Nastavení delaye pro zpěv při živém hraní

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
innerself

Re: Nastavení delaye pro zpěv při živém hraní

Příspěvek od innerself »

Jo nevim jaká je teda terminologie pro mono a stereo. Ale já za klasický stereo beru to, že musí mít dva zdroje rozhozený pravá a levá. To je z mojeho pohledu stereo. Pokud to je jeden zvuk, kterej na konci nějak rozdvojim (jákákoliv všemožná technika včetně reverbu a nebo delaye), tak je to pro mě pseudostereo, protože to nidky nebude taková dálnice, jako dva zdroje (dvě kytary, dva vokály atd.) No a mono je prostě jeden zdroj na začátku i na konci ale i tka nám leze do dvou uší :D Asi jsem poznamenanej timhle videem. https://www.youtube.com/watch?v=sKfA0EwwN6o. Tady muj výraz pseudostereo nazývá fake double :D
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No projel jsem si to jen v rychlíku a hodně skákal. Už jen ten základní nadpis (...už nikdy nebudete zdvojovat...) - nesnáším tyhle vpravdě kecy, pardon.

Takže terminologie je jasná:

STOPA = místo, kde je zaznamenané audio. Může obsahovat mono nebo stereo zvuk (neudeme si to komplikovat ničím dalším)
KANÁL = fyzické místo, které určuje mono nebo stereo (nějak mě nenapadá momentálně lepší popis, ale je to fuk). Je svázán se stopou tak, že je-li ve stopě jen jeden, jedná se o mono, jsou-li dva, jedná se o stereo.

Další objekty netřeba rozebírat, protože o nich nebyla řeč, ale takto to stačí. A teď k tomu stereu:

REÁLNÉ = buď zachycené relevantní mikrofonní technikou (X/Y, A/B, M/S) nebo "počítané" efektem (reverb, modulační FX, stereo delay apod.)
PSEUDO = vzniklé zdvojováním signálu (pozor - nikoli KOPÍROVÁNÍM!!), čili stejná pasáž se zahraje na nástroj (případně se to dá aplikovat i na zpěv, ale je to těžší a myslím, že i využívané velice sporadicky), takže vzniknou 2 mono stopy a ty se rozhodí do stereobáze (obvykle něco mezi 50-100%). Tím, jak jsou v obou záznamech nepatrné odchylky (a ano, je to dost důraz na maximální možnou přesnost hry/zpěvu, jinak vznikne něco poněud jiného!), tak výsledek dělá "stereofonní" dojem, protože každé ucho slyší víc to svoje. Nicméně nejedná se o stereo v pravém slova smyslu (viz bod výše).

No a dobře, na základě toho videa bych tedy vyrobil ještě třetí kategorii, kterou bych nazval něco jako POČÍTANÉ PSEUDO STEREO" :-D neboli z mono signálu vyleze něco podobného PSEUDO stereu, protože vřazený FX (často označovaný jako Doubler apod.) dělá různé fázové nuance, což je de-facto to, co vzniká v bodě PSEUDO, jen se tady nenahrává nic dvakrát. Může tu být časová úspora, může tomu někdo dávat přednost - proč ne, každému co jeho jest. Nijak to nezatracuju, ale sám nepatřím k příznivcům.

Už si snad rozumíme. Vlastně jsme si rozuměli prakticky od začátku, jen jsem tu chtěl víc oddělit od sebe to "reálné" a "pseudo". Protože i když to není nahrané na dva mikrofony, tak je potřeba brát výstup například z Reverbu jako "reálné" stereo, byť se jedná o simulaci prostoru.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
innerself

Příspěvek od innerself »

No trošku se to lišilo, ale nějak jsme se navzájem naštěstí chápali. On stejně v tom videu řiká, že tohle sice pomůže ale je lepší nahrát všechno 2x po sobě, tak jak se to klasicky dělá. Ale pokud nahráváme třeba živák s jednou kytarou, tak to může pomoc takový stereo vytvořit. Ale zpátky k tématu existuje nějakej takovej pedálovej efekt, kterej by mi ten stereo delay uměl udělat, aniž bych musel prosit zvukaře, kterej naše věci nezná? Narazil jsem jenom na tc electronic voicetone e1, ale ten je natvrdo mono. Má jeden výstup, takže zkrátka potřebuju něco, co má ty výstupy dva, aby se mohly zapojit pravá/levá :D
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano - potřebuješ krabičku/multi FX se dvěma výstupama, pak ti ale povedou ke zvukařovi dva dráty. Já nejsem ten správný kytarista, abych z rukávu vysypal něco prověřeného, takže fakt nevím. Plácnu na čuňáka: https://kytary.cz/mooer-d7-x2-delay/HN269686/ tohle umí třeba ping-pong delay.

P.

vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Pokud se jedná o nahrávání, tak to dělám tak, že nahraju mono zvuk přes mikrofon a stereo efekt aplikuju až v DAW.
V zásadě nevidím důvod to dělat jinak.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Při nahrávání tak, jak píše Vasekh, akorát my za starých analogových časů kolikrát používali pro rozhození do sterea "chorus se zastaveným točením". (Tedy ultrakrátký delay na jeden kanál).
Naživo jsem vždycky dělal základní zvuk mono (tak jak bylo uvedeno, nechceš neslyšet kytaristu zleva, když máš tu smůlu a stojíš vpravo) akorát stereo efekt (i když máš mono sběrnici) do stereo return, protože - ač je to k nevíře - i v sálu s blbou akustikou je to slyšet.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Správně oba :-)

P.

innerself

Příspěvek od innerself »

Jo já nemyslel delay na kytaru, ale na ten vokál právě :D Jakože tam kde neni zvukař, což je většina underground akcí, abych si ty efekty s tempem našlapal sám :D Právě ten tc electronic voicetone e1 to umí, ale je jenom mono (tzn. jeden xlr výstup).
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jo tak :-) no pak tomu moc nerozumím, když se koukám na nabídku vokálních procesorů tady na kytary.cz například - všude je to 1x XLR vstup a 1x XLR výstup (vše symetrika). Zaboha pak nechápu, jak to může dělat zdvojování a reverb. No nemusím rozumět asi úplně všemu :-D

P.

innerself

Příspěvek od innerself »

To byl taky jeden z důvodů proč mě zajímalo, jestli to zvukaři mají ve stereu, kde mi to virtuálně všechno fungovalo líp, než v monu. Ale všechny efekty na vokál jsou právě bohužel jenom v monu :D
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Vzpomněl jsem si na vás kluci, když jsem dnes na ivysílání klikl na koncert Black Sabbath. Je slyšet, že kytara je zdvojená nějakým efektem a přijde mi to dobrý a funkční.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/120 ... h-the-end/
Zaklínadlo zvané "mono kompatibilita" už dneska asi nemá žádnou sílu... která TV dneska nemá stereo výstup?
José

Příspěvek od José »

Jbl go? To smartfouní stereo je, imo, taky takové srandovní když to má repráčky 5 cm od sebe. Tam by to vliv mít mohlo, ne?
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Klikni na odkaz a posuď sám :-)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

vasekh píše: 25.07.2025 17:47 ...Zaklínadlo zvané "mono kompatibilita" už dneska asi nemá žádnou sílu...
To ne, to je podle mého pěkný nesmysl k tomu takhle přitupovat. To můžeš rovnou napsat, že super nahrávku uděláš na záchodě při reklamní pauze, protože "všichni stejně poslouchaj na pecky a redukovaný formát" - takže proč studia za peníze a proč mastering za peníze...? To asi ne........

Nedělal bych novodobou "rádobynormu" z toho, že se někde něco ošuluje. Zkusil sis stáhnout jen zvukovou stopu a pustit v monu? Změní to zvuk nebo ne? Pokud ne, je to cajk. Pokud ano - přistupoval bych k tomu dle mého názoru výše (teda jako JÁ k tomu tak přistupovat budu).

Ale zase - je to samozřejmě každého věc ;-)

P.

vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

No já na mono aplikace nemám potřebu brát velké ohledy, protože už kolem sebe skoro žádné nevidím.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Víš co - já to chápu i tak, že jde o princip.

P.

innerself

Příspěvek od innerself »

A máte to teda taky jako já? Myslim ti to, že když jsem někde v nějaký místnosti a slyšim mono nahrávku z repráku, nebo repráků, tak to nevnímám nějak špatně a možná bych rozdíl mono/stereo nepoznal pokud by hrálo všechno naráz. Jakmile si to dám ale přímo do uší (sluchátka), tak se to nedá poslouchat :D

Ono jsem vlastně přišel i na jeden příklad co mi vadí víc jak mono. Na nahrávku jsme nahráli kytary ve 4 stopách, 2x 100% pravá a 2x 100% levá. Když to hraje všechno dohromady, tak úplně v pohodě. Jakmile ale hraje jenom 2x jedna strana, tak je to horší jak mono na jedný straně. :D Stejně mi vadí když se 2 stopy nerozhodí pravá / levá a zůstanou na středu. To potom zlatý mono :D
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Zřejmě to bude tím, že člověk je zvyklý vnímat každým uchem trochu jiný zvuk. Pokud si dá sluchátka a má všechno na středu, zní to prostě nepřirozeně, tím pádem divně.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

No tak já si myslím, že je to (jako spousta jiných věcí) hodně o zvyku. Já jsem třeba celé dětství poslouchal vše mono, protože jsme prostě doma nic stereo neměli. Rodiče na tom nijak "neulítávali" a jelikož stavěli barák, přebytečné peníze "na luxus" prostě nebyly... Takže jsem první opravdové stereo (a tak, že jsem si to mohl opravdu užít) slyšel až v nějakých čtrnácti letech... A byl to tak silný zážitek, že vlastně tehdy jsem se začal trochu víc zajímat o muziku.
Takže mono jako takové mi vlastně nevadí... Něco jiného je ovšem třeba poslech z "bodového zdroje" zvuku. Klasicky malá aktivní bednička (či typický "party box"). Z toho můžu delší dobu poslouchat akorát tak mluvené slovo, a i to raději ne moc dlouho. Příjemnější je mi i třeba původně mono signál (staré archivní nahrávky atd ) poslouchat přes dvě bedny, které jsou "aspoň kousek" od sebe. Třeba i v kuchyni, kde moc muziku neposlouchám, mám pár malých"notebookových " bedniček, sice jsou to malé prdíky, živené z USB zdroje - ale i když nejdou dát dál od sebe, než cca metr, poslech z nich je mi příjemnější, než z třeba i "kvalitního " party boxu. Možná i proto, že jsou ve zvuku "věrnější " než ony party boxy. Mají sice slabé basy, ale zato nemají tu "komerční" kouli na středobasech a mají poměrně čisté středy.
A co se týče sluchátek a sterea, pamatuju si, že jsem někdy na začátku devadesátých let (když jsem hodně poslouchal rock přelomu 60/70 let) používal k walkmanu sluchátka, které měly přímo na konektoru přepínač na mono (dělala to tuším Aiwa), protože poslouchat ty nahrávky z období "okouzlení stereem" (takže třeba bicí čistě do pravého ucha, kytara do levého) na sluchátka bylo docela utrpení - to už bylo příjemnější natvrdo to "zmonit". Je zajímavé, že když jsem před časem začal poslouchat jazzové nahrávky z přibližně té samé doby (a tedy podobně udělané) tak mi to vlastně vůbec nevadí. Vysvětluju si to tím, že jazzmani jsou lepší muzikanti :) a hrají přesně, takže to "netrhá hlavu" a klidně můžou být třeba bicí v levém uchu a perkuse v pravém.
Právě z toho důvodu je sice fajn, když se do nahrávky udělá třeba "zdublovaná" kytara, jedna stopa do jednoho ucha, druhá do druhého - ale musí to nahrávat fakt dobrý kytarista. Taková lama jako já si to nemůže dovolit :) protože každá maličká chyba prostě "trhá hlavu napůl".
Zpět k tématu: nikdy jsem se o vokální multiefekty nezajímal, ale teď jsem si to trochu projel a fakt - všechny, na které jsem v nabídce e-shopů narazil, mají jenom mono výstup. Docela koukám, každý kytarový mulťák (i levný šrot) je stereo, a u vokálních nic...
Pavlii: proč by reverb nemohl být mono? Pružiny v kytarových aparátech byly vždycky mono, staré powermixy mívaly taky mono reverb (a to i v případě, že v zásadě stereo umožňovaly), nemluvě o tom, že legendární páskové echa bývaly taky mono (až na pár výjimek, ale to bývaly hodně drahé, v podstatě studiové záležitosti). A na kytarovém pedalboardu mám nový digitální reverb - taky mono.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Já znám jen jeden vokální procesor (máme v kapele), a ten má výstup levá i pravá
https://kytary.cz/boss-ve-22/HN266900

Další, celkem klasiky, se stereo výstupem:
https://kytary.cz/tc-helicon-voicelive-play/HN129883
https://kytary.cz/zoom-v3/HN219465/
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“