Hraní Basy na klávesách - zkušenosti a nastavení

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Mektys

Hraní Basy na klávesách - zkušenosti a nastavení

Příspěvek od Mektys »

Ahoj všem, kteří mají zkušenosti s hraním (náhradou) basy na klávesách. Chci se vyvarovat diskuzím na téma, že basáka nic nenahradí (to vím), děkuji :D Mám na stojanu dole Nord Stage 3, kde hraju piana, pady, synth apod. a nahoře mám Nord Electro 6D, které má split a vlevo hraju basu (Fender Jazz Bass - sample) a vpravo Hammond.
Máte prosím někdo zkušenost s podobnou konfigurací a nastavením mixu a celého ozvučení tak, aby to bylo (ven) co nejlepší?
Na Nord (levou část, basu) aplikuji ekvalizér (na nástroji), kde přidávám na spodních frekvencích. Já vím, že zvukař to má obtížné, když na stejném výstupu je ještě zvuk Hammond (pravá část klaviatury). Přesto, máte s tím nějakou zkušenost? Máte někdo podobnou konfiguraci a můžete nasdílet vaše nastavení?
Nechává to zvukař na spliteru, aby spodní frekvence posílal do bass boxu a zbytek nahoru? Nebo má aplikovat nějaké efekty a filtry na výstup, aby to bylo basově co nejlepší a najvěrnější - čímž však zároveň ovlivní i zvuk Hammond?
Má to vůbec nějaké (rozumné) řešení? :D
Ono to funguje, ale chci to udělat co nejlépe. Moc děkuji za každou odpověď a každý názor.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Re: Hraní Basy na klávesách - zkušenosti a nastavení

Příspěvek od vasekh »

Z pohledu zvukaře je to tak, že ocení basu na separátní šavli. Pak si nastaví hlasitost a naladí ekvalizér podle místnosti. Nemá smysl, abys tam přidával něco na ekvalizéru, protože to zafunguje na každém místě a na každém PA jinak. Takže se zkus zamyslet nad tím, jestli bys basu dokázal takhle odizolovat. Já mám Stage, takže tam by basa šla lehce poslat do jiného výstupu, ale u Electra nevím, jestli to jde.
Mektys

Příspěvek od Mektys »

Diky. Dobry napad. Electro to neumi, ma jen hlavni vystupy L+R a routovani neumoznuje. Musel bych tedy presunout basovou linku na Nord Stage, coz na kladivku neni tak pohodlne a “rychlé”, ale pravda je, ze by ten Panel sel poslat do dedikovaneho vystupu (stage ma 4) a tim padem mit basu na samostatne savli. Zajimava myslenka. Diky
José

Příspěvek od José »

A nešlo by noty z electra do stage poslat jen po midi?
Mektys

Příspěvek od Mektys »

To nevím. Ale působí to na me už jako dost veliké dobrodružství:-)
Mektys

Příspěvek od Mektys »

Tak ten scenar by sel, ale problém je, že Nord Electro toto neumí. Umí poslat jenom celou klaviaturu přes MIDI, ale neumí to u split. Takže to je dost velké omezení tohoto nástroje:-(
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

José píše: 17.08.2025 21:41 A nešlo by noty z electra do stage poslat jen po midi?
Hmmm - čeho by tím šlo získat?

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Stage narozdíl od Electro umí routování nástroje na jiný audio výstup.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“