Domácí kompletace kabelů Evidence Audio Forte

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
cocos

Domácí kompletace kabelů Evidence Audio Forte

Příspěvek od cocos »

Zdravím, koupil jsem metráž kytarového kabelu Evidence Audio Forte a k tomu Neutrik zalomené konektory. Když jsem začal kabel ořezávat, zjistil jsem, že je to stíněný 2 žilový vodič a to mě rozhodilo, protože jsem čekal akorát 1 žílu. Už jsem začal shromažďovat nadávky, co že mi to prodali, ale ono je to asi v pohodě a má to tak být, jenže jak to sletovat dohromady nikde nemůžu zjistit. Výrobce ještě mluví o jakési směrovosti tohoto kabelu, ale jak zjistit tento směr, to už také neříká. Nechci to celé dokurv.t, tak se ptám, jestli s tímto kabelem má někdo zkušenosti a nedal by radu?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí kompletace kabelů Evidence Audio Forte

Příspěvek od Hendrek »

Směrový kabel se zapojuje tak, že zem vedeš druhým vodičem (propojíš na oba konektory). Stínění zapojíš jen na straně, kde je konektor zapojen do aparátu na stejný PIN jako zem (propojíš se zemí jen na jedné straně, na druhé nezapojuješ). Konektory si označ, ať pak kabel neotočíš, přišel bys o funkci stínění.
Tato metoda se používá u kabelů, které mají vyšší parazitní kapacitu mezi stíněním a vodičem. Pro uzavření signálového okruhu se používá pak kabel se dvěma vodiči, kdy kapacita mezi vodiči bývá obvykle menší, než mezi vodičem a stíněním. Vytvoříš pak i z průměrného dvouvodičového kabelu kvalitní nástrojový kabel, jelikož do hry vstupuje jen kapacita mezi vodiči a ne mezi žílami a stíněním.
Kvalitní jednožilový kabel, který dosahuje výborné hodnoty parazitní kapacity je Sommer Spirit LLX.

PS: máš to jen mezi kytaru a aparát, nebo budeš dělat více kabelů? Směrovost bych neřešil u krátkých propojek, tam bych normálně obě žíly propojil a použil na signál, stínění na zem.
cocos

Příspěvek od cocos »

Hendrek píše: 9.03.2025 6:31 Směrový kabel se zapojuje tak, že zem vedeš druhým vodičem (propojíš na oba konektory). Stínění zapojíš jen na straně, kde je konektor zapojen do aparátu na stejný PIN jako zem (propojíš se zemí jen na jedné straně, na druhé nezapojuješ). Konektory si označ, ať pak kabel neotočíš, přišel bys o funkci stínění.
Tato metoda se používá u kabelů, které mají vyšší parazitní kapacitu mezi stíněním a vodičem. Pro uzavření signálového okruhu se používá pak kabel se dvěma vodiči, kdy kapacita mezi vodiči bývá obvykle menší, než mezi vodičem a stíněním. Vytvoříš pak i z průměrného dvouvodičového kabelu kvalitní nástrojový kabel, jelikož do hry vstupuje jen kapacita mezi vodiči a ne mezi žílami a stíněním.
Kvalitní jednožilový kabel, který dosahuje výborné hodnoty parazitní kapacity je Sommer Spirit LLX.

PS: máš to jen mezi kytaru a aparát, nebo budeš dělat více kabelů? Směrovost bych neřešil u krátkých propojek, tam bych normálně obě žíly propojil a použil na signál, stínění na zem.
Bude to 1,5 m mezi kytarou a BOSS ES-8 a z toho pak 3 m do zvukovky, Evidence Audio efektové propojky jsou již na místě, to je jiný kabel, tam je jen jedna žíla. Výrobce mluví o směrovosti jednotlivých tažených měděných vodičů jako takových, ještě před instalací konektorů, ale na metráži kabelu směr označený není, to by se jeden p.sral. Já to celkem chápu, jak drát při výrobě táhnou, ve směru tažení uvnitř vzniká (chevron) šipkovitá struktura, která jak výrobce tvrdí, má vliv na tok, ale proč ten směr na metráži neoznačí.
Toto píše výrobce:
All cables are directional. Drawn copper elicits a grain structure with a chevron shape, clearly visible under a microscope. Each run of Evidence Audio cable is listened to and tested for directionality.
Once directionality is established, a red boot is used on the output side of the cable. Between a guitar and amplifier, connect the red boot to the amplifier.

Díky za info, je mi to teď skoro jasné, ale jelikož 1 vodič je bílý a druhý černý, ještě třeba zjistit, který jde kam. Jestli má kabel směrovost, pravděpodobně bude záležet i na tomto. Pokusím se to zjistit.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

S tím stíněním na jedné straně je mi to jasné..ale ..
To by mě zajímalo, jak může směrovost kabelu fungovat u střídavého proudu kdy se elektrony pohybují oběma směry ?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Tak já nějak nechápu tu "směrovost" jako takovou. Nechci se hádat, ale celé mi to připadá jako taková "hi-end duchařina". Jeden vodič je "živý". Ok. Druhý vodič je "zem" Ok. Má to stínění, ale je nějaký důvod zemnit stínění jen na jedné straně? Imho je to stejně propojené, takže by mělo být úplně fuck, jestli je to spojeno na straně A, na straně B nebo na obou současně. A navíc, možná že u daného typu kabelu bude menší parazitní kapacita (mezi vodiči) dejme tomu, ale celek je stejně stíněný, a to stínění je stejně propojené se zemí.. a pak nám vznikne celková parazitní kapacita mezi živým vodičem a zemí a současně stíněním... Navíc podle mých zkušeností je parazitní kapacita u kvalitních (!) kabelů tak malá, že i na hi-Z vedení o rozumné délce to ničemu neublíží..
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
cocos

Příspěvek od cocos »

Začínám litovat, že jsem si ten kabel koupil. Ty měděný vlákna v kabelu jsou prý ještě navíc emailovaný, takže před cínováním je prý třeba se emailu nějak zbavit, to jsem zvědavý jak přesně. Výrobce prý udává, že směrovost kabelu je označena směrem, jakým jde nápis na kabelu. Nadrátuju to tedy tímto směrem (proč nakonec ne) a nebudu se tím víc zabývat. Teď mě ale štve ten email, ten musí jít před pájení nutně pryč.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Já se emailu zbavoval mechanicky - teplotně. Tedy nejlépe lehce oškrábat podél drátků něčím ostrým ale pružným (ideálně klasická žiletka) pak trochu opálit zapalovačem a ještě jednou oškrábat. Nevím, jestli je to doporučovaný "oficiální" postup, ale funguje, akorát to chce cit. Jestli je to dobře udělané, poznáš při cínování. Na čistou měď už cín pěkně chytne. Pomůže před tím dobře nakalafunovat (kalafuna pomůže odstranit poslední zbytky smaltu.).
Já teda nechci provokovat ani se vysmívat, ale já bych do tohoto řešení nešel. Myslím, že je to spíš "mojo" než funkční záležitost. Schválně jsem před časem porovnával levný Fender kabel, samodomo kabel Proel (Jacky i kabel) a originál Cordial se zlacenými Jacky Neutrik. Na basách (obě aktivní) - žádný rozdíl. Na kytaře do lampy kabel Fender jako by trochu "pod dekou", Proel a Cordial žádný rozdíl...
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Na you tube bude návod jak jak ten lak dostat dolů a pocinovat,je na to spešl sajrajt
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
cocos

Příspěvek od cocos »

Pawlik píše: 9.03.2025 15:16 Já se emailu zbavoval mechanicky - teplotně. Tedy nejlépe lehce oškrábat podél drátků něčím ostrým ale pružným (ideálně klasická žiletka) pak trochu opálit zapalovačem a ještě jednou oškrábat. Nevím, jestli je to doporučovaný "oficiální" postup, ale funguje, akorát to chce cit. Jestli je to dobře udělané, poznáš při cínování. Na čistou měď už cín pěkně chytne. Pomůže před tím dobře nakalafunovat (kalafuna pomůže odstranit poslední zbytky smaltu.).
Já teda nechci provokovat ani se vysmívat, ale já bych do tohoto řešení nešel. Myslím, že je to spíš "mojo" než funkční záležitost. Schválně jsem před časem porovnával levný Fender kabel, samodomo kabel Proel (Jacky i kabel) a originál Cordial se zlacenými Jacky Neutrik. Na basách (obě aktivní) - žádný rozdíl. Na kytaře do lampy kabel Fender jako by trochu "pod dekou", Proel a Cordial žádný rozdíl...
S tím oškrabáváním to bude složité, ty vodiče jsou pletené, to spíš nějaká ta chemikálie, pak vysoká teplota a kalafuna.
Víš jak to je, člověk chce to nejlepší, ale vystudovat vysokou školu kvůli každému svému koníčku nemůžu, takže si člověk něco málo přečte na fórech a pak se řídím uchem, průměrem recenzí a selským rozumem, přes to všechno je člověk vystaven nebezpečí, že občas zaplatí "daň z blbosti". Naštěstí jsem se z toho finančně nezhroutil, to je důležité. Na jednom zahraničním fóru jsem se ale dočetl, že u aktivních snímačů na kvalitě kabelu až tolik nezáleží, jako u pasivních :?:
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

U aktivních nástrojů to fakt kritické není, a pokud máš třeba aktivní basu a jedeš do active vstupu na aparátu (který má výrazně nižší impedanci, než klasický hi-z pro pasivní nástroj) tak už je to vyloženě wurst. :)
Já si ty drahé Cordial kupoval vlastně jen proto, že jsem propadl marnivosti :) ona ta jejich černozelená kombinace krásně ladí s designem Trace Elliot :)
Edit: ještě k té změně zvuku: ta ztráta výšek byla u toho levného kabelu možná tak markantní, protože mám tele. A to je v základu docela řezavé a cinkavé. (Taky se u telete při hraní používá clona víc, než u jiných kytar.) No a sranda je, že opravdu "vintage tele zvuk" dosáhneš právě s levným kabelem (v padesátých a šedesátých letech se některé vlastnosti kabelů fakt neřešily) zato se sundaným krytem na krkovém snímači (pokud teda nehraješ country, tam se ten kryt nechává, hlavně proto že country tele twang - to je kobylkáč, většinou se hraje jen na ten). Co jsem se koukal po fotkách starých bluesmanů, kteří hráli tele (moc jich tedy není) tak snad všichni měli ten kryt dole.
cocos

Příspěvek od cocos »

Pawlik píše: 9.03.2025 16:24 U aktivních nástrojů to fakt kritické není, a pokud máš třeba aktivní basu a jedeš do active vstupu na aparátu (který má výrazně nižší impedanci, než klasický hi-z pro pasivní nástroj) tak už je to vyloženě wurst. :)
Já si ty drahé Cordial kupoval vlastně jen proto, že jsem propadl marnivosti :) ona ta jejich černozelená kombinace krásně ladí s designem Trace Elliot :)
Edit: ještě k té změně zvuku: ta ztráta výšek byla u toho levného kabelu možná tak markantní, protože mám tele. A to je v základu docela řezavé a cinkavé. (Taky se u telete při hraní používá clona víc, než u jiných kytar.) No a sranda je, že opravdu "vintage tele zvuk" dosáhneš právě s levným kabelem (v padesátých a šedesátých letech se některé vlastnosti kabelů fakt neřešily) zato se sundaným krytem na krkovém snímači (pokud teda nehraješ country, tam se ten kryt nechává, hlavně proto že country tele twang - to je kobylkáč, většinou se hraje jen na ten). Co jsem se koukal po fotkách starých bluesmanů, kteří hráli tele (moc jich tedy není) tak snad všichni měli ten kryt dole.
Když jsme u těch krytů, u mých telátek se to neplánovaně seběhlo tak, že jedno kryt má a druhé ne.
WhatsApp Image 2025-03-09 at 17.16.05.jpeg
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Už jsem OT, ale není to vlevo náhodou HB TE-52 NA? To mám taky, právě bez krytu... Na druhém nemám co sundávat, má P-90.
cocos

Příspěvek od cocos »

Jak jsi to poznal, je to ona, ale původní je akorát dřevo, vše ostatní je vyměněné. Snímače Lollar 52 T, CTS poťáky, Orange drops, 6 cestný přepínač Freeway, locking mechaniky, 0 pražec kost, dobrý popelník s kameny. Ta druhá je SIRE T7, to byla dobrá kytara už z výroby, tam se měnily akorát snímače na Lindy Fralin Blues Special.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Prostě mi tak připadla... :) Držím ji v ruce denně -;a ta moje má navíc úplně stejně spojené desky na těle. Mimochodem, mám asi jednu z posledních, které mají ještě úplně "klasickou" kobylu, nějak hned v následující sérii už začali dávat tyhle mosazné kompenzované kameny už v základu. Mi to bez problému ladí i s těmi původními (možná typem strun?) takže jsem neměnil vlastně nic, jenom jsem sundal krytku toho snímače (a snížil struny nad prvním pražcem). Ladění to taky drží dobře, takže pro mé "bedroom blues" to plně vyhovuje.
Asi první kytara v mém už docela dlouhém životě, kterou jsem vytáhl z krabice a okamžitě sedla do ruky bez potřeby si zvyknout. Třeba s TE-90 jsem pořád trochu na kordy, ten krk/ hmatník jsou jakoby z elektroakustiky.
cocos

Příspěvek od cocos »

No jo, některé Bentony jsou minimálně skvělé kostry pro tuning, mám ještě vytuněnou HB SC 550 II a ve skříni sedí HB ST-90SA Swamp Ash a čeká na svou chvíli.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

No já mám teď další tele od HB na cestě. Nějak jsem se do telat během posledního roku zamiloval :)
Zkusmo jsem měřil patky krků a vypadá to,, že by mohly být tyhle nástroje vzájemně kompatibilní, tak uvažuju, že bych udělal velké "škatulata hejbejte se" poskládal to trochu jinak než je v základu... Dvě kytary (téměř kompletní TE-52 a základ TE-90) nechal jako "standardní kytary" i když každá s jinými strunami (pro TE-90 uvažuju výhledově možná i hlazenky) a z toho "zbytku" udělat kočkopsa v Nashville ladění (struny pro Nashville ladění už mám na cestě taky, jeden z nástrojů do toho půjde stoprocentně). Ale nakonec záleží na tom, jak moc to bude opravdu navzájem kompatibilní.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“