Stavíme hudební studio vlastními silami

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Pawlik

Re: Stavíme hudební studio vlastními silami

Příspěvek od Pawlik »

Fór u toho polystyrenu spočívá v tom, že musí být tenký (ideální je právě ten 1 cm) a nelepí se přímo na zeď, ale tak, aby mohl kmitat a mezi ním a zdí byl "absorpční vzduchový polštář". Výhoda pak proti matracím spočívá v tom, že je čistý (a ne smradlavý a nažraný prachu, jak tak staré matrace občas - většinou - bývají) a celkově to nežere tolik prostoru od zdi.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Což je pak ve své podstatě prakticky Helmholtzův rezonátor, ale oproti matracím má relativně nevýhodu v tom, že je víc "úzce" naladěn, takže v průměru může mít menší účinnost v té pohltivosti (ve srovnání s pasivním materiálem o velké pohltivosti). Je dobré to kombinovat, ale chce to už poněkud měřit.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Pavlii: v podstatě ano. I když, podle mého názoru (podpořeného ovšem jen technickou představivostí :) ) bude mezi tímto řešením a "pravým" Helmholtzovým rezonátorem asi stejný rozdíl, jako mezi chováním reproduktoru v uzavřené ozvučnici a v ozvučnici s basreflexem. Tedy širší pásmo, zato nižší celková účinnost (jasně, příměr poněkud kulhá, ale lepší mě nenapadá). Útlum samozřejmě z podstaty věci nebude úplně "širokopásmový" - taky proto jsem napsal, že do studia bych to nedával (spíš bych neměl odvahu riskovat, že to "vyjde blbě") přece jen, studio má poněkud "vyšší" požadavky. Nicméně v té zkušebně to účel splnilo, zrušilo to to nepříjemné "dunění a kouli" - a to doslova za pár peněz. (Svou roli ovšem hrálo i to, že ta "chemie" tedy disperzní a polyuretanové lepidlo a vlastně i ten Mamut mi ležely v dílně a pokládal jsem za užitečnější to spotřebovat, než nechat v "načnutých" obalech zatuhnout a potom vyhodit, takže se kupoval vlastně jenom ten polystyren.)
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jojo. Jen do studia se to v principu (ale tys to nejspíš myslel na tohle konkrétní řešení) dává, ale jako jedna z posledních fází, kdy z měření právě vyleze už jen jeden-něco málo detailů (rozuměj: problémových frekvencí), které se pak řeší už takto "izolovaně".

P.

ŠÁDEKPETR

Příspěvek od ŠÁDEKPETR »

Ahoj pavlii.
Tak si už sestavuji domácí studio. Jsem vybaven notebookem HP 17-cp2002nc s DAW FL Studio 2024, dále MIDI kontrolerem (keyboardem?) Arturia KeyLab Essential 49mk3 a externí zvukovkou od Steinbergu. Popíšu, jak to mám propojené a snad se posunu o kousek dále. Bohužel si nepamatuji, jak se ta zvukovka jmenuje. Proto mé vybavení popíšu trochu blíže, aby jsme se v tom mohli orientovat. Keyboard má jeden port MIDI OUT DIN a také možnost přenášet MIDI data do notebooku za použití USB kabelu. Nevím, zda je v tomto případě propojení USB kabelem obousměrné. Nevím, jestli mohu přenášet MIDI data USB kabelem zpět do keyboardu. Co se týče portu MIDI OUT DIN, chtěl bych jej připojit z keyboardu MIDI kabelem do MIDI IN DIN portu zvukovky. Zvukovka má 2 MIDI DIN porty IN a OUT. Takže mi zůstane jeden nezapojený MIDI DIN port OUT. Bude to vadit? Zvukovka se do notebooku připojuje USB kabelem. Má audio vstupy, ale ty nevyužiji, protože do nich nebudu zapojovat žádné hudební nástroje, které nejsou zdrojem MIDI dat. Od tebe pavlii potřebuji, abys mi napsal, jestli jsem všechno, co jsem v tomto příspěvku napsal, je správně a že je vše v pořádku a jestli mi popsané propojení bude fungovat a jak to vidíš ty. Ode dneška za pár dní pojedu za mamkou na návštěvu a určitě si to vše, co jsem tu napsal, vyzkouším. Děkuji ti pavlii předem za pomoc. Petr
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mno - takže pracovat budeš pouze s MIDI. Fajn. Obousměrnou komunikaci nepotřebuješ, tj. stačí ti propojení standardním MIDI kabelem z Arturia OUT do Steinberg IN. To za předpokladu vlastního napájení Arturie.

Pokud nechceš Arturii napájet samostatně, propoj jí s počítačem USB kabelem (ten jí bude tedy i napájet). V tom případě netřeba propojovat MIDI kabelem se zvukovkou, spojení bude duplůicitní a zbytečně by tě mátlo v konfiguracích.

Každopádně vůbec by se v tvém slovníku neměly vyskytovat výrazy jako "nepamatuji se", "nevím, zda je obousměrné", "bude to vadit" a podobné. Svůj HW a SW musíš bezpodmínečně minimálně do určité úrovně znát a aspoň základní principy některých datových (a popřípadě i zvukových) přenosů taktéž. Bez toho nemá smysl cokoli rozjíždět - i když by se to nenazývalo "domácí studio" a mělo by to ležet na kychyňské lince. Čím víc mezer ve vlastních vědomostech budeš mít, tak tím hůř se ti bude nejen pracovat, ale i cokoli sestavovat.

A ne - opravdu se to na diskusních fórech nedozvíš. Takže když to shrnu: fungovat ti to bude pro účely MIDI, ale zde doporučuji na nějakou dobu "zamrznout" a studovat, studovat a ještě jednou studovat - a při tom si to všechno zkoušet, zkoušet a zkoušet.

Teprve pak má smysl se posouvat dál. V ideálním případě se jedná řádově o týdny (minimálně).

Držím palce, P.

ŠÁDEKPETR

Příspěvek od ŠÁDEKPETR »

https://kytary.cz/arturia-keylab-essent ... 8zEALw_wcB

Ahoj palvii.
Nové zjištění: V popisu produktu Arturia je ve výše uvedeném odkazu uvedeno, že má analogový MIDI OUT DIN výstup, místo klasického digitálního výstupu. Z toho usuzuji, že MIDI OUT z keyboardu nebudu moci využít pro připojení do zvukovky do jejího digitálního MIDI IN DIN portu. Postačí, když zvukovku připojím k notebooku USB kabelem za účelem přenosu MIDI dat oběma směry? Dík za radu, Petr
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

USB kabel i DIN kabel budou fungovat. Pavlii to napsal jasně a správně.
Je jedno, kterou variantu zapojení zvolíš. Akorát v DAWu musíš zvolit správný vstup.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Petře, já nebudu sahat Arturii do svědomí, ale ve své obsahové podstatě jsou MIDI data samozřejmě digitální. "Klasický" MIDI DIN pětikolík je svým charakterem zapojení "analogový" (proudová smyčka), ale na to radši zapomeň, zbytečně by tě to pletlo.

Prostě je-li někde MIDI DIN, tak je to vzájemně propojitelné a funkční, to ti obecně bude stačit k vědění.

A nezapomeň, že celá ta MIDI trasa je v případě využití zvukovky rozdělená na dvě části - počítač <> zvukovka a zvukovka <> Arturie. Aby byla celá obousměrná, potřeboval bys Arturii se zvukovkou propojit MIDI In/Out kabely. To jen tak na okraj :-D

Ale jak píšu a píše i Vašek, je jedno, jak to propojíš, obousměrnou komunikaci nepotřebuješ (v daném případě). Jen budeš vybírat správný MIDI port, aby ti to fungovalo.

P.

Vsuvka: taky by se ti výrobci mohli domluvit a nepsat si technické popisy jak kdo chce...ale zase na druhou stranu je takhle větší sranda, protože to víc mate uživatele :-D aspoň je to (možná) donutí si o problematice víc nastudovat.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 13.03.2025 16:01, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Oprava překlepu.

ŠÁDEKPETR

Příspěvek od ŠÁDEKPETR »

vasekh píše: 13.03.2025 15:26 USB kabel i DIN kabel budou fungovat. Pavlii to napsal jasně a správně.
Je jedno, kterou variantu zapojení zvolíš. Akorát v DAWu musíš zvolit správný vstup.
Ahoj Vašku.
Díky za odpověd'. V návodu k FL Studiu je napsáno, že můj MIDI kontroler (keyboard) se nemá zapojovat do rozbočovače USB kvůli problémům s připojením a napájením. Co se týče zvukovky od Steinbergu, o té jsem se z jiného zdroje dozvěděl, že se také nemá zapojovat do rozbočovače. Bohužel můj notebook má pouze dva USB porty. Potřebuji k němu zapojit ten keyboard, zvukovku a myš. Když jsem ten keyboard připojil přes rozbočovač, tak se mi sám nainstaloval a aktivovalo se mi podsvícení tlačítek. Z toho usuzuji, že je napájení vyřešeno. Akorát budu muset vyzkoušet funkčnost zmíněného keyboardu v prostředí FL Studia. Věřím, že se mi nevyskytnou žádné problémy. Kdybys byl společně s pavlii jiného názoru, tak mi oba napište. Dík, Petr
ŠÁDEKPETR

Příspěvek od ŠÁDEKPETR »

pavlii píše: 13.03.2025 16:00

Vsuvka: taky by se ti výrobci mohli domluvit a nepsat si technické popisy jak kdo chce...ale zase na druhou stranu je takhle větší sranda, protože to víc mate uživatele :-D aspoň je to (možná) donutí si o problematice víc nastudovat.
:lol: :lol: :lol: Aspoň mne to donutí o problematice víc nastudovat.
ŠÁDEKPETR

Příspěvek od ŠÁDEKPETR »

[/quote]

Ahoj pavlii.
Omlouvám se ti za nevhodnou poznámku s těmi smajlíky. Rozhodně si z toho, co jsi napsal, nedělám legraci. Jen mne pobavilo, jakou si si dělal legraci z výrobců. Jinak mám pro tebe novou zprávu. Kašlu na notebook. Z knihy o MIDI jsem pochopil, že se klade důraz na paměť RAM a na procesor. Vyhlédl jsem si PC, které má 32GB RAM, která se dá rozšířit na 64GB a 10-ti jádrový procesor. Vše za asi 28.000 Kč. Jelikož se jedná o herní PC, je tam pravděpodobně dobrá grafika, kterou asi nevyužiju. Můj notebook má pouze 8GB RAM a asi 5-ti jádrový procesor.
Tady se podívej na to PC:
https://www.planeo.cz/msi-mag-infinite- ... 30eu#popis
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

jestli chceš lepší pc, tak si nekupuj tyhle skládačky ,ale vyber si komponenty na nějakém specializovaném webu a nech si ho složit a zprovoznit
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
ŠÁDEKPETR

Příspěvek od ŠÁDEKPETR »

Trevor píše: 23.03.2025 16:15 jestli chceš lepší pc, tak si nekupuj tyhle skládačky ,ale vyber si komponenty na nějakém specializovaném webu a nech si ho složit a zprovoznit
Ahoj Trevore.
Ta skládačka stojí 28.000,- Kč. Chci lepší PC, ale nechci, aby bylo dražší. Je to reálné? Dík, Petr
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Proto si vyber co potřebuješ na svou práci,bez zbytečností co je v tom kompletu,pak budeš mít za stejné peníze lepší pc
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
ŠÁDEKPETR

Příspěvek od ŠÁDEKPETR »

Trevor píše: 28.03.2025 15:19 Proto si vyber co potřebuješ na svou práci,bez zbytečností co je v tom kompletu,pak budeš mít za stejné peníze lepší pc
Ahoj Trevore.
Moc děkuju za odpověd´. Jinak, když už jsem v této sekci diskuzí STAVÍME STUDIO, musím se podělit o radost, co se mi povedlo najít. Na webu jsem našel český návod PDF k MIDI kontroleru Arturia KeyLab Essential 49 mk3. Když jsem si ho kupoval, tak mi přišel bez manuálu. Tak už konečně poskočím dále o kus dopředu. :) Tady se můžeš na něj podívat: https://shop.disk.cz/arturia-keylab-ess ... black-mk3/
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“