Cubase
Pravidla fóra
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Cubase
Jo pozor - to je v Poolu, to jsem přehlédl - omlouvám se. Ale to je něco jiného, toto jen "zkonvertuje", takže ze Stereo souboru to vezme jen "L" kanál myslím (případně to udělá něco jako "MONO mixdown").
Použij postup přes Audio Mixdown, co jsem uvedl výše.
P.
Použij postup přes Audio Mixdown, co jsem uvedl výše.
P.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 24.02.2025 20:28, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Doplnění textu.
Důvod: Doplnění textu.
Zdar. Hlasim sa s dalsim dotazom. Potreboval by som potvrdit moju domnienku: ked nahravam do Cubasu z mic preampov zvukovky do audio trackov, na ktore mam aplikovane aktivne nativne (cubasacke) EQ s urcitym nastavenim, nema to vplyv na vstup - nahravku tej stopy, ci? Ta sa vzdy nahra z daneho zdroja rovnako, aktivne EQ na tracku ovplyvnuje iba vystup, spravne?
Este doplnim, ze dotaz vyplynul z nepochopenie informacie, ktoru som nasiel tu: https://archive.steinberg.help/cubase_p ... cts_c.html
"Cubase allows you to add effects and/or EQ directly while recording."
"If you record with effects, the effects become part of the audio file itself. You cannot change the effect settings after recording"
Ale neviem, ci v tom kontexte mam EQ chapat ako "effects" alebo nie...
Este doplnim, ze dotaz vyplynul z nepochopenie informacie, ktoru som nasiel tu: https://archive.steinberg.help/cubase_p ... cts_c.html
"Cubase allows you to add effects and/or EQ directly while recording."
"If you record with effects, the effects become part of the audio file itself. You cannot change the effect settings after recording"
Ale neviem, ci v tom kontexte mam EQ chapat ako "effects" alebo nie...
Neumím si představit, že by to mělo být jinak. Ty citace nechápu. Pokud máš obyč direct zvukovku, bez nějakých HW korekcí, není snad možné, aby SW efekt ovlivnil soubor wav. Ale co, udělej test! Nahraj jednou se zapnutým, podruhé vypnutým EQ. Je rozdíl? Ale znova: Neumím si to představit.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Chlapci - tak vám to trochu osvětlím. Nepochopení pramení zjevně z toho, že jste si v danou chvíli neuvědomili, jaké jsou principy záznamu (obecně - ale budeme konkretizovat Cubase).
Od lesa: FX aplikované na audio stopu ovlivňují až audio materiál v ní, čiže jsou, zjednodušeně řečeno, MEZI zaznamenaným audio materiálem a výstupem. Naproti tomu FX aplikované na VSTUPNÍ (Input) kanál jsou předřazené audio stopě, tudíž ovlivní audio ze vstupu.
Takže tak. HW korekce jsou něco jiného, to jde mimo Cubase a i zde jde o to, jak se signál "naroutuje", ale už v rámci aplikace mixu příslušející dané zvukovce.
Už je to jasné?
P.
Od lesa: FX aplikované na audio stopu ovlivňují až audio materiál v ní, čiže jsou, zjednodušeně řečeno, MEZI zaznamenaným audio materiálem a výstupem. Naproti tomu FX aplikované na VSTUPNÍ (Input) kanál jsou předřazené audio stopě, tudíž ovlivní audio ze vstupu.
Takže tak. HW korekce jsou něco jiného, to jde mimo Cubase a i zde jde o to, jak se signál "naroutuje", ale už v rámci aplikace mixu příslušející dané zvukovce.
Už je to jasné?
P.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 2.04.2025 10:42, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Oprava překlepu. :-)
Důvod: Oprava překlepu. :-)
Ano, jen jsem se s tím předřazením FX nikdy nesetkal, nikdy bych o to nestál a ani nevím, jestli a kde se to v mých starších Cubase nechá nastavit.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ve všech verzích, kde existují Input Channels. Takže počítám tak od SX1 nahoru, ale fakt střílím od boku a hledat v historii se mi nechce
a jako může se to hodit+ stejně jako nahrávat s HW kompresorem například.
P.
P.
Není
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
P.
cvičně jsem nastartoval LE1, ale tuhle funkci nevidím. Opravdu mě to nemrzí, není o co stát.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jojo. Možná to bude až od C5 - fakt nevím, kdy tuhle možnost implementovali.
P.
P.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Aspoň zaktualizuju a doplním tohle schéma:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=55 ... 9502232643
P.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=55 ... 9502232643
P.
Ahoj všem,
nevládnu úplně dobře anglicky, tak zkusím poprosit o názor a radu zde. A předem děkuji. Mám Cubase spíš na malá demíčka a vlastní jednoduché věci. Ale ted jsem byl přizván do projektu většího rozsahu kdy bych měl pokračovat v mixu nahraných stop. Mám verzi Cubase 11 LE a kolega který projekt nahrával má verzi 14 PRO myslím. Já bohužel propásl i ten přechod na nový systém správy licencí, takže asi nemohu jen tak hlehce upgradovat. Když chci načíst jeho projekt a otvírám odpovídající CPR soubor vyhodí mě to chybu. Může to být tím že prostě tyto verze nejsou kompatibilní? Jaká by pro mne připadala nejekonomičtější varianta řešení.
Moc díky za rady a případné osvětlení problematiky.
nevládnu úplně dobře anglicky, tak zkusím poprosit o názor a radu zde. A předem děkuji. Mám Cubase spíš na malá demíčka a vlastní jednoduché věci. Ale ted jsem byl přizván do projektu většího rozsahu kdy bych měl pokračovat v mixu nahraných stop. Mám verzi Cubase 11 LE a kolega který projekt nahrával má verzi 14 PRO myslím. Já bohužel propásl i ten přechod na nový systém správy licencí, takže asi nemohu jen tak hlehce upgradovat. Když chci načíst jeho projekt a otvírám odpovídající CPR soubor vyhodí mě to chybu. Může to být tím že prostě tyto verze nejsou kompatibilní? Jaká by pro mne připadala nejekonomičtější varianta řešení.
Moc díky za rady a případné osvětlení problematiky.
- LUBOSH
- Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum
A máš stažené i nahrané stopy? Nebo jen ten soubor .cpr?
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
mám celou složku tak jak ji zkopíroval z počítače a i s audio stopami.
- LUBOSH
jestli si pamatuju dobře tak Steinberg garantuje kompatibilitu ob jednu verzi. Jinak při verzi AI/LE máš nárok na novou verzi zdarma. Kontaktoval bych Martina Jirsáka alias MAJ na foru Cubase.cz
Můžeš sem hodit print screen co to hází za chybovou hlášku?
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
posílám tu chybovou hlášku, díky za radu obrátím se na Martina.LUBOSH píše: 12.05.2025 14:51 jestli si pamatuju dobře tak Steinberg garantuje kompatibilitu ob jednu verzi. Jinak při verzi AI/LE máš nárok na novou verzi zdarma. Kontaktoval bych Martina Jirsáka alias MAJ na foru Cubase.cz
- LUBOSH
Aha, takže nemáš licencí LE, ale Elements. Takže jedině koupit up na C14 Elements za 49,90€. https://www.steinberg.net/cubase/
Edit. Nedalo mi to a vyzkoušel jsem otevřít projekt z C14Pro v C11Pro a opravdu to nejde. Stejná chybová hláška.
Edit. Nedalo mi to a vyzkoušel jsem otevřít projekt z C14Pro v C11Pro a opravdu to nejde. Stejná chybová hláška.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Doufej v to, že kolega v tom má pořádek a máš to takhle opravdu kompletjames29 píše: 12.05.2025 14:29 mám celou složku tak jak ji zkopíroval z počítače a i s audio stopami.
A jinak samozřejmě držíme palce.
asi tam na nějaký předmix použil nějaké fx, určitě jiné než mám já. Může to být důvod proč se mě to nenačte? Nebo byse to mělo načíst jen bez těch fx efektů?pavlii píše: 12.05.2025 22:45Doufej v to, že kolega v tom má pořádek a máš to takhle opravdu kompletjames29 píše: 12.05.2025 14:29 mám celou složku tak jak ji zkopíroval z počítače a i s audio stopami.další věc jsou FX moduly; musíte ten systém mít zcela shodný (v rámci použitých efektů), jinak to taky nebude fungovat (byť to neskončí takhle dramaticky).
A jinak samozřejmě držíme palce.
Děkuji
- LUBOSH
Jak jsem pasl výše. Projekt z Cubase 14 neotevřeš v Cubase 11.
Pokud by tam byly v projektu použity plug-iny, FX, nějaké funkce které jsou v Pro verzi a v nižší verzi nejsou tak se projekt otevře s hláškou něco ve smyslu, že tyto plug-iny, Fx atp. nejdou otevřít. Ale projekt by se otevřel.
Pokud by tam byly v projektu použity plug-iny, FX, nějaké funkce které jsou v Pro verzi a v nižší verzi nejsou tak se projekt otevře s hláškou něco ve smyslu, že tyto plug-iny, Fx atp. nejdou otevřít. Ale projekt by se otevřel.