Postupy a pravidla při tvorbě hudby
Pravidla fóra
Re: Postupy a pravidla při tvorbě hudby
Jo, rychlost (byť je změna jen o několik BPM) dělá hodně, ale v tomto případě by to nebylo řešení, bohužel. Je to takové "prasofunky" takže to prostě musí být rychlé. Ale znám se, ono bude stačit nepovolit, ještě tak měsíc to každý den aspoň jednou dvakrát zahrát a ono to půjde.
Ono by stačilo vzít si čtyřstrunnou basu, na tu bych to dal celkem bez problému, ale to právě nechci, ještě víc bych si zpomalil přechod na tu pětku.
Někdy začátkem jara už jsem byl nahlodaný a měl jsem objednanou čtyřku, dodací lhůta osm týdnů, uběhla polovina a já objednávku zrušil, protože mi to najednou (po mnoha měsících intenzivního cvičení) začalo vycházet. (Problém je v tom, že pětka má na kobyle doslova o pár milimetrů menší rozteč mezi strunama - a na funky slap, kde ta pravá ruka musí chodit úplně automaticky a hlavně přesně hranou palce na hranu struny - tak je to fakt hodně cítit).
Edit: Ale neodbíhejme od původního tématu.
Ono by stačilo vzít si čtyřstrunnou basu, na tu bych to dal celkem bez problému, ale to právě nechci, ještě víc bych si zpomalil přechod na tu pětku.
Někdy začátkem jara už jsem byl nahlodaný a měl jsem objednanou čtyřku, dodací lhůta osm týdnů, uběhla polovina a já objednávku zrušil, protože mi to najednou (po mnoha měsících intenzivního cvičení) začalo vycházet. (Problém je v tom, že pětka má na kobyle doslova o pár milimetrů menší rozteč mezi strunama - a na funky slap, kde ta pravá ruka musí chodit úplně automaticky a hlavně přesně hranou palce na hranu struny - tak je to fakt hodně cítit).
Edit: Ale neodbíhejme od původního tématu.
Naposledy upravil(a) Pawlik dne 5.07.2025 8:57, celkem upraveno 1 x.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Ahoj pavlii. Moc ti děkuju za odpověď. Moc jsi mi pomohl. Měj se fajn, Petrpavlii píše: 3.07.2025 8:24Zjednodušeně řečeno jsou (v tomhle slova smyslu) "pady" něco jako "plochy", tj. obvykle držené akordy/tóny zvuků s pomalejším náběhem, vytvářející atmosféru, podkres. Naopak "lead" je něco jako sólový zvuk, bývá konkrétní, rychlé náběhy, obvykle ostřejšího charakteru, aby se hezky prosazoval.ŠÁDEKPETR píše: 2.07.2025 16:08 Ahoj pavlii. Můžeš mi napsat, co to to jsou pady a leady a jaký je v nich rozdíl? Díky, Petr
P.
Ahoj pavlii.
Mám MIDI kontroler a v návodu se píše o dynamice úhozu, rychlosti a křivkách. Dynamice úhozu rozumím. Ale už nevím, o čem je ta rychlost a co jsou ty křivky. Můžeš mi o tom něco napsat? Díky Petr
Mám MIDI kontroler a v návodu se píše o dynamice úhozu, rychlosti a křivkách. Dynamice úhozu rozumím. Ale už nevím, o čem je ta rychlost a co jsou ty křivky. Můžeš mi o tom něco napsat? Díky Petr
google by ti to řekl taky, kdyby ses ho zeptal
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Ahoj Trevore.
Místo google se radši zeptám pavlii. Je to můj kamarád a umí dobře poradit. Petr
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Nojo - ale Pavlii taky nemusí vědět všechno, žeano 
Rychlost bude (nejspíš) rychlost odezvy, souvisí to s tou dynamikou. Může se dát nastavit třeba rychlejší odezva třeba na forte-fortissimo, takže člověk nemusí tak rychle mačkat klapky, aby to hrálo víc nahlas. A zase naopak.
Křivka s tím opět souvisí - tahle rychlostní odezva totiž nemusí být lineární, takže opět, nastavení ovlivňuje styl hry z pohledu její dynamiky a s vazbou na to, jak rychle člověk (ne)musí mačkat klávesy, aby hrál zvuk nějakou hlasitostí (zjednodušeně řečeno).
Není tohlě náhodou napsané v manuálu k tomu MIDI kontroleru?
P.
Rychlost bude (nejspíš) rychlost odezvy, souvisí to s tou dynamikou. Může se dát nastavit třeba rychlejší odezva třeba na forte-fortissimo, takže člověk nemusí tak rychle mačkat klapky, aby to hrálo víc nahlas. A zase naopak.
Křivka s tím opět souvisí - tahle rychlostní odezva totiž nemusí být lineární, takže opět, nastavení ovlivňuje styl hry z pohledu její dynamiky a s vazbou na to, jak rychle člověk (ne)musí mačkat klávesy, aby hrál zvuk nějakou hlasitostí (zjednodušeně řečeno).
Není tohlě náhodou napsané v manuálu k tomu MIDI kontroleru?
P.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
To by jeden nevěřil, co vše je nutné znát při tvorbě hudby. Kdysi tomu Mozartovi stačil jen klavír. Jestli ono nebude lepší prostě začít tvořit a zádrhele řešit za pochodu až když nastanou.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Někdy je problém v tom, že tohle není zádrhel. Teda možná vědomostní, ale určitě bych to osobně nevnímal jako technický (aka "nedá se bez toho hrát"). Ale naprosto souhlasím - úplně nejlepší je řešit věci "za pochodu" a rozhodně se nezdržovat od tvorby prkotinama
Ale jinak mě už pár let unavuje bejt chytrej...... (jak by řekl klasik)
P.
Takhle to v zásadě dělám já. Akorát je to občas svinsky pracné, protože při mé technologii to často znamená začít úplně znovu. (Čím více se poslouchám, tím více slyším chyb, mimo jiné.)Hendrek píše: 10.07.2025 5:32 Jestli ono nebude lepší prostě začít tvořit a zádrhele řešit za pochodu až když nastanou.
Ale zase si to aspoň pořádně nacvičím
Nerad bych se někdy dostal do situace, vyjádřené hláškou zvukaře: Víte co, prostě mi tady zahrajte stupnici - a já už to nějak nastříhám...
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Fajn závěr, každopádně proč ne - to je pak víc o tom muzikantském kumštu, paráda!
Chce to prostě, jako u spousty věcí, mít to nějak vyvážené, přičemž každý to máme nějak jinak. Určitě není od věci mít co nejvíc zmáknuté to, co člověk používá, znát limity té techniky a být prostě jen připrven na to, že mu semtam něco uteče, takže buď se o kousek vrátí nebo přispůsobí další postup (pro jednou nebo nafurt).
Tady prostě nespatřuju žádnou jednoznačnou přímočarost - a to je důvod, proč mám tohohle koníčka tak děsně rád
P.
Takže bude nejlepší skočit do vody a plavat. Že jo?pavlii píše: 10.07.2025 7:10
Někdy je problém v tom, že tohle není zádrhel. Teda možná vědomostní, ale určitě bych to osobně nevnímal jako technický (aka "nedá se bez toho hrát"). Ale naprosto souhlasím - úplně nejlepší je řešit věci "za pochodu" a rozhodně se nezdržovat od tvorby prkotinama
Ale jinak mě už pár let unavuje bejt chytrej...... (jak by řekl klasik)
P.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ano. Tohle navíc (ten poslední dotaz) není nic, co by bránilo hraní a tvorbě.
P.
P.