Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Re: Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording

Příspěvek od LUBOSH »

Spíš bych to viděl jako efekt saturace. Ale nemusíš ho dávat jen na zmixovanou skladbu při masteringu, ale i na jednotlivé nástroje. Dle vlastní chuti, uší. Těch plug-in je spousta. Ať jsou pojmenovány na způsob slova saturace tak to jsou i různé simulace kotoučových magnetofonů na které se dříve nahrávalo ( Studer, Tsacam..) Můžeš i při masteringu použít slabě reverbu, též to přidá prostoru. Ale je to tam ošemetné, dá se tím i celá skladba zničit. Osobně vyzkoušeno :-D Ale v době digitálu bych v tom neviděl zas takovou tragédii.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Nový počin z mé audio/video dílny:
torst

Příspěvek od torst »

Výborná píseň, text, aranž, o zvukové kvaltě netřeba mluvit. Oproti minulému počinu je to už sevřenější poprockový song, kterým by se nechalo v mainstreamu prorazit, uměl bych si ho představit na ČRo mezi J. Nohavicou a Elánem. Z výšeuvedených důvodů bych zkrátil ten závěr. Stejně by vám ho ustřihlo časové znamení ...
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Díky moc za pochvalu. Radio-mix může vzniknout, ale nechám to spíš na režisérovi, kdy do toho krosfejdne reklamu :)
Mimochodem stalo se nám nedávno u jiné věci, že rádio chtělo useknout pro změnu začátek, protože tam údajně neladila trumpeta. Tak jsem to musel srovnat Melodynem.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Netuším, na koho nebo co se mrká, ale můžu říct, že na šitových bedničkách to tady zní dobře. Možná sólová kytara je zbytečně nahlas, ale to je detail.
torst

Příspěvek od torst »

Jako u minulých ukázek - zní to naprosto profesionálně. Ubral bych kopák, ale to jsou mouchy. Slyším, přidals i synťáky, je to barevnější.
Ale celej ten tvuj styl, jakkoli dokonalej, mi prostě evokuje takový ty sondracky z PC her, dnes by se řeklo - typickej metal vygenerovanej pomocí AI. Jestli se ti to takhle líbí, je to v pořádku. Mě bere víc muzika, kde je slyšet ta "rukodělná výroba".
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

vasekh píše: 4.06.2025 8:41 Nový počin z mé audio/video dílny:
Moc pěkné. 8)
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

ahoj, názor? Jde mi hlavně o zvuk, jestli tam není něco úplně špatně. Tu basu na začátku nahraji ještě jednou, vím že není čistá..
https://voca.ro/11S3lvyGovDQ
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

TaPetra: nejsem sice odborník na tenhle styl, ale za mě dost dobrý. Zvuk hutný a jednotlivé nástroje čitelné (a to i přes "obyč" sluchátka, studiovky bohužel do telefonu nenacpu). Atmosféra mí trochu připomíná Clawfinger, blahé paměti...
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Já bych tu basu přiostřil, aby více cinkala, v metalu ji jinak snadno překryje ten zbytek. Nebát se do těch strun trochu říznout (aby cinkaly o pražce) a dát to přes nějaký lehký basový overdrive ala Sansamp, který přidá vyšší harmonické.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

To s tím "nakreslením" mě napadlo sice taky, ale nechtěl jsem to a priori radit, je to v poslední době taková "móda" (která se mi moc nelíbí :) ) . Ono v zásadě stačí trochu "umravnit" kytary (ořezat vše pod 100 Hz) a je celkem po problému. Já jakožto funker nekreslím, používám jinou vychytávku: poměrně fest nakrmený vstup u preampu Trace Elliot, který krásně limituje a "barví" tak, aby to dobře prolezlo, současně s funkcí Pre-shape. Akorát u Preclíka nebo při použití krkového snímače je třeba trochu ubrat spodní pásmo basů (jinak to má při použití Pre-shape tendenci "hučet").
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
torst

Příspěvek od torst »

Hendrek píše: 1.08.2025 10:32 Já bych tu basu přiostřil, aby více cinkala, v metalu ji jinak snadno překryje ten zbytek. Nebát se do těch strun trochu říznout (aby cinkaly o pražce) a dát to přes nějaký lehký basový overdrive ala Sansamp, který přidá vyšší harmonické.
V podstatě potvrzuji. TaPetra je výborná metalkyraistka i míxážnice, jen s tou basou trochu zápolí. Ve sluchátkách jí slyším, ale v šit plast bedýnkách ne. Tam by bylo třeba, jak píše Hendrek, přidat du "špičku", prostě pinkavost. No o šroťák a Kick bych vedle mě stáhl. Jinak přede mnou paráda!
Už to tu inzeruju asi po miliontý. Opakování - matka demence!
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ono to neplatí jen o base, ale o basových částech obecně. Pokud je člověk chce "slyšet" i na peckách a podobně, musi ucho nějak ošulit. Ale v rámci správnosti mixu (aby to zase nehrálo blbě tam, kde basy normálně slyšet jsou). Musí se tam prostě podstrčit něco z vyšších frekvencí, co konkretizuje teda daný tón/úder a v rámci charakteru si tam tu basu ucho/mozek už doplní.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

Díky všem za reakce. S tou basou fakt zápasím. Jak lehko se to napíše, že? Jak by bylo fajn kdyby ta basa cinkala.. Ono je problém to vychytat tak, aby basa kreslila vyšši frekvence víc a přitom aby to zase nekreslilo tak, že je z toho pak nějaká uřvaná slátanina. Chápu to, že je asi potřeba najít správný poměr a možná i ty správné frekvence. Zatím jsem s tou basou tam kde jsem a dělám co můžu. Časem a dalším demem to snad bude zase lepší. Díky
José

Příspěvek od José »

torst

Příspěvek od torst »

TaPetra píše: 3.08.2025 21:50 Ono je problém to vychytat tak, aby basa kreslila vyšši frekvence víc a přitom aby to zase nekreslilo tak, že je z toho pak nějaká uřvaná slátanina. Chápu to, že je asi potřeba najít správný poměr a možná i ty správné frekvence. Zatím jsem s tou basou tam kde jsem a dělám co můžu. Časem a dalším demem to snad bude zase lepší. Díky
No je potřeba udělat kopii stopy a na ní dát ten distortion. Viz moje video. Mixem těch dvou stop vznikne optimální výsledek. Tím neříkám, že ta čistá basa má jen basovat. I v ní musí znít ten attack, konkrétní zvuk.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Přesně tak. Těch možností je prostě víc.

P.

TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

Ahoj všem, můj další pokus, teď jsem trochu zjemnila a zapojila další nástroj- piano. Dost jsem s tím bojovala-kam a jak dát to piano, poslouchala jsem třeba Faith no more, Erica Claptona a mám pocit, že to piano, klávesy v obou případech nějak poletují ve stereu- jednou víc vlevo, pak vpravo. Tak jsem to zkusila rozdělit- akordy (nižší tóny) do leva a vyšší tóny doprava. Mám pocit, že to celkem ujde. Zkusila jsem se zase hrát i s basou:D Zkuste si to poslechnout, co vy na to? Zajímá mně jak zvuk, tak třeba i nápad..
https://voca.ro/1mCWMu0Pu7KI
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Vymíchal bych to jinak, ale to je subjektivní. Takže bych asi vypíchnul jen pro mě dost rušivě působicí "poddekóznost" těch klidných pasáží; krom toho, že to na mě doslova vybaflo po úvodním odklepání rytmu, tak o to víc to vyniklo v těch přechodech do té metalové čsti a zpět. Prostě tomu chybí jiskra (prezence + výšky). Pokud záměr, tak holt záměr.

Ale poslouchalo se mi to hezky.

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“