Kytary Martin

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Pawlik

Re: Kytary Martin

Příspěvek od Pawlik »

Na akustický nástroj ten kufr nemusí být úplně marný. Doteď mám trochu trauma z toho, jak jsem coby středoškolák skoro celé prázdniny makal na brigádě a pak si za vydělané peníze koupil klasickou Schneiderku (něco přes 2600 tehdejších Kčs). A o pár měsíců později, na prvním náledí uklouzl, spadl si na ní a prorazil přední desku. Měl jsem jenom obyčejný koženkový obal, na pevný kufr už tehdy nezbylo...
Dneska elektrické kytary transportuju v mírně polstrovaných měkkých obalech (ovšem žádná z nich není nic extra) ovšem u bas jsem trochu zainvestoval a pořídil si fakt masivní a dobře polstrovaný "dvoubasový" obal. Jedna je Warwick pětka, druhá poměrně raritní a fakt dobře hrající bezpražec. Takže pro klid duše...
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

K richlite: Je to v podstatě kompozit, nějaký termoset futrovaný papírem pod teplotou a tlakem, "mrtvá" stabilní hmota. Asi v pohodě, jakkoliv domů mi to nesmí, speciálně na akustiku. Čistě osobní preference, nikomu to nehaním. Kamarád má dvanáctku Martin základní řada HPL/richlite. Hmatník stačí vyčistit v podstatě čímkoliv rozumným, nemusí to být nutně kytarová kosmetika. Pak vytřít do sucha. Lubrikace asi nemá valný smysl, ten materiál evidentně neabsorbuje/nevysychá.
TomJ

Příspěvek od TomJ »

V poslední době si říkám, jestli jsem s tou D10E udělal dobře. Porovnával jsem D10E a Furch Blue D-CM.
Vzal jsem Martina kvůli pocitu ze hry a celkově jak mi seděla v ruce. Ale z toho Furcha to zase možná lezlo o něco líp.
Třeba jen pocit. Nevím. V hlavě mi to ale leží..
petrxyz

Příspěvek od petrxyz »

Taky mám D-10E (Sapele) a koupil jsem ji právě proto, že hrála líp než Blue Furchy. Vyměnil jsem původní plastové sedlo za kostěné a kytaře to určitě pomohlo: https://hudebnibazar.cz/kobylkove-sedlo ... /ID489110/ Je trochu alchymie, jestli dát hovězí, velbloudí, žirafí. Volbou náběžné hrany se dá dosáhnout ostřejšího nebo měkčího zvuku.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Hmm, takže kytary Martin, říkáš? 😉 Tady někomu praskne cévka.
Video jsem viděl, přišlo mi, že Furch není úplně dobře seřízený, hlavně v úvodu teda.
petrxyz

Příspěvek od petrxyz »

Těžko přesně posoudit jen z videa. Ale - v drop D se zvuk Furchu úplně rozpadl a působil rozladěně. Někdo v diskuzi to trefně přirovnal k "pytli klíčů". Otázka je, jaký vliv na to měly 12ky struny. Furch zněl ve videu přeslazeně a ucinkaně s výraznými výškami a chybějícími středy, které naopak Martin měl. Když hrály kytary v úvodu spolu, znělo to pěkně, protože Martin vyplnil spektrum a Furch mohl ve výškách vyniknout. Nepochopitelné je, že i na kytaru za 2000e Furch dává plastové sedlo i nultý pražec. Riziko prasknuté cévky je tedy opravdu vysoké.
himself

Příspěvek od himself »

Měl jsem stejný postřeh ke zvuku v Drop D, ale myslím si, že to prostě nebylo naladěné.
Ve standardním ladění mi přišlo, že zvuk Furchu hezky vyrovnaný a čistý. Martin byl zahuhlanější.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

petrxyz píše: 8.06.2025 13:39 Nepochopitelné je, že i na kytaru za 2000e Furch dává plastové sedlo i nultý pražec.
Jak pro koho.
Moudřejší chápou.
A chápou také že "plast" a "TUSQ" není stejná množina materiálů. Stejně jako kuřecí hnát (pravá kost) by to nejlepší asi také nebyl.

Samozřejmě, opravdoví znalci mají sedlo a ořech z penilní kosti Chucka Norrise, Ale to si každý dovolit nemůže.

Jinak nevím proč cena českého výrobce je udávána v "e" (asi myšleno €), a ne v Kč, protože i u Thomanna jí platím v Kč, a Huml ani Kytary mi cenu v € také neúčtovali.

P.S. omlouvám se, teď jsem teprve všiml na koho reaguji, ale už to postnu, trouba netrouba ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
petrxyz

Příspěvek od petrxyz »

Čavli píše: 9.06.2025 20:16 Jak pro koho.
Moudřejší chápou.
A chápou také že "plast" a "TUSQ" není stejná množina materiálů. Stejně jako kuřecí hnát (pravá kost) by to nejlepší asi také nebyl.

Samozřejmě, opravdoví znalci mají sedlo a ořech z penilní kosti Chucka Norrise, Ale to si každý dovolit nemůže.

Jinak nevím proč cena českého výrobce je udávána v "e" (asi myšleno €), a ne v Kč, protože i u Thomanna jí platím v Kč, a Huml ani Kytary mi cenu v € také neúčtovali.

P.S. omlouvám se, teď jsem teprve všiml na koho reaguji, ale už to postnu, trouba netrouba ...
Ó nejmoudřejší znalče, chtěl jsi svým inteligentním příspěvkem světu říct, že máš místo mozku penilní kost z kuřecího hnátu? A že tato dokonalá výplň umožňuje tvé duté hlavě rezonovat tak úžasně, jak by při použití obyčejného "neplastu" :-) TUSQ nebylo možné?

Cenu kytary jsem opravdu uvedl v eurech, protože i v tom videu byla uvedena v eurech (nebo dolarech). Asi tě bude šokovat, ale většina obchodu s kytarami se odehrává v těchto měnách. Mimochodem, u německého Thomanna taky platíš v eurech, které ti banka převádí na koruny, abys nebyl při nákupu zaskočen. Že u českých obchodů platíš v korunách, je snad logické, svatá prostoto?

Na tvrzení, že je nanejvýš podivné, že Furch osazuje drahé kytary "neplastem" TUSQ, nadále trvám. A je ještě víc podivné, že se v tomto případě jedná o kytaru s označením "Vintage". :-)
petrxyz

Příspěvek od petrxyz »

Na tomhle videu Martin převyšuje Furch taky o parník:
https://www.youtube.com/watch?v=9_puIWsSEs0
himself

Příspěvek od himself »

Co ty jsi za prudiče?
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Zde konkrétně se mi líbí Martin i Furch.
Furcha bych použil v řidší aranži kvůli líbivějšímu širokému zvuku a Martin je drsoň do hustšího mixu, kde naopak budou super ty středy.
Doplňujou se luxusně.

Podladěný Furch neladí, ale to není kytarou. :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Uklidníme se nebo to mám tady začít zamykat? Já mám dost práce na frontě se spam botama a jinými podobnými útoky, které co do četnosti každý den převyšují četnost příspěvků běžných uživatelů. To samozřejmě vy jako uživatelé nemůžete vidět ani posoudit. Ale nenuťte mne ještě navíc řešit tyhlety spory, nebo k tomu přistoupím padni komu padni. Nemám čas studovat kdo si začal. Takže doufám, že jsou tu všichni rozumní jedinci a ti, kteří potřebují někoho prudit nebo urážet polknou své ego a zařídí se podle přísloví moudřejší ustoupí. Díky.
PS: platí pro obě strany konfliktu.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

petrxyz píše: 11.06.2025 21:47
Čavli píše: 9.06.2025 20:16 Jak pro koho.
Moudřejší chápou.

Ó nejmoudřejší znalče...
Bohužel tvůj blábol je příliš je dlouhý na to abych ho četl. Navíc už sám začátek má svojí vypovídající hodnotu.

Ale hlavně, psal jsem o "moudřejších", tak buď v klidu. To se tě netýká.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

cherreda píše: 12.06.2025 9:40 Zde konkrétně se mi líbí Martin i Furch.
Furcha bych použil v řidší aranži kvůli líbivějšímu širokému zvuku a Martin je drsoň do hustšího mixu, kde naopak budou super ty středy.
Doplňujou se luxusně.

Ono se vlastně potvrzuje, že Martin jde tak trochu naproti hráči. Že nevyžaduje absolutní preciznost a odpouští mikrochyby. To ten Furch (pomineme li upadlé uši při tom rozladění, protože to fakt stálo za zamyšlení, zda je takové video vůbec zveřejnitelné, když se má jednat o "nestrannou" recenzi) jasně ukázal, že přece jen už musíš umět, jinak dojde totální neshodě mezi záměrem a výsledkem :D
A souhlasím s tebou, řidší aranž versus hustší mix je přesně popsaný dojem.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Prskyn píše: 20.06.2025 9:25
cherreda píše: 12.06.2025 9:40 Zde konkrétně se mi líbí Martin i Furch.
Doplňujou se luxusně.

Ono se vlastně potvrzuje, že Martin jde tak trochu naproti hráči. Že nevyžaduje absolutní preciznost a odpouští mikrochyby. To ten Furch (pomineme li upadlé uši při tom rozladění, protože to fakt stálo za zamyšlení, zda je takové video vůbec zveřejnitelné, když se má jednat o "nestrannou" recenzi) jasně ukázal, že přece jen už musíš umět, jinak dojde totální neshodě mezi záměrem a výsledkem :D
A souhlasím s tebou, řidší aranž versus hustší mix je přesně popsaný dojem.
Počkat - jestli existuje nějaká akustika, co odpouští chyby, tak ji chci :lol:
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Ok, tak pojďme navrhnout škálu chybovosti :D A nedělj se, že nevíš, jak jsem to myslel
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

:) Mohlo by to být jako u katolíků - odpustková škála.

Vlastně nevím, jak jsi to myslel. :)
Já si myslím, že "odpouštění chyb" je komplexní a subjektivní záležitost - seřízení dohmatu, struny, zvuk atd. - prostě součet vlastností kytary se silně personalizovaným výsledkem "na tuhle se mi hraje dobře/blbě" - a když se mi na ni hraje dobře, tak ta mi "odpouští". :)
Z čehož mi vyplývá, že se zde nedá vůbec prohlásit "tahle kytara ti odpustí chyby". :)
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Jinak...některé nástroje nejdou do mikrodetailu ve zvukovém projevu. Takový příklad - vrchní deska z cedru je taková kompresorová, takže případné chyby v dynamice ti to trochu kompenzuje (dynamika = intenzita úderu vs čistota tónu v tomto případě), sitka je už taková rozmazlená a alpský smrk ti dá sežrat každej špatnej úhoz...
Výše Himself tuto odpouštětcí vlastnost popsal jako zahuhlanost... a to prostě Martin bývá. Zahuhlanej, ztrácí se jednotlivej tón a tím vlastně kompenzuje nedostatky. Ale Furch, ten ti to dá sežrat málem až k nespavosti :D

PS: Katolíci - jo, dobrý :D
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“