Moje pokusy a omyly

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Re: Moje pokusy a omyly

Příspěvek od mirostrat »

Trevor píše: 28.03.2025 10:11 U reproduktorů se uvádí impedance, ne odpor, takže běžným multimetrem můžeš naměřit méně, impedance je závislá na frekvenci - jen pro info
Ano dík, toto viem, že impedance je iná hodnota, jak odpor
impedance -Z
odpor - R
Lepšie je to vysvetliť, vždy to pomôže :!:
Pri tom ovále som vychádzal z toho, že má Z impedanciu 3 Ω a to nemôžem zapojiť do 4 Ω výstupu na zosiku.
Lebo by som niečo odpálil, aj keď je rozdiel iba 1 Ω
Naposledy upravil(a) mirostrat dne 29.03.2025 21:15, celkem upraveno 4 x.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Ovál som zalepil, na pohľad to nevyzerá najlepšie.
Tipoval som, že to tak bude, keď som videl iné opravy na nete.
Hlavný je asi účel a to je zalepenie a funkčnosť, dúfam, že sa to podarilo.
Je to tuhé tak akurát, v tých miestach membrána behá, ako všade inde po obvode celého repráku. Cievka nechrapčí.
Použil som rozriedené lepidlo Titebond od Sivčáka.
Ako záplatu rozvrstvené servítky, vrstvil som to podĺa toho, kde to bolo viac poškodené, som dal naviac vrstvu.
Dalo by sa to ešte ošmirglovať a úplne zahladiť, ale to je asi zbytočné.
Hm, ja som sa tešil na tie dva repráky a oni majú medzi 4.6-8 Ω
Takže paralelne môžem zatiaľ zabudnúť :)
To ale nevadí, lebo do toho quázi boxu by som použil aj tak len jeden, to ešte vôbec neviem.
Ten Egnater má síce poťák na 1 Watt, ale to je iba nejaké potlačenie signálu na V1 podla mňa.
Musím to ošetriť aj Wattmi repráku, nie len Volume poťákom. Alebo, potom zase rezistorom s vyžšou watážou.
Zatiaĺ som dostal aj tak lepší zvuk, ako som čakal :)
A hlavne izbovú hlasitosť lampáku.
3.jpg
1.jpg
2.jpg
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Pokračujem s mojimi pokusmi, pravdupovediac, radšej keby som viac hral, to by bolo lepšie :) Aj teda vlastne hrám, keď takto laborujem.
Prvé ma trochu štvalo, jak kúri ten Egnater, naozaj za hodinku žeravý celý aparát. Je to dané aj tým, že vrchná mriežka nie je nad výkonovými lampami po celej dĺžke vrchu skrinky, vetracia. Trochu nedomyslené. Predný panel zosiku je celý zakrytý a napadlo ma či sa to dá nejak odmontovať a ide to, je to na 4 skrutky. Tak som dal predný panel dolu. Dá sa jednoducho nasadiť naspäť a priskrutkovať.
1-1.jpg
1-1.jpg (6.09 KiB) Zobrazeno 1351 x
3_zmensena.jpg
3_zmensena.jpg (5.5 KiB) Zobrazeno 1351 x
Dávnejšie som si vyrobil z PC zdroja napájanie vonkajších fanov na Hard Disky.
Ten som teraz použil na chladenie Rebela. Paráda.
Ďalej som začal riešiť Yamaha AX-330 zosik
2-2.jpg
čo je teda taká stredná špička v HI-FI, fakt to nádherne hrá.
To chcem použiť ako aktívky na, buď Fractal Out 2, alebo BOSS BR 800, lebo, ten má Phantom na kondík.
Skúsil som aj požičanú zvukovku Behringer U-Phoria UMC 22, kondíkový vstup je zašumený a podľa mňa nepoužiteľný, no, veď aj stoja momentálne 39 Euro :) Ovladače iba ASIO4ALL, niekedy to funguje na Win 11, niekedy nie. Pýši sa to MIDAS preampom, ha ha, dobrý trik na oblbnutie zákazníka, môj názor. Je to taká polo - multiclient zvukovka, bije sa s Presonusom Studio One. Nemusí to byť zlá zvukovka, len to prepínanie ASIO4ALL to komplikuje, treba to stále nastavovať a nefunguje to tak, že v Presone iba prepnem na ASIO4ALL a hrám, nahrávam.
Týmto ma Behringer dosť odradil od ich produktov, lebo, kludne majú aj fasa výrobky, len takáto základná vec, ovladače, to by mohli byť aspoň Windowsácke a hotovo. Tak to má BR 800, zo začiatku BOSS ovladače a teraz Win ovladač a funguje to.
Yamaha AX-330 mi najlepšie hrá na tie repráky s červenými magnetmi, aj na Jazz aj na moderný zvuk, veľmi dobrý zvuk, dnes na fórach so starinami považovaný za HI-FI.
Ďalej rozmeriavam ten Silent priestor a zatiaľ hrám na Blackstar box, fakt výborný zvuk. Na Egnateri som musel vymeniť koncové EL 84, fest mikrofonické a brum. Našťastie mám Mesa Boogie EL 84, tak som ich osadil a paráda.
Rátal som s tým, že keď niekto predáva lampák, bude treba vymeniť lampy. Tak, ako u jazdeného auta rozvody.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Pokračujem v laborovaní, asi ako Albert Hofmann :shock: :D
https://sk.wikipedia.org/wiki/Albert_Hofmann
Neviem čo z toho bude, lebo, idem rozmeriavať presne Silent Foam a jeho kalkulačku
https://potichu.sk/akusticka-kalkulacka/
Vrátil som sa k reprákom, kde som jeden zalepil a skúsil som namerať približnú spotrebu Yamaha AX 330 v softe k záložnému zdroju.
UPS 1.png
Vychádza to nejakých 10 Watt.
Zadný modul na uchytenie reprákových káblov bol bez dvoch strunkových prýchytníkov, tak som našiel fungláč nejakú náhradu, ktorá samozrejme nepasuje, ale napájkoval som drôty a možem skúšať repráky.
1.jpg
2.jpg
Teraz tieto
3.jpg
Yamahu AX 330 som zvnútra vyčistil od prachu, pôvodne som ju používal, ako zosik na troj-pásmovky Sony, z 80-tych rokov. Výborné bedne, len som obmedzený priestorom, tak sa mi nechce špekulovať, kam by som ich dal.
Čistenie AX 330_zmensena.jpg
Choroba týchto zosikov je prepínanie prepínačom Input. Zatiaľ naštastie stačilo len vyčistenie Sheron-om Contact Spray. Funguje to. Na koncových tranzistoroch bol kopec prachu na teplovodivej paste, to som tiež vyčistil. No aj plošák bol zaprášený za tie roky. Vyčistil som aj Volume poťák. No, čo sa dalo, nechce sa mi to celé rozoberať.
Mám aj iné zosiky, Aiwa, Technics, Onkyo, len tie sú moc výkonné, časom možno vyskúšam.
Táto Yamaha AX 330 je super, výstup na repráky má minimum 2Ω. Prakticky to môžem zapojiť na všetky repráky, ktoré mám.
Na Egnater Rebel 20 som tieto repráky zavrhol, lebo veď mám beďňu Blackstar Creamback a tú budem zatiaľ používať.
V Silent priestore ktorý vyrobím potom môžem skúšať iné repráky na kondíky Rode NT 2 A, prípadne kúpim Shure SM 57-58.
Śkoda, nedávno som predal origo starinu Shure 565, nevadí.
No uvidíme, či sa dostanem k 25-ke Hofamnnovi :D Dožil sa 102 rokov, tak mám ešte dúfam 42 rokov čas :D
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Ad Yamaha AX-330: starší, ale zatraceně dobrý! Yamaha byla na trhu vždycky tak nějak ve stínu těch populárnějších výrobců (Sony, Technics atd) a přitom patřila (a dodnes patří) na špičku. Kamarád už kdysi dávno prohlásil, že Yamaha je vlastně takový highend za normální HiFi cenu. Jenže s HiFi je to v poslední době celé tak nějak... Na jedné straně opravdu dobrý, ale pekelně drahý high -end, na té druhé... Komerční sh.t.
Je to pár let, učil jsem létat chlápka, který dělal na konstrukci reprobeden (nějaká fakt slavná firma, akorát mi vypadla z hlavy...) a ten se podivoval nad tím, že doma na poslech používám studiové monitory (sice jenom near field, ale i tak - a navíc bydlím v pidigarzonce , kam kdybych si nastěhoval kontrabas, musel bych vynést postel a vypínat se vestoje jako robot Bender :) ) a sluchátka. Většině lidí to prý vadí, připadá jím to nepříjemné a ostré (a to je fakt, i podle mých zjištění). Většina lidí dává přednost "komerčnímu" zvuku, což jsou "měkké basy"( většinou hrb a koule na středobasu) a "cinkavý výšky" (většinou zesílené pásmo 8-16k) . Že to má většinou i potrhané středy, to vlastně nikomu nevadí... Na techno to stačí, rock je dneska už v menšině - a těch pár lidí, kteří poslouchají třeba jazz nebo klasiku (kde tenhle komerční zvuk k.a vadí) - to nikoho nezajímá, to není trh.
Možná to zní krutě, ale je to fakt. HiFi mělo svůj vrchol v osmdesátých letech a na začátku devadesátek. Pak nastoupily "kompaktní věže" se spoustou barevných světýlek (ale o to hůř hrající) a dneska většině lidí stačí nějaká bt bedna nebo party box. Kvalita zvuku pro běžné posluchače vlastně klesla pod úroveň, která byla někdy v padesátých letech. Je to opět mono, a frekvenční charakteristika ještě horší. Ty staré gramorádia sice neměly moc basů a výšek, ale aspoň měly rovné a dobře prokreslené středy (což právě dává hudbě barvu a srozumitelnost).
P.S. Omlouvám se za možná trochu OT a takové trošku brečení starého krokodýla.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Pokud jde o firmu Behringer, tak k ní mám takový trochu ambivalentní vztah. Na jedné straně vyrábí docela použitelné věci za cenu, která je pro danou kategorii až neuvěřitelně nízká, na druhou stranu z nich docela často padá... No, nemůžu to nazvat jinak, než šunt (a to jsem ještě slušný). Ne, opravdu od nich nečekej "profesionální studiovou kvalitu", ta tam fakt není (a pokud to o sobě tvrdí, pak v hrdlo lžou). Ale třeba ve zkušebně mám od nich mix Xenyx 1832 fx, a za ty peníze zlatej - a pro tohle nenáročné (!) použití zcela vyhovuje. Na doma chci od nich zkusit mikrofonní premp Mic 300 tube ultragain, uvidíme... Jestli to bude k ničemu, tak to buďto vrátím, nebo za ty peníze nezchudnu, ale zrovna tohle by podle mých zkušeností s nimi nemusel být úplný křáp.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Na běžnou hobby produkci (ne profi studio) je Behringer v pohodě. Asi bych mu věřil více než jiným čínským produktům. Píšu ze zkušenosti s Xenyxy i s jiným kytarovým gearem.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Ten MIC300 neznám, ale jako by z oka vypadl modelu MIC100, který jsem měl v rukou před dávnými časy. A ten teda celkem šuměl.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Uvidíme, řekli slepí a šli do kina na němý film... Moc nevěřím jejich DI boxům a podobným věcem, na trafech imho docela šetří, ale pokud to symetrizují/ desymetrizují ekektonicky, docela jim to funguje. Podle mých zkušeností xenyxy řady Q (nedávno se přestaly vyrábět) šuměly výrazně míň, než ta řada před nimi, a současná řada S je (prý, v ruce jsem ještě neměl) na tom zase o něco lépe. Akorát tu "ručně vybíranou lampu" jim moc nežeru... (I když, pokud to vezmeme tak, že Číňan na lince RUKOU hrábne do bedny a VYBERE první lampu, kterou popadne, tak asi jo :D ).
Mám na mysli tohle, říkám si, že by to nemuselo být úplný prů..honice, a mohlo by to vhodně doplnit moje nahrávadlo. A jelikož s těmi nahrávkami nemíním dělat "díru do světa" (dělám to jako zábavu a možná pro pár kamarádů, které bys spočítal na prstech)... A mohlo by to dodat to, co mi tam nějak pocitově chybí.
https://www.thomann.de/cz/behringer_mic ... ragain.htm
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Čaute,
to Pawlik a sledující : žena si dávno kúpila Technics SC-HD 505
https://www.radiomuseum.org/r/technics_ ... .html#data
No vtedy to stálo 27 000 SK korún a to je teda črep. Má to dva zosiky basy a výšky a na prvý pohľad je to rozoberateľné, pritom to nefunguje samostatne. Má to 4 moduly a neskutočne to šumí. No, ale svieti to na modro :) také neónky po bokoch.
Nebolo to zapnuté najmenej 8-10 rokov :) Tak dá sa povedať, aj medzi strednou triedou su pekné klumprty :)

Tie staré repráky hrajú rozhodne inak a naozaj, sú skôr také stredové, preto, keď pustím toto
https://www.youtube.com/watch?v=-bBzIgIaPS4
tak je krásne počuť ten kontrabas aj všetko, ale výborne to hrá aj na modernú muziku, ale už je to trochu prestredované. Keby boli v bedničkách tie repráky, tak by tam asi boli aj basy.
Tu
https://geo80002002.livedoor.blog/archi ... 41129.html
Nejaký koumák vyrobil výškače k HI-FI z LP 554
LP 554.jpg
aj tam vysvetluje, ako funguje tá skrutka v strede membrány.
Tú Yamahu som kúpil náhodou za 20 Euro. Išiel som jednému na barák kúpiť 4 lampové kotučáky a že či nemá nejaký zosik a tú Yamahu vyhrabal, tak na mňa pozeral či ho s tým niekde nepošlem a hneď som ho bral. Kurnik, ten mal doslova celý nový poschodový dom zavalený takýmito aparátmi, zosiky, recivery, gramce, naskladané na sebe po schodišti v izbách všade, len uličky, aby sa dalo chodiť.
2-oj poschodový barák a odhadom tam mal asi 1-2 000 kusov elektroniky a to nechcem preháňať.
Ten dotyčný mi hovoril, že nedostatkové sú hlavne bedne 80-90 roky a ešte sú aj drahé.
Tie lampové kotučáky mali roztrhané hnacie gumičky a vymyslel som si, že v modelárskom som kúpil leteckú gumu ( majú rôzne hrúbky ) a zlepil lepidlom na gumičky, majú ho tiež v modelárskom, netreba origo gumky hladať, stačí vyrobiť :!:
Čo sa zvuku týka celkovo, tak výrobcovia vyrábajú tak, aby sa to zapáčilo a tým pádom neriešia referenčný HI-FI zvuk, resp. neutrálny.
Napr. gitaristovi hovorím, že sluchátka Superlux HD 681 sú 3 modifikácie, basovejšie červené, šedé, taký stred a ešte tuším Black.
https://kytary.sk/superlux-hd681b/HN157 ... omplements
Riešia + - referenčne zvuk, šedé. To doporučuje aj nejaký český zvukár, niekde na nete som to vypátral, preto som ich aj kúpil. Za 20 Euro ich majú aj na kytarách..
Ten gitarista, že jaké on má Marshall super sluchátka a pustil som si ich, mali krásny zvuk, ale všetko hralo prifarbene, na tom by sa nedalo mixovať vôbec, aj keď sluchátka moc nepoužívam a v jednom uchu mi stále šumí Niagara.
Tie Superlux HD 681 sluchátka sú pre mňa maxi komfort, vôbec netlačia, zvukovo lahôdka.
Behringer:
Myslím, že majú aj dobré veci, mal som malý mix Xenyx 12 vstupov, robustná plechová konštrukcia, Phantom, dobrý malý mixík, vtedy ešte nerobili aj s USB výstupom, ten môj nešumel. Alebo podobné je mix Phonic, to bolo tiež dobré, ten mal FIREWIRE. Behringer mám aj TU 300 a je dobrá.
Táto zvukovka UMC 22, asi nestíha napájať tú velkomembránu kondík RODE s USB. Nemá adaptér.
Tá Behringer U-Phoria UMC404HD tá už má aj adaptér aj svoje ovladače, tá može byť v pohode, aj keď šetrím na RME, ako mi tu nedávno poradil jeden skúsený uživateĺ. Na bazáre sú nejaké, len s FIREWIRE a to už nechcem.
Behringer ADDA a FCB 1010 to používa milión ludí aj ten ich DIGI mix a sú spokojný.
Takže mám najbližšie plán, vyrobiť prednú mriežku na Egnater, aby to lepšie chladilo. Ďalej, zbalím všetky tieto repráky, aby sa mi uvolnilo miesto na nejakú moju ďalšiu mániu, dúfam, že zas hranie :mrgreen:
Medzitým budem nahrávať na Egnater s kondíkom. Egnater je fakt mimoriadny aparát, kto na to nehral, rozhodne doporučujem vyskúšať. Každá gitara na ňom hrá inak, na takom zosiku som v živote nehral a je to stále lepší zvuk. Predsa, je to čisto - krvná lampa okrem šmyčky. Doma je Silent box na tento aparát nevyhnutnosť, lebo je hrozne dynamický.
Pozerám aj po Egnater Rebel 20-30 MK 2, ten 30 je dvoj - kanál a mal by mať viac šťavy na Gain. Údajne, ale stratil ten priezračný zvuk Rebel 20-30 MK I.
Skúšal som RODE do BOSS BR 800 a z neho do Fractalu, do smyčky, vo Fractale IN 2 - OUT 1 a iba Delay v rastri, no a nádhera.
RASTER DELAY.jpg
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“