Mandolína struny

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
honza572

Mandolína struny

Příspěvek od honza572 »

Může někdo prosím poradit jak si vybrat struny na mandolínu, a jestli je toto dobrý obchod?

https://kytary.cz/kytary/prislusenstvi- ... mandolinu/
Pawlik

Re: Mandolína struny

Příspěvek od Pawlik »

Tady se moc lidí, kteří hrají tyhle nástroje, asi nepohybuje. Já sám jsem v tomhle trochu lama, v poslední době se hudebně trochu "vracím ke kořenům", takže i k téhle akustické muzice, ale jakžtakž přehled jsem měl tak před pětatřiceti lety :)
Pokud jde o Gorčíkovy struny, mezi akustickými hráči mají poměrně slušnou pověst, slovy jednoho kamaráda "nejsou to vyhozené peníze". Pokud jde o konkrétní typ: nejdřív musíš tak nějak zjistit, co ti vyhovuje. Já sám (u mandolíny) taky nemám jasno, a budu postupně zkoušet. Je to trochu běh na dlouhou trať, než najdeš svůj ideál - a taky záleží na úrovni, na které hraješ. U baskytar už jsem "doma", u elektrických kytar už aspoň rámcově vím, co chci (a co mi na který nástroj sedí), na mandolíně mám zatím to, s čím jsem ji koupil - a pomalu se rozehrávám. Zatím mám pocit, že tloušťkou zůstanu u jedenáctek - a materiálové půjdu spíš do bronzu, než klasické oceli.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
honza572

Příspěvek od honza572 »

@Pawlik děkuji za tip, koupím si asi 3 různé od firmy Gorstrings a uvidím. Taky mám pocit že mi bude spis sedět bronz než ocel, tak budu brát 2 typy bronzu a 1 ocel
honza572

Příspěvek od honza572 »

Nejsem si úplně jistý, jestli to je ta samá mandolína, na kterou se prodávají struny protože jsem viděl různé velikosti, a často takové, které jsou téměř tak velké jako kytara. Jak moc důležité je dát na ni ty správné struny a jak je vůbec najít?

Tu je fotka mezi nějakou levnou kytarou a koncertním (altovým?) ukulele
https://imgur.com/a/Hx5oHUe
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Hele, je to normální mandolína. Mandolína má standardní menzuru (tedy tu aktivní délku struny mezi kobylkou a ořechem) cca 35 cm, moje konkrétně 354 mm. V polovině mezi tím (přibližně) je oktáva, tedy dvanáctý pražec, jak jsem podle fotek spočítal, tak mezi ořechem a dvanáctým pražcem máš nějakých 17-17,5 cm, což odpovídá (úplně na milimetr to z těch fotek odpočítat nedokážu).
Kobylka je "plovoucí" kvůli doladění oktáv, většinou ta vzdálenost od 12. pražce je právě kvůli ladění oktáv o pár milimetrů větší, než mezi 12. pražcem a ořechem. Proto mi to na mé vyšlo na celkovou menzuru 354 mm, zatímco ta "matematická" (podle vzdálenosti ořech - 12. pražec) vychází na rovných 350.
Jediné,na co se koukni, je uchycení strun na struníku. Dneska (a vlastně už hodně dlouho) je standardní na háčky na struníku, ovšem nějaké hodně staré kousky by mohly mít i dírky (a na konci strun válečky, podobné jako na kytarách).
Tohle vypadá trochu jako stará československá mandolína Cremona (nejlevnější typ, na konci osmdesátých let za tuším necelých 250 Kčs) ale tenhle typ je jeden z tradičních, takže to může být i něco úplně jiného.
Edit: vypadá to, že tu "matematickou" menzuru máš o 10 mm méně, tedy 340 mm, což by odpovídalo té staré Cremoně. Rovněž kobylka a ladící mechaniky jsou mi nějak povědomé :) takže to s vysokou pravděpodobností bude ona. Materiál pickguardu taky stejný, tvar trochu "špičatější a podlouhlejší" než na konci osmdesátých, takže pokud je to ona, tak (podle mého nepříliš odborného odhadu) nějaký starší ročník.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Přesně tak, Cremona/Amada/Strunal. Nasekala se jich za ta desetiletí kvanta. Někde na netu jsem viděl totéž s červenou vinětou Cremona z 60. let i Strunal, tuším z devadesátek. Na zjištění “jestli mě to bude bavit”, budiž, pokud ano, rychle pryč k něčemu hratelnějšímu. Chtěl jsem se ptát, na co ty struny chceš natáhnout a doporučit Ernie Ball. Na tohle Gorčíky úplně v pohodě.
honza572

Příspěvek od honza572 »

Díky! Mandolína má dole háčky, kolíky nahoře vypadají stejně jako na kytaře.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Jo, ty mechaniky... Mám pocit, že se na nich používaly standardní díly pro "malé"(3/4) kytary, tedy osy, ozubená kolečka a ladící kolíky se šneky, akorát se to dávalo do těch základních desek po čtyřech, nikoli po třech, jako na kytarách.
Ty 3/4 kytary byly poměrně oblíbené mezi vodáky a trampy, ne že by nějak hrály, ale vydržely i poměrně hrubé zacházení a kdyby náhodou ne, byly levné. A celkem dobře fungovaly v tom, čemu jsme tehdy říkali "banjové ladění". Teprve poměrně nedávno jsem se dozvěděl, že oficiálně se to jmenuje Nashville ladění (a trochu z nostalgie do toho jednu ne úplně povedenou kytaru hodil). Výhodou je, že to zní tak "praštěně" že s tím blbě nezní ani kytara, která jinak hraje jako plechovka... A poměrně dobře to ladí (no, asi jako honky tonk piano :) ) i na kytaře, který má kolmý můstek (tedy pro nylonky).
Kdyby se ti taková kytara dostala do ruky (a máš pozitivní vztah k CFT muzice), tak to zkus, je to dobrá úchylárna :) ale bacha, je to docela návykové :D
Edit: Ale zpět k tématu: jestli tam jsou háčky, tak máš po starosti se sháněním strun, struny s očky (na ty háčky) jsou standard. Spíš se asi budou blbě shánět s válečky (Ball end).
honza572

Příspěvek od honza572 »

Vyslytl se menší problémek, nevím jestli potřebuji nějaké speciální struny či co, ale nějak mi neladí noty na pražci:

(snižte si hlasitost) https://imgur.com/a/jya7RQX

to poskakování sem tam při ladění je způsobené tím, že mobil nemá moc dobrý mikrofon.

Myslíte, že potřebuji najít nějaké speciální staré struny, aby to ladilo? nebo je to prostě blbě udělaný nástroj, a bylo by ideální pražce odstranit a jen je namalovat? (bezpražcová mikrotonální mandolína 🙃)

Teď mě napadlo, že možná se to má naladit o něco níž, a potom je vše na pražci kromě těch základních not (open string) naladěný?

Budu rád za všechny nápady
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Hele , nějak se mi to nechce otevřít...
Podle mě jenom nemáš naladěné oktávy.
Má to plovoucí kobylku, je ve správné pozici? Dvanáctý pražec je teoreticky v polovině, takže kobylku posuň tak, aby byla od dvanáctého pražce stejně daleko, jako dvanáctý pražec od ořechu. Pak posuň ještě o nějaké 2-3 mm dále (aby byla ta půlka struny mezi kobylkou a dvanáctým pražcem o ty 2-3 mm delší než mezi dvanáctým pražcem a ořechem) a zkus, jestli to na dvanáctém pražci ladí (musí tam být při stisknutí ten samý tón jako na prázdné struně, akorát o oktávu výš, dá se to bezbolestněji udělat pomocí flažoletu, když ho zahraješ na 12. poloze na prázdné struně, pak pokud tu strunu na dvanáctý pražec domáčkneš, mělo by to znít stejně). Když s tím budeš chvíli experimentovat, tak s největší pravděpodobností na tenké struně e bude ideální poloha kobylky o nějaké 2 mm dál než ten dvojnásobek vzdálenosti ořech - 12. pražec, kdežto na nejtlustší struně g to bude ještě o další 2-3 mm více. Nemusí to být úplně přesně takhle, je to odhad "baj voko" a na každém nástroji a strunách to může být o nějaký ten milimetr plus mínus...
honza572

Příspěvek od honza572 »

Díky za tip došlo mi to před pár dny 😅 nevím proč to tak trvalo
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“