Moje pokusy a omyly

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Pawlik

Re: Moje pokusy a omyly

Příspěvek od Pawlik »

Možná by stálo za to zapojit k těm dvěma reprákům v sérii ještě paralelně tu elipsu (pokud dobře čtu na fotce, má 8 Ohm) čímž bys dostal ve výsledku 4 Ohm.. A zvuk (při použití tremolo efektu) jako ze starých surf rock nahrávek.
Akorát by to chtělo trochu experimentovat s bednou, spíš něco s otevřenými/ polootevřenými zády - a méně tuhou přední deskou (třeba boky s 10 mm překližky a samotná přední deska 4-6 mm, zavěšená jen na dvou protilehlých stranách) jako u klasických starých comb.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Ten ovál je sám o sobě dost dobrý
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Trevor: jo, taky si říkám, mohl by být něco podobného jako staré teslácké ARE. Mohl by tomu dodat trochu víc spodků (ale ne přehnaně moc) a pořád by to mohlo pěkně "cinkat" jako v tom surfu.
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Dik chlapci.
Super je, že tie repráky sú už v takých no nazvem to predné dosky, ešte z toho rádia. Ovál mám ešte v garáži. Ale skúsim ho potom paralelne zapojit aj sériovo.
Tak mám tu také krabice, v čom mi prišli LP-čky a do toho by sa to dalo osadiť, pokusne.
Potom skúsiť uberať zo zadnej dosky, aby to bol otvorený " box "
Tú krabicu potom vystužiť, mám také latky. Aby to bolo už úplne exclusiv, tak krabicu natrieť a zpevniť epoxidom a vznikla by taká " MDF " bedňa :shock: :)
Skúšal som na ten Egnater zosik a bedňu Creamback BOSS BR 800 a parádne zvuky z toho liezli.
Ten surf zvuk, ktorý mal Hank Marvin, je založený na dvoch Delayoch, tuším aj Tremolo tam má, ten preset je vo Fractale.
Dokonca riešia Egnater Rebel 20 na Fractal fóre a tam je to ako combo Fender Junior.
To je paráda, že teda dá sa hrať na lampák aj doma, len treba najaké nízko watážne repráky, aby sa aj rozozneli. No a také, aby ten zosik mal aj záťaž.
Tá bednička by sa potom dala zakryť duchnou :mrgreen: a hrala by iba dopredu z reprákov.
Ja idem asi za tri týždne k jednému odborníkovi, kamošovi, čo tu robí, aj opravuje lampáky. Tomu chcem dať prerobit ten poťák na zmenu Wattov na prepínač 1 Watt a 20 Watt. Lebo strašne lahko idú tie poťáky na Egnateri a aby som nezavadil a nevybomboval to a neodpálil tie repráky.
Krabky už moc nechcem kupovať, teraz nedávno som predal DD6 ( ja idiot ) :)
Jedine, že by som dal do Egnatera dorobiť paralelnú smyčku, tá sa mi osvedčila.
Ďalšia možnosť je kúpiť 10 " beničku a nejakú starinu Jensen, alebo aj niečo neznáme, nízko Watt.
Hlavne musím vyskúšať ten Ovál a podla mňa to bude dobre hrať.
Ešte ma napadlo, urobiť prednú dosku bedničky z tohto Mahagónového zbytku z dreva z robenej gitky.
MAHOGANY STRAT_zmensena.jpeg
Do toho by som to mohol aj lahšie uchytiť, tie origo predné dosky s reprákmi.
Lepšie by sa s tým robilo a fasa by to vyzeralo.
Toto som raz kúpil na odhlučnenie dverí a funguje to, to by som ešte mohol použiť vnútri tej krabice, akože teda Guitar boxu, nadnesene.
https://potichu.sk/produkt/silent-foam- ... vana-pena/
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Já bych ty origo desky od repráků právě nepoužil. Charakteristický "combový" zvuk tvoří z velké části právě to, že přední deska s reproduktorem je málo tuhá, takže vlastně rezonuje společně s reproduktorem. Je to vlastně přesný opak toho, co se používá v HiFi, u PA nebo u baskytarových beden. Tam se používá (pokud možno ideálně) tuhá ozvučnice, kde "hraje" jenom membrána reproduktoru. U kytarových beden a hlavně comb se to dělá jinak.
Ty "obvodové" desky bývají masivnější (aby to něco vydrželo), vzadu bývají nejčastěji desky dvě, nahoře a dole, mezi nimi mezera. Samotná deska s reproduktorem bývá tenčí, u tak malého výkonu bych se nebál jít na 4, možná i 3 mm a pružně zavěšená, například nahoře a dole (nebo opačně na bočnicích).
Edit: píšu to po kouskách, jak mám zrovna čas v práci. Jojo, celolampové combo na doma je skvělá věc. Dříve jsem měl Laney Cub 12R (Laney má to typové označení podle reproduktoru), ale 15W, byť s přepínačem na 1W je na doma hlavně s tím 12" repro strašně moc, ten reprák buďto strašně řve, nebo je "poddotovaný " a hraje strašně tence. Teď mám asi to nejlevnější, co existuje, Harley Benton Tube5, což má 5/1W do 8" Celestion repra - a je to tak akorát. Jenom si říkám, že kdybych tady na horách někde našel třeba starý rozhlas po drátě (a ty různé zapomenuté sklady, půdy a kotelny dokážou občas příjemně překvapit), ideálně s reprákem ARO nebo ARE, šestkové velikosti a ještě s trojčíselným označením, zkusil bych si něco takového vyrobit.
Naposledy upravil(a) Pawlik dne 16.03.2025 12:19, celkem upraveno 1 x.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Ano dík súhlas. Len tie repráky hrali pekne v tej origo preglejkovej prednej doske, mali aj basy a ten zvuk bol už dobrý.
Tým, že ja chcem vyrobiť iba tú skrinku, to bude iba držiak na tie repráky a mikrákom môžem snímať zvuk repro.
Preto mám hlavu, aby som si ju mohol presúvať a tú bedničku tiež a pred ňu dať mikrák.
Práve tá preglejka má tie asi 3 mm. Ja nechcem zvuk bedne, ale reprákov. Jasné, že to súvisí.
V tých drahých Isolation box je tiež iba reprák v prednej doske, nie celá bedňa.
https://www.theboxofdoom.com/box-of-doo ... -25-8.html
A tieto 12" Celestiony a iné gitarové repráky treba vybudiť, ale tieto rádiové majú málo Watt a hrajú pomerne vybudené už aj pri naozaj izbovej hlasitosti. Nemusím vyrábať Izolačný box tým pádom.
Lebo ja si sem tam zahrám na ten BOSS BR 800 do PC bedničiek a je to prakticky hotový zvuk.
To isté chcem aj na ten lampák.
Ja mám aj tie bedne Tesla s tými ARO reprákmi, stojí za pokus aj to vyskúšať, len musím postupne riešiť, nech zo spálne nerobím šopu :D
Ten zvuk v tých kombách a bedničkách je tenký preto, podla mňa, že neni vybudený.
Naposledy upravil(a) mirostrat dne 16.03.2025 12:31, celkem upraveno 1 x.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Jo, právě proto bych docela přivítal ten starý ARO/ARE (viz edit výše). I když, pokud chci zvuk do sluchátek, například (pokud jsou spolubydlící na sousedním pokoji doma, radši hraju na sluchátka) používám Vox amplug. Ten mě fakt velmi příjemně překvapil. Nikdy jsem v ruce neměl nějaký "profi" IR modeling, pravda, ale tohle je fakt "nejlampověji znějící nelampa", kterou jsem zkoušel. Ať do sluchátek, nebo do malých PC repráků. Kam se hrabe Zoom G1on nebo podobné krabice.
S něčím, jako isolation box jsem experimentoval už před třiceti lety, samozřejmě bez nějakých relevantních informací, systémem pokus - omyl, a nakonec jsem se dohrabal k docela použitelnému řešení, právě s ARO 668 (658?) v celouzavřené krabici s hodně praštěně udělanou štěrbinou mezi prostoru před a za reprákem.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Ja keď chcem hrať na sluchátka, čo teda málokedy hrám, tak idem cez Fractal, alebo BOSSku.
Práve ja chcem ten lampák na také zahratie si do lampáku, že tam žhavia žižiny :D a asi jediné riešenie, zatiaľ, hrať na to normálnou izbovou hlasitosťou je zmena repráku.
Miesto klasiky gitarového, nejakú alternatívu nizko wattážneho repráku, takého, aby mal dobrý zvuk a neodpálil sa lampák.
Tesla vyrábala aj miniatúrne basáky 10 cm, sám som si ich v Tesle " požičiaval " :shock: :D
https://repromania.net/tesla/tesla-baso ... e_vignette
HI-FI bedne hrajú dá sa povedať stále rovnako, či ticho, alebo hlasnejšie, ale gitarový reprák sa správa tak, že hrá akože lepšie, keď je vybudený.
Ja chcem to HI-FI na lampák, aby to aj potichu hralo.
To asi vie dosiahnuť, klasický širokopásmový reprák, kludne Tesla, alebo tie nemecké, hocijaké tieto stariny, aj z tých starých lampových rádií. Možno aj nejaký nový, ktoré sa dávajú do aktíviek ku Fractalom, Kemperom, celkovo digitálom. Ale, nízko Watt.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

HiFi reprák, třeba Tesla ARN (zvaný "gumák", podle gumového závěsu membrány) , tedy typický HiFi basák, bych tam asi nedával, protože by to už mělo moc tupý zvuk (celkem málo vyšších středů a prakticky žádné výšky), ačkoli něco pětkové velikosti by možná nemuselo být úplně tragédie (Tesla měla velikost v číslech, první číslo typového označení, 5 - cca 6,5", 6- 8", nesedí to přesně ale víceméně to odpovídá), spíš bych šel do toho ARO nebo ARE (víceméně to samé v elipse), ARO 6xx (ještě trojciferné označení) měl 5W, ARO 6xxx (pozdější čtyř číslo) bylo posíleno na 8 (ovšem v reálu to zvládlo i několikrát víc, než to vyhořelo), to trojčíslo bych možná raději, má trochu méně o výšek (což byla pro původní použití nevýhoda, u kytary naopak plus). "Pětkové" reproduktory byly o něco slabší, ale měly celý přenos posunutý více nahoru, tedy méně basů, víc výšek, celkově "řezavější" zvuk.
ARO 6608 například bych ještě trochu "vytunil", to už umím :)
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Dik za info o ARO reprákoch :!:
Ten ARO 6608 zhruba poznám. To by mohol byť dobrý reprák, hlavne hodnoty 8 W a 8 Ω. Do série skoro 20 W a 16 Ω, paráda.
Tu sú za pár korún
https://elektro.bazos.sk/inzerat/175540011/aro-6608.php
Ja už ten basák, teda basáky, nemám 40 rokov.
K tým reprákom ešte, ja mám aj takéto nemecké repráky po 2 ks na akože prednej doske.
11.jpg
12.jpg
14.jpg
Tie som ešte ani nemeral, neni čas.
Tento mi zatiaľ aj tak vychádza nejlepšie, teoreticky, to by som bol najradšej. Lebo má liaty kôš a nie plecháč, tú kostru. To by bolo fakt super, z Vintage pohľadu.
13.jpg
Ďalšia vec je tá robota s tým, nemám na to náradie, ani čas, aby som robil do preglejky, alebo nejakej prednej dosky otvory na hocijaké repráky. Robím s tým čo mám. Preto je výhodné, že tie repráky ktoré mám sú už v predných doskách.
Celé toto vzniklo výmenou tohto Egnater zosiku a Blackstar bedne za tú gitaru Vintage V100 CS, tá je spomínaná v tomto vlákne vyžšie.
Ja som ju vymenil za tú Egnater zostavu :D
Lebo som ju mal na predaj a potom som dal ešte inzerát na výmenu za niečo. Toto mi jeden chalanisko ponúkol a prebehla výmena :D
No a ja, keďže to mám už doma a špekulujem, tak špekulujem a jako je to fasa, lebo mám to repro v predných doskách a iba to dám sem na posteĺ a skúšam :D
Lebo, keď nájdem nejakú dobrú kombináciu reprákov a bude to doma použiteľné, tak si kludne kúpim Hughes - Kettner Grand Maister Deluxe 40.
Tento Egnater je obmedzený tým, že to je jeden zvuk a nič sa nedá ukladať. Kettner vie ukladať až 128 presetov a je to 4 kanál + efekty.
Toto je z mojej strany stále len laborovanie s tými reprákmi, ktoré mám.
Celé toto viedlo k tomu, že ten, kto chce na doma lampák a k tomu má nejaký box a mení tam gitarové repráky, trebárs Creamback za Greenback, alebo nejakú vo Wattoch 100-vku, aj 300-vku nikam nevedie, stále to hrá hlasno alebo tenko.
Tým, že sa zmení ten reprák na nízko Watt nejaký akože HI-FI, tak sme inde. Zrazu to hrá, ako chcem, to posúdim ešte zmenou tých ostatných Nemcov a hlavne tohoho liateho Oválu.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Po krátkej pauze pokračujem so skúšaním reprákov. Velké ovály som zapojil do série, majú niečo vyše 8 Ω, tak normálne do 8 Ω-vého výstupu na zosiku. Zvuk je normálne plný, má celé spektrum a krásne nerezavý tón.
Trochu prúser, lebo jeden reprák má trocha poškodenú membránu, opravím bežným postupom z fór starých rároh.
Zvuk to neovplyvňuje, asi :) Zatiaľ samozrejme pri minimálnych hlasitostiach.
3_zmensena.jpg
2_zmensena.jpg
Tie ovály s červeným magnetom, majú 7.8 Ω tak som zapojil do 4 Ω - mového výstupu. Menej basov, to je jasné, sú menšie, ale zvuk výborný
1_zmensena.jpg
6_zmensena.jpg
7_zmensena.jpg
8_zmensena.jpg
Repráky nemajú nikde hodnoty, iba nápisy výrobcu.
Fabrika DEW Dortmund to vyrábala pre Telefunken, RFT a kopec dalších.
Na nete sa dá ako - tak dohladať aj konkrétny reprák, skoro nikdo však neuvádza hodnoty. Sa nečudujem, keď tam nie sú :)
Pokračovať budem možno dnes, s liatym oválom, na ten som najviac zvedavý.
Silno rozmýšlam nad kúpou Tesla Aro 6608, ktoré radil Pawlik.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Dnes som doniesol ovál domov, očistil.
Parádny reprák.
1.jpg
Problém je, že reprák má síce 8 Watt, ale len 3Ω a toho by som sa rád vyvaroval, zapojiť to do 4Ω výstupu na lampáku.
Tak napadlo ma, zapojiť k nemu tento výškáč
2.jpg
3.jpg
Vyriešiť nejak, aby to sedelo Ohmicky a neodfajčiť niečo :)
Riešenie je ešte zapojiť do série nejaký ten malý ovál. Len ja som chcel použiť iba jeden reprák, tento liaty ovál.
Celkovo som to premyslel a pod stolíkmi, kde mám PC a monitory, vytvoriť priestor pre ten reprák, celé to od steny ohlučniť.
Dokonca by sa mi tam zmestila aj tá 1 x 12 Blackstar bednička. Prípadne, potom ma napadlo, tam dať tieto všetky repráky s prednými doskami a skúšať, ako to uzavreté hrá na mikrák, na sluchátka, alebo aktívne monitory.
Nejaký prepínač by som vyrobil.
Zaujímavé zistenie, čo je dosť rozhodujúce v tomto tápaní, je, že tie repráky sú dosť smerové, keďže nie sú v bedniach.
Doslova hrajú rovno dopredu a keď ich otočím o 90° tak ich je fest slabo počuť.
Hlasitosťou sa to dá nastaviť tak, že keď prehluším struny na gitke a je počuť repráky, tak je to určite tichšie, ako španielka.
Teda nemám to ako porovnať, ale zhruba + -
Celé si to komplikujem tým, že chcem nahrávať cez RODE NT 2 A, kludne aj dva stereo, prípadne aj nejaký dynamický trebárs Soundking EH 002, ten mám. Hm, nedávno stál 18-20 E a teraz okolo 30 :shock:
To je ale jedno. Gro celého je to, že by to malo fungovať.
Pls, pomôže niekto s tým, ako skúsiť zapojiť ten 3Ω reprák na výstup 4Ω v Egnateri ?
Dík.
Naposledy upravil(a) mirostrat dne 25.03.2025 22:18, celkem upraveno 1 x.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Stačí si do serie zapojit výkonový rezistor kolem 1-2 Ohmu
Drátový 5W
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Dík, to ma napadlo, len skúmal som to na nete a vraj to rozhodí frekvenčnú charakteristiku, dokonca som to mal dávno na RH Sound bedničkách aj tak urobené.
Zostane tá charakteristika rovnaká pls ? Rozhodne by som ti veril viac, ako HI FI uživatelom na fórach, kde som to vyčítal.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Představ si že i repráky zapojují do série a to vidím jako horší věc než drátový rezistor který nemá žádnou kapacitu a minimální indukčnost
Dotazy prosím do SZ
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Čaute.
No už mám v košíku nahádzané tie rezistory, aj do zásoby, aj kadečo iné, keď už objednávam.
Len mi to nedalo, že niečo vykutrem v mojom sklade.
Našiel som jeden 1 Ω - 5W a nejakú Tesla starinu, neviem kde som to našiel, mám viac takýchto plošákov a kadečoho.
Tam sú výkonové rezistory Tesla TR 600 1R0 K VN.
Majú 1.2 Ω - 6.3 W ( 10W )
https://teslakatalog.cz/TR600.html
2.jpg
1.png
3.jpg
Tak, dúfam, že dnes to vyskúšam, dík za rady.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Pokračujem s reprákmi.
Na velkom ovále som musel " opraviť " očká, aby sa dalo pájkovať a ten Pertinax sa nerozsypal. Z očka sa odlomil ten pliešok, pritom som sa toho ledva dotkol.
7_zmensena.jpeg
S tým Tesla rezistor to malo 3.5 Ω tak som pridal ten kremičitý biely a má to 4.5 Ω.
3_zmensena.jpg
4_zmensena.jpg
Trochu so strachom do toho a zapojím to, hrá to :mrgreen:
2_zmensena.jpg
Zvukovo to je dá sa povedať FRFR reprák :) širokopásmový reprák na všetko, to rádio má prepínače prednastavených korekcií.
PREPÍNAČ.jpg
Zaujímavosť pre mňa je jeho rozmer
Dimensions (WHD)
320 x 110 x 210 mm / 12.6 x 4.3 x 8.3 inch
https://www.radiomuseum.org/r/elektroge ... p_540.html
Iná verzia
https://www.radiomuseum.org/r/elektroge ... p5405.html
Dimensions (WHD)
300 x 200 x 75 mm / 11.8 x 7.9 x 3 inch
Zahral som si na gitke a parádny zvuk, teraz pôjdem opraviť membránu na tom jednom ovále a medzitým, pozerám, resp. počúvam na ten velký ovál seriál Randall a Hopkirk, super muzička aj zvuk 1969-70 muzička Edwin Astley.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
Niektoré tie repráky majú pripojený jeden pól na kostru, predpokladám, že to je -
4.jpg
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

U reproduktorů se uvádí impedance, ne odpor, takže běžným multimetrem můžeš naměřit méně, impedance je závislá na frekvenci - jen pro info
Dotazy prosím do SZ
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Trevor píše: 28.03.2025 10:11 U reproduktorů se uvádí impedance, ne odpor, takže běžným multimetrem můžeš naměřit méně, impedance je závislá na frekvenci - jen pro info
Je to tak, že ten naměřený odpor v zátěži odpovídá té jmenovité impedanci? Jsem naprostý laik, ale zajímá mě to.
edit: Tedy když má např. Celestion Vintage 30 v datasheetu resitance 7,3 Ohm, tak to je hodnota, kterou naměřím s odpojeným repro. A těch 8 Ohm je při charakteristické zátěži?
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Impedanční křivka vypadá takhle,impedance je závislá na kmitočtu,hodnota co je uvedená na repro,je ten nejnižší bod grafu
03803926-03.jpg
Těch 7.3 je stejnosměrný odpor cívky
8 je nejnižší impedance
Dotazy prosím do SZ
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“