FUZZ ?

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
noc33

Re: FUZZ ?

Příspěvek od noc33 »

Mohla by to být varianta Tonebenderu Mk. III.
torst

Příspěvek od torst »

malý torsttrolling pro Fořta i další:
Až mezi všemi problematicky použitelnými Fuzzy najdem ten jakž takž hratelný, bude to zvukově v podstatě Overdrive.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Torst: Podepisuju. Nějak mám na fuzz shodný názor, a to kupodivu jak u kytary, tak u basy - přestože jinak mám u těchhle dvou nástrojů vzájemně úplně opačný přístup a celkové řešení gearu.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

torst píše: 10.08.2025 10:38 malý torsttrolling pro Fořta i další:
Až mezi všemi problematicky použitelnými Fuzzy najdem ten jakž takž hratelný, bude to zvukově v podstatě Overdrive.
V podstatě souhlas.
Proto mi Frenzy Fuzz sedl, že se dá ovládat přes volume na kytaře, od fuzzu přes OD až po čistý zvuk.
Asi nějak takto:
https://youtu.be/l3_ikk2i4Ec?si=jxQqqE34prVLuNXG
Jedna zvláštnost, která mi v recenzi unikla. Wah (Cry Baby mini) před tímto fuzzem moc nekváká, ořeže basy, a to i v pozici na patě. Ještě ho musím zkusit za fuzzem.
torst

Příspěvek od torst »

"Proto mi Frenzy Fuzz sedl, že se dá ovládat přes volume na kytaře, od fuzzu přes OD až po čistý zvuk."
Jasně. Tohle ale umí i dobře postavený germaniový Fuzzface. Což zase demonstroval Hendrix.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

torst píše: 11.08.2025 9:21 "Proto mi Frenzy Fuzz sedl, že se dá ovládat přes volume na kytaře, od fuzzu přes OD až po čistý zvuk."
Jasně. Tohle ale umí i dobře postavený germaniový Fuzzface. Což zase demonstroval Hendrix.
Proč ne. Ale kdo by se s tím bastlil, za cenu (pětikilo) toho prcka (což mi vyhovuje) z Ali?
torst

Příspěvek od torst »

ten zážitek, když těch pár součástek sletuješ "na prkénku", zapojíš mezi kejtru a zesík A ONO TO HRAJE !!!
Fořt

Příspěvek od Fořt »

torst píše: 11.08.2025 9:40 ten zážitek, když těch pár součástek sletuješ "na prkénku", zapojíš mezi kejtru a zesík A ONO TO HRAJE !!!
To už jsem si "odžil", tyhle zážitky. Možná bych tyhle mladické pokusy podle Amára někde ve svých krámech u rodičů vyhrabal. Možná by mě to i zvukově nadchlo... Já si tehdy i navrhoval a vyráběl plošňáky. Sehnat kuprextit někdy nebylo jednoduché, a i leptání se mi napoprvé tak úplně nepovedlo... :mrgreen:
torst

Příspěvek od torst »

u mě je to také minulá etapa. Teď mám ty FF ve skříni a zapojuju je sporadicky.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Tak výměna pozice Frenzy Fuzzu a wah pomohla. Fuzz je teď na prvním místě hned za kytarou, wah hned za ním. Frekvenční rozsah wah je teď neořezaný, kváká s fuzzem jak má, jen je to trochu agresívnější, což se mi možná i víc líbí. Resp. mi to vzhledem ke sporadickému použití fuzzu (natož s wah) tak nevadí. Ostatní kreslítka mám až za wah.
Nějak takto:
Naposledy upravil(a) Fořt dne 12.08.2025 9:11, celkem upraveno 1 x.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

To video je zajímavý a hlavně by neměla zapadnout jeho pointa. Zapojili krabičku s bufferem mezi WAH a FUZZ a konečně to začalo znít tak, jak by si teda já představoval.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

vasekh píše: 12.08.2025 8:18 To video je zajímavý a hlavně by neměla zapadnout jeho pointa. Zapojili krabičku s bufferem mezi WAH a FUZZ a konečně to začalo znít tak, jak by si teda já představoval.
Pro mě by to znamenalo dost překopat PB, s bufferem mám jen 2 Boss krabky, LS-2 až za fuzzem a wah a TU-3 až na úplném konci. Navíc prý zapojení bufferu před fuzz á la Fuzz Face výrazně omezí jeho vyčištění stažením volume na kytaře. Možná to někdy vyzkouším.
Tady je ještě jedno srovnání s důkazem (IMHO), že i fuzz před wah je celkem použitelný, je to věc názoru a vkusu:

Jinak vysvětlení, proč v tomto videu wah před fuzzem funguje? Wah použitý ve videu je Vox V847A, který má vestavěný buffer:
https://kytary.cz/vox-v847-a/HN097767/
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Fořt píše: 10.08.2025 20:10
torst píše: 10.08.2025 10:38 malý torsttrolling pro Fořta i další:
V podstatě souhlas.
Proto mi Frenzy Fuzz sedl, že se dá ovládat přes volume na kytaře, od fuzzu přes OD až po čistý zvuk.
Asi nějak takto:
https://youtu.be/l3_ikk2i4Ec?si=jxQqqE34prVLuNXG
Jedna zvláštnost, která mi v recenzi unikla. Wah (Cry Baby mini) před tímto fuzzem moc nekváká, ořeže basy, a to i v pozici na patě. Ještě ho musím zkusit za fuzzem.
Docela mě to zaujalo. Co jsem koukal na YT videa, tak snad ve všech videích je ten Frenzy už při minimální hodnotě Fuzz na můj vkus až moc fuzzovatý. A to i na single coil Stratech. Oproti Fuzz Face mi přijde, že ten rozsah použitelnosti je dost omezený = hodně moc fuzz nebo ještě více fuzz. Je to subjektivní, ale můžeš potvrdit, že to chová takto? Jasně chápu, dá se to ovládat pomocí volume na kytaře, ale...Zajímá mě to teda hlavně pro kytaru s běžnýmí humbuckery, kolem 8kohm. Díky.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Fořt píše: 12.08.2025 8:27
vasekh píše: 12.08.2025 8:18 To video je zajímavý a hlavně by neměla zapadnout jeho pointa. Zapojili krabičku s bufferem mezi WAH a FUZZ a konečně to začalo znít tak, jak by si teda já představoval.
Pro mě by to znamenalo dost překopat PB, s bufferem mám jen 2 Boss krabky, LS-2 až za fuzzem a wah a TU-3 až na úplném konci. Navíc prý zapojení bufferu před fuzz á la Fuzz Face výrazně omezí jeho vyčištění stažením volume na kytaře. Možná to někdy vyzkouším.
Tady je ještě jedno srovnání s důkazem (IMHO), že i fuzz před wah je celkem použitelný, je to věc názoru a vkusu:

Jinak vysvětlení, proč v tomto videu wah před fuzzem funguje? Wah použitý ve videu je Vox V847A, který má vestavěný buffer:
https://kytary.cz/vox-v847-a/HN097767/
Souhlasím, že tohle je poslouchatelný. Myslím si, že to je proto, že tento WAH je sám o sobě hodně jemný, takže to tak nevystřeluje.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

HoSi: Ano, je to tak, jako na těch videích. S Fuzz potem na minimu je to pořád hodně fuzzy. Ovšem stažení na kytaře funguje velmi citlivě, na LP (SD APH-2, imp. cca 9 kOhm) už od 8-9, při 6-7 téměř původní zvuk, jen "vylepšený" (jak jsem psal v recenzi). Mám samozřejmě na kytaře volume logaritmické potenciometry, aby zabíraly spíš na začátku, mám to tak radši. Se stratem je to ohledně hodnot pro stažení +/- podobné.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Fořt píše: 12.08.2025 8:58 HoSi: Ano, je to tak, jako na těch videích. S Fuzz potem na minimu je to pořád hodně fuzzy. Ovšem stažení na kytaře funguje velmi citlivě, na LP (SD APH-2, imp. cca 9 kOhm) už od 8-9, při 6-7 téměř původní zvuk, jen "vylepšený" (jak jsem psal v recenzi). Mám samozřejmě na kytaře volume logaritmické potenciometry, aby zabíraly spíš na začátku, mám to tak radši. Se stratem je to ohledně hodnot pro stažení +/- podobné.
Ok, díky za info. Mám lineární(aspoň podle průběhu) a pracuju s nima často. Takže bych si s tím poradil. Na druhé kytaře mám nejspíš logaritmické, tam skutečně zabírají výrazně jinak. I když je trochu zvláštní, že oboje je origo z výroby Gibson...
No za ty peníze ten fuzz objednám a případně poreferuju, jak to zní. :)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

HoSl píše: 12.08.2025 13:00
Fořt píše: 12.08.2025 8:58 HoSi: Ano, je to tak, jako na těch videích. S Fuzz potem na minimu je to pořád hodně fuzzy. Ovšem stažení na kytaře funguje velmi citlivě, na LP (SD APH-2, imp. cca 9 kOhm) už od 8-9, při 6-7 téměř původní zvuk, jen "vylepšený" (jak jsem psal v recenzi). Mám samozřejmě na kytaře volume logaritmické potenciometry, aby zabíraly spíš na začátku, mám to tak radši. Se stratem je to ohledně hodnot pro stažení +/- podobné.
Ok, díky za info. Mám lineární(aspoň podle průběhu) a pracuju s nima často. Takže bych si s tím poradil. Na druhé kytaře mám nejspíš logaritmické, tam skutečně zabírají výrazně jinak. I když je trochu zvláštní, že oboje je origo z výroby Gibson...
Rowin vyrábí i kopii Ge Fuzz Face - G-Fuzz. Ale není to takový nano prcek, jen standardní mini krabička.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Fořt píše: 12.08.2025 13:20
HoSl píše: 12.08.2025 13:00
Rowin vyrábí i kopii Ge Fuzz Face - G-Fuzz. Ale není to takový nano prcek, jen standardní mini krabička.
Dík za tip. Kouknu na něj. Mám vlastně léta v šupleti rozdělanej Si Fuzzface klon. Funkční, jen ho dohnat do krabice. Ach jo. :-)
Na těch rozměrech mi nesejde. Aspoň zatím. Momentálně mám akorát Wah a Univibe klon(Moon Vibe Mk2) volně, bez pedalboardu. I když jestli se mi to rozjede v nějakou závislost, budu to muset časem řešit. :)
cid

Příspěvek od cid »

Když nebyl chorid železitý (?) a barva (?) na výrobu plošňáku, měď se seškrabovala v drážkách kuprexitu zlomenou pilkou na železo a soused mně půjčil ruční vrtačku, ale vrták jsem si musel koupit, protože jsem mu jeho tenký zlomil:) celé se to přebrousilo smirkem, aby nějaká pilina nedělala zkrat.
Výhoda bastlení je ta, že se dá experimentovat s hodnotami součástek a udělat výtvor, "jaký svět neslyšel" :D . Pokoukej po vyprodejnách, já mám doma fajnovou celokovovou mini krabičku (odlitek), která stála ve výprodeji asi 450Kč?, jsou v ní dvě jackové zásuvky, 3 potenciometry (dva mini), switch a konektor na napájení, prostě profi. Chtěl jsem ji vykuchat a vrazit potenciometr do smyčky Fx a udělat dodatečný "master volume", nakonec jsem se na to vykašlal a teď jsem zjistil, že je to preamp pro akustiku a možná ho použiji.:)
Omlouvám se za senilní chvilku poezie, pamatuji se na první Jolany a na krámě byla nová kytara Jolana Big Beat, která měla vestavěný zesilovač a byla na baterie, jak já ji chtěl :roll: , drželo mě to už před pubertou, ale bastlil jsem o něco později. :wink: Když to začalo hrát, to byl pocit jako v ruských bajkách, "byla krásná, že to slovy nevypovíš" :mrgreen:
HoSl

Příspěvek od HoSl »

cid píše: 12.08.2025 20:01 Když nebyl chorid železitý (?) a barva (?) na výrobu plošňáku, měď se seškrabovala v drážkách kuprexitu zlomenou pilkou na železo a soused mně půjčil ruční vrtačku, ale vrták jsem si musel koupit, protože jsem mu jeho tenký zlomil:) celé se to přebrousilo smirkem, aby nějaká pilina nedělala zkrat.
Výhoda bastlení je ta, že se dá experimentovat s hodnotami součástek a udělat výtvor, "jaký svět neslyšel" :D . Pokoukej po vyprodejnách, já mám doma fajnovou celokovovou mini krabičku (odlitek), která stála ve výprodeji asi 450Kč?, jsou v ní dvě jackové zásuvky, 3 potenciometry (dva mini), switch a konektor na napájení, prostě profi. Chtěl jsem ji vykuchat a vrazit potenciometr do smyčky Fx a udělat dodatečný "master volume", nakonec jsem se na to vykašlal a teď jsem zjistil, že je to preamp pro akustiku a možná ho použiji.:)
Omlouvám se za senilní chvilku poezie, pamatuji se na první Jolany a na krámě byla nová kytara Jolana Big Beat, která měla vestavěný zesilovač a byla na baterie, jak já ji chtěl :roll: , drželo mě to už před pubertou, ale bastlil jsem o něco později. :wink: Když to začalo hrát, to byl pocit jako v ruských bajkách, "byla krásná, že to slovy nevypovíš" :mrgreen:
Však jo. První Fuzzface jsem propíchal nožičky součástek skrz papírový kalendářík a z druhé strany to letoval na vrabčí hnízdo. A hrál dobře! Druhý už mám na tišťáku, patice pro tranzistory... Krabici mám, poťáky mám, jacky...ale taky lenost mám. :D
p.s. ve stejném stavu mám ještě Dallas Rangemaster Treble booster...
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“