*** Váš Tuning ***
Re: *** Váš Tuning ***
Perfektní práce, klobouk dolů, akorát CV si pamatuju jako takovou výrazně subtilní, křehkou, vintage-like kytaru a s touhle výzbrojí to asi trochu změní pravidla hry...
Tuning dobrý, ale proč ty baterky? Bál bych se o snímače, 24 V je dost. Headroom to prakticky nezvýší a životnost baterek bude nižší než jedné 9V.
Je to dost zásadní rozdíl, já vlastně klasické - staré EMG na 9V nemám rád. Nějakou dobu jsem používal různé druhy pasivních snímačů SD/BKP/RM až jsem koupil od Michnova jeho kytaru se snímači EMG 81X/85X a ty mě úplně nadchli, tak jsem jim začal zase dávat šanci a přelom byl když jsem na internetech viděl 24v mod pro EMG, tak jsem to zkusil a to už mi úplně změnilo pohled na staré 81 a 85. Mě se vždy na EMG líbila ta EQ středů/výšek, ale časem mě začala štvát komprese, což 24v dost zásadně řeší. Spotřeba dvou humbuckerů při 24v je 1mA, což cca. odpovídá 50 - 100 hodinám hraní a s tím se dá žít.
BTW, když jsem začal řešit 18v/24v mod, tak jsem samozřejmě hledal info. EMG samo někde uvádělo 18v mod, ale jen pro některé novější snímače, snad nelžu, ale měli by to být všechny s Quick Connectem. A nemá to smysl pro novější typy snímačů, které mají jiné preampy. A ještě informace, kterou jsem tenkrát dohledal, tak by EMG měli snést 30v a jsou kytaristi, kteří používají dlouhodobě 27v. Jinak rozdíl mezi 18v a 24v je skoro zanedbatelný, ale dvě 9v baterie málokdy někam narveš. Já používám 18v a 24v roky, zatím bez následků.
BTW2, dnes jsou ty EMG na bazarech strašně levný, tuhle sadu na Squiera jsem koupil za 4 000kč, dneska to válcuje Fishmann, ale musím říct, že za těch pár korun jsou to při 18/24v opravdu dobré a podceňované snímače.
BTW, když jsem začal řešit 18v/24v mod, tak jsem samozřejmě hledal info. EMG samo někde uvádělo 18v mod, ale jen pro některé novější snímače, snad nelžu, ale měli by to být všechny s Quick Connectem. A nemá to smysl pro novější typy snímačů, které mají jiné preampy. A ještě informace, kterou jsem tenkrát dohledal, tak by EMG měli snést 30v a jsou kytaristi, kteří používají dlouhodobě 27v. Jinak rozdíl mezi 18v a 24v je skoro zanedbatelný, ale dvě 9v baterie málokdy někam narveš. Já používám 18v a 24v roky, zatím bez následků.
BTW2, dnes jsou ty EMG na bazarech strašně levný, tuhle sadu na Squiera jsem koupil za 4 000kč, dneska to válcuje Fishmann, ale musím říct, že za těch pár korun jsou to při 18/24v opravdu dobré a podceňované snímače.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Díky za osvětu. Zvukově to nedokážu posoudit, měl jsem jen krátce emg na 9 V. Máš na ty 4 baterečky nějaký holder? Ukaž.
S kamarádem jsme řešili aktivy Shadow EQ a vymýšleli nabíjecí aku 18350 z el.cigaret, protože ty snímače žerou snad 80 mA.
S kamarádem jsme řešili aktivy Shadow EQ a vymýšleli nabíjecí aku 18350 z el.cigaret, protože ty snímače žerou snad 80 mA.
Mám holder, kterej se nazývá jako 23A battery holder. Ve squieru mám na dně nalepený dva. A do kytar, které mají slot na 9v baterii to modifikuji přiletováním kontaktů pro 9v baterie.
https://a.aliexpress.com/_Exs4JDu BTW: I já jsem přemýšlel nad Li-ion články, ale pro nějakých cca 20v potřebuji 5ks. článků sériově zapojených. V úvahu připadá nenabíjecí Li-SoCl2, které mají v rozměru 14250 1200mah. Nebo nabíjecí NMC, ale v rozměru 14250 skoro nic není a 5x 14500(rozměr AA baterie) je už dost objemné. Problém je s elektronikou, která děla ruchy brumy, takže to chce články na tvdo bez elektroniky a nabíjet je externě zvlášť.
https://a.aliexpress.com/_Exs4JDu BTW: I já jsem přemýšlel nad Li-ion články, ale pro nějakých cca 20v potřebuji 5ks. článků sériově zapojených. V úvahu připadá nenabíjecí Li-SoCl2, které mají v rozměru 14250 1200mah. Nebo nabíjecí NMC, ale v rozměru 14250 skoro nic není a 5x 14500(rozměr AA baterie) je už dost objemné. Problém je s elektronikou, která děla ruchy brumy, takže to chce články na tvdo bez elektroniky a nabíjet je externě zvlášť.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Pochlubím se taky svým tuningem. Tři telátka, všechny od HB.
Uprostřed TE-90, ovšem zoufale mi neseděl krk, takže je vyměněn za krk z "dvaapadesátky". Jinak (zatím) vše originál, i když trochu uvažuju o výměně snímačů za RM.
Vlevo řekněme TE-52, i když... Je z ní vlastně jenom tělo a pickguard. Původně jsem na ni hodil krk z té 90, ovšem po čase jsem zjistil, že to tělo hraje výrazně líp, než to lipové u 62. Takže na těle 52 je krk a kobylka (s kompenzovanými kameny) z 62, a zatím z ní i snímače, i když "na cestě" jsou RM pickups, ke krku RT-1n Custom (s lepším materiálem krytu) a RT-6 ke kobylce.
A vpravo je takový "šroťák", tedy to nejhorší, co zbylo a je sestaveno dohromady. Tělo je z 62 (ta lípa má výrazně horší sustain nad dvanáctou polohou a nad patnáctou už to zní, jako bych brnkal na kráječ na vajíčka - a jo, po vyzkoušení různých kombinací je to fakt tělem), krk z 90 ( nesedí mi profil), kobylka je z 52 (ještě starší verze bez kompenzace) a snímače zatím taky. Ovšem po výměně snímačů v 52 sem půjdou ty původně z 62, tedy vlastně zpátky původní (jelikož ty z 52 jsou fakt nepovedené a prostě poletí do koše). Nicméně to je (a hlavně po výměně snímačů bude) vcelku použitelné. Je to totiž v Nashville ladění - a tam "hraje úplně cokoliv". Plechový zvuk basových strun nevadí (jelikož tam nejsou), ve vyšších polohách se na to stejně nehraje a kompenzované kameny to nepotřebuje, protože Nashville ladění nemá větší rozdíly v tahu strun.
Kdyby to někoho zajímalo, tak pár slov o Nashville ladění: nejjednodušší způsob, jak zkombinovat struny, je vynechat basové a prostě ještě jednou zopakovat ty tři tenčí. Já mám stuny sestavené podle sebe, jak jsem to odhadl na základě běžných jedenáctek a myslím si, že jsem to docela trefil. Takže mám (od nejtenčí): 11, 15, 22, 13, 18, 28w. Ladění je stejné, jako na normální kytaře, jen ty "basové" struny jsou laděné o oktávu výš. Kdysi, když jsme nevěděli, jak se to ve skutečnosti jmenuje, jsme tomu říkali "banjové ladění", ne že by to mělo něco společného s tím, jak se ladí banjo, ovšem kytara (zvláště pak levná překližková "španěla") s tím zní trochu jako banjo. Ostatně mám pocit, že tohle ladění vzniklo jako způsob, jak využít i kytaru "typ pádlo" k tomu, aby si mohla zajamovat i úplná lama. Hrají se na to totiž úplně obyčejné "plné" kytarové hmaty a pravou rukou se řežou úplně normální "čundrácké" beglajty bez jakýchkoli tlumení či jinak "náročnějších" technik. Dokonce by se dalo říct, že "čím primitivněji na to hrajete, tím líp to zní". V elektrické verzi se pak hraje čistý zvuk, můžete přidat kompresor a hodí se nějaká modulace.
Uprostřed TE-90, ovšem zoufale mi neseděl krk, takže je vyměněn za krk z "dvaapadesátky". Jinak (zatím) vše originál, i když trochu uvažuju o výměně snímačů za RM.
Vlevo řekněme TE-52, i když... Je z ní vlastně jenom tělo a pickguard. Původně jsem na ni hodil krk z té 90, ovšem po čase jsem zjistil, že to tělo hraje výrazně líp, než to lipové u 62. Takže na těle 52 je krk a kobylka (s kompenzovanými kameny) z 62, a zatím z ní i snímače, i když "na cestě" jsou RM pickups, ke krku RT-1n Custom (s lepším materiálem krytu) a RT-6 ke kobylce.
A vpravo je takový "šroťák", tedy to nejhorší, co zbylo a je sestaveno dohromady. Tělo je z 62 (ta lípa má výrazně horší sustain nad dvanáctou polohou a nad patnáctou už to zní, jako bych brnkal na kráječ na vajíčka - a jo, po vyzkoušení různých kombinací je to fakt tělem), krk z 90 ( nesedí mi profil), kobylka je z 52 (ještě starší verze bez kompenzace) a snímače zatím taky. Ovšem po výměně snímačů v 52 sem půjdou ty původně z 62, tedy vlastně zpátky původní (jelikož ty z 52 jsou fakt nepovedené a prostě poletí do koše). Nicméně to je (a hlavně po výměně snímačů bude) vcelku použitelné. Je to totiž v Nashville ladění - a tam "hraje úplně cokoliv". Plechový zvuk basových strun nevadí (jelikož tam nejsou), ve vyšších polohách se na to stejně nehraje a kompenzované kameny to nepotřebuje, protože Nashville ladění nemá větší rozdíly v tahu strun.
Kdyby to někoho zajímalo, tak pár slov o Nashville ladění: nejjednodušší způsob, jak zkombinovat struny, je vynechat basové a prostě ještě jednou zopakovat ty tři tenčí. Já mám stuny sestavené podle sebe, jak jsem to odhadl na základě běžných jedenáctek a myslím si, že jsem to docela trefil. Takže mám (od nejtenčí): 11, 15, 22, 13, 18, 28w. Ladění je stejné, jako na normální kytaře, jen ty "basové" struny jsou laděné o oktávu výš. Kdysi, když jsme nevěděli, jak se to ve skutečnosti jmenuje, jsme tomu říkali "banjové ladění", ne že by to mělo něco společného s tím, jak se ladí banjo, ovšem kytara (zvláště pak levná překližková "španěla") s tím zní trochu jako banjo. Ostatně mám pocit, že tohle ladění vzniklo jako způsob, jak využít i kytaru "typ pádlo" k tomu, aby si mohla zajamovat i úplná lama. Hrají se na to totiž úplně obyčejné "plné" kytarové hmaty a pravou rukou se řežou úplně normální "čundrácké" beglajty bez jakýchkoli tlumení či jinak "náročnějších" technik. Dokonce by se dalo říct, že "čím primitivněji na to hrajete, tím líp to zní". V elektrické verzi se pak hraje čistý zvuk, můžete přidat kompresor a hodí se nějaká modulace.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Jen k těm úpravám zapojení Stratocasteru: Už jsem psal vedle - udělal jsem si na levném stratu HSS přepínač na sériové zapojení dvou singlů, čili jakýsi "pseudohumbucker", takže pak mám na hlavním Switchi 3 pozice jako na Lespaulu. Přijde mi to hodně dobrý a využívám to skoro pořád. Ten "krkový HB" sní jiskřivěji než skutečný, ale přitom je podobně silný, hlasitý a nebrumí.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Jsem zásadně proti všem úpravám strata. Strat je kytara úplně nahovno, s tím, že má velmi specifický zvuk, v podstatě ve všech režimech .... a to přesně je na něm to nejlepší. NIC neměnit. Dokonce ani nesouhlasím s originálními Fender upgrade klasiky. Strat má mít tři singly s mikrofonním projevem a tenký, suchý a špinavý zvuk. A mají fungovat mezipolohy, ne že se nebudou používat a nahradí se něčím jiným. Prostě, je to nějak vymyšleno. A jděte ke kořenům a neprzněte kdysi docela dobrou kytaru. Kdo chce něco jiného, má LP. Což mám taky a hraje skvěle, vpravdě dokonale, je mnohem lepší než strat. A lubové kytary. Ale ten zvuk tam nikdy nebude, proto potřebuješ i strata. Olše a javor a čtyři šrouby. A plovoucí tremolo.
To je názorstarypard píše: 25.08.2025 19:50 Jsem zásadně proti všem úpravám strata. Strat je kytara úplně nahovno, s tím, že má velmi specifický zvuk, v podstatě ve všech režimech .... a to přesně je na něm to nejlepší. NIC neměnit. Dokonce ani nesouhlasím s originálními Fender upgrade klasiky. Strat má mít tři singly s mikrofonním projevem a tenký, suchý a špinavý zvuk. A mají fungovat mezipolohy, ne že se nebudou používat a nahradí se něčím jiným. Prostě, je to nějak vymyšleno. A jděte ke kořenům a neprzněte kdysi docela dobrou kytaru. Kdo chce něco jiného, má LP. Což mám taky a hraje skvěle, vpravdě dokonale, je mnohem lepší než strat. A lubové kytary. Ale ten zvuk tam nikdy nebude, proto potřebuješ i strata. Olše a javor a čtyři šrouby. A plovoucí tremolo.
Myslíš, že v 50. letech vymysleli toho strata, tak dokonale, že bude naprosto dostatečný pro většinu dnešních kytaristů a hudebních stylů? A mám si teda vzít místo lehkýho, pohodlnýho strata s tremolem, těžkýho a ve vyšších polohách neohrabanýho Les Paula bez tremola? Výborný nápad, můžu aspoň u LP mezipoloze rozepínat snímače? Nebo to je také zakázáno?
Ale stále je to poměrně málo extremistický názor - vůbec celá elektrifikace kytar a nedej bože solid body konstrukce by měla být zakázána. Všichni klasiku do ruky a budete hrát podle not od C. Süssera.
starypard to podal dost extrémně, jak už bývá jeho zvykem, ale, aspoň podle mojí zkušenosti, má v lecčem pravdu. Já jsem v životě v podstatě modifikoval každou svojí kytaru, a že jich nebylo málo, pořád jsem se snažil vyrobit všeuměla strata, všeuměla hokejku, všeuměla les paula... dneska z perspektivy skorošedesátníka mám nejradši LP s nerozpínatelnými HB na ty věci kde to sedí, nejobyčejnějšího SSS strata kde to sedí a Kramerku s floydem kde je to potřeba. Do jedné kytary se mi jejich unikátní vlastnosti nikdy vmáčknout nepodařilo... To ale vůbec neznamená, že si s bastlením člověk nemusí užít spoustu zábavy a dobrat se zajímavých zvuků.
Pard má v podstatě pravdu. Ačkoli jsem lespaulovec humbuckerovec, tvrdím, že ta nejduležitější a nejlepší kytara je F. Stratocaster přepnutá na krkový SC. Třeba se k tomu ještě v důchodu dohrabu. Vše ostatní vč. úprav je blbost. Ale člověk dělá spoustu blbostí, které ho baví. Sex, pivo, sport ...
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Já nemám vůbec nic proti klasickým koncepcí kytar jako: Strat, Tele, LP atd. Ale rozhodně nesouhlasím, že modifikování strata nebo čehokoliv jiného je špatné, nebo ke zhoršení vlastností. Co všechno jsou kytary typu: ESP, Ibanez, Music Man, Suhr atd.? Jsou to víceméně pouze modifikované původní koncepty kytar. Mám doma solidního amerického Fendera Stratocastera v S/S/S konfiguraci, úžasná kytara, ale pro moje potřeby je absolutně nepoužitelná a mám jí vlastně pouze jako relikvii a tu a tam si na ní brnknu pár čistých cinkavých tónů.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Já bych řekl, že to bylo celé myšleno jako hyperbola.
Hendrek: Taky si myslím 
Ale v každém případě, záleží na požadavcích. Když kouknete o kousek výš na můj post, (a odhlédnete od toho šroťáku) tak ten TE-52 je prostě "tele telecí", nic víc a nic míň. A jelikož tele je v zásadě vrchol jednoduchosti, tak při dodržení určitých zásad na tom není moc co zkur... (pardon) a za ty peníze to nehraje vůbec špatně a i přes mix leze úplně bez problému.
TE-90 je něco úplně jiného. Krk je šroubovaný a javor (takže Fender řešení), tělo nyatoh (náhražkový mahagon) a top javor (podle mě tedy spíš jenom dýha a překližka, tedy spíš něco jako "delta-drevesina"
) se snímači P-90 - tedy gibsonovská škola - a kobylka opět ve Fender stylu, šroubovaná do vyfrézované kapsy (asi přímo na tone block) a struny skrz tělo. A chování je fakt zajímavé, opravdu kombinace těch dvou stylů. A celkově to není blbý nápad 
Ale v každém případě, záleží na požadavcích. Když kouknete o kousek výš na můj post, (a odhlédnete od toho šroťáku) tak ten TE-52 je prostě "tele telecí", nic víc a nic míň. A jelikož tele je v zásadě vrchol jednoduchosti, tak při dodržení určitých zásad na tom není moc co zkur... (pardon) a za ty peníze to nehraje vůbec špatně a i přes mix leze úplně bez problému.
TE-90 je něco úplně jiného. Krk je šroubovaný a javor (takže Fender řešení), tělo nyatoh (náhražkový mahagon) a top javor (podle mě tedy spíš jenom dýha a překližka, tedy spíš něco jako "delta-drevesina"
A o tom to právě asi celé je - Ibanezka ti čisté cinkavé tóny taky hezky zahraje, ale jinak než ten parádní strat. Zahraje ti i tučného lespaula, ale to už hodně jinak. LP poznáš na první poslech a blahem zavrníš. Totéž strat. Ibz poznáš taky, i ta má svůj charakter, ale blahem zavrníš spíš z toho, jak lehce se na ni hraje, nežli ze zvuku samotného.... mluvím konkrétně o různých RG, S, apod., se kterými mám zkušenost.volfi píše: 26.08.2025 8:49 Mám doma solidního amerického Fendera Stratocastera v S/S/S konfiguraci, úžasná kytara, ale pro moje potřeby je absolutně nepoužitelná a mám jí vlastně pouze jako relikvii a tu a tam si na ní brnknu pár čistých cinkavých tónů.
Nebo parabola, sinusoida, tangenciála, je potřeba evaluace, též evoluovat ..... a někdy holt to skončí ejakulací. To vše se muziky týká.
Naposledy upravil(a) starypard dne 26.08.2025 17:20, celkem upraveno 1 x.
Jinak, kdyby tu někdo chtěl strata s odrbaným lakem až na tu hezounkou olši, v šelaku, s minihumbuckerem u kobyly, a s roland synth ready kitem inside!!!!!!!, a scalloped hmatníkem!!!!!, asi ho dám dál. Redukuji straty, nechám si jen jeden standard, který nebudu prznit. LP budu mít asi víc a lubovek nejvíc. Naopak, synth ready budu činit své poslední LP, Ibanez Artcore ARC300. Akorát na ni nedám tremolo, byť ho mám doma, Dusesenberg tremolo přímo na ty pivoty stopbaru u LP. To bych ji poslal zas do paďous (ta kytara má totiž dolaďovače!!!!!!). To tremolo si počká na jinou kytaru.
Hele, Parde, neprovokuj! Strata tedy nechci (dalšího), kytarami jsem až do příštího záchvatu GASu plně saturován (ačkoli nějaká lubovka - NE! APAGE SATANAS!...)
Ale ty záchvaty GASu jsou peklo... To jsem se jen tak chvíli zakecal a na cestě mám starý archivní Trace Elliot Acoustic. Ne že bych ho teď k něčemu měl (i když na bezpražec je to neskutečně MŇAM!) ale já prostě miluju Trace Elliot...
Ale to už jsme silně OT.
Ale ty záchvaty GASu jsou peklo... To jsem se jen tak chvíli zakecal a na cestě mám starý archivní Trace Elliot Acoustic. Ne že bych ho teď k něčemu měl (i když na bezpražec je to neskutečně MŇAM!) ale já prostě miluju Trace Elliot...
Ale to už jsme silně OT.
Cha, cha ... poslal jsem na ten inzerát na TE tip našemu basákovi, je to taky fanatik, ale poslal mě do háje
. Na kastrůlkaření je to boží aparát, a za čtyřku? Jestli tedy nemá nějaké stařecké vrtochy ...
Pokud vím, měl by být ok...
Jediný problém je typický pro všechny TE této generace: váha. Pokud to potřebuješ častěji stěhovat a nechceš si zničit záda a pohybový aparát jako takový, nejlepší je najmout si "Rambo style" bedňáka.
Jediný problém je typický pro všechny TE této generace: váha. Pokud to potřebuješ častěji stěhovat a nechceš si zničit záda a pohybový aparát jako takový, nejlepší je najmout si "Rambo style" bedňáka.