Multiefekt hezky poporadku ...
Pravidla fóra
Re: Multiefekt hezky poporadku ...
My tak v principu hrajeme... akorát ve zmenšené variantě. Lampový komba dáme na kraj pódia, otočíme ven a mikrofon k tomu. Poslech do sluchátek a zdar.
tos mě pobavil. Takže zvukař pak nemá práci s kytarama, jedou z pódia a ty mikráky jsou jen pro vaše monitory. Bez urážky, mě se to líbí, na malých akcích taky jedeme na nástrojovku.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Samozřejmě zvukař to zesiluje. Hulit aparáty tak, aby to hrálo do lidí, je přežitek (pokud to není opravdu malá místnost).
Na bazaru je zrovna fm3 za 23k, což je pěkná cena, řekl bych.
https://hudebnibazar.cz/fractal-fm3/ID668735/
Jinak já jsem hraní na kombo s příposlechem na sluchátko praktikoval už někdy kolem 2005-6, prostě jsem si mikrak odbočil a v jednom sluchatku (kabel šel společně s kytarovým) jsem měl jen kytaru. Hlavně kvůli pohybu po pódiu, kterej směrový kombo nemohlo vykrýt.
Co jsem ale přešel na digitál a ineary, už bych se zpět nevrátil. Ten pocit, kdy konečně suprově slyšíš celou kapelu, vše co ostatní hrajou, kdy máš zvuk pokaždý stejnej (a za mě - dobrej i z digitalu) a kdy na konci akce vyndas sluchátka a máš zase normální uši a ne pískající polohluchotu, je k nezaplacení:):).
Nevymlouvam silnou frfr bednu na pódiu, ale přijde mi to jako polovičaté řešení, kdy výhody digitálu užíváš jen na půl a třeba "bordel na pódiu" zůstává.
jeste mam furt tu jednu nezodpovezenou otazku .... ta aktivni frfr bedna od lejna (frf-212) umoznuje hrat i na mensi hlasitost ne ? eg moje lampovy kombo ma debilni zvuk dokud neni trosku ohuleny a jestli tomu dobre rozumim, tak tenhle problem by s transistorem bejt nemel ... mel by si uchovavat linearne stejnej zvuk i pri nizsi hlasitosti ?
Lineárně si ho určitě neuchova, protože psychoakustika, zkrátka při menší hlasitosti subjektivně slabnou basy. Proto mají Hi-fi zesilovače tlačítko loudness, které přidává basy, abys i při malý hlasitosti měl dojem basů a mohutného zvuku. Viz isofony:
Ale určitě se nebude měnit charakter zvuku - míra zkresleni atd.
Určitě můžeš s frfr bednu hrát potiseji, ale! Z kytarového repra se při namíření na sebe dobře slyšíš, protoze kytarový repro je na středech ohromné citlivý a prořízne se vším (což právě tvoří problém, když jsou komba otočený do lidí, hrajou do nohavic a zvukarovi prolézají přes PA). Je možné, že frfr bednu budeš muset subjektivně docela tavit, aby ses dobře slyšel...na druhou stranu není tak strašně směrová jako kytarové repro, které s každým krokem do strany mění výrazně zvuk. Určitě bude pódium rovnoměrněji pokryté z frfr bednu...
Určitě můžeš s frfr bednu hrát potiseji, ale! Z kytarového repra se při namíření na sebe dobře slyšíš, protoze kytarový repro je na středech ohromné citlivý a prořízne se vším (což právě tvoří problém, když jsou komba otočený do lidí, hrajou do nohavic a zvukarovi prolézají přes PA). Je možné, že frfr bednu budeš muset subjektivně docela tavit, aby ses dobře slyšel...na druhou stranu není tak strašně směrová jako kytarové repro, které s každým krokem do strany mění výrazně zvuk. Určitě bude pódium rovnoměrněji pokryté z frfr bednu...
Mohu Plackova slova potvrdit - při svých skoro dvou metrech výšky na malých pódiích jsem prakticky neměl šanci kytarové kombo pořádně slyšet, jenom ve vzácných okamžicích průsečíku dráhy ucha se signálem z repra. Teď mám na zemi klínovitý Frfr odposlech a slyším se mnohem líp. Co z toho leze, to už je o tom, jak si preset dokážeš nastavit. Ještě k It.dan a tvé zvolené Frfr bedně, jestli má mít fakt ke 30 kg, tak to ještě zvaž, píšeš, že hledáš ultimátní řešení, a tohle se ti časem nosit chtít nebude....
@affordano - beru to tak, ze chci mit vzdy definitivni reseni .. tahle velka bedna bude muj finalni aparat a nahradi soucasne 60w kombo (co to umi ohulit jako krava) ... na noseni si koupim casem za par korun neco maleho prenosneho ..
navic ja mam k Laneymu vztah ... Mel jsem od nich nekolik komb ... moje prvni kombo od Lanyze (fakt ze jo, ono se rikalo Laneymu lanyz .. ja na to uplne zapomel) bylo nejake "hybridni" kombo co melo ten zkreslenej zvuk uplne uzasnej .. to bylo jako laser .. zadne jine kombo tenkrat takovej zvuk nemelo ... Mohlo to bejt cca kolem roku 99/00
Nejen říkalo, dosud říká... Lanýž, nebo taky Lejno (ale nikdo z majitelů to nemyslí ve zlém. Mezi mými známými je nejoblíbenější tuším že se to jmenuje VC-30 , v podstatě okopírovaný Vox AC-30. S jinými repry to hraje pochopitelně jinak, ale jak říká Mára, který ho má už od začátku devadesátek "zvuk kytary je věc hodně osobní a pro mě jinak neznamená hůř". Já osobně mám Laney docela rád. Akorát na basu mi moc nesedí, ale kdo jednou přičichl k Trace Elliot, má už navždy vysoce nastavený standard.
Kytarový reprák má opravdu tu vlastnost, že pokud ho pořádně nenakrmíš, je nějaký prázdný a zdechlý. Proto třeba mi v mém kamrlíku 3x3 metry (a jedna stěna je ještě zkosená, protože je to v podkroví) vyhovuje líp levný Harley Benton Tube 5 (s 8" repro), než původní Laney Cub 12R. Ta dvanáctka, pokud byla nakrmená tak, aby hrála, měla tendenci"vyrazit mi mozek z hlavy ".
Jinak směrovost repráků se řeší tak, že se kombo naklopí nahoru (třeba basový Hartke má na některých typech vzadu i speciální nožičky - a ne, nevadí to ani lampám, ani originálnímu plate reverbu), nebo se staví"na něco " - židle, stůl, u vzácných kousků třeba vlastní hard case... Akorát ortodoxní metalisti to nemají rádi, ztratí to takový"přirozený bass boost ", který vzniká odrazem od podlahy. Částečně se tomu dá pomoct postavením comba na klasický stůl s nějakou masivní, pevnou horní deskou (v podstatě stačí i klasické lamino). Jak už napsali předřečníci, výhoda frfr bedny spočívá v menší směrovosti - a podle mě i v tom, že mívá většinou i svoje vlastní korekce, takže jeden line out s hotovým zvukem pošleš zvukaři do pultu, druhý si dáš do té bedny - a na korekcích si to můžeš doupravit podle místních podmínek (akustika prostou atd.) pro své ucho. Já tohle používám u basy, "hotový" zvuk tahám z preampu (TE Transit B) a korekce na Elfu už mám jen pro svou vlastní bednu.U basy se to umístění bedny na židli nebo stůl používá celkem standardně, kytaristům občas vadí že to ztrácí to hutné "dž- dž", u basy, které je celkově posazená o oktávu níž, to naopak pomůže, basy na pódiu míň "duní" a nedělá to pak takovou tu "kouli, která se lepí na všechny mikráky v okolí".
Kytarový reprák má opravdu tu vlastnost, že pokud ho pořádně nenakrmíš, je nějaký prázdný a zdechlý. Proto třeba mi v mém kamrlíku 3x3 metry (a jedna stěna je ještě zkosená, protože je to v podkroví) vyhovuje líp levný Harley Benton Tube 5 (s 8" repro), než původní Laney Cub 12R. Ta dvanáctka, pokud byla nakrmená tak, aby hrála, měla tendenci"vyrazit mi mozek z hlavy ".
Jinak směrovost repráků se řeší tak, že se kombo naklopí nahoru (třeba basový Hartke má na některých typech vzadu i speciální nožičky - a ne, nevadí to ani lampám, ani originálnímu plate reverbu), nebo se staví"na něco " - židle, stůl, u vzácných kousků třeba vlastní hard case... Akorát ortodoxní metalisti to nemají rádi, ztratí to takový"přirozený bass boost ", který vzniká odrazem od podlahy. Částečně se tomu dá pomoct postavením comba na klasický stůl s nějakou masivní, pevnou horní deskou (v podstatě stačí i klasické lamino). Jak už napsali předřečníci, výhoda frfr bedny spočívá v menší směrovosti - a podle mě i v tom, že mívá většinou i svoje vlastní korekce, takže jeden line out s hotovým zvukem pošleš zvukaři do pultu, druhý si dáš do té bedny - a na korekcích si to můžeš doupravit podle místních podmínek (akustika prostou atd.) pro své ucho. Já tohle používám u basy, "hotový" zvuk tahám z preampu (TE Transit B) a korekce na Elfu už mám jen pro svou vlastní bednu.U basy se to umístění bedny na židli nebo stůl používá celkem standardně, kytaristům občas vadí že to ztrácí to hutné "dž- dž", u basy, které je celkově posazená o oktávu níž, to naopak pomůže, basy na pódiu míň "duní" a nedělá to pak takovou tu "kouli, která se lepí na všechny mikráky v okolí".
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
jeste teda at ta velikost .... ja tu 212 beru i kvuli tomu, ze to ma 2 repraky .. ty single-reprak kombicka jsou proste meh ... i neco takovyho pisou tady
https://www.laney.co.uk/blog/laney-lfr- ... b-for-you/
samozrejme 28kg je strasne velky a tezky ... myslim ale ze to je vykonem fakt ekvivalentni nahrada za moje irt60-212 (a co ase tyce vahy taky, moje kombo ma skoro 30kg)
https://www.laney.co.uk/blog/laney-lfr- ... b-for-you/
samozrejme 28kg je strasne velky a tezky ... myslim ale ze to je vykonem fakt ekvivalentni nahrada za moje irt60-212 (a co ase tyce vahy taky, moje kombo ma skoro 30kg)
[quote=Pawlik ...směrovost repráků se řeší tak, že se kombo naklopí, nebo se staví na židle,.....
[/quote]
Tak to člověk samozřejmě praktikuje a funguje to prima ve 3-4 členné kapele na přiměřeně velkém pódiu. My bohužel hrajeme v sedmi lidech občas extrémně malé klubíky/hospody/párty, tam nemáš ani ten půdorys kam kombo postavit, natož ho nějak extrémně naklápět, takže si hraješ do ponožek... Navíc při různém improvizovaném naklápění hrozí vylámání konektorů, když máš zezadu třeba smyčku a 4CM, atd... Teď mám na zemi za sebou klínový monitor s konektory a ovládáním na čelní straně, a to mi život hodně usnadňuje.
[/quote]
Tak to člověk samozřejmě praktikuje a funguje to prima ve 3-4 členné kapele na přiměřeně velkém pódiu. My bohužel hrajeme v sedmi lidech občas extrémně malé klubíky/hospody/párty, tam nemáš ani ten půdorys kam kombo postavit, natož ho nějak extrémně naklápět, takže si hraješ do ponožek... Navíc při různém improvizovaném naklápění hrozí vylámání konektorů, když máš zezadu třeba smyčku a 4CM, atd... Teď mám na zemi za sebou klínový monitor s konektory a ovládáním na čelní straně, a to mi život hodně usnadňuje.
It.dan - nic proti tomu, určitě to bude hrát skvěle, taky jsem v mládí tahal half-stack Marshalla a užíval si to, dneska už bych to ale nechtěl. Jestli však budeš hrát velká pódia, tak jdi do toho.
ja
... nebudu hrat zadna velka podia ... kdovi, jeslti jeste nekde budu vubec hrat ... ja si tedka hraju pro radost s jednim kamosem ... koupil jsem si svoji prvni sedmicku a zacinam uplne s novym stylem a technikou hrani ... pred lidma hraju na normalni akustiku ... aktivne hrat v kapele jsem prestal pred 15ti lety ...
beru to tak, ze konecne na stary kolena (je mi 44, takze to rikam s nadsazkou) si muzu dovolit to, po cem jsem vzdycky v mladi touzil ... kytara je jeden z mych celozivotnich konicku .. sam jsem zvedavej, jestli se z toho treba jeste neco vyvrbi protoze ted v poslednim roce jsem restartoval svoji kytarovou aktivitu naprosto zasadnim zpusobem ...
beru to tak, ze konecne na stary kolena (je mi 44, takze to rikam s nadsazkou) si muzu dovolit to, po cem jsem vzdycky v mladi touzil ... kytara je jeden z mych celozivotnich konicku .. sam jsem zvedavej, jestli se z toho treba jeste neco vyvrbi protoze ted v poslednim roce jsem restartoval svoji kytarovou aktivitu naprosto zasadnim zpusobem ...
Určitě vyvrbí, tvoje kolena jsou ještě slibně mladá
. V tom případě je ta vertikální 2x12 zajímavá volba, hrát to musí jako řemen.
Tak jestli vse klapne, tak bych zitra mel byt majitelem fractalu fm3 z druhe ruky ...
predpokladam, ze ono to dela uplne vsechno ... ze uz to neni potreba doplnovat zadnou krabickou
predpokladam, ze ono to dela uplne vsechno ... ze uz to neni potreba doplnovat zadnou krabickou
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Pridam svoji cerstvou zkusenost. Pred 1.5 rokem jsem koupil Boss GX-100, ze vyzkousim nahradit tezky aparat lehcim digitalem. Dlouho jsem se trapil s nastavenim zvuku (a stale nejsem na 100% spokojen, pritom pocitacum, programovani a multiefektum rozumim). Ted o vikendu jsem to poprve pouzil s kapelou (i kdyz ne na oficialnim koncerte, jen takove mejdanove hrani pro kamarady v alternativni sestave). Po drobnem doladeni globalniho EQ a hlasitostnich pomeru to docela slo.
Je to teda jen "nizsi stredni trida", mozna ty Fraktaly a Headrushe jsou na tom zvukove lip?
Hlavni vyhoda = misto tahani 25kg lampoveho komba a 15kg pedalboardu staci 12kg aktivka a 5kg multiefekt. Ale co se tyce zvuku a pocitu na podiu to porad neni ono, takze pro seriozni hrani nadale zustavam u analogove tezkopadne prehistoricke techniky....
Je to teda jen "nizsi stredni trida", mozna ty Fraktaly a Headrushe jsou na tom zvukove lip?
Hlavni vyhoda = misto tahani 25kg lampoveho komba a 15kg pedalboardu staci 12kg aktivka a 5kg multiefekt. Ale co se tyce zvuku a pocitu na podiu to porad neni ono, takze pro seriozni hrani nadale zustavam u analogove tezkopadne prehistoricke techniky....
Hraju výhradně na šrot.
tak podle to, co jsem videl, i mnoha velika jmena uz dneska hrajou s fx ... treba muj konkretni gear (Fractal FM3 + Laney LFR-212) je podle vsech reviews a recenzi skoro to nejlepsi v danem segmentu ... a je docela sranda, ze to vlastne ani neni zasadne drahe ...
jsem na to ale samozrejme zvedavej .. jeste to nemam .. jsem optimista, myslim, ze z toho budu nadsenej
jsem na to ale samozrejme zvedavej .. jeste to nemam .. jsem optimista, myslim, ze z toho budu nadsenej
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Ja mam problem hlavne s takovejma "polospinavejma" zvukama, proste mirny lampovy zkresleni trosku dokopnuty nejakym overdrivem. To z toho digitalu porad neumim dostat. Na klasickym aparatu je to tam samo od sebe, reaguje to na styl hry, prepnuti snimacu atd. Na tom digitalu to porad neni ono (ani cizi patche co jsem zkousel nejsou nic moc v tyhle kategorii).
Jinak vetsi zkresleni a cisty zvuky jsou vporadku, efekty vetsinou super (az na nektere ne moc povedene - napr pischshifter).
Jinak vetsi zkresleni a cisty zvuky jsou vporadku, efekty vetsinou super (az na nektere ne moc povedene - napr pischshifter).
Hraju výhradně na šrot.
Hele, Abu, koukám že možná nejsem tak úplně blbý já... Měl jsem možnost zahrát si u kamaráda na jeho dobré IR combo (boss katana), které si on nemůže vynachválit, a neměl jsem z toho bůhvíjaký pocit. Akorát že on je metalista a hraje tudíž v podstatě na kombinaci clean/ distortion, kdežto já jsem funker/ bluesman, takže jsem zkoušel hlavně ty lehké crunch zvuky - a z toho jsem moc odvázaný nebyl. A říkal jsem si, co dělám blbě... A ona je to možná vlasnost. Ovšem je fakt, že jsem zkoušel jenom nějaké "jeho" zvuky, tedy ty základy (a ty "otisky" tudíž dělané asi s hodně vytočeným gainem ) a zkoušel jsem natočit s poměrně nízkým gainem něco "pro sebe", možná kdyby udělal nějaké "otisky" s menším gainem v základu, bylo by to lepší.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.