Kabel od minikláves přes efekt do mixu

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
dědouš

Kabel od minikláves přes efekt do mixu

Příspěvek od dědouš »

Zdar! Při živém hraní digiklávesy Yamaha PSS A50 propojuju ze sluchátkového výstupu (stereo mini jack 3,5) do mixpultu 2 x jackem 6,3 L+R. Do této cesty bych chtěl vsadit efekt phase (mono jack 6,3). Jak by mělo vypadat schéma kabelů na takové propojení? Předem děkuji za odpověď
Přílohy
IMG_20250608_001447.jpg
IMG_20250608_001402.jpg
IMG_20250608_001318.jpg
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Kabel od minikláves přes efekt do mixu

Příspěvek od Hendrek »

To půjde pouze jako mono, takže patřičnou mono redukci Jack 3.5 na Jack 6.3, a pak už mono nástrojovým kabelem do pedálu a dále mono do mixu.
Nebo pokud máš na mixu volnou FX nebo AUX větev, tak přes ni do pedálu a pak zpět do mixu. Ale ty FX nebo AUX větve jsou také mono. Stereo stejně nemá úplně valný význam pro live hraní, obzvláště u kláves (jako že by část audience slyšela více basové tóny a část výškové).
A pokud trváš na stereu, tak bych pořídil stereo pedál, např. od TC Electronic Helix phaser.
dědouš

Příspěvek od dědouš »

Právě že na stereu netrvám. Prohrabu kufry, zkusím najít redukci a vyzkouším. Děkuji
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Vůbec nejlepší by bylo mít přímo kabel 3.5 na 6.3 mono. Protože čím více redukcí, tím více problémů. A 3.5 jack je zdroj problémů bohužel sám o sobě, tím jak je to titěrné a ty kontaktní plíšky v něm tak tenké a tedy mechanicky málo odolné.
Pokud si na to troufneš, urob si kablík sám, 3.5 jack nejlépe lomený, aby na kontakty v samici kladl menší sílu v páce.
dědouš

Příspěvek od dědouš »

Tak jsem to myslel v původním dotazu - jak propojit jednotlivé kontakty stereo mini jack s kontakty jack 6,3 strčeného do vstupu krabičky. Stínění je asi jasné. Co s těmi dvěma zbylými?Kabely si dokážu vyrobit. Jen to nechci dělat metedou pokus -omyl.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Hodnota rezistorů není kritická, sám si rozhodni kde rozdělíš nebo spojíš signály, pokud klávesy nejsou opravdu stereo ale jen dvoukanál výstup...
Edit..
Ano, jak píše Hendrek,odkazy rychle zdechli,ale jednalo se o to nač dal obrázek
Děkuji :)
Naposledy upravil(a) Trevor dne 9.06.2025 6:34, celkem upraveno 1 x.
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Trevore, ty odkazy mi nefungují, ale s ohledem na zmíněné rezistory tipuji, žes postoval zapojení pasivního mixu se dvěma rezistory (oba stejné hodnoty v rozpětí cca 2,2-4,7 kohm).
Jinak já bych klidně naprasáka spojil Tip a Ring od sterea 3.5mm jacku, ať se signály sečtou a dovedl je na Tip 6.3mm jacku.

Takže by výsledná kabelová redukce vypadala nějak takto (ať už s odpory nebo bez). Pro verzi s odpory je potřeba použít takový 6.3mm jack, kde se pohodlně vejdou dovnitř těla.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Souhlas s Hendrekem - ač jako slaboproudař a tak dále, nikdy jsem se s rezistorama v těhle případech nezdržoval. Jako ano, můžeme teoretizovat ohledně třeba součtu signálů z elektrického pohledu, ale asi by to bylo zbytečné pro ten účel, co to má splnit.

Každopádně pro "ideální/nejsprávnější" případ je to korektní dle Trevora. Já mám akorát pocit, že jsem (hromada let zpět) nacházel v těhle případech rezistory s řádově nižšími hodnotami, ale můžu kecat, neberte mě za slovo.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ale stejně si myslím, že to nebude true stereo nástroj, že do L i R teče to stejné, jako to mám u svých midi kláves se zvukovým modulem Miditech K32s, které mají také pouze malý 3,5mm TRS výstup na sluchátka. Udělal jsem si propojku, kde právě natvrdo v 3.5mm jacku propojuji T a R a dále pokračuji již nástrojovým kabelem do TS jacku 6.3mm.

Pokud nejsi kutil a neumíš s pájkou, IMHO postačí i pouze kabel 3.5 TRS na 6.3 TRS, v pedálu se spojí na kontakty vstupního jacku jen T a S, R bude plavat ve vzduchu a nikam se nepřipojí. Za předpokladu, že v pedálu je TS jack samice.

https://kytary.cz/bespeco-rockit-stereo ... /HN262494/
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Záleží, jak je to stereo dělané. Jestli je to "pravé" stereo (například jedna strana klávesnice hraje víc do jednoho ucha, druhá do druhého) mělo by vyhovovat to jednoduché "zmonění" ať už přes odpory (já většinou používám 1k, prostě proto, že to vyhovuje - a od kamaráda technika, pro kterého je to spotřebák, jsem dostal plný pytlík od tabáku) nebo úplně "na prase" bez odporů.
Ale už jsem se setkal (kdysi u něčeho kytarového, už si nepamatuju co to bylo) s tím, že to pseudo stereo bylo vytvořeno snad fázovým posunem (nebo kterým čertem) a při tomto tvrdém zmonění to ztupělo - asi se tam vzájemně odečetly nějaké frekvence. Tam bylo nejlepší (a vlastně jediné) Hendrekovo řešení č.2- tedy zapojit jen jednu stranu.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Přesně tak, nikde bohužel nezjistíš jak to je, dokud to nezkusíš a nezjistíš že ses spletl :). To potvrzuji.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“