Rockman Tom Scholz

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
torst

Re: Rockman Tom Scholz

Příspěvek od torst »

Krasty: Dyť to tu melduju od rána do večíra !
torst píše: 24.01.2025 16:44 U toho Scholze nevím, tam bych mu nic než Rockmana nepřisuzoval, ale u těch Def Leppard, Hysteria, tam je ten zvuk kulatější, to není ten napěněný X100. Někde jsem to i četl, že měli ve studiu nějaký spešl atyp.
P.S.: Taky když občas poslouchám ty covery DL přes klasický X100 (sám jsem si doma něco taky nahrál), tak je poznat, že se zvuk liší od originálu tou ostrostí, umělostí,
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Hendrek píše: 28.01.2025 6:34 Kroky? Ani zdaleka tam Rockmana neslyším. Ten chorus tam utvrzuje ještě navíc ta málo intonující zpěvačka. I když ono tam je špatně spoustu věcí.
Fakt ne? Zkus poslouchat od 2. minuty, hlavně ty konce riffu po palm-mutingu. Není to ani tak o tom chorusu, jako o těch "plastových" středech, jako když hraješ nějakou, třebas i slušnou, simulací, do malých PC repráčků. Myslím, že stěží budeš hledat v čsl. pop music typičtější ukázku, snad LP Katapultu Rock de luxe. Je to z roku 1986, to už mohl Rockman u nás v pohodě zdomácnět.
Kde si nejsem jistý, je 1. album Turbo. Vydáno 1984, podle obalu nahráno 1983. Tam by byli naši studioví inženýři hodně nadčasoví, kdyby už měli 1. model Rockmana, který se objevil na US trhu poprvé v roce 1982. I když proč ne, možná objížděli hudební veletrhy, třeba na to někde narazili a dovezli. Ale možná je to jen kombinace chorusu a komba Acoustic (Mesa klon), které R. Kybic používal.

Jak zní kombinace chorusu a přirozeného Marshall hardrockového-metalového zvuku IMHO nejlépe předvedli Saxon na albu Rock the Nations:
torst

Příspěvek od torst »

Klip Turbo podle mě jdnoznačnej Rockman. Bych chtěl vidět combo, ze ktereho bys vymáčk takovej zvuk !
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
affordano

Příspěvek od affordano »

Pro mne je symbolem vcelku vkusného/bizarně funkčního využití Rockmana ve vodách českého bigbítu kapela Precedens (kytarista používal RM naživo i na LP, jo ty zlaté koncerty na Chmelnici...) a samozřejmě pak Hladík v BE, ještě s Kollerem na jakýsi e-bubnový Octapad... Když jsou skvělí muzikanti, tak to dává smysl... Ad Kroky - fakt nehorázná pakárna, tam nefunguje zvuk ani muzikanství....
torst

Příspěvek od torst »

Precedens, Doba ledová, X100 je psanej i na obalu LP mezi vybavením. Vybavuji si fotku v Melodii, kde měl kytarista na opasku krabici. Tehdy jsem ještě netušil.
Kdyby se dělal žebříček nejlepších rockmanovských nahrávek, hlasuji pro Rány - Michnová, Pavlíček.
affordano

Příspěvek od affordano »

Rány jsou dodneška boží. Vidíš, ani mi nedošlo, že tam Pavlíček X100 použil, jednak se toho tam hudebně děje tolik, že člověk nestíhá, a druhak on tehdy často používal různé naefektované/synťákové/nekytarově tenčí zvuky, tak to člověku ani nepřišlo. Naživo jsem ho ale nikdy s Rockmanem neviděl.
torst

Příspěvek od torst »

Určitě tam toho použil víc, ale o tom Rockmanu jsem to četl v nějakém rozhovoru s ním.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

torst píše: 11.02.2025 19:33 Určitě tam toho použil víc, ale o tom Rockmanu jsem to četl v nějakém rozhovoru s ním.
Nicméně v některých písních z LP Rány IMHO Rockman použit není.
Ad Precedens - Doba ledová. To je přesně muzika, kam Rockman sedne jak p.del na hrnec.
torst

Příspěvek od torst »

Zmínka o Rockmanu pod fotkou Gumy Kulhánka
https://www.casopismuzikus.cz/workshopy ... e_vignette
a tady pod fotkou bílých Marshallů
https://www.casopismuzikus.cz/clanky/mi ... k-rozhovor
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

S kamaradem casto litujeme, ze jsme pred par lety nekoupili takovej silenej domadelanej multiefekt vyrobenej z Rockmana - predstavte si neco, jako Line6 M13 (mnozstvim switchu a tvarem), ale jinak vyrobene ze dreva a kozenky - slo vypinat efekty, prepinat delku delaye atd. Fakt super. Chlapek za to chtel asi 5000 a nam to prislo tehda moc, dneska bysme mu urvali ruce.
torst

Příspěvek od torst »

V tomhle mám teda náskok. Rockmanovská mánie mne chytla už někdy před min. 10 lety a X100 jsem tehdy koupil kolem 2 tis. Dnes? https://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=ro ... m570.l1313

P.S. : Tuhle Prokopovu desku považuju taky za 100% rockmanovskou.
affordano

Příspěvek od affordano »

Nojo, pravda, i Rošky byl kdysi spatřen naživo s modrým walkmanem u boku, dnes už neuvěřitelné.... :D
torst

Příspěvek od torst »

Rockman je černý. Modrý je jen ovládací panel.

něco k počtení:
https://www.rajce.idnes.cz/discografia/ ... 1622641869
Naposledy upravil(a) torst dne 24.02.2025 20:30, celkem upraveno 1 x.
affordano

Příspěvek od affordano »

Já vím, já vím, trochu nadhledu pls...
torst

Příspěvek od torst »

se omlouvám. Rockman je má osudová krabička!
affordano

Příspěvek od affordano »

Probůh torste, žádné omluvy, zasloužil jsem si to - na fóru téměř raketově-inženýrsky exaktních odborníků plácnu takovouhle barvoslepou amatérštinu :oops: . Já měl pro design Rockmana taky slabost, ten metalický, podmanivě modrý panýlek s ledkou byl hodně návykový, hezky korespondoval s tím chorusovým čistým zvukem, který byl fakt super. Zkreslení mě ale nenadchlo ani tenkrát a dneska už pro něj ze sebe vášeň asi taky nevykřešu... :lol:
torst

Příspěvek od torst »

ta černomodrá kombinace se pak objevila u podlahových ZOOMů, 2020, 1010 a td. Potěší oko.
Já sice RM miluju, ale jek píšeš - když dělám nějakej demáč, tak tak občas zkusmo vrazim rockmanovskej plugin, opravdu to nejde. Utíkám zpět k "současným" VSTčkům a impulsům. Možná někdy zkusim nahrát nějakou vysloveně retrovku a tam to zazáří, spolu se synthama DX7 .... :-P
affordano

Příspěvek od affordano »

Na to retro se těším!!! Nezapomeň tam hodit taky Korg Poly 800, aby to dobově i barevně ladilo :D .
korg poly 800.jpg
torst

Příspěvek od torst »

Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

affordano píše: 25.02.2025 11:08 Na to retro se těším!!! Nezapomeň tam hodit taky Korg Poly 800, aby to dobově i barevně ladilo :D .korg poly 800.jpg
Korg Poly 800 je geniální synťák s neuvěřitelným poměrem cena výkon (v té době). Škoda, že dnes už se za něco podobného, co umí aspoň trochu to, co Poly, utratí strašná darda.
Kdyby Korg začal vyrábět nějaký facelift MkII v rámci populární marketingové vintage vlny, ale s rozumnými tlačítky a lepším UI, to by bylo.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“