hanba, za ty peníze, co si za komplet řeknou (řekl jsem si víckrát).
Preamp je takový spartánský, jak už je u firmy zvykem. Korekce trimry, tady dokonce uvnitř pod nacvakávacím krytem - daň za kompaktnost (a šetření nákladů - co si budeme namlouvat) - ale funkčně bez výhrad. Neškodilo by doplnit kontrolku napájení - mám rád rychlou vizuální kontrolu.

Pozor: Nesmíte doma zapomenout nástrojový kabel k propojení kytara-preamp. Dlouhý TRS kabel jack-jack 6.35 vám těžko někdo půjčí.

Krátké shrnutí:

Zvukově paráda, upgrade na Trinity dalo více, než jsem čekal. Ale zpracování mnoha detailů na úrovni Amatérského rádia blahé paměti. Baggs a další jsou v tomhle (alespoň v okulibosti) o parník výše. Ale stejně bych si to do dalšího nástroje koupil znovu :).

... a pár fotek (vč. porovnání preampů, které mám teď doma):
IMG_2755.jpeg
IMG_2765.jpeg
image0.jpeg
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Taky přidám pár postřehů k Schatten Design Dualie Inside`R Pickup https://www.thomann.de/cz/schatten_desi ... pickup.htm koupil jsem na radu Hyenika. Snímač hraje moc pěkně, instalace a případná odinstalace je jednoduchá (jen díra pro endpin do zadního bloku) výstup je slabší ale s preampem v pohodě. Pokud máte jen jednu kytaru nebo více s tímto snímačem je to bez problémů, já mám v ostatních magnetické snímače Harley Benton do otvoru a nejsem schopen srovnat hlasitosti, ty magnety hrajou silněji i když je ztlumím. Schatten jsem koupil do12 strunky (kde mi ten magnet moc nyvyhovoval) jako občasné snímání (hraju přes snímače s kapelou tak 5x do roka) jinak sám na mikrofon.
Shrnutí, pěkný přirozený zvuk, snadná instalace (oboustranná páska, je třeba najít to správné místo s nejlepším zvukem), nevýhoda - problém s kombinací s jinými systémy v jiných kytarách. Zatím ho tam nechám, kdyžtak pustím do světa nebo ještě zkusím do rezofoniky.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

jenom taková reakce na koment o snímačích ve vláknu Furch.... všechny UST kvákají :)
ale mě zase moc nevyhovuje projev K&K :)

ale s piezem se dá i zabojovat, malá ukázka syrově kvákajícího Fishman Presys VT https://kytary.cz/eastman-e1ss-dlx-sb/HN268853
eastman piezo.mp3
(116.33 KiB) Staženo 56 x

a to samé s vybraným impulsem Worship Tutorials a trochou multicompu a reverbu https://worshiptutorials.com/product/47 ... c-ir-pack/
eastman IR.mp3
(116.33 KiB) Staženo 56 x
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Mír s tebou! :) Schválně si někdy půjčím od kapelníka Zoom nahrávadlo a nahraji svůj "K&K based sound".

Ta úprava pieza zní celkem dobře. Mám už taky koupené nějaké aku impulzy, asi půl roku, ale ta vrozená lenost ... zkusím si s tím pohrát.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

tady ještě Avian (BB Band) se starýma strunama, ale taky je to rozdíl
Avian raw.mp3
(146.12 KiB) Staženo 58 x
Avian processed.mp3
(146.12 KiB) Staženo 63 x
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Díky za ukázky.
"avian processed" se mi líbí, nemám k tomu jedinou připomínku
"eastman IR" mi přijde už přeprocesovaná a sudovitá (skoro jak kdyby to šlo přes kytarový reprák)
V čem je rozdíl?
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

No vidíš to, já to slyším přesně opačně :)
Přirozenější mi přijde ten Eastman.
Rozdil je v kytaře, snímači, impulsu a blendu (takže vlastně ve všem :)

Nicméně obojí je už jakž takž použitelný zvuk, výrazně příjemnější než holé piezo do PA.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

https://kytary.cz/l-r-baggs-hifi-duet/H ... rce=Search

Novinka... ale za snimac uz je to relativne dost penez, byt slibuji "hifi" zvuk
boo-beek

Příspěvek od boo-beek »

Ahoj, zvažuju dvě relativně podobný kytary a nemám úplně jasno v elektronice... Počítám, že přes elektroniku budu hrát tak 15%, není to nejdůležitější, hlavní rozhodování bude podle akustického dojmu naživo, ale stejně to chci vzít v úvahu.
Cort GA 10 F má Fishman Ink Body, nějaký detaily js k tomu našel, ale testy nebo videa moc ne, předpokládám, že by to mělo být dost podobné jejich Power TAP (piezzo a body sensor), což se mi na YouTube zvukově líbí.
Cort GA PF BV má Baggs EAC VTS, líbí se mi ovládání v díře namísto lubu, ale samotné piezzo mi přijde prostě nekompletní.
Máte někdo zkušenost s obojím? A tušíte, jestli ten Baggs je možný nějak doplnit o mikrofon, resp. upgradovat na Anthem? Představoval bych si nechat piezzo, kabeláž, napájení, vyměnit preamp a doplnit o mikrofon...
Díky!
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Do kytary za desitku montovat snimac za desitku?
Snímač bude dycky jenom snímač, a obvykle na 15% hraní stačí.
https://www.frontman.cz/rukovet-elektro ... -kombinace

upgrade asi nepujde, snimac by musel mit konektor a myslim ze v tech normalnich řadách je pevne spojený s jackem
Když odhlédnu od samotné kytary (coz je podle me daleko dulezitejsi), tak ciste z hlediska snimace bych vybral Fishmana,
kombinace pieza a deskoveho snimace je obvykle lepsi nez samotne piezo
starypard

Příspěvek od starypard »

hyeno, pokud se tím cena kytary zvedne na padesát ...... alespoň tak vystupují někteří výrobci či prodejci. Samozřejmě, že to je zjevný nesoulad. Proto je třeba Godin Multiac předražený o třicet tisíc, LAG HyVibe o dvacet. Každý z nás si může takovou kytaru, z té nejlevnější, která bude technicky v pořádku, udělat za pár tisíc. Jakmile začnu akustické kytaře, mušce zlaté a broučkovi milovanému, přišívat elektronická křídla a mohutné softwareové krovky (nebo naopak), broučka zašlapávám do země.
boo-beek

Příspěvek od boo-beek »

Hele, jedna kytara stojí 13 (s Elementem) druhá 10 (s Fishmanem). A nejdůležitější pro mě bude akustickej dojem, ale když už tam ta elektronika je, tak to asi těch 15% rozhodování udělá, no...
Doktore, díky za článek!
Starypard, btw, k tomu Hyvibe - dva největší cz e-shopy mají zavedenou Cort Earth s Hyvibe lehce přes 10k, to se mi líbí. Vyměnil jsem si teď starýho rozbitýho Fishmana Classic za čínský OS1, ten koncept je zábavnej, pubertální dceru baví učit se s tím písničky, doprovod v hospodě nebo u rusnějšího ohně je s tím taky fajn.
starypard

Příspěvek od starypard »

Ten OS1 vypadá zajímavě, asi objednám. A také Guitto GGP-03, 04, 05 ...... HyVibe doma mám, už jsem si na něj zvykl, ale není to kdovíco. Vyzkoušíme i jiné Transacoustic systémy.
boo-beek

Příspěvek od boo-beek »

Os1 funguje slušně, oproti ggp-05 stojí pod polovinu, ale není to tak sofistikovaný. Subjektivně mi ten rezonanční reproduktor u Guitto přišel o kousek lepší, tady bych to os1 trochu upgradoval, ale musím nastudovat elektrikařinu (ohmy, watty apod.).
A nedaří se mi to spojit s aplikací, ale ta je stejně z 60% v čínštině.
Usazení do klubu nebylo úplně easy, ta část vevnitř je docela velká, ale povedlo se, jsem spokojenej.
Dával jsem to do kytary, která chtěla trochu repas, mechaniky, přilepit kobylku, nefunkční Fishman, tak jsem si řekl, že se rovnou naučím trochu kytarářské mechaniky a zároveň pořídím druhou...
IMG_20250823_151939741_HDR.jpg
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

o víkendu premiéra nově naprogramovaného setupu, nakonec jsem opustil ideu dvou kabelů/snímačů a za pomoci technologií jedu jedno piezo
i když vlastně u všech nástrojů je to kombinace
u Aviana je i deskovy snimac u Corta interní mikrofonek (takže berou trochu i nějaké to perkusivní klepání atd)

využil jsem plugin Pulse2, který umí smíchat různé IR a vyexportovat jako jeden impuls https://lancasteraudio.com/shop/plugins/pulse-2/
IR mi zatím nejlíp fungujou Worship Tutorials https://worshiptutorials.com/acoustic-g ... responses/
takže jsem strávil pár hodin přecvakáváním IR a vyýběrem těch vhodných (samozřejmě s looperem)
Naládoval jsem to do Line6 HX FX, blend dal okolo 70% zkusil jsem saturaci ala Baggs Session pedal (Retro Reel)
a pak už jenom naprostá klasika - EQ a reverb https://kytary.cz/line-6-hx-effects/HN237689/
Díky šikovnému zvukaři jsme prý měli nejlepší zvuk co kdy lidi slyšeli, kytary byly nazvučené asi za 20 vteřin
Záznam je jenom z mobilu, ale budu pokračovat v tomto seskupení tímhle zjednodušeným způsobem

hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

a poslední střípek ze zvukově prý nejlepšího koncertu co jsme hráli

starypard

Příspěvek od starypard »

MI se na tom líbí jen a jen to užití flétny, kterou jsem si před týdnem koupil, i když jsem na ni nikdy nehrál. V tomto jsme na jedné lodi. Já na ni budu hrát Handela.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Jako těžko posuzovat z té nahrávky, ale vypadá to, že to tam znělo dobře. Já jsem něco z těch worship zkoušel (freečka), ale bylo to všechno nějak moc navýškovaný.
Díky za tip na ten Pulse2.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

jako u vsech IR je treba se tim hodne probrat, ale u WT mám nejvyšší poměr snesitelnosti (třeba tak 20%) u ostatních hraje slušně tak jeden ze sta...
ono z těch live nahrávek to není úplně slyšet, ale přímé srovnání je myslím zřejmé...

tady nejdřív samotný snímač B-Band AST+UST (piezo + deskový cca 50% blend, samotné piezo je ještě hnusnější)
a pak Helix preset (saturace, comp, EQ, reverb) + IR v Pulse2 smíchané tři WT impulsy + jeden co sem sám vyrobil přímo pro tuhle kytaru Avian
Avian IR K3.mp3
(235.71 KiB) Staženo 45 x
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“