Náhrada za Valvestate

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
pepaol
Nový uživatel

Náhrada za Valvestate

Příspěvek od pepaol »

Kytarista v zábavovce už starý k**** stále hraje na Marshall Valvestate. Zvuk OK, beztak ho beru z linky, bo to tak chce. Ale. Je to 50 kg kravka. Taháme mu to my. Je konzerva, měnit nic nechce.
Tak přemýšlim, nahradit mu ty jeho 3 zvuky (čistý, zkreslený, simulace akustiky) sem tam delay a chorus s volume pedálem nějakým lehčím kombem. Napadá mne Roland cube 40XL nebo 80 XL. Je to prý 3 kanál. Má v sobě spoustu bošáckých krabiček. Jen by spínal přepínal pedály potrebné zvuky. Ve 40 je asi 10”, v 80 12”. Na výkonu nesejde, nehraje nahlas.
Ale ta váha je k nezaplacení. 10-15 kg oproti 50 kg.
Co poradíte ?
volfi

Re: Náhrada za Valvestate

Příspěvek od volfi »

Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
affordano

Příspěvek od affordano »

Katana je při tomhle zadání dobrá volba - zábavy jsem s ní na el. i ak. nástroje roky hrál. Akorát nevím, jestli ta nová 50W verze už má nezávislý Line Out, první verze ho určitě neměla. Já nakonec skončil u 100W, tam je konektivita lepší, možnost použít GA-FC přepínač, lepší reprák a váha pořád velmi slušná.
torst

Příspěvek od torst »

Katana nebo starší Peavey Bandit. Na ty linkový výstupy bacha. Jsou na nich často špatné nebo žádné speak. simulátory. Lepší je třeba výstup ze smyčky (Send) + externí cab sim. (Behringer GI100).
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

torst píše: 11.08.2025 9:28 Katana nebo starší Peavey Bandit. Na ty linkový výstupy bacha. Jsou na nich často špatné nebo žádné speak. simulátory. Lepší je třeba výstup ze smyčky (Send) + externí cab sim. (Behringer GI100).
Katana 50 má pouze sluchátkový výstup. Ten bude mít speaker simulaci, ale není to ideální (impedančně).
Externí speaker simulaci lze dnes už levně řešit nějakým IR loaderem.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

A na tom pódiu mu z toho Valvestate leze zvuk, i když ho bereš z linky, nebo? Katana 50 při zapojeném sluchátkovém výstupu odpojí reprák. Což se dá vyřešit třeba tímto: https://xsonicaudio.com/products/ulooper. Ale i tak bych šel do stovkového komba nebo hlavy + footswitch - viz affordano výše.

p.s. ten Roland Cube 80XL už se neprodává. Co to je za Valvestate, že má 50 kg? To mi přijde hodně i na lampové kombo teda..
starypard

Příspěvek od starypard »

Žádný Valvestate neváží 50 kg. Největší je VS 265? Nebo jsou ještě větší? Základ je vždy stejný, jen tam jsou součástky dimenzované na větší šťávu a výkon, a kryje to o něco větší trafo. Já ten svůj stereo dvoureprák s reverbem (ten taky něco váží) unesu jednou rukou. Žena ho sice neunese, ale chlap jo. To bude jen něco přes dvacet. Do třiceti. Přes třicet jsou celolampy, ty mají mnohem větší trafa,a třeba dvě, protože ten lampový konec bere sakra šťávy.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Všechny celolampy mají dvě trafa. Ne, že by to jedno neutáhlo (jedno trafo utáhne i kilowattový mosfet konec, je to jenom otázka konstrukce a provedení) ale jedno je napájecí a druhé výstupní, jelikož je třeba nějak oddělit ten užitečný signál od stejnosměrného napájecího napětí a to už od nepaměti dělá právě trafo.
A pokud se týče Valvestate, tak tedy nevím, školy nemám... Ale to půjde nahradit asi úplně čímkoliv, protože Valvestate tak nějak v základním nastavení není nic moc... A to se vyjadřuju ještě velice korektně, vzhledem k tomu, co si o něm myslím.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Ja niekedy tú nostalgiu za starými vecami nechápem. Aj ja som mal Škodu 1000 Deluxe a to bol stroj, kamoš mi to nastavil, vymenili sme čo sa dalo a 140-150 som s tý jazdil, s vymenenou prevodovkou - no, nebrzdila :D
Ale 120-na, to bol črep, to, to neni to pravé orechové. 1000 je veterán, ale 120 určite nie.
Tak isto s aparátmi, dnes je kopec aparátov a fakt za pár korún, ktoré strčia Valvestate do vačku.
Aj ja mám kopec vecí ktoré nechcem vyhodiť - predať, nepoužívam ich, mám ich z nostalgie, sem - tam sa zídu.
Dnes sú tak za lacno tie rôzne aparáty, že iba čumím.
Len čím lepší aparát, tým viac je počuť tú nedokonalost autora - intepreta.
Ťahšie sa tom hrá a neodpúšta - nezakrýva špinavce :mrgreen:
Tak chcem preniesť svoju hru do aparátu, alebo, aby mi to modulovala, akože lampa vo Valvestate.
Nevravím, že to je zlý aparát, ale je to prekonané už dávno.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
pepaol
Nový uživatel

Příspěvek od pepaol »

Tak jsem si poslechl na YouTube Valvestate pololampu, Katana i verzi Artist 2 a 3. modifikace. A Roland 80XL. Až na zkreslený zvuk se to dá. Takže najít krabičku, co má zkreslený zvuk jak z lampy.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

pepaol píše: 13.08.2025 14:07 Takže najít krabičku, co má zkreslený zvuk jak z lampy.
hahahaha, takže teď už je to úplně easy :)
sorry za ironii, ale o tohle se celý svět snaží už desítky let ...a v drtivé většině případu marně.

jinak Valvestate je v Top3 nejhorších aparátů co sem kdy měl v ruce, především právě ve zkreslení!
(které tam mimochodem samozřejmě nejde přes lampu)
Takže vlastně cokoli jiného bude lepší.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
starypard

Příspěvek od starypard »

hyeniku, taky jde o to, jakou kytaru do do toho strčíš. Konstrukce kytary, materiál, druh strun, kobylka se pekelně projevuje, struník. Mi Valvestate funguje skvěle. Strata tam nestrkám, ani nějaké ozvučené akustiky, na to je Marshall nahovno. Anebo je nahovno strat pro Marshalla. Nekombinovat. Ale lubovky s hlazenkami a zavěšenými struníky, celodřevěná kobyla, slabé snímače, krásný zvuk. Anebo naopak, mahagonový masiv, kovová kobyla, stopbar, také skvělý zvuk. Kytara jde za rukou, alikvoty, napískávané tóny, dloooouhý dozvuk, to vše mi Valvestate dělá. A nakopávám to Jackhammerem nebo Guv´n´orem a koriguji Compressorem. I ten integrovaný pružinový reverb a také chorus je dooooost dobrý.
A když už jsem to napsal, zkusil jsem ještě Ibanez Artcore elektrickou dvanáctku, to už mi Valve nedal, zvuk tupý a slévající se. Jenže já na ní mám dost levné humbuckery, ty se tam nehodí. Kupuji nyní Ricka 381/12, to bude jistě jiné. Jenže, většina těch Ricků se provozovala na Fendery, které mají hoooodně jiný zvuk.
jenyceg

Příspěvek od jenyceg »

Vox Cambridge 50 + pedál Vox VFS5.
Petr Faiereisl

Příspěvek od Petr Faiereisl »

hyenik píše: 13.08.2025 15:58
pepaol píše: 13.08.2025 14:07 Takže najít krabičku, co má zkreslený zvuk jak z lampy.
hahahaha, takže teď už je to úplně easy :)
sorry za ironii, ale o tohle se celý svět snaží už desítky let ...a v drtivé většině případu marně.

jinak Valvestate je v Top3 nejhorších aparátů co sem kdy měl v ruce, především právě ve zkreslení!
(které tam mimochodem samozřejmě nejde přes lampu)
Takže vlastně cokoli jiného bude lepší.
Jen upřesnění - záleží na konkrétním modelu, ale když tam ta lampa vůbec je, je tam obvykle právě kvůli zkreslení :D
volfi

Příspěvek od volfi »

Já jsem tuhle hrál na jedné vesnické akci, kam po nás přišla taková Funky/Pop/Rock kapela. Ale byl jsem vyděšen když jsem viděl kombo Valvestate a v pedalboardu Boss Metalzone. Upřímně nevím jak, ale ten zvuk byl OK, musím teda uznat, že pán kytarista měl opravdu skill a asi celá kapela neměla úplně hluboko do kapsy, tím pádem jsem usoudil, že MT-2 a Valvestate byl záměr (zapojeno jako distortion do inputu). :mrgreen:
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“