IR (impulse response)

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
affordano

Re: IR (impulse response)

Příspěvek od affordano »

Užij si to, je to zábava :D . Já používám k normálním krabičkám v podobné cenové relaci M-Vave IR-Box, taky z alíka, a funguje dobře, včetně přiloženého softwaru i propojení s počítačem. Teď loaduju IR i do Headrushe, tam taky žádný problém, hraje to pěkně, akorát toho musí člověk holt hodně naposlouchat a vybrat si to svoje...
Screenshot_20250320-164052~2.png
Scorstin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorstin »

Tiez doporucujem IR box od M-vave (alebo podobnych). Funguje dobre, pri ovladani cez software mozete upravit aj ekvalizer, co sa zide.
Ten Sonicake ma odradil pretoze sa kdesi v recenziach pisalo o dost vysokej latenci (az cca 10ms)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Scorstin píše: 21.03.2025 11:31 mozete upravit aj ekvalizer, co sa zide.
To sa rozhodně zide, resp. EQ je v podstatě nutnost, aby šel zvuk doladit aspoň v basech.
Pokud nějaký IR player nemá možnost equalizace či HPF, jeho užitečnost je tristní a nezaobíral bych se jím.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

cherreda píše: 21.03.2025 15:02
Scorstin píše: 21.03.2025 11:31 mozete upravit aj ekvalizer, co sa zide.
To sa rozhodně zide, resp. EQ je v podstatě nutnost, aby šel zvuk doladit aspoň v basech.
Pokud nějaký IR player nemá možnost equalizace či HPF, jeho užitečnost je tristní a nezaobíral bych se jím.
Užitečné to jistě je, ale jsou tu přece ještě korekce na mixu. Na hraní do aktivky bez korekcí to nechci, jen jako náhradu za snímání mikrofonem. Mikrofon, když nepočítám nějaký kondík ale klasický dynamický jako SM57, taky nemá HPF či dokonce EQ...
Placka

Příspěvek od Placka »

Mikrofon EQ má a to dost výrazný - stačí ho o pár centimetrů posunout a uslyšíš:)
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Ještě bych dodal, že mikrofon nemusí být za každou cenu SM57. Když jsem v devadesátkách zvukařil, někteří (neznalí) se na mě koukali jak na magora, když jsem u kytarového boxu docela laboroval s pozicí mikrofonu - a kolikrát i sáhl do kufru a použil jiný. Kromě klasického SM57 se mi docela osvědčil nějaký EV (typ si bohužel po těch letech nepamatuju) a pro některé boxy už v té době docela exot AKG D1200C ( neměl nic společného s D12, a to C neznamenalo, že by byl kondenzátorový, ale měl DIN konektor). Nějak se mi tehdy podařilo koupit na inzerát dva kousky, jeden byl tradičně na virbl (tam byl úplně bez konkurence), druhý podle potřeby... Dnes, když jednou za uherský rok dělám nějakou vyloženě amatérskou hospodsko underground akci, jedu na Superluxech, a říkejte si co chcete: není Čína jako Čína, a Superlux je po čertech dobrá Čína!
Ještě jeden fígl, možná ho znáte, pro nabírání boxu pro IR by se mohl hodit: brát kytaru na dva mikrofony. Jeden v obvyklé pozici ve sweetspotu boxu, druhý pár centimetrů od odrazné (třeba lamino) desky cca 3 m od aparátu.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
torst

Příspěvek od torst »

1. SM57 beru pro rockovou kytaru jako základ. Ale nejsem machr zvukař, nic jiného jsem nezkusil než SM58, který hrál hůř a čínskou kopii SM57, která hraje malinko palstově. Samozřejmě nezpochybňuji další možnosti, pouze jsem se k nim nedostal.
2. SM57 ořez basů potřebuje. Setkal jsem se s tím při generování impulsů, impuls i originál zněly totožně a oba byly přebasované. Možná při sejmutí pupíku by tohla odpadlo, ale ten zvuk je hroznej, extrém ostrej.
3. Přimíchání odrazu je známá věc. I další mixy s jiným mikrákem v jiné poloze, i za boxem a td. Ale to už vyžaduje odborníka, problém s fázemi a td. Při mých několika pokusech mi to nikdy nefungovalo, prostě jeden SM57 na blízko a hotovo. I míchání 2 impulzů nedopadalo dobře, vždy jsem raději použil jeden, ten pro danou skladbu nejlepší. Až nyní s tou kombinací opatrně laboruju, občas se nějakej pár osvědčí.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

SM57 je klasický dynamik, takže čím blíže ho dáš ke zdroji zvuku, tím více má basů. Většinou stačí o pár cm oddálit a je po problému. SM58 na kytaru musí být horší, protože je to typický zpěvový mikrofon. On je to vlastně z hlediska HiFi docela střep... :) Ale na hlas (spíš většinu hlasů) má charakteristiku přímo ideální, a hlavně má neuvěřitelně dobře vyřešené zavěšení té "kapsle", takže je to naprosto dokonalá handka (naprosto minimálně přenáší mechanické hluky, jako pohyby prstů po těle atd.). Myslím, že právě to a až neuvěřitelná mechanická odolnost z něj udělala zpěvový etalon. Čistě po zvukové stránce se mi víc líbí EV, tuším 150/250, ale to je trochu primadona pokud jde o zacházení, rozhodně nevydrží to, co Shure.
To nabírání odrazu je běžné ve studiu, nevím, nakolik to bude "průchozí" pro IR.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

SM57 byl samozřejmě jen příklad. Superlux, takovou tu kopii placatých Sennheiserů E609/906, mám, je super.
Předpokládám, že ty IR v Sonicake jsou už nějak eq upravené, a kdyžtak jsou korekce na mixu. Reverb mám v krabičce před aparátem. Mám to jen pro příležitostné přizvučení, a hlavně si použití IR prakticky osahat. Nic víc. Pro mě čím jednodušší, tím lepší. Volbu mech.přepínačem mám radši než up down tlačítka a displej.
affordano

Příspěvek od affordano »

Řeším spíš hraní naživo než studio recording a tam se mi zatím kombinace 2 IR ani laborování s prostorem jako základní zvuk moc neosvědčily - jak píše torst, ideálně 1 mic celkem nablízko, a hlavně pak ořez frekvencí - dole pryč všechno pod cca 100 a nahoře pryč všechno nad cca 7500... Hraju pro jistotu do aktivky se snadno přístupnými korekcemi zepředu, ale zatím jsem s nimi v kapele ani kroutit nemusel, jenom volume, když je zvuk dobře připravený, tak krásně proleze...
affordano

Příspěvek od affordano »

Jinak jsem krátce vyzkoušel avizovaný Choptones Gary Moore vol. 1 IR pack (viz. Co jsme zrovna koupili) a zatím bohužel zklamání - slušná chemie, v továrním stavu bych s tím před lidi opravdu vylézt nechtěl. Zkusím časem trochu poladit, třeba z toho ještě něco vytáhnu. Teď už ale balit na večerní hraní....
torst

Příspěvek od torst »

S tím jsem se setkal, že zahraniční "profi" impulsy mají ten ořez obsaženej, aby se s tím pak nemusem nikdo zaobírat. U výroby vlastních IR´s bych to uměl také. Ale nikdy jsem to nedělal, chtěl jsem mít identický zvuk jako originální zvuk boxu. Protože používám IR´s pouze v DAW, nikdy nebyl problém spodní frekvence říznout. Ty horní mi nikdy moc nevadily.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
affordano

Příspěvek od affordano »

Jasně, to chápu, v DAW to není na pořadu dne. U live je ten prořez účinná ochrana před někdy nepředvídatelným chováním různých aktivek/monitorů i sálů a aspoň nějaká záruka, že v kapele vždycky slušně zvukově prolezeš. Nějaká ztráta vyšších harmonických a alikvotů tě v tu chvíli netrápí... případné dunění zespoda a syčení seshora ano :wink: .
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Že vám do toho jako basák vůbec lezu :) Nicméně jsem i bývalý zvukař (tedy něco jako bývalý černoch :) ) tak snad nejsem úplně mimo, ačkoli s kytarovým IR nemám zatím žádné zkušenosti.
Představuju si to však nicméně podobně, jako způsob zvučení, který je právě u basy už dávno zavedený: (u basy) si udělám na preampu de facto "hotový" zvuk (já třeba používám Trace Elliot Transit B), a to v kombinaci studiová sluchátka/ studiové near field monitory. Ten pak pošlu do pultu lajnou (a zvukař si tam udělá potřebné úpravy podle prostoru, aparatury atd.) a současně do svého pódiového aparátu, kde použiju korekce už jen k samotnému přizpůsobení, aby mi to na pódiu hrálo tak, jak se mi líbí. Přičemž zvuk z preampu mám spíš "rovný a konkrétní", abych zvukaři nezkomplikoval zbytečně život (ono těžko honit na korekcích něco, co tam není), hlavně jde o to, aby odpovídala základní barva a hlavně dynamické úpravy, tedy limitace/ komprese. Co si udělám na pódiu je už moje věc (ovšem sám dávám přednost zvuku spíš "tvrdě konkrétnímu" a opravdu nepotřebuju, aby mi "vlály nohavice". Ostatně bubeník to má taky raději... A k dobrému pocitu ty vlající nohavice taky nepotřebuju, stačí když na sebe hlavně s bubeníkem hážeme ksichty :) Jednak se líp slyšíme, jednak nedělám na pódiu kouli, která se pak chytá na všechny mikrofony.).
Počítám, že u kytary to bude podobné, tedy hotový zvuk do lajny a (třeba) FRFR monitor, kde si už na korekcích uděláte svůj zvuk na pocit. Právě proto mě napadlo použít už při generování toho impulsu ten odrazový mikrofon, ve studiu jsme to svého času používali "v základním nastavení", protože to krásně "dodá šťávu".
A ten ořez spodků bych viděl pozitivně. Ne všechny mixy to mají v základním nastavení vyřešené tak, aby to vyhovovalo kytaře, typický low cut je dělaný spíš na hlas, takže ta dělící frekvence je naladěná trochu jinak (spíš výše), než by bylo podle mě ideální pro kytaru. Potřebu ořezu výšek už bych tak akutně neviděl, to alespoň trochu slušný mix zvládne.
affordano

Příspěvek od affordano »

Určitě do toho jako zvukař vidíš víc než já - beru to spíš empiricky, na základě vlastních zkušeností. Ořez do pódiového monitoru řešit musím, protože nechci dělat sobě ani klukům na pódiu zbytečnej bordel, takže ten IR co si dávám do monitoru mám takhle předem připravený. Z druhého páru výstupů bych, pravda, mohl poslat zvukaři přes XLR jiný, neořezaný IR a on by si s tím pak už udělal co uzná za vhodné, zatím jsem to ale neřešil, protože jsem s IR hrál jenom malá pódia bez PA. Do budoucna určitě aplikuji, dík za tip!!!
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Jak jsem psal: efekt dobře udělaného ořezu spodků vidím jednoznačně pozitivně. Do vlastního monitoru na pódiu určitě, a zvukař s levnějším mixem to taky ocení.
Trochu OT: jsem maximálně spokojen s tím preampem Trace Elliot Transit B. Dělá všechno, co má, a naprosto perfektně. Jenom nechápu přítomnost jednoho jediného čudlu, a to je "bass boost". V návodu píšou, že to nedoporučují používat bez zvláštního subwooferu, já si myslím, že alespoň trochu soudný basák to nepoužije nikdy. Jediný efekt použití bude pekelná přebasovaná koule. Napadá mě jediný důvod: nějaký bláznivý "dyzajnér" přišel na nápad, že by to mělo být symetrické. Má to stejné přepínače aktiv/pasiv, pre-shape, pre/post eq pro kompresor, no a úplně vlevo jim zůstalo prázdné místo. Tak vymysleli tenhle úplný nesmysl. :)
Edit: kdybych tam měl něco takového dát já, tak přesný opak, totiž subsonic filtr :)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Netvrdím, že se to stát nemůže, ale ještě jsem nenarazil na takový impuls, který by mi vyhověl bez nějaké té větší/menší EQ úpravy.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Já myslím, že pointa této diskuse je, že většina lidí hrne impuls ještě přes mix, kde se EQ může udělat.
Kdo jede napřímo, bude potřebovat pořešit ekvalizaci, to je jasné. Už třeba jen kvůli tomu, jak mu hrají sluchátka/monitor.
affordano

Příspěvek od affordano »

V zásadě ano - zvukař s mixem (pokud je) to ven vždycky nějak pořeší. In-eary jako odposlech jsou jasné. S monitorem se ale na pódiu dějí různé věci - někdy basů málo, jindy moc (viz např. moje hraní minulou sobotu vs. tuhle sobotu) a přitom všechna nastavení stejná. Jak psal kdysi tuším právě cherreda, asi nejlepší mít předpřipravených pár scén s různou ekvalizací téhož impulzu a prostě si na místě vybrat co funguje nejlíp.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

affordano píše: 24.03.2025 11:23 V zásadě ano - zvukař s mixem (pokud je) to ven vždycky nějak pořeší. In-eary jako odposlech jsou jasné. S monitorem se ale na pódiu dějí různé věci - někdy basů málo, jindy moc (viz např. moje hraní minulou sobotu vs. tuhle sobotu) a přitom všechna nastavení stejná. Jak psal kdysi tuším právě cherreda, asi nejlepší mít předpřipravených pár scén s různou ekvalizací téhož impulzu a prostě si na místě vybrat co funguje nejlíp.
Psal jsem, že to chci jako přizvučení, resp. zcela normální zvučení, místo mikrofonu. Aparát na pódiu bude, jsem s ním sžitý, neuvažuju zatím o hraní bez něj, a to ani tak, že bych hrál aparátem jen do zátěže, abych nemusel vozit box. Tedy nepotřebuju od zvukaře (kterým jsem na většině kapelních akcí často já sám) posílat kytaru do odposlechu, zatím jsem se všude dostatečně slyšel. Z recenzí na ten Sonicake IR jsem nezaznamenal, že by někomu možnost EQ chyběla. Z ukázek lze slyšet, že tam jsou samozřejmě boxy, které jsou zabasovanější. Mně se v ukázkách líbí Marshall 1960AV 4x12, ten moc basy netrpí, je pěkně středově agresivní.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“