Digitální preamp do lampového comba
Pravidla fóra
-
xchval@seznam.cz
- Nový uživatel
Digitální preamp do lampového comba
Dobrý den, mám dotaz. Lze použít stávající lampové combo např. Blues De Luxe nebo KOCH Studiotone pro zapojení digitálního preampu např. Fractal AX8 nebo Mooer Preamp Live? Lze to zapojit tak, abych měl s combem svůj zvuk na podiu do přímého vstupu IN na combu a odbočku poslat do PA? Všude čtu o jakémsi FRFR reproduktoru ale přece se nebudu zbavovat lampového comba , které má samo o sobě luxusní zvuk. Také se prý naskýtá možnost zapojení do returnu efekt. smyčky. Je toto nutné? Mockrát díky za Vaše názory. S digitálem nemám žádné zkušenosti tak se učím.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Digitální preamp do lampového comba
Zdar. Pokud nechceš zvuk prohnat dvěma preampy (digitál a pak lampový), pak je správné jej zapojit až do returnu efektové smyčky.
Jinak se zvuk 2x frekvenčně upraví, jelikož preamp (i digitální simulace) má v sobě i tone stack (tedy frekvenční charakter, který se projeví i při všech knobech bass-mid-treb na 12h).
Jinak se zvuk 2x frekvenčně upraví, jelikož preamp (i digitální simulace) má v sobě i tone stack (tedy frekvenční charakter, který se projeví i při všech knobech bass-mid-treb na 12h).
-
xchval@seznam.cz
- Nový uživatel
Mockrát díky, jdu na to. Hlavně, že nebudu muset něco prodávat.
Připojuji se k Hendrekovi. Určitě jen do koncáku (Return). Jedno období jsem tahle spojoval mulťák ZOOM, ne kterém jsem si dost reálně nastavil simulaci hi-gain a clean preampu, s koncákem hlavy ENGL. Hrálo to skoro stejně, možná i líp, než samotná hlava. Ale samozřejmě musíš vyházet ty simulace reproboxů.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ano, vypnout na digitálu simulaci koncáku a repra, jinak by to bylo zase 2x frekvenčně ořezané (reálné i simulované repro ořeže výšky, když to zjednoduším).
A co se týče vstupu - jestli do preampu nebo do returnu - vyzkoušel bych obojí a rozhodoval se podle ucha. Neřekl bych, že existuje nějaká jednoznačná poučka. Respektive existuje - teorie říká, že to máš dávat do returnu, ale já mám například kombo Fender Hot Rod Deluxe (relativně podobné Bluesu) a tam když se obejde preamp, tak to zní dosti vykuchaně a ten preamp je u tohoto komba zásadní.
-
xchval@seznam.cz
- Nový uživatel
Mockrát díky za všechny rady a přeji pěkný den a pěkné hraní.
Zdravím, udělal jsem si radost a koupil rackovy 1U zesák Mesa boogie dyna-watt 2x20W, z digitálu jdu přímo do něj. ale nevím jakou bednu k tomu vybrat. Když jsem to zapnul do 1x12" 50W, hrála ta dvacítka jak z praku. Nikde jsem nenašel jaká by měla být bedna, myslím wattově. Jak by hrála třeba bedna 2x12" 50+50. Může se to vůbec ? Nebo spíš osadit bednu 2x10" 35W+35W. .....ta 1x12" 50W hrála dobře. Přivítám každý názor, protože sám absolutně nevím.
Když je zesik 20 tak repro musí být taky aspoň 20, radši víc,jen dodržet ohmy.
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Watty jsou jasné, viz. Trevor, ohmy jsi nikde nezmínil, tak se zaměř ještě na tento parametr. Ohny naopak nesmí být nižší, ideálně stejné, jako uvádí zesilovač.
Jo Ohmy jsou jasné, výstup na mesině má 4 nebo 8ohm, to jsem dodržel. Nižší watty samozřejmně být nemůžou, nebo to ten reprák vystřelí do vesmíru, spíš se mi jedná o více wattové bedny. Jen jestli třeba když bude 2x12 -50W+50W jestli to nevadí, respektive co se stane se zvukem, když ta bedna nedostane co má. Nebo raději nechat jen tu jednu 1x12 - 50W, nebo bednu EVH tam jsou tuším někde 2x35W (212). Ono jako 20W repráky moc ve 12 palcích nejsou. Stejně se hraje do PA, jen potřebuju něco co mě fouká do nohavic, ale zase nechci aby to byla bedna z domácího kina.Trevor píše: 31.03.2025 5:52 Když je zesik 20 tak repro musí být taky aspoň 20, radši víc,jen dodržet ohmy.
20W nevím, ale Greenback je 25W. 
Pokud ten výsledný zvuk není tvořený i zkreslením repráku (což u té Mesy bude spíš preamp), tak bych vyšší wattáž neřešil a vybíral hlavně podle zvuku jednotlivého repra(boxu).
Pokud ten výsledný zvuk není tvořený i zkreslením repráku (což u té Mesy bude spíš preamp), tak bych vyšší wattáž neřešil a vybíral hlavně podle zvuku jednotlivého repra(boxu).
Čoveče máš pravdu, ten greenback je 25W i Celestion G12-EVH 8 Ohm je dokonce 20W,přiklonil bych se víc k té 25W. Nicméně, .....technicky by se nic nemělo stát, když zpojím třeba (212) 2x50W......když samozřejmně dodržím ohmy.HoSl píše: 31.03.2025 11:35 20W nevím, ale Greenback je 25W.
Nestalo se to často, ale např. ve starých sokolovnách byly nepopsané jističe v rozvaděči za podiem, nebo i byly a když aktivn službukonající hasič, který s předsedou vejboru již „požil“, chtěl během série vytvořit na parketě impotentní prostředí, aby mohl nepozorovaně osahávat sousedce konečník v přítmí parketu, zkoušel vypínat jističe. Bohužel, na jeden z nich byla napojená kapela a ta přetala hrát, ale protože byl zodpovědný, jistič okamžitě nahodil a to je potom "na železnici, dějou se věci "
Já bych se podíval, jak to mají udělané výrobci třeba na lampových kombech. Je tam např. kombo 50W (JVM) a repro 1x12 - Celestion 150W. Mám zafixováno, že poměr výkonu konce a příkonu reproduktoru je zhruba dvojnásobek a to právě i z důvodu, který jsem uvedl na začátku.
Já bych se podíval, jak to mají udělané výrobci třeba na lampových kombech. Je tam např. kombo 50W (JVM) a repro 1x12 - Celestion 150W. Mám zafixováno, že poměr výkonu konce a příkonu reproduktoru je zhruba dvojnásobek a to právě i z důvodu, který jsem uvedl na začátku.
Noooo, tomu říkám zkušenost ze života. Takže bych tam teoreticky klidně ty 2 pajdy mohl mít. Skoro by se dalo říct, že to je žádoucí.cid píše: 31.03.2025 12:53 Nestalo se to často, ale např. ve starých sokolovnách byly nepopsané jističe v rozvaděči za podiem, nebo i byly a když aktivn službukonající hasič, který s předsedou vejboru již „požil“, chtěl během skladby vytvořit na parketě impotentní prostředí, aby mohl nepozorovaně osahávat sousedce konečník v přítmí parketu, zkoušel vypínat jističe. Bohužel, na jeden z nich byla napojená kapela a ta přetala hrát, ale protože byl zodpovědný, jistič okamžitě nahodil a to se potom dějou věci![]()
Podívej se, jak to mají udělané třeba na lampových kombech Marshal, jenom jsem se rychle podíval. Je tam např. konec 50W (JVM) a repro 1x12 - Celestion 150W. Mám zafixováno, že poměr výkonu konce a příkonu reproduktoru je zhruba dvojnásobek. ale nemusí to být nutně pravidlo, jenom doporučení.
Nemá VOX AC30 ta nejvyšší řada tradičně dva 15W Celestion Alnico Blue?
Opravdu mají 15W, ale ta cena
To byla především reakce na cida, každopádně asi už bych to neoznačil za bezpečné - jestli se správně orientuju, tak výkon zesíku se udává ve stavu bez zkrelení, s vytočeným koncákem doprava může být klidně o 75 % vyšší, viz video Paula Henninga, o tom jak utavil marshall na brzdě
V paměti jsem měl nějaké kombo 1x12 100W (TSL, DSL?), které mělo z výroby 100W repro, ale nejsem schopný to dohledat. Při průzkumu jsem došel k tomu, co píše cid výše. Repro (repra) má většinou o polovinu (a více) vyšší příkon než udávaný výkon zesilovače.
Schválně se podívám jaký mám reprák v Mese v combu, rectoreverb. Kombo je 50W , tak jestli tam bude Black shadow C90, tak je to jasné. Až budu ve zkušebně tak se na to mrknu.HoSl píše: 1.04.2025 8:38 V paměti jsem měl nějaké kombo 1x12 100W (TSL, DSL?), které mělo z výroby 100W repro, ale nejsem schopný to dohledat. Při průzkumu jsem došel k tomu, co píše cid výše. Repro (repra) má většinou o polovinu (a více) vyšší příkon než udávaný výkon zesilovače.