Vyroba footswitche

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
torst

Re: Vyroba footswitche

Příspěvek od torst »

Nevím. Mám ještě jeden, můžu vyměnit. Ale koupil jsem je na HB jako nové. Pak by samozřejmě bylo po problému a nemusely by se vyrábět další speciality!
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Chápu to dobře, že jsi na tlačítko v krabičce efektu naletoval několik metrů drátu a ono to není spolehlivé? Spíš se divím, že to nepřepíná samo od sebe, ten flip-flop obvod je dost citlivý, každý ruch z éteru něco naindukuje. Řešilo se to u bezdrátových zvonků, moc prodloužit to tlačítko nešlo. Koukni se na schéma něčeho od BOSS, co má vstup na externí footswitch, třeba OD-2R, R jako Remote.
Sám bych spíš přemýšlel nad vypínatelnou smyčkou v kombu (často bývá na FS), nebo pořídil true-bypass lištu se vzdáleným switchem. Protože do každého pedálu dělat takový zásah, to nee.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Torst píše 2,5 m. Řekl bych, že na tom se nic nenaindukuje, navíc tam přece neteče žádný signál, jde v podstatě jen o krátkodobé zkratování, resp. uzemnění. Tento fakt a Torstovo řešení jsou popsány zde:
https://www.diystompboxes.com/smfforum/ ... ic=96563.0
Vážně bych prověřil spolehlivost toho tlačítka. Ono při tom sešlápnutí může dojít k mžikovému sledu sepnutí - rozepnutí - sepnutí. Ten klopný obvod v Bossu reaguje velmi rychle. Mně se to stává i u samotného pedálu Boss LS-2, když na něj někdy šlápnu moc prudce či silně, tak zřejmě zapruží a sepne-vypne, takže mám ve výsledku nulovou akci.
Jinak, pokud chápu tu torstovu realizaci, ten kabel může klidně zkrátit třeba na 1 m i míň, ne? Nebo těch 2,5 m je celý kabel od footswitche? A může to klidně být i stíněný kabel, ne (i když by to IMHO ničemu nepomohlo, jak píšu výše)?
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Fořt má pravdu, že nejpravděpodobnější je chyba spínače. Koukal jsem na schéma flip-flopu v těch krabkách, zas tak náchylné na rušení to nebude. Jen pro jistotu bych přes kontakty externího tlačítka dal odpor řádově 1M a víc a možná kondík 100p, aby se případné rušení vybilo. Ona takováhle anténa něco chytí. Pak samozřejmě oba vodiče izolovat od kostry footswitche.
torst

Příspěvek od torst »

Moc díky oběma za rady a omlouvám se za pozdní reakci, přehlédl jsem. Dal jsem do FS jiné tlačítko a včera na zkoušce už to přepínalo celkem spolehlivě. Díky, Fořte!
kmensik: Ano, chápeš to správně, kabel asi 2.5 m a funguje to. Je to délka celého kabelu od FS. 4-žíla, jeden pár přepíná kanály comba, druhý spíná tu krabičku, která leží na combu. Nyní chci stejný výstup na exter. FS udělat i do Behr. EQ700.
Vypínatelná smyčka by byla ideál, měl jsem v Banditovi, ale Mesa jí prostě nemá.
Tím EQ zabiju 2 mouchy jednou ranou. Sepnutý, nastavený, lehce ztlumený, bude dělat barvu Recta a vypnutý solo jump.
Ten odpor a kondík vypadají zajímavě. Oba? Paralelně?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Kondík a odpor byl nápad na odrušení, ale když ti jiný spínač funguje, tak je to asi nadbytečné.
Pralelně oba. Ikdyž ovrušovací články např ve vrtačce je mívají i v sérii, kond propustí jen vysokofrekvenční rušení a na odporu se ta energie vstřebá. Zkusit.
torst

Příspěvek od torst »

moc díky! No asi nic nezkazim, když to tam prdnu, ne? Víc pruhů, víc Adidas!
Fořt

Příspěvek od Fořt »

torst píše: 25.04.2025 17:48 moc díky! No asi nic nezkazim, když to tam prdnu, ne? Víc pruhů, víc Adidas!
Přijde mi to jako nošení dříví do lesa. Tohle má smysl možná u lupajícího switche u true bypass efektů, ale tady u toho uzemnění pro spínací klopný obvod, když tím nejde žádný signál? To bude spíš Adihaš...
https://www.madbeanpedals.com/forum/ind ... ic=27743.0
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Jako jo, je to zbytečné, na druhou stranu vím, co udělá jedna čínská kytarová vysílačka za bordel na všech volných drátech. Takže bych to bral jako možnost, kdyby si to rušení náhodou efekt přepínalo náhodně samo, nebo to odpálilo tranzistory přepínání nebo mutování - to už jsem taky opravoval.
torst

Příspěvek od torst »

už je to uděláno, už je to hotovo.
P1140157.JPG
torst

Příspěvek od torst »

kmensik píše: 24.04.2025 9:26 Fořt má pravdu, že nejpravděpodobnější je chyba spínače. Koukal jsem na schéma flip-flopu v těch krabkách, zas tak náchylné na rušení to nebude. Jen pro jistotu bych přes kontakty externího tlačítka dal odpor řádově 1M a víc a možná kondík 100p, aby se případné rušení vybilo. Ona takováhle anténa něco chytí. Pak samozřejmě oba vodiče izolovat od kostry footswitche.
Pro informaci: Koupil jsem v místním elektru tlačíko s plast. vrškem, žádná muzikanttská specialita, a šlape bezvadně, cca 98% spolehlivost.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“