IR (impulse response)

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Re: IR (impulse response)

Příspěvek od vasekh »

Fořt: nevím, jak ostatní, ale já z toho popisu nechápu přesně, jak to provozuješ.
Nicméně z toho chápu, že to je pro zvukaře, a ten si to samozřejmě ořeže dle potřeby (pokud ví, co dělá :-))
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Neprovozuju to zatím nijak, je to teprve na cestě z Číny. A jak to chci provozovat? Aparát jedu přes brzdu (Jet City Jettenuator), která má kromě výstupu do repra (lze brzdit i na nulu, tedy funguje i jako zátěž) i odbočený neemulovaný regulovatelný linkový výstup na jack (a k tomu i XLR výstup s nevalnou speaker simulací). Takže ten neemulovaný výstup by šel do IR, a z něj z jeho XLR výstupu by šel signál do mixu, stejně jako by šel z mikrofonu. Jasné?
Takto jsem to viděl provozovat i ve videu na YT. Další možnost je přes ef. smyčku aparátu (mám), kde se send ze smyčky rozdvojí (na YT někdo předváděl ABY box přímo od Sonicake), 1 větev do IR boxu, druhá do returnu smyčky.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Je to jasné. Takže to jde přes mix a zvukař si to udělá, jak potřebuje.
Rozhodně si dej péči s výběrem impulsů. Jsou tam velké rozdíly a má to velký vliv na celkový zvuk. Na stock nabídku bych se nespoléhal...
affordano

Příspěvek od affordano »

S tím jak to plánuješ používat určitě budeš spokojený (popravdě mě takhle docela dlouho celkem uspokojivě fungoval i Line Out z Katany), akorát na ty presetové IR bych se úplně nespoléhal, aspoň v tom IR Box od M-Vave jsem si nevybral (třeba je na tom Sonicake líp), ale nahraješ si svoje IR a krabička ožije až k nevíře.
Edit: koukám, že vasekh píše o kousek výš to samé...
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Něco ohledně Sonicake IR jsem řešil zde:
viewtopic.php?p=816903#p816903
a taky zde:
viewtopic.php?p=817077#p817077
Scorstin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorstin »

Vsetko uz asi bolo povedane vyssie, takze len ak by si siel niekedy cestou vlastneho podioveho odposlechu tak doporucujem si tie impulzy upravit a nebat sa orezat tie basy dost agresivne od 100 az 120 Hz. Kedze Sonicake nema moznosti uprav "na fleku".

Co sa tyka vysok, tak ich prilis agresivne neorezavam, skor doladim na korekcich ampu. U komercnych IRs malokedy rezem pod 10kHz. 7.5kHz mi vacsinou pride byt uz moc, ale samozrejme zalezi od impulzu...vacsinou dnes pouzivam ML Sound lab a tie byvaju z vyroby celkom pekne upravene, neni s nimi tolko prace. Mate skusenost?
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Máte někdo zkušenost s bezpečností použití fantomového napájení v případě, že mám IR box zapojený do mixu přes XLR?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Nevím, jak konkrétní tvůj model, jestli má nějaké upozornění uvedeno v manuálu, ale já normálně připojuji DI boxy nebo preampy s XLR výstupem k mixu s aktivovaným phantomem a ničemu to nevadí. Myslím, že výrobci by toto měli mít ohlídané.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

U krabky z Ali bych to nejprve vyzkoušel s nějakým levným mixáčkem.
Když při smůle půjde do kopru krabka za pár stovek, nevadí, ale kdyby sebou na kapelním mixáku vzala všechny šavle se společným phantomem, už to bude stát za to.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

cherreda píše: 26.03.2025 9:37 U krabky z Ali bych to nejprve vyzkoušel s nějakým levným mixáčkem.
Když při smůle půjde do kopru krabka za pár stovek, nevadí, ale kdyby sebou na kapelním mixáku vzala všechny šavle se společným phantomem, už to bude stát za to.
Neobával bych se zničení mixu, spíš té krabky. Neumím si představit jak by mělo zařízení zničit mix, pokud bude normálně fungovat při provozu bez fantomu, tj. bez nějakého zkratování, kde jedině si dovedu představit vliv na mix, obzvlášť pokud k němu bude při testu připojen jen ten IR box. Ale samozřejmě mohu otestovat raději se starým záložním mixem. Věřím, stejně jako Hendrek, že na to výrobci mysleli.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Tak Sonic IR vyzkoušen. Zkouška pro něj dopadla na výbornou. Z továrních IR se mi ve shodě s ukázkami i názory zde z HF nejvíc líbí č. 7, Marshall 1960AV 4x12. Dodatečná ekvalizace ani netřeba.
Co ale neobstálo, je brzda Jettenuator. Zdá se, že připojení Line out z ní, a stačí jen kabel naprázdno, ovlivňuje nějakou zpětnou vazbou zesilovač. Při větším gainu nebo masteru, zhruba pokud součet jejich hodnot přesáhne 6 (např. gain i master na 3), tak to začne pískat, s jakousi periodickou oscilací. A i pokud jsou nastaveny níž, lze pískání samozřejmě spustit i sepnutím krabičky zvyšující gain (boost, od).
Ještě zkusím, jak se s touto brzdou chovají jiné zesíky, ale zklamala mě. Navíc regulace Line out skoro nefunguje, zabírá až na konci dráhy.
Štve mě to, protože při použití signálu ze smyčky zesilovače, tj. pouze z preampu, se připravuju o zkreslení koncáku, na které jsem zvyklý.
Sonic IR ale příjemně překvapil i použitím bez zesilovače, jen se signálem z krabiček. Z nich vyhrál klon Rata, nejživější a dobře reagující i na práci s volume na kytaře. V nouzi by se s tím dal koncert dohrát...
affordano

Příspěvek od affordano »

Blahopřeju, IR loadery jsou fakt masivní posun vpřed. Mám podobnou zkušenost v tom, že i samotný krabičkový pedalboard s IR bez kytarového zesíku přímo do PA hraje celkem použitelně, pro někoho by to mohl být i cílový zvuk... samozřejmě záleží na použitém preampu/OD.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Problém s pískáním při použití Line out z Jettenuatoru vyřešen. V minulé poznámce jsem mylně uvedl, že to pískalo i s kabelem připojeným naprázdno. Nepískalo, ani po připojení do Sonic IR. Začalo to pískat, až po propojení Sonic IR XLR kabelem s mixem. Jak by to bylo s propojením přes nesymetrický jackový výstup (asi s line úrovní) jsem nezkoušel.
Tak jsem to vyřešil galvanickým oddělením před vstupem do Sonic IR, pomocí geniálního Behringeru Hum Destroyeru HD400. A bingo. Funguje to perfektně, žádné pískání s jakýmkoliv gainem.
Tak jsem si rovnou objednal kopii HD400 z ALi, za poloviční cenu než originál např. z Muzikeru. Vypadá úplně stejně jako Behringer, jen bez značky (IMHO to dělají ve stejné fabrice), předpokládám, že uvnitř je to totéž (pasivní, jen transformátorky). Funguje i jako DI box (převádí na symetrický signál, výstup je na TRS jack):
HD400: https://www.aliexpress.com/item/1005007493322887.html
Sonic IR funguje skvěle, ten IR č. 7 (Marshall 1960AV) není zase až tak nepodobný tomu, co mi leze z bedny s Classic Lead 80 (v kopii Thiele od Checha), jen trochu agresívnější.
Při té příležitosti jsem konečně pořádně vyzkoušel i emulovaný Line out z komba Fender SCXD, a je naprosto použitelný. Navíc neodpojí repro, jako to někdy bývá. Takže jde to i bez IR, když se chce. Už se těším na příští živé hraní, už se nebudeme hulit na pódiu ani řešit mikrofony, využijeme ty Line outy.
K Jettenuatoru ovšem zůstává výtka k regulaci Line Out. Nedělá totiž vůbec nic, možná ale jen pokud je větší útlum na brzdě. Když je maximální, tedy pro funkci čistého load boxu, tak z Line Out nejde vůbec nic. Musí se aspoň o půl dílku "odbrzdit" (pokojíčková hlasitost z repro), pak z toho leze linkový výstup v použitelné úrovni. Možná ta regulace funguje jen pro emulovaný XLR(?).
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Teď nechci, aby to vyznělo špatně. Rád jsem si přečetl tuto anabázi, která se technicky správná a poučná. Nicméně v dnešní době mi to přijde jako škrabat se levou nohou za pravým uchem.
Teď jsem viděl na bazaru Friedman IR-X za 8,5k. To je fantasticky hrající lampová věcička se zabudovaným IR loaderem a poweramp simulátorem. To je cesta, kterou bych šel já, pokud nechci hulit klasický aparát.
https://hudebnibazar.cz/friedman-ir-x/ID672335/
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Mně to třeba zaujalo dost a chápu to jako cestu, jak pořešit zvuk s tím, co už člověk má a na co je zvyklý. Dokoupením pár věcí se otevřou možnosti. Hodilo by se mi něco podobného ke kombu, které má balanced DI XLR výstup.
Ale ten Friedman teda taky vypadá lákavě. Zvlášť pro někoho, jako já, kdo nemá rád se vrtat moc v nastavování, PC apod. :)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

vasekh píše: 3.04.2025 13:51 Teď nechci, aby to vyznělo špatně. Rád jsem si přečetl tuto anabázi, která se technicky správná a poučná. Nicméně v dnešní době mi to přijde jako škrabat se levou nohou za pravým uchem.
Teď jsem viděl na bazaru Friedman IR-X za 8,5k. To je fantasticky hrající lampová věcička se zabudovaným IR loaderem a poweramp simulátorem. To je cesta, kterou bych š CZel já, pokud nechci hulit klasický aparát.
https://hudebnibazar.cz/friedman-ir-x/ID672335/
Jistěže k jednomu cíli vedou různé cesty.
Pro mě je třeba i přes výhodnou bazarovou cenu toto řešení drahé.
Navíc 2-kanál s boostem nepotřebuju, mám vše potřebné na pedalboardu. Hraní na in eary ani kytaru v odposlechu nemám rád, preferuju svůj jednoduchý aparát za zády. Tahání nějaké aktivky, byť lehčí, je de facto totéž jako tahat kombo nebo hlavu s menším boxem. Připravuju si záložní řešení pro případ výpadku ampu. Mám za hubičku z bazaru preamp Mooer, k němu chci přikoupit malý krabičkový D-class power amp, např. Harley Benton. Nebo prostě tahat navíc Katanu, pokud se v autě najde ještě místo.
affordano

Příspěvek od affordano »

Svatá slova, mnoho cest vede k jedinému cíli... Kdyby k tomu třeba někomu dopomohly následující impulsy, tak je dole odkaz na free stažení fakt pěkně a přehledně udělané plejády Celestionů nabraných v 1x12 boxu s inkrementálním odstupňováním od středu repráku. Box je sice uzavřený, ale je to nabráno 57čkou poměrně zblízka a třeba Redback mi přes uzavřený monitor zní pocitově velice podobně tomu reálnému, který mám vedle v otevřeném kombu, tak předpokládám, že to bude podobné i u ostatních Celestionů.

https://thegearforum.com/threads/woody- ... s-irs.641/

https://drive.google.com/file/d/1laMXRM ... dj2nB/view
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Ještě poznámka k té vasekhově poznámce o komplikovanosti řešení.
Ano, nutnost krabičky pro galvanické oddělení to samozřejmě zkomplikovalo, ale jedna krabička navíc (ABY box) by stejně byla potřeba i při použití send signálu z ef. smyčky zesilovače (kde bych navíc neměl vliv vybuzení koncových lamp). A kdoví jestli by to pak taky bez galvanického oddělení nějak nepískalo, nebrumilo, apod.
Nejjednodušší řešení je pak to klasické, tedy sejmutí mikrofonem. Ale to má řadu úskalí. Zvukař nemusí mít zrovna standardní SM57, E609/906 apod., nemusí mít stojánek nebo klipsnu a sprostě ho pověsí na ucho komba nebo hlavy(což u E609/906 samozřejmě lze, ale u SM57 není ideální). Nemusí trefit správnou pozici, vzdálenost a úhel, nebo se to během koncertu na malém narvaném pódiu může změnit (někdo do stojánku drkne, apod.). Mikrofon bere přeslechy z jiných zdrojů, zvlášť je-li pódium malé. A je samozřejmě limitován tím, co nabírá. Když seženu nějaký slušný IR svého nedostižného vzoru (nejen z finančních, ale i logistických důvodů - nechci nebo nemůžu tahat bednu 4X12), vyzkouším si ho v reálné situaci a pojedu přes něj i jinde, měl bych mít téměř jistotu konzistentního výsledku. Pokud to tedy snaživý hluchý zvukař nějak nezvojtí. A ani on by se neměl zlobit, dá mi pouze XLR kabel a o moc víc se nemusí starat, jen si pohlídá gain na mixu. Ani já s tím nebudu mít o moc víc práce. Brzdu stejně vozím, tak už k ní budu mít připojený předem i ten IR box propojený s odbrumovačem. Už teď jsem si z Ali s HD400 pořídil za hubičku (necelých 300 Kč) i brašnu na foťák, do níž se brzda a vše ostatní akorát vejde.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Když jsme u toho, poradíte, co potřebuju, když mám z komba DI výstup ve formě XLR? Řekněme, že bych z něj šel do nějaké IR krabičky a dál ke zvukaří nebo do sluchátek.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

A je ten XLR výstup emulovaný, má nějakou simulaci repro? To by pak přes IR byla dvojitá emulace, výsledek by nemusel být ideální.
Jinak pokud by IR box měl unbalanced vstup, stačil by možná běžný hotový kabel XLR-TRS, mělo by to fungovat. Jinak vyrobit či koupit XLR-TS, zde jsou nějaká schémata:
https://support.genelec.com/hc/en-us/ar ... xxx-series
Hendrek možná něco takového vyrábí?
Naposledy upravil(a) Fořt dne 3.04.2025 21:33, celkem upraveno 2 x.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“