Nová Jolana Diamant 2008

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Alternátor

Re: Nová Jolana Diamant 2008

Příspěvek od Alternátor »

Trochu to tady po pár letech oživím. Vzhledem k tomu, že se Jolany v posledních letech dost rozmáhají, ale člověk se o nich vlastně nic moc nedozví kromě toho, z čeho jsou vyrobené a kdo na ně hraje, rád bych tady shrnul pár informací pro případné zájemce o pořízení téhle kytary. Začal bych tím, že jsem chtěl nějakou kvalitní budget verzi Les Paulu a vzpomněl jsem si po letech zase na NBE a jejich novou Diamantku. Když jsem zjistil, že nová kytara s kufrem by bez pár korun vyšla skoro na 50 000,-, hodně rychle jsem si to rozmyslel s tím, že až bude víc peněz, holt zas půjdu do LP Standardu, případně vyšší verze. Nicméně jsem na bazaru narazil na Diamantku v perfektním stavu za 26 000, což mi přišlo jako super cena vzhledem k tomu, za kolik se dnes prodávají "levný" kopie typu Epiphone atd. Specifikace tělo mahagon, top javor, krk javor, hmatník eben, snímače Amber s rozpojováním cívek na tónovkách, zamykací mechaniky, zámky popruhu. První věc, co mě překvapila, že kytara je značně lehčí oproti Gibsonu, ale i třeba oproti kopírce Harley Benton, kterou mám doma. Krk tlustší, pocitově je hodně blízko padesátkovému Gibsonu, hraje se na něj příjemně. Kupodivu po sundání devítkových strun, co na kytaře byly a natažení hybridů 12/11 se krk vůbec nehnul, nebylo potřeba nijak hýbat s výztuhou ani upravovat výšku strun, dohmat pořád perfektní, bylo potřeba jen seřídit oktávy. Nicméně jsem se tu setkal s něčím, co mi u jakéhokoliv LP přišlo až doteď nemyslitelné a to, že kytara trochu padá na hlavu. Zpracování naprosto precizní. Věci, co u Gibsonu člověk běžně vidí, jako zalití části lemovky krku v laku, různé rýpance v hmatníku nebo špatně seříznutá/začištěná lemovka tady neexistují. Je vidět, že to zkrátka není sériovka, co se hrne na kvantitu a je tu vidět velká péče a opravdu profi zpracování. Co se týče rozpojování cívek snímačů, oproti Gibsonům, které tuhle možnost taky měly, se to chová trochu jinak. Při přepnutí na single člověk okamžitě dostane typický brum a bordel, co si s sebou singly v základu nesou. Tohle má Gibson vyřešené líp, ale zase je tam znát, že jejich PCB zapojení dost krade zvuk, což se zase neděje u Jolany. No a teď ke zvuku jako takovému... Ta kytara rozhodně nehraje jako klasický Les Paul. Zvuk je hodně agresivní, ostrý se spoustou výšek a aby se dalo docílit zvuku podobnému klasickým LP, je potřeba stáhnout tónovou clonu minimálně na polovinu, spíš ještě víc. Nicméně tomu zvuku chybí taková ta typická barevnost Les Paulů. Tělo zdravě rezonuje a sustain je ok. Za cenovku, za kterou jsem kytaru koupil, si není na co stěžovat, kytara skvěle zpracovaná, po nějakém tom laborování s tónovkou se z ní dá dostat fajn zvuk, ale za cenovku zbrusu nového kusu bych ji určitě nedoporučil a případným zájemcům poradil, jděte radši do Gibsonu. Komentáře, co si člověk přečte od spousty "firemních" hráčů (například Ota Váňa), že je kytara srovnatelná s Gibsonem, prostě nejsou pravda. Vypadá to podobně, je to kvalitní, ale hraje to úplně jinak.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
starypard

Příspěvek od starypard »

Njn, zas jeden ..... nejsi spokojený ..... ale zas tak moc tě to nestálo. Epiphone ESP Ltd tisícovka je to samé. Nebo není?
Remake jakékoliv Jolany je prostě pochybený.
Alternátor

Neříkám, že nejsem spokojený, za tu částku je to vynikající nástroj a osobně bych neměl problém v téhle cenovce pořídit i další. Uznávám, že z toho hodnocení to tak může působit, ale není to tak. Fakt je, že cenovka za novou je přestřel a stojím si za tím, že nová za tu cenu nestojí už jen proto, že zakoupením jde hodnota okamžitě dost razantně dolu. Spíš jsem to psal pro lidi, co by nad Jolanou uvažovali, ale nemají možnost ji zkusit. Myslím si, že pro někoho, kdo nad kytarou uvažuje jako nad alternativou k originálu, je to dost podstatné a tyhle věci se nikde nedočteš. A nebo naopak pro někoho, komu se líbí ten design, ale hledá jinej zvuk, to může bejt motivace k tomu, si ji pořídit. Ale jak jsem psal výše, nová za tu cenu určitě ne, ale bazarová do 30 super kup.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
torst

Příspěvek od torst »

No pro mne to je spíš kartáč Jolany. Měl jsem v ruce už hodně kopijí LP, Starou Diamant, Benton, Epiphone LP Std, Westone, Shark, Maya ..., všechny hrály celkem podobně a prostě lespaulově. Teď mám ještě i Vintage V100, původní verze s klasickou patkou, s dobrými snímači je to plnohodnotný LP.
Abych jen nechválil kopie LP, mám teď Čínu z Ali, opticky podařený Standard, ale ten zvuk tam fakt není, hraje placatě, bez toho středového twangu, mlasknutí. Asi první případ co jsem zaregistroval.
To, co píšeš o zvuku Diamant, mě docela překvapuje a odrazuje od případné koupě nové Diamantky, ale dík za objektivní hodnocení, beru. (ta stará je bezva, na úrovni LP Special).
Pokud píšeš o rozpojování snímačů a brumu na Diamant, pak tady to vidím jako pozitivum, je to opravdové rozpojení (Coil split). Už jsem četl kritiku na Gibson Classic, že tam ta funkce je ´Coil tap´, tedy nějaká jiná úprava zapojení, možná nebrumí, ale není to ten opravdový single zvuk. Na YT najdeš video, kde si borec změní Coil tap na Coil split.

Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Alternátor

Jasně no, já to pojal tak, že to primárně člověk bude kupovat jako alternativu k LP Standardu a je to značně odlišný, což je dobrý před koupí vědět. Ostatně u mě ten důvod nákupu byl stejnej. Těch kopií jsem taky několik měl a je to, jak píšeš, všude ten LP charakter zvuku v základu byl, ale ta Jolča se chová jinak. Je to velmi kvalitně zpracovaná dobře znějící kytara, ale když hledáš ten LP like zvuk, tak to tam na první dobrou není. Dokážu si představit, že třeba někdo, kdo hraje trash a podobný styly z toho bude od první chvíle nadšenej, vzhledem k charakteru toho zvuku to zvládá bez problémů dost silný zkreslení. Ale co si budem říkat, mít staženou tónovku není nic, co by komukoliv mělo trhat žíly a pak se to tomu kýženýmu zvuku dost přiblíží. Na můj classic/hard rock úplně v pohodě. Určitě jsem nechtěl, aby to vyznělo jako hate na Jolanu, ale popsal jsem to tak, jak to cítím ve srovnání právě s Gibson Standardama, vzhledem k cenovce, za jakou Jolanu i s kufrem pořídíš novou. Co píšeš ohledně toho rozpojování snímačů, dává perfektní smysl. Já za krátkou dobu, co jsem Classica měl, jsem jel prakticky jen v režimu komplet odpojených korekcí a naplno zapojenýho kobylkovýho snímače přímo do jacku. To PCB hrozně žralo zvuk a sice bylo hezký rozpojit to na single bez těch nežádoucích efektů, ale znělo to jak pod dekou a spíš jen jako tišší HB, než single. Ostatně i v zapojení humbucekru to hrálo daleko hůř, než bez odpojení všech těch korekcí.
starypard

Příspěvek od starypard »

Původní komunistická Jolana Diamant byla prostě zvláštní. Nejde o to, že vypadala jako Les Paul. Jde o to, že ty snímače a elektrika, co v ní byly, dělaly takový zvláštní zvuk, hlavně při jemném hraní. Chtělo to hlazené struny, ty nejlepší. Zároveň se na zvuku podílelo jistě i to tělo, které prostě byl splácanec z kdečeho, rozhodně to nedělali z mahagonu, přestože byl levný a bylo ho dost. Nikdy jsem do ní nevrtal, takže nevím, ale myslím si, že jim to ve výrobě bylo celkem fuk, z čeho to zrovna dělají. Hrála prostě dobře, leccos jsem na ni natočil, tenkrát. Ale jen věci tiché a pomalé.
Zatím jsem neslyšel o nikom, kdo by zkusil vzít třeba ty snímače Spektrum s těmi poťáky (protože to má také vliv) a dát je do pořádné kytary z pořádného dřeva s lepeným vloženým krkem. jak by to hrálo. nebo změnit tu elektriku, nechat jen snímače. Všichni to dělají naopak. Jolanu odstrojí a nabijí za deset litrů novými snímači, kobylou, a tak ..... Zůstane jen sračkový korpus ..... Zkusil to někdo naopak?
torst

Příspěvek od torst »

Staré Diamant byly dobré, těla byla ze smrku. Ale byla prostě tenká, tudíž chyběly basy, proto přirovnávám spíš ke G. Special. Ten charakteristický zvuk byl daný zapojením snímačů s cívkami paralelně (!), což nechápu. Přitom cívky jsou pěkně vyvedeny na 4 plotýnky na spodku snímače, lze si udělat jakoukoli konfiguraci. Já na své Diamant jsem je samozřejmě zapojil do série a ty HB hrajou jak kráva, silně a mohutně. Doporučuju.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
petrxyz

Příspěvek od petrxyz »

torst píše: 24.05.2025 15:36 No pro mne to je spíš kartáč Jolany. Měl jsem v ruce už hodně kopijí LP, Starou Diamant, Benton, Epiphone LP Std, Westone, Shark, Maya ..., všechny hrály celkem podobně a prostě lespaulově. Teď mám ještě i Vintage V100, původní verze s klasickou patkou, s dobrými snímači je to plnohodnotný LP.

To, co píšeš o zvuku Diamant, mě docela překvapuje a odrazuje od případné koupě nové Diamantky, ale dík za objektivní hodnocení, beru. (ta stará je bezva, na úrovni LP Special).
Nová Diamant strčí všechny Bentony, Epiphony, Vintage apod. s velkým přehledem do kapsy. Je to úplně jiná kategorie kytary. A to nejen zpracováním, ale hlavně!!! zvukem. A klidně strčí do kapsy i leckterý Gibson.

Je pravda, že nezní jako klasický Gibson a to proto, že je vyrobená z afrického mahagonu a ne z honduraského (made in plantáže na Fidži) jako Gibsony. Zvuk je krystaličtější a nemá tolik "klasické" středové zemitosti. Ale je to pěkný zvuk, na higain opravdu jako dělaný a má energii a drajv. Rozepnutý čistý zvuk je také pěkný. Já ji mám asi 10 let, stála tenkrát 25000 a nebyla s kufrem ale polstrovaném obalu. Původní snímače SD TB4+SH1 jsem vyměnil za keramické Gibson T500+490, jednak ze zvědavosti a aby byla "víc Gibson", což se možná projevilo zvýšeným drajvem při higain zvuku. Ale i s továrními SD hrála dobře. Není nutné hrát se staženou clonou, to si nakroutím na zesilovači.

Porovnával jsem ji např. s CS Gibson LP R8, Gibson LP Standard 50 i 60, Gibson LP Tribute a nemyslím si, že by byla horší než kterákoliv z nich. Kdybych měl pro sebe vybrat jenom jednu z nich, bylo by to velmi těžké rozhodování. Hraje opravdu skvěle, ale trochu jinak než (dobrý!) Gibson - viz ten mahagon.

Je pravda, že trochu "padá na hlavu", ale nijak mi to nevadí. Je to komorováním těla (video je o Maybach kytarách, což je to samé):
https://youtu.be/_ViKRfXpvnU?t=117
HoSl

Příspěvek od HoSl »

To padání na hlavu u LP bych teda nedával. Mám plně komorovaný Gibson LP a na hlavu teda nepadá.
torst

Příspěvek od torst »

LP padající na hlavu je taky rarita. To jsem taky nikdy nezaznamenal. Ta Diamant je nějaká divná ...
http://www.e-hudebniny.cz/zbozi/9008/Jolana-Diamant.htm
HoSl

Příspěvek od HoSl »

torst píše: 25.05.2025 12:38 LP padající na hlavu je taky rarita. To jsem taky nikdy nezaznamenal. Ta Diamant je nějaká divná ...
To bude neaktuální cena, řekl bych.
petrxyz

Příspěvek od petrxyz »

torst píše: 25.05.2025 12:38 LP padající na hlavu je taky rarita. To jsem taky nikdy nezaznamenal. Ta Diamant je nějaká divná ...
Co je na tom divného? Kytara má lehké tělo a i celkově neváží moc. Možná by ji místo celokovových mechanik Schaller/Gotoh mohli osadit plastovými Klusony.Ale jak jsem psal, to "převažování" je třeba brát opravdu v uvozovkách, není to problém.

Cena diamantek je aktuálně 38600.
https://jolanaguitars.com/cs/products/diamant/
Alternátor

petrxyz píše: 25.05.2025 12:03
torst píše: 24.05.2025 15:36 No pro mne to je spíš kartáč Jolany. Měl jsem v ruce už hodně kopijí LP, Starou Diamant, Benton, Epiphone LP Std, Westone, Shark, Maya ..., všechny hrály celkem podobně a prostě lespaulově. Teď mám ještě i Vintage V100, původní verze s klasickou patkou, s dobrými snímači je to plnohodnotný LP.

Nová Diamant strčí všechny Bentony, Epiphony, Vintage apod. s velkým přehledem do kapsy. Je to úplně jiná kategorie kytary. A to nejen zpracováním, ale hlavně!!! zvukem. A klidně strčí do kapsy i leckterý Gibson.

Je pravda, že nezní jako klasický Gibson a to proto, že je vyrobená z afrického mahagonu a ne z honduraského (made in plantáže na Fidži) jako Gibsony. Zvuk je krystaličtější a nemá tolik "klasické" středové zemitosti. Ale je to pěkný zvuk, na higain opravdu jako dělaný a má energii a drajv. Rozepnutý čistý zvuk je také pěkný. Já ji mám asi 10 let, stála tenkrát 25000 a nebyla s kufrem ale polstrovaném obalu. Původní snímače SD TB4+SH1 jsem vyměnil za keramické Gibson T500+490, jednak ze zvědavosti a aby byla "víc Gibson", což se možná projevilo zvýšeným drajvem při higain zvuku. Ale i s továrními SD hrála dobře. Není nutné hrát se staženou clonou, to si nakroutím na zesilovači.

Porovnával jsem ji např. s CS Gibson LP R8, Gibson LP Standard 50 i 60, Gibson LP Tribute a nemyslím si, že by byla horší než kterákoliv z nich. Kdybych měl pro sebe vybrat jenom jednu z nich, bylo by to velmi těžké rozhodování. Hraje opravdu skvěle, ale trochu jinak než (dobrý!) Gibson - viz ten mahagon.

Je pravda, že trochu "padá na hlavu", ale nijak mi to nevadí. Je to komorováním těla (video je o Maybach kytarách, což je to samé):
https://youtu.be/_ViKRfXpvnU?t=117
No, což dokonale potvrzuje to, co jsem o ní napsal. Poměr lepší/horší, než něco, je vždycky subjektivní v rámci toho, co od toho člověk čeká, proto jsem se tomuhle výrazu vyhnul. Faktem je, že je to úplně jiná kytara, než klasické LP. Ono to nakroucení na zesilovači taky vždycky neplatí. Ostatně u mého DSL i při stažení výšek a presence byla pořád dost ostrá a vyřešila to až ta tónovka. Dokážu si představit, že s keramickýma Gibson snímačema to může hrát zajímavě. Měl jsem Explorer s Dirty Fingers a to hrálo vyloženě blátivě, nekonrkétně a mrtvě, ale s Jolanou by to mohlo bejt značně lepší. Jinak jak už jsem psal, nástroj je to skvělej, ale prostě nezní, jako klasickej LP.

Jen ještě k tomu mahagonu. Nevím, jak velkou to hraje roli, ale můj Benton je dle popisu z topolu, krk taky javor, ale ten charakter zvuku klasického LP tam je...
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Pokud to hraje jak z praku, tak za těch 26tis. za bazaru mi to přijde jako dobrá cena. Nota bene za kytaru vyrobenou u nás. Jen si to chce ujasnit, co člověk chce(potřebuje) a to je individuální. Evidentně tedy to vypadá jako LP, ale hraje to jako moderní kytara, jak jsem pochopil. Osobně pokud bych chtěl něco, co hraje jako moderní kytara, koukal bych se po nějakém Charvelu apod. Ale na druhou stranu se mi nelíbí design Telecasteru (postupně se to tedy mění), takže bych rád kytaru, co vypadá a hraje se na ni jak na SG, ale zvuk ať má jak Tele. Takže chápu i takový pohled. No a pokud bych chtěl vyloženě něco, co rovnou padá na hlavu(což je absurdní záměr pochopitelně), koupím si SG (což jsem teda už udělal). :)
Za plnou cenu 38600,- nevím, no..Ta cena je uvedena jako "od", takže nevím, co všechno obsahuje(kufr?) nebo jaká je to konfigurace. Pokud bych chtěl kytaru vyloženě se zvukem LP, díval bych se dneska po Epiphone, řadě Inspired by Gibson. Pokud bych hledal něco v okolo 50tis, což uváděl autor v úvodním příspěvku jako původní cenu té jeho Jolany, tak už bych neváhal jít rovnou do originálu LP Standard, cena od 58tis.
petrxyz

Příspěvek od petrxyz »

Původní cena bazarové Jolany podle mě nemohla být 50 000, když teď stojí 38 600. Konfigurace je tady:
Vše kvalitní komponenty a zřejmě i materiály. Je taky možné se v NBE domluvit na vlastní specifikaci - barva, fládrování, knoflíky. Jediné, co nešlo ukecat, byly obdélníky na hmatníku a vlastní snímače, Cena nové mi připadá adekvátní - když vezmu v úvahu, že i obyčejný Fender AM Strat stojí 47 000. Ještě vloni byla cena Diamantky, myslím, 35000.

Ve srovnání se superstraty od Charvelu nebo Jacksonu má Jolana plnější zvuk a dřevo je úplně jiné, takže to nejde úplně srovnávat.
Nové Epiphony jsem nezkoušel. Staré nehrály špatně, ale Gibson zvuk určitě neměly. Stejně jako ho z důvodu použití nehonduraského mahagonu nemohou mít Bentony a podobné. Jednoho HBentona LP 550 jsem měl a i když výrobce tvrdí, že je z mahagonu, hrál špatně i po výměně snímače.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

petrxyz píše: 26.05.2025 12:29 Původní cena bazarové Jolany podle mě nemohla být 50 000, když teď stojí 38 600. Konfigurace je tady:
Vše kvalitní komponenty a zřejmě i materiály. Je taky možné se v NBE domluvit na vlastní specifikaci - barva, fládrování, knoflíky. Jediné, co nešlo ukecat, byly obdélníky na hmatníku a vlastní snímače, Cena nové mi připadá adekvátní - když vezmu v úvahu, že i obyčejný Fender AM Strat stojí 47 000. Ještě vloni byla cena Diamantky, myslím, 35000.

Ve srovnání se superstraty od Charvelu nebo Jacksonu má Jolana plnější zvuk a dřevo je úplně jiné, takže to nejde úplně srovnávat.
Nové Epiphony jsem nezkoušel. Staré nehrály špatně, ale Gibson zvuk určitě neměly. Stejně jako ho z důvodu použití nehonduraského mahagonu nemohou mít Bentony a podobné. Jednoho HBentona LP 550 jsem měl a i když výrobce tvrdí, že je z mahagonu, hrál špatně i po výměně snímače.
Ta konfigurace tam právě není. Jsou tam uvedeny všechny možnosti(včetně Floyd Rose). Zdá se, že je nutno vyplnit nezávaznou objednávku, kde si zvolím tu svou požadovanou konfiguraci a následně se dozvím přesnou cenu. O kufru se tam také nic nepíše...Takže bych si netroufl rozporovat tu udávanou cenu 50tis. Dovedu si představit, že si člověk nadiktuje to nejlepší a cena se bude od 38tis. lišit i významně.
petrxyz

Příspěvek od petrxyz »

U mě to bylo tak, že se snímači SD to bylo za základní cenu 25000 a za snímače Amber byl 1000 příplatek. Možná ještě za eben bylo něco. Veškerý hardware byl tenkrát od Schalleru. Gigbag byl také v základní ceně, kufr nedávali vůbec. Ted mají nabídku konfigurace širší, ale stejně by za základní cenu měla být dobrá kytara, jestli tam bude Gotoh nebo Grover je cenově zhruba nastejno.
Alternátor

Nevím, jaká byla původní cena téhle konkrétní kytary, ale když jsem si nechával dělat cenovou kalkulaci nové, tak i s kufrem vycházela k těm 50 000. Nebylo to přesně 50, reakci mám na firemním mailu, ale co si pamatuju, tak to bylo nějakých 48 něco. Upřímně nechávat si vyrábět kytaru na zakázku a mít ji jen v gigbagu mi připadá trochu mimo a ke Gibsonu, se kterými jsem ji zvukově srovnával, je taky kufr součástí, proto jsem do ceny zahrnul i kufr. Nerad bych se zase opakoval s tím, co už jsem zmiňoval, pro někoho může být zklamání, že to hraje úplně jinak, než klasika, pro někoho naopak plus a tohle info veřejně nikde moc není.
petrxyz

Příspěvek od petrxyz »

Zeptal jsem se v NBE - za 38600 je kytara se snímači SD a s gigbagem v ceně. Za kufr a ebenový hmatník je příplatek. Mezi Maybachem Lester za 2200e a Jolanou Diamant není žádný rozdíl v materiálech a zpracování, je jiný jenom tvar hlavy a obdélníky na hmatníku.
Je jasné, že ke kytaře za 38000 je kufr lepší než gigbag.

Jolana se od Gibsonu liší medium jumbo pražci a nemá nitrolak.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

petrxyz píše: 27.05.2025 12:13 Zeptal jsem se v NBE - za 38600 je kytara se snímači SD a s gigbagem v ceně. Za kufr a ebenový hmatník je příplatek. Mezi Maybachem Lester za 2200e a Jolanou Diamant není žádný rozdíl v materiálech a zpracování, je jiný jenom tvar hlavy a obdélníky na hmatníku.
Je jasné, že ke kytaře za 38000 je kufr lepší než gigbag.

Jolana se od Gibsonu liší medium jumbo pražci a nemá nitrolak.
Dále nemá fretnibs - tu absenci může někdo brát jako výhodu(stejně je to fetiš), a je to u některých kusů doprasené(hmatník atd.). Ale je v tom náročnost výroby, která prodražuje/zhodnocuje produkt.
Pak se Jolana liší tím, že nemá snímače Gibson, což ale opět může být i výhoda. Ale odlišnost to je a někdo je rád právě za konkrétní G typ snímačů.
Hypoteticky se pak liší následným poklesem ceny, když ji chce člověk prodat. Protože ten bude u Jolany jistě výraznější než u originálu.

I tak pokud odečtu fretnibs a kufr od Gibsonu, vychází Jolana lépe, vzhledem k tomu, že to je domácí(a kvalitní) produkce a jako výhodu beru, že lze se domluvit na custom požadavcích relativně snadno(a levně!) oproti Gibsonu.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“