Zapojení reproduktorů a boxů
Pravidla fóra
Re: Zapojení reproduktorů a boxů
U klasických velkých ne. Odrazy, to dunění jsou spíš žádoucí. I když někteří výrobci taky částečně vytlumují.
U malých tesel je to na rozhodnutí, tam nepůjde o klasický kyt. box s jeho zvukem, spíš zase takové "polohifi".
U malých tesel je to na rozhodnutí, tam nepůjde o klasický kyt. box s jeho zvukem, spíš zase takové "polohifi".
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Běžně se tlumení nedělá, zakázané to není.
Do reprobedny budeš dávat Tesla repráky? Nějaké ARN 567? No nevím, to moc hrát nebude.
Do reprobedny budeš dávat Tesla repráky? Nějaké ARN 567? No nevím, to moc hrát nebude.
Je lepší zapojit dva stejné reproduktory paralelně nebo do série? Jak to bude s výkonem? Díky.
- LUBOSH
- Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum
Nejde ani tak o výkon, při tomhle výkonu, ale hlavně jde o impedanci aby sis nedodělal koncák. Sériově 2x8 ohmů = 16ohmů a paralelně 2x8 ohmů = 4ohmy.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Jde mi o zvukový rozdíl, jak funguje impedance vím. Právě, že se rozhoduji mezi koupí dvou 16 ohmových a ty by šly paralelně na 8, nebo dvou 8 ohmových (případně 4) a ty by potom šly sériově na 16 (8) ohmů. Nemohu se rozhodnout a obě varianty se mi zkoušet nechce.
Z hlediska nejmenší míry vzájemného ovlivňování repro po el. stránce bych bral paralelně 16ohm
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Zdravím ve spolek, hraju teď na echolettu m120, která má krásné možnosti výstupní impedance 5 a 20 ohm. Která z variant je s mým osmiohm boxem menší zlo, z hlediska rizika průrazu toho 55 let starýho trafa? Dík
5 ohm. Pripojis k tomu větší impedanci = menší zátěž
díkec za potvrzení, taky jsem dospěl ke stejnému závěru.
Já někde četl, že pro lampový aparát je menší zlo box s nižší než vyšší impedancí, tedy opačně...
https://www.thegearpage.net/board/index ... t-22326548
Zapojení boxu s nižší impedancí sice snižuje životnost konci. lamp, ale jejich okamžitě spalení, či poškození výstupáku hrozí v opačném případě. V něm navíc degraduje zvuk.
https://www.thegearpage.net/board/index ... t-22326548
Zapojení boxu s nižší impedancí sice snižuje životnost konci. lamp, ale jejich okamžitě spalení, či poškození výstupáku hrozí v opačném případě. V něm navíc degraduje zvuk.
Naposledy upravil(a) Fořt dne 27.09.2023 17:38, celkem upraveno 1 x.
Vyšší neva, nižší va
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
úplně primitivní dotaz: Mám lampový combo 50W s výstupem pro externí repro. Nikdy jsem ho netavil ani na polovinu (max cca 40%). Když k combu připojím tuhle maličkost (20 W), mám se bát, že to nevydrží? (samozřejmě interní repro comba je také zapojené). https://kytary.cz/joyo-bantcab/HN191467 ... pMQAvD_BwE#
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
No tak ten Celestion Eight 15 co je uvnitř, má logicky (a u Thomanna uvedeno) 15 W. Těch 20 které uvádí třeba Kytary (nebo Joyo) je spíš zbožné přání...
A jelikož Celestiony nebývaly nikdy vyhlášené tím, že by zvládaly přetěžování, tak já osobně bych to neriskoval. A moc bych nehleděl na to, že nehraju naplno. Znám se, zažeru se a pak mi může ulítnout ruka na volume...
Nevím, jak jsou na tom Celestiony teď, ale po určitých zkušenostech bych jako s druhým paralelním reprákem u 50 W comba pod 30 W rozhodně nešel.
A jelikož Celestiony nebývaly nikdy vyhlášené tím, že by zvládaly přetěžování, tak já osobně bych to neriskoval. A moc bych nehleděl na to, že nehraju naplno. Znám se, zažeru se a pak mi může ulítnout ruka na volume...
Nevím, jak jsou na tom Celestiony teď, ale po určitých zkušenostech bych jako s druhým paralelním reprákem u 50 W comba pod 30 W rozhodně nešel.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Pawlik: Dík, beru si k srdci.
Ahoj, snad to mám správně, no nicméně pro kontrolu, kolik budu mít Ohm místo otazníku v mono režimu?
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
Pokud dobře koukám, mělo by tam být 8 ohm, tzv. sérioparalelní propojení.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
8
OK, díky. Myslel jsem si, ale nebyl jsem si jistej jestli se omáž počítá stejně 2x série v paraelu.
Repráky došly
bedýnka se staví, tak jen pro kontrolu poprosím zkušené drátkaře - zapojení které jsem už kreslil, ale konkrétně s přepínačem.
https://photos.app.goo.gl/1u1LBTKPpoUoiYmx7
https://photos.app.goo.gl/1u1LBTKPpoUoiYmx7
Naposledy upravil(a) feki dne 4.04.2025 20:32, celkem upraveno 1 x.