Furch vaše poznatky a názory

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
petrxyz

Re: Furch vaše poznatky a názory

Příspěvek od petrxyz »

Kinx píše: 22.02.2025 22:41 Pred casem jsme meli s kapelou pujceny na tyden ctyri kytary z rady blue a nemuzu na to rict nic jinyho nez superlativa. Bylo to nekolik Dcek s vyrezem a jedno GA a vsechny byly uplne skvely, konzistence byla az pozoruhodna. Nejvic se mi libi, jak ty kytary hrajou strasne nahlas :) Zkouseli jsme dost kytar i vedle toho (hlavne Martinky D-18) a vlastne se ani jednou nestalo, ze by neco hralo opravdu lip.
Před pár lety jsem se byl v Kytarách podívat na blue Furchy a odešel s cenově srovnatelnou Martin D-10e sapele, kterou jsem náhodně vyzkoušel. Hrála určitě líp než zkoušené Furchy. D-18 je ještě minimálně o třídu lepší kytara než D-10, takže se mi nechce věřit, že by hrála podobně jako nejnižší Furch. Slovo do pranice - je samozřejmě možný špatný kus, ale obecně bude dobrá D-18 hrát lépe než (jakýkoliv) Furch.

Abych byl objektivní, viděl jsem v Kytarách i D-10ky špatně hrající nebo dokonce s propadlou deskou, na kterou ani nešlo hrát.
ekvb

Příspěvek od ekvb »

Či to nebude tým, že před pár lety bola rada Blue vyrábaná ako polomasívna a momentálne vychvaľované Blue Furchy sú už celomasívy...
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

ekvb píše: 28.02.2025 7:19 Či to nebude tým, že před pár lety bola rada Blue vyrábaná ako polomasívna a momentálne vychvaľované Blue Furchy sú už celomasívy...
Řada Blue byla od začátku produkce celomasívní. Polomasiv byla indigo a violet. Violet je od roku 2023 také celomasiv.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

petrxyz píše: 27.02.2025 21:55
Kinx píše: 22.02.2025 22:41 Pred casem jsme meli s kapelou pujceny na tyden ctyri kytary z rady blue a nemuzu na to rict nic jinyho nez superlativa. Bylo to nekolik Dcek s vyrezem a jedno GA a vsechny byly uplne skvely, konzistence byla az pozoruhodna. Nejvic se mi libi, jak ty kytary hrajou strasne nahlas :) Zkouseli jsme dost kytar i vedle toho (hlavne Martinky D-18) a vlastne se ani jednou nestalo, ze by neco hralo opravdu lip.
Před pár lety jsem se byl v Kytarách podívat na blue Furchy a odešel s cenově srovnatelnou Martin D-10e sapele, kterou jsem náhodně vyzkoušel. Hrála určitě líp než zkoušené Furchy. D-18 je ještě minimálně o třídu lepší kytara než D-10, takže se mi nechce věřit, že by hrála podobně jako nejnižší Furch. Slovo do pranice - je samozřejmě možný špatný kus, ale obecně bude dobrá D-18 hrát lépe než (jakýkoliv) Furch.

Abych byl objektivní, viděl jsem v Kytarách i D-10ky špatně hrající nebo dokonce s propadlou deskou, na kterou ani nešlo hrát.
Do pranice nejdu, ale je třeba vzít v úvahu, že Furch se o martinovský zvuk vůbec nesnaží (pominu li řadu Vintage, kde snaha o bluegrass zvuk je patrný). Furch má prostě svůj zvuk. A tam platí vyhovuje/nevyhovuje. Jako u čehokoliv jiného.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

hyenik píše: 25.02.2025 15:12 chtěl jsem se zítra podívat na tu vychvalovanou limitku, zvlast kdyz ted je jeste dalsi prijemna sleva.... ale dnes se v Brně prodala :)
https://kytary.cz/furch-limited-edition-dc-lr/HN274910/
Škoda, mohls být příjemně překvapen - s nepříjemným útokem na peněženku :D
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Prskyn píše: 28.02.2025 8:27
ekvb píše: 28.02.2025 7:19 Či to nebude tým, že před pár lety bola rada Blue vyrábaná ako polomasívna a momentálne vychvaľované Blue Furchy sú už celomasívy...
Řada Blue byla od začátku produkce celomasívní. Polomasiv byla indigo a violet. Violet je od roku 2023 také celomasiv.
Ano. Blue byla nejnižší celomasivní řadou.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Prskyn píše: 28.02.2025 8:49 Škoda, mohls být příjemně překvapen - s nepříjemným útokem na peněženku :D
Příběh byl nakonec trochu zamotanější.... už je doma😱😱😱
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Čavli

Příspěvek od Čavli »

petrxyz píše: 27.02.2025 21:55 Před pár lety jsem se byl v Kytarách podívat na blue Furchy a odešel s cenově srovnatelnou Martin D-10e sapele, kterou jsem náhodně vyzkoušel. Hrála určitě líp než zkoušené Furchy. D-18 je ještě minimálně o třídu lepší kytara než D-10, takže se mi nechce věřit, že by hrála podobně jako nejnižší Furch. Slovo do pranice - je samozřejmě možný špatný kus, ale obecně bude dobrá D-18 hrát lépe než (jakýkoliv) Furch.

Martin D-10e sapele je poměrně specifická záležitost, a těžko to srovnávat s čímkoliv jiným. Mně to přijde zahuhlaný.
Navíc Furch i Martin jsou zrovna značky které mají dost specifický zvuk.

Jinak celý post je celkem úsměvný, chybí snad jen "objektivně" vyjádřit rozdíly v procentech :-)
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Čavli píše: 28.02.2025 9:29
petrxyz píše: 27.02.2025 21:55 Před pár lety jsem se byl v Kytarách podívat na blue Furchy a odešel s cenově srovnatelnou Martin D-10e sapele, kterou jsem náhodně vyzkoušel. Hrála určitě líp než zkoušené Furchy. D-18 je ještě minimálně o třídu lepší kytara než D-10, takže se mi nechce věřit, že by hrála podobně jako nejnižší Furch. Slovo do pranice - je samozřejmě možný špatný kus, ale obecně bude dobrá D-18 hrát lépe než (jakýkoliv) Furch.

Martin D-10e sapele je poměrně specifická záležitost, a těžko to srovnávat s čímkoliv jiným. Mně to přijde zahuhlaný.

Jinak celý post je celkem úsměvný, chybí snad jen "objektivně" vyjádřit rozdíly v procentech :-)
:D
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

hyenik píše: 28.02.2025 9:23
Prskyn píše: 28.02.2025 8:49 Škoda, mohls být příjemně překvapen - s nepříjemným útokem na peněženku :D
Příběh byl nakonec trochu zamotanější.... už je doma😱😱😱
Jestli teda ji máš fakt doma, tak gratuluji... a tím jsi více méně potvrdil, že k nadšení byl/je důvod. Povedla se, a to hodně
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Příběh je to mnohovrstevnatý... začalo to návštěvou a rozhovory u Furcha
pokračovalo feedbackem prskyna (brutální) potvrzeným z Němčic (dělo), naboostované speciální 14% Furch slevou u kytar (končí dnes)
a měli jsme cestu do Brna, tak jsem si řekl že se na ni podívám
mezitím kinx skládá básně o své zánovní Gibson J45 (planujeme nerovné srovnání s mým Eastmanem) ale přece Furch nebude z boje utíkat, že?
takze se to tak vsechno sešlo pěkně dohromady ...no a v úterý zmizela ze skladu Brno :)

no nic, kdyz uz jsme tam byli, tak jsme zašli, a rikam prodavaci, vy ste včera prodali tu limitku, že?
A on ne je tady, pán se teprve rozhoduje, ale zarezervovat ji nechtěl, takže vám ji klidně dám, ...takže jsem začal zkoušet:
limitka https://kytary.cz/furch-limited-edition-dc-lr/HN274910
můj oblíbený red pure https://kytary.cz/furch-red-pure-dc-lr/HN260056/
novinka performance https://kytary.cz/furch-blue-performanc ... /HN274914/

no a asi neprekvapive ta limitka byla opravdu nekde jinde (nezaujate potvrdila i moje dcera)
soustredil jsem se i na nuance ktere mi casto vadí i u jinak vybornych a drahych kytar ("střílení" horních strun, drnčení když se zabere na spodních atd) ale bylo to "bohužel" taky dobrý, takže jsem na pár pokusů změnil limity na kartě a odkráčel s dalším "naprosto nezbytným" krámem :)
Nějaké ukázky budu samozřejmě průběžně vyvěšovat...
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Přiznávám, že teda trochu závidím...
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

nemusíš...u Humla, v kytarách i u Furcha pořád ještě nějaké jsou ;)

jinak je zajímavé, že má zřejmě laděnou jenom horní desku (o zadní jsem to nikde nedohledal)... a i tak je to dělo :)
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

No jo, ale střecha na chalupě nepočká :) Doma obvykle vysvětlovat nemusím, ale tentokrát bych si to k množství "naprosto nezbytných" krámů neobhájil. Ale nahajpoval si mě, to zase jo
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Od určité doby se jednotka zlepšení o 30 % rovná 1 Kukura. Zkratka 1KU.
petrxyz

Příspěvek od petrxyz »

Martin D-10e sapele není nijak zvlášť specifická a lze ji srovnávat s ostatními "mahagonovými" kytarami. Pokud ti přijde zahuhlaná, což mně ta moje nepřijde, zkusil bych a) ostřejší trsátko, b) jiné struny, c) kostěné sedlo. Pokud by nic z toho nepomohlo, zbývá vatová tyčinka do uší. :D

Obecně D-10e působí jako solidně postavené kytary, u kterých se člověk nemusí bát, že se do měsíce rozlepí nebo praskne horní deska. U Furcha s jejich "papírovými" deskami bych si tohle netroufl tvrdit, resp. jednu špatně slepenou a do měsíce rozlepenou jsem viděl, ale prý chyba zákazníka. Odolnost laku u jedné z Blue řady nic moc - prodřený od trsátka až do dřeva po pár hodinách hraní.

Co se týká zvuku, u Furchů, které jsem viděl, jsem si povšiml výrazných basů, průměrných výšek a nevýrazných středů. Pokud je to ten "specifický zvuk", není to nic, co bych chtěl. Kytary Martin mají zvuk obecně vyrovnanější.

Jestli je něco úsměvné, tak nekritický obdiv k čemukoliv.
A abych se na závěr vyjádřil v požadovaných procentech, tak za mě je Martin 100%ně lepší než Furch. :D
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Pro Martin tady mas vlakno zvlast ;-)
Ze vy martinaci se vzdycky nechavate tak unaset. A v postate k tomu neni zadny duvod. Jen ta znacka na hlave. :D
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Je super ze dnes uz si kazdy si muze vybrat dle sveho vkusu, ucha, penezenky, stylu atd

Neni vubec nutne si to obhajovat hoaxama o nesolidnich papirovych deskach nebo delanim obecnych zaveru podle nekoho, kdo misto hrani šmirgluje kytaru trsatkem.

PS: Uvadet se nekde hned agresivni konfrontaci, neni uplne nejstastnejsi metoda.
Jestli tedy chces komunikovat a diskutovat a ne jenom ukázat světu svoji pravdu.
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Každý má právo na názor, ne? Tak ať se vymluví... A hodnocení kytar je podle mě vždy SUBJEKTIVNÍ! Martin je bezesporu TOP, stejně jako Furch, Guild, Gibson..... Já už měl v ruce Martin D10, D12, D13, D16, DX1, DX2... a zodpovědně můžu prohlásit, že pořádný Martinky začínaj až od D18! A taky vím, že polomasiv Furch strčí do kapsy jakýkoliv polomasiv od Martina...
Jak známo já sám jsem nadšený Furchista, ale je pravda, že na pódium tahám nejčastěji Gibson. Zase ve studiu měl nejlepší zvuk Furch D-63lux a D33.
A pak si vyber...................

PS: co to je za nesmysl s papírovou deskou?? :lol: :lol: :lol:
Já byl na prohlídce v továrně 2x a vždy jsem viděl dřevo, dřevo, dřevo........
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
Ahasver

Příspěvek od Ahasver »

hyenik píše: 1.03.2025 10:23 Je super ze dnes uz si kazdy si muze vybrat dle sveho vkusu, ucha, penezenky, stylu atd

Neni vubec nutne si to obhajovat hoaxama o nesolidnich papirovych deskach nebo delanim obecnych zaveru podle nekoho, kdo misto hrani šmirgluje kytaru trsatkem.

PS: Uvadet se nekde hned agresivni konfrontaci, neni uplne nejstastnejsi metoda.
Jestli tedy chces komunikovat a diskutovat a ne jenom ukázat světu svoji pravdu.
Díky za věcnou a klidnou reakci. Někdy si říkám, podobně jako Prskyn, proč jsou ti Martinisté takoví urputní? :lol: Jako by nestačilo říci: ,,Raději mám Martiny" - oni hned s nesmysly o papírových deskách :roll:
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“