Trable s novou kytarou

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
torst

Re: Trable s novou kytarou

Příspěvek od torst »

To mě překvapuje, že ti prodaj novou kytaru takhle rozhašenou!
GRG170DX jsem měl. Starší, ale v bezva stavu. Byla perfektní na doma a do nahrávek, ostrý konkrétní zvuk do metalu. V kapele ale nefungovala, skřípavá, ostrá bez středobasového "těla". Dnes už vím, že by asi pomoh jiný snímač. Ten z Cortky ... Protože, jak vidím, vrazil jsem do ní RM a opravdu to nepomohlo.
https://www.rajce.idnes.cz/torst/album/ ... ng-in-sadd
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
petrxyz

Příspěvek od petrxyz »

Porovnání levných snímačů Jackson se Seymour Duncan SH-4:
https://www.youtube.com/watch?v=hHCybMmSEE4
https://www.youtube.com/watch?v=j6ckOwUvPFE
Je dobře slyšet konkrétnost, čitelnost a středovost SH-4 proti rozplizlosti levného Jacksonu.
lt.dan

Příspěvek od lt.dan »

mam jednu takovou hypotetickou otazku ... mnohokrat jsem na to narazil, nemam ale na to nejakej nazor a nic o tom nevim ...

jak dlouho se "rozehrava" fungl nova kytara a co to vubec takove "rozehravani" je ?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

To u levné solid body elektriky asi nemusíš řešit.
starypard

Příspěvek od starypard »

Ona ta fikce rozehrávání také souvisí s psychikou. Nová kytara ti třeba nesedne, protože je nová. Jiná. Tedy ti zní blbě. Postupně, jak ji dostáváš do ruky, začínáš s ní souznět a jsi citlivější na to, co ona je. Ať je blbá nebo kvalitní. Prostě si zvykneš. Považuješ pak kytaru za rozehranou. Přitom jediné, co se rozehrálo, jsi ty.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Hendrek: pokud jsem si všiml, lt.dan nemá úplně levné kytary...
Jinak souhlasím s Pardem. I ta kytara se časem "vyhraje", tedy materiál si sedne a působením těch vibrací se to nějak "prorezonuje"... Ale mnohem více se vyhraješ ty.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
torst

Příspěvek od torst »

Souhlas a Pardem. Kéž by byly všechny mé kytary rozehrané tak, jako ty Michala Pavlíčka.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
lt.dan

Příspěvek od lt.dan »

diky za input ...

@Pawlik - jj, ze se material nejak "prorezonuje" jsem slysel, nejak si to neumim predstavit jak to je ve skutecnosti ... jen tak me to zajimalo ... nejak jsem si nikdy zadne zmeny u kytar co mam nevsiml ...

resp. vsiml - pripada mi, ze stare normalni polomasivni akustiky hrajou naopak hur a hur ... mam asi 7-8 let takovou stredni tridu Dowina Puella (predek smrk, vyrez, elektronika) a pripada mi, ze hraje tedka hur, nez kdyz byla nova - ma takovej zastrenej uhuhlanej zvuk, nechapu proc (nechal jsem na ni i vymenit nultej prazec a ten kobylkovej prazec na kostenej, zadna zmena) .. fakt bych dal ruku do ohne, ze kdyz byla nova, tak hrala mnohem lepe (jasnejsi zvuk, artikulovanejsi, ty nizke struny znely o dost lepe) ... pak mam jeste starou (20-25let) yamahu a ta hraje uplne hrozne (kvuli ni jsem kupoval tu dowinu) .. u elektrik jsem si ale fakt nikdy zadnejch zmen nevsiml ..
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Dřevo je organický materiál a s časem mění vlastnosti. Někdy k lepšímu, jindy k horšímu. Příma úměra tam ale podle mne není. Je to o náhodě. Taky pokud se na kytaru hraje, je vystavena vibracím a rezonancím a to může mít vliv na organickou strukturu dřeva, kdy se mohou posílit časem některé rezonance. Ale u solid body bych tomu nepřikládal velký význam.
lt.dan

Příspěvek od lt.dan »

jj ... ty polomasivni akustiky mi pripada ze odchazej - celomasiv jsem doted nekupoval kvuli tomu, ze jsem mel za to, ze ty akustiky jsou na vse nachylnejsi a ja mam akustiku k tomu, abych ji bral na vodu, k ohni, na chalupu, atd ... u solid body elektrik jsem si za celej svuj zivot niceho nevsiml ...
lt.dan

Příspěvek od lt.dan »

Ahoj,

mam jeste jednu otazku na zkusene ....

dneska jsem si dal jine struny (jinou gauge) rovnou jsem to cele sjel v ramci serizeni kytary ... Trosku jsem povolil krk (nedrnci to na 15+ prazci), narval jsem molitan k perkum tremola (neni tam ten zeleznej sustain co se prenasi pres ta perka) a trochu si hraju s intonaci ...

Otazka - tu intonaci nastavujete na regulerni stisk (na 12 prazci) a nebo delate takove to megalehky primacknuti ? resim, jestli mam intonaci nastavovat s ohledem na stisk a nebo ne .. mel jsem tu kytaru celou do +++ (ie sharp - aka # aka trosku prodlouzit vsechny struny)

diky
starypard

Příspěvek od starypard »

Nejsem moc zkušený, ale celoživotně vše základově seřizuji takto:
- nové struny orientačně vyšponuji na zhruba tenzi, na výšku tónu, a nechám přes noc sednout struny i kytaru, krk se samozřejmě ohne dle nových strun
- seřídím krk tak, abych měl jakýsi dohmat a zároveň si hraju s kobylkovými kameny, pokud jsou, nebo s celou kobylou, je to leckdy boj, ono se to navzájem ovlivňuje. Zároveň jde o to, kde nejvíc hraješ, v jaké poloze, krk nebývá ideální v celé délce .....
- nakonec ladím struny pomocí flažoletů na dvanáctém pražci, oktávy musí bezpodmínečně sedět. Kontrolní nátisk ale strunu nutně rozladí, závisí to na výšce pražců. U scalloped hmatníku je to obzvlášť kritické.
- pokud to jakžtakž mám, naladím kytaru podle ladičky, na temperovamé, kompromisní, nečisté, ladění
- pokud mi to skladba, kterou chci hrát, umožňuje, ladím kytary vždy do každé skladby, tedy, pokud možno, čistě, hlavně powerchordy, ty v temperovaném ladění rvou uši a dělají bordel, ty kvarty a kvinty jsou opravdu lepší čisté
Třeba to dělám blbě, ale líp to neumím ......
Jo, a baskytary ladím jen a jen dle flažoletu na dvanáctém a sedmém (sousední struny), tam struny vůbec nemačkám. U kytary je to možné kontrolně též, ale jen tam, kde jsou kvarty. Obecně, vše je lepší ladit dle flažoletů, pokud slyšíš. Je to pro ucho bližší a lépe rozeznatelné.
lt.dan

Příspěvek od lt.dan »

ok, diky moc @parde ... dal jsem ernie misto daddario .. to je docela rozdil v te tenzi ... ok, zkusim to podle flazoletu ... serizoval jsem tu intonaci na takovej slabsi stisk ... taky jsem to pro tom serizovani nenechal den odlezet jak pises .. proste jsem natahl nove struny a zacal se v tom rovnou vrtat
Moon

Příspěvek od Moon »

lt.dan píše: 30.07.2025 16:34 ok, diky moc @parde ... dal jsem ernie misto daddario .. to je docela rozdil v te tenzi ... ok, zkusim to podle flazoletu ... serizoval jsem tu intonaci na takovej slabsi stisk ... taky jsem to pro tom serizovani nenechal den odlezet jak pises .. proste jsem natahl nove struny a zacal se v tom rovnou vrtat
Pomocí flažoletů naladíš prázdnou strunu, ne oktávu, kvartu nebo kvintu. Seřizuj, až si nastavíš dohmat na 12 nebo 15 pražci. Strunu je samozřejmě nutné stisknou.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
starypard

Příspěvek od starypard »

Na base se se kvarty mezi strunama ladí jen a jen flažoletama. Jak to chceš jinak slyšet?
lt.dan

Příspěvek od lt.dan »

jeste jedna vec ... nejak bojuju se snimacema ... nasel jsem na internetu nekolikrat, ze snimace si lidi davaj ze je maj z kopce, tzn strana na nizkejch strunach (tlustsich) je trochu niz (dal od strun) ... trosku bojuju na te sedmicce s artikulaci na nizkejch strunach ... pripada mi to docela "dirty" ... ostatne volume/gain mam vytocene max na 8/10 na kytare, jinak je to pak moc na tech high gain snimacich ... a to jeste papirove ani nejsou nijak moc nabuzeny (ie nabuzenej snimac ma treba 18k)

DC Resistance na H mam papirove 12.5k a na singlech 6.5k .. vsechny maj Alnico 5 .. mam HSS
volfi

Příspěvek od volfi »

Pro výšku snímače není dle mého názoru žádné pravidlo. Výšku upravuji podle ucha, jelikož spíše používám silnější snímače, tak jsem se vzdáleností od strun cca. 3-4mm. Aby byl snímač konkrétní, tak by neměl být extrémně silný a řekl bych, že keramický magnet bude výhodou + ubíráním volume ořezáváš výšky (pokud nemaš treble bleed nebo aktivky), takže na konkrétnosti spíše ubíráš.
Dále..., každý snímač je trochu jiný, nejde jen o základní parametry, proto s tím taky kytaristi laborují. Jsou dle mého názoru takové 3 skupiny snímačů: Odpad (např. ibanez inf 3/4; ESP LH150), Dobré (asi většina renomovaných značek + i některé levné tovární) a GOD Tier (konkrétní modely renomovaných značek - tohle je dost o preferencích jedince)

Pokud bych si měl vybrat jeden z nejkonkrétnějších snímačů, co znám, tak je to EMG60 s 18V. Ale na čistý zvuky není moc hezky barevnej a na velký zkreslení už je moc slabej.

Otázka, jak daleko máš snímače od strun? Nezapomeň, že se měří při zmáčknutém posledním pražci. Není chyba někde jinde? Nemáš moc přegainovanej zesilovač atd.?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
lt.dan

Příspěvek od lt.dan »

@volfi - mam klasicke high-output snimace .. kdyz pridavas volume na kytare tak to i pridava gain .. to je uplne normalni ... kdyz hraju na cistej zvuk, tak samozrejme jedu treba na 5/10 volume, kdyz na zkreslenej, tak davam treba 8/10

Vcera jsem to posteloval ... stahl jsem snimace na strane nizkejch (strun) trochu dolu a rekl bych, ze to pomohlo ...

Tone na kytarach samozrejme taky zalezi na konkretnim snimaci ... ja se u sebe tedka na tech kytarach co mam pohybuju nekde mezi 4-8/10 ... na cistej ton to pridavam (treba 8/10) a pro zkreslenej krutej metalovej ton to ubiram (4/10) ... to znamena ze (zjednodusene) hraju

metal/zkreslenej - 8/10, 4/10 - volume/gain, tone
cistejsi ton - 5/10, 8/10 - volume/gain, tone

spis mi slo to to, ze mi ta nejnizsi struna (mam tedka 64ku na 25.5 a je to lepsi, predtim jsem mel 59ku) proste nemela podle me tu spravnou artikulaci ... kdyz jsem na te 25.5 naladil drop A tak to bylo uplny bahno ... ted mam tyhle struny, to je ta vymena kvuli ktery jsem to serizoval znovu .. predtim jsem mel 10-59.. jeste jsem to dotunil, ze jsem tu 62ku vymenil za 64ku a furt mi to pripada malo .. dam tam nejakou jeste tlustsi .. Normalne hrajeme o pul tonu niz ... mozna tam nakonec skoncim s 11kama + 72kou nahore
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Videl som kopec profíkov, ktorí vysvetlujú, aký je východzí bod pre nastavenie snímačov. Treba dať snímač čo najbližšie ku strunám a sledovať ladičku, tá vtedy nedrží stály tón. Keď je snímač moc blízko strunám, magnet zabraňuje strune v rozmite a prakticky brzdí strunu. Struna môže za určitých okolností držať tón, ale nemá aj tak sustain.
Snímač treba posúvať smerom od struny a keď už ladička ukazuje stály tón aj pri stlačení na najbližšom pražci ku snímačom, tak je to základné nastavenie. Kto chce, môže špekulovať s ešte väčším vzdialením.
Gitka by mala hrať + - tak isto s nastavenými snímačmi, ako so spustenými, čo najďalej od strún.
Ladeniu s flažoletmi trocha nerozumiem, lebo, veď hráme na pražcoch a tam treba nastaviť tóny. Nemusí to byť presne 12. pražec, treba nájsť nejaký kompromis.
Teoreticky to na flažolete bude ladiť vždy, je to polovica struny, prečo by to na flažolete 12.ho pražca neladilo ?
Čo by sa dosiahlo zmenou polohy kameňa, iba by bol ten flažolet posunutý, podla mňa.
Jedine, že by som to zle pochopil a už gitku s naladenými oktávami, by som kontrolne ladil s flažoletmi, čo je normálne.
Normálne je aj po naladení ladičkou doladiť podľa ucha.
A asi aj inak sa to nastavuje na gitkách ala Strat, Gibson a nových metalových gitkách tzv. Shred. Nové metalky majú struny skoro položené na pražcoch po celej dĺžke a fakt nizučko a totálne rovné hmatníky, resp. pražce. Tam sa nenastavujú nejaké prehyby hmatníku - krku, jak na Strakáčoch.
Títo profíci si na tom dajú záležať a nastavujú také gitky dosť dlho, položené na stole, nohe a berú v úvahu aj gravitáciu.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
volfi

Příspěvek od volfi »

lt.dan píše: 31.07.2025 12:14 @volfi - mam klasicke high-output snimace .. kdyz pridavas volume na kytare tak to i pridava gain .. to je uplne normalni ... kdyz hraju na cistej zvuk, tak samozrejme jedu treba na 5/10 volume, kdyz na zkreslenej, tak davam treba 8/10

Vcera jsem to posteloval ... stahl jsem snimace na strane nizkejch (strun) trochu dolu a rekl bych, ze to pomohlo ...

Tone na kytarach samozrejme taky zalezi na konkretnim snimaci ... ja se u sebe tedka na tech kytarach co mam pohybuju nekde mezi 4-8/10 ... na cistej ton to pridavam (treba 8/10) a pro zkreslenej krutej metalovej ton to ubiram (4/10) ... to znamena ze (zjednodusene) hraju

metal/zkreslenej - 8/10, 4/10 - volume/gain, tone
cistejsi ton - 5/10, 8/10 - volume/gain, tone

spis mi slo to to, ze mi ta nejnizsi struna (mam tedka 64ku na 25.5 a je to lepsi, predtim jsem mel 59ku) proste nemela podle me tu spravnou artikulaci ... kdyz jsem na te 25.5 naladil drop A tak to bylo uplny bahno ... ted mam tyhle struny, to je ta vymena kvuli ktery jsem to serizoval znovu .. predtim jsem mel 10-59.. jeste jsem to dotunil, ze jsem tu 62ku vymenil za 64ku a furt mi to pripada malo .. dam tam nejakou jeste tlustsi .. Normalne hrajeme o pul tonu niz ... mozna tam nakonec skoncim s 11kama + 72kou nahore
No tak podle mě jsi si odpověděl sám. Jak jsem psal - ubíráním volume na kytaře zároveň ořezáváš výšky, navíc máš tone v polovině dráhy. Tím pádem uděláš muddy tón, kterej artikulaci v HiGain rifech úplně zabije, navíc ještě při podladění. Moje zkušenost je taková, že při HiGainu chceš mít všechny potenciometry na max. Bylo by fajn popsat detailněji tvojí signálovou cestu. Orientační výchozí nastavení pro podladěný HiGain: Kytara - kobylkový snímač a všechny potenciometry na max. -- následně overdrive Gain 0, Tone 5/10, Level Max - signál trochu víc zkomprimuje a ořeže nechtěné basy. -- aparát - korekce na rovno a dle ucha následně doladit dle libosti, velice opatrně s gainem u vetšiny aparátu jsem s gainem nepřelezl 50%. Samozřejmě můžeš mít úplně jinou představu o zvuku, ale artikulace a basy nejdou moc dohromady.

Struny pro A při menzuře 25,5: Řekl bych, že hodnota kolem 64 je naprosto OK, samozřejmě můžeš vzít tlustší sadu, ale moje zkušenost je zase taková, že čím víc tlustá struna, tím více muddy je a ztrácí artikulaci. Já osobně na A drop používám 64-68.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“