Praskání ve studiových monitorech

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Praskání ve studiových monitorech

Příspěvek od Hendrek »

Aplikuj na část signálové cesty, kde jsi měl vložen DI box. Ideálně si vyrob ten kabel se stíněním vyvedeným jen na jedné straně konektoru nový, ať neničíš starý kabel.
Nitram3

Příspěvek od Nitram3 »

Tak jsem u jednoho kabelu zkusil přerušit to stínění a praská to ještě hůř než předtím...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hmm...tak to by mě zajímalo, co je jiné mezi touto akcí a mezi akcí s DI Boxem...

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

U jednoho kabelu
To bych trochu rozvedl
Nejde o jeden k monitoru a tén druhý zůstal spojený?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Nitram3

Příspěvek od Nitram3 »

A který druhý? Bavili jsme se o tom, že je třeba přerušit zemění na jedné straně kabelu mezi monitorem a mixem. To jsem udělal. Na kabel k druhému monitoru jsem zatím nešahal. Di Box jsem taky zkoušel jen na jednom monitoru...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ten kabel je symetrický nebo nesymetrický? U nesymetrického bych rozpojovat stínění nedoporučil, pouze u symetrického.
Jinak, zjednodušit to zapojení nelze? Třeba nepoužívat mixpult? Zvukovka má málo vstupů? Jen se ptám.
Vrať se k řešení, které ti funguje, tedy DI box nebo přímo galvanický oddělovač.
Nitram3

Příspěvek od Nitram3 »

Popravdě si nejsem jistý, myslím, že nesymetrický. Je to obyčejný jack - jack 6,3 mm. Poznám to nějak?
Zjednodušit zapojení mě napadlo, ale mix tam mám proto, že potřebuju sluchátka sdílet mezi více zařízeními najednou...
Co by tedy bylo lepší, Di box nebo oddělovač? Případně tip na něco konkrétního? A bude to fungovat i s tím upraveným kabelem nebo budu muset koupit nový?
Moc díky.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Jenom doplním: já tu "cestu prasete" nijak nedoporučuji, zmínil jsem ji jako jednu, značně nouzovou, možnost. Používala se celkem běžně v devadesátých letech, kdy člověk vydělával na jeden di-box týden. Dnes stojí na koruny plus mínus stejně, ale vyděláno je na něj za pár pracovních hodin... Takže už to dávno nepoužívám, namísto toho mám v mikrofonním kufru 3 di-boxy (jeden aktivní, původně z basového pedalboardu a dva klasické pasivy), uvažoval jsem o koupi jednoho pasivního dvoukanálového ale nakonec jsem zvolil tohle řešení, protože je "operativnější".
A v podstatě to už není tak často potřebné, většina současných nástrojových aparatur, které je třeba brát "lajnou" mají line-out ballanced XLR s možností ground lift.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Tewerko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tewerko »

Zdar. mozno si to zbytocne komplikujes.

zvukovka ma 4 outputy. + 2 sluchatkove. potrebujes mat bedne zapojene do mixu?. skusal si zapojit bedne na main output 1a2 zo zvukovky ? tiez pocut praskanie? a outputy 3 a 4 zapojit do mixu?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hendrek píše: 15.02.2025 12:14 Ten kabel je symetrický nebo nesymetrický? U nesymetrického bych rozpojovat stínění nedoporučil, pouze u symetrického.
Jinak, zjednodušit to zapojení nelze? Třeba nepoužívat mixpult? Zvukovka má málo vstupů? Jen se ptám.
Vrať se k řešení, které ti funguje, tedy DI box nebo přímo galvanický oddělovač.
Je to jedno - ve své podstatě tak i tak. I symetrie je technicky shodná s nesymetrií (tj. signál se bere vůči signálové zemi), jen jsou tady ty signály dva v protifázi. Ale pořád je to vůči signálové zemi (nikoli vůči sobě). Tudíž rozpojení stínícího kontaktu na jedné straně signálového kabelu bude mít v principu stejný efekt u obou způsobů vedení.

Ale jinak samozřejmě nejčistší je třeba to DI Box řešení; berme jako podstatu věci, že kabel by měl být prostě osazen a zapojen dle nějakého standardu a mnou popsaná varianta "na vyzkoušení" je v tomhle kontextu poněkud humpolácká, ale může být funkční.

P.

Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Pavlii: obávám se, že nemáš tak úplně pravdu. U symetrického vedení je signál právě a jenom mezi těmi živými vodiči, zatímco zem (tedy stínění) má pouze funkci onoho stínění. Proto u symetrického vedení není problém provést onen ground lift. Stínění kabelu stíní ony živé vodiče, a to po celou délku kabelu, až do konektoru. Ten pak už nemá galvanický kontakt se zemí přístroje, do kterého je zapojen (pokud tedy použiješ ten ground lift). Nejlépe je to vidět na schématu dynamického mikrofonu. Cívka je zapojená na ony živé vodiče, stínění (zem) pak na těleso mikrofonu, aniž by mělo jakýkoliv galvanický kontakt s cívkou.
Naproti tomu u nesymetrického vedení jde o rozdíl signál/zem. Tam pokud odpojíš zem, ztratíš signál, protože jaksi nemá proti čemu fungovat.
Otázkou je, kterého "génia" napadlo galvanicky zemnit studiové monitory... Já doma používám near fieldy Kurzweil KS40A, které jsou zapojeny v B třídě, tedy obyčejná dvoulinka bez zemnícího kolíku - což má logiku, počítá se se zemněním celého řetězce přes zdroj signálu, tedy PC či mixpult.
P.S. Pokud jde o zemnící smyčku v domácím studiu, možná by stačilo jen rozmotat případný prodlužovačkový "hadinec" a zkusit to zapojit znovu a lépe - co nejjednodušším způsobem a s použitím zdravého selského rozumu. Tedy například vše, co má zemnící kolík, nacpat do jednoho prodlužovačkového "psa". Aby to bylo zemněno opravdu v jednom bodu.
P.S.P.S. Někdy pomůže tzv. sériové vedení prodlužovaček. Tedy ne že se do první prodlužovačky s pětipsem zapojí pět dalších prodlužovaček "do hvězdice", ale nahází se do ní pokud možno celý základ řetězce, poslední zásuvka se nechá volná, do ní se zapojí další prodlužovačka atd.
Naposledy upravil(a) Pawlik dne 15.02.2025 22:38, celkem upraveno 1 x.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Pokud je napájen spotřebič jen dvěma vodiči,jde o spotřebič s dvojitou izolací,tedy není potřeba používat ochranný kolik PE.
Nemůžeš porovnávat mikrofon se symetrickým zapojením s aktivním přístrojem,to není úplně dobrý příklad,odpojit tady stínění smysl nemá.
Odpojení stínění na jedné straně se používá i u nesymetrického vedení,v případě že oba konce kabelu jsou připojeny do přístroje kde je připojen ochranný vodič
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Pawlik píše: 15.02.2025 22:17 Naproti tomu u nesymetrického vedení jde o rozdíl signál/zem. Tam pokud odpojíš zem, ztratíš signál, protože jaksi nemá proti čemu fungovat.
Neztratíš (signál musí být vždycky vztažen k něčemu, konkrétně tedy třeba k "nulové" hodnotě, což jest signálová zem, jež se právě používá zhusta i ke stínění). Ale to je fuk. Jak píšu - je to "bastlířská" varianta, smysl má provedení za pomoci HW, který je k tomu určen.

Jinak třeba u XLR konektorů, kdybychom všichni měli být precizní, tak jsou k dispozici 4 piny, kdy klasické 3x pin je "+" signál, "-" signál a "signálová zem" a to případné stínění je na samotném plášti XLR konektoru (kde už by mohlo docházet k propojení přístrojových zemí, ale BEZ negativního vlivu na audio signál; tato trasa má být prostě striktně oddělená, což zhusta není - proto tyhle problémy). TS/TRS toto nemají, teda aspoň jsem tuším takový nikdy neviděl.

Ale to je jen tak na doplnění, když už to tu řešíme poněkud víc zeširoka.

P.

Nitram3

Příspěvek od Nitram3 »

Tak jsem zapojil dvoukanálový Di Box a sice to nepraská, ale hraje jen jeden kanál... Zapojení jsem několikrát kontroloval, mělo by být správné. Čím to může být?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Vadný kanál? Když to prohodíš, nehraje ten druhý?
Nitram3

Příspěvek od Nitram3 »

Ať to prohodím jakkoli, vždy hraje jen pravý kanál. Na boxu jsou i přepínače ATT, když s tím pohnu u levého kanálu, tak je velice slabě slyšet, ale zase se ztlumí ten pravý... A celkově je zvuk po připojení boxu tichý...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Nemá ten DI box přepínač mono/stereo? Vařím z vody, nenapsals' jaký máš přesně DI box. Také jaké je zapojení jen tuším. Chtělo by to obrázek, vydá za tisíc slov.
Nitram3

Příspěvek od Nitram3 »

Di box mám tenhle: https://www.rh-sound.cz/cz/db-02_ekvali ... hd.602.htm Výstupy z mixu jsou zapojeny do INPUT zdířek, XLR OUTPUT vedou do beden. GROUND přepínače jsou vypnuté, ATT na obou vstupech na -0dB. Obrázek můžu poslat pokud bude třeba.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Zapojení je mi teď jasné z popisu. Prohoď nejdříve celé kabely na vstupu. Pak na výstupu (identifikace, zda jsou kabely ok, chyba bude pořád na stejném monitoru). Pak dej vstup do kříže (zjištění funkčnosti výstupu na mixu). Nakonec výstup z DI do kříže. Pokud se porucha projeví až při poslední možnosti (nebude hrát druhá z beden), pak je to vadný kanál na DI boxu.
Nitram3

Příspěvek od Nitram3 »

Když jsem kompletně prohodil kabely na výstupu, tak hraje levý monitor. Takže vadný kabel?
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“