Předposlední zástupce z řady Ultra (rockmaster preamp → Ultra 60/120 → Ultra Plus → Triple XXX/3120 → JSX→Triple XXX II).
Vzhled
Co se týče vzhledu, tak mi přijde standardní. Nenadchne ani neurazí. Určitě se mi líbí ale víc, než design Triple XXX II, kterej nemá oproti JSX ocejchovanej EQ, což je pro aktivní ekvalizér opravdu nutností, jinak je člověk ztracen.
Obecně
JSX se do světa posílala s EL34, ale já mám hlavu osazenou 6L6GC. Při pokusech na jinym zesilovači jsem zjistil, že při nízkym biasu, kdy koncový lampy nemaj šanci nějak kreslit, neni rozdíl mezi 6L6GC a EL34 skoro žádnej, ale stejně pro klid duše a zachování koncáku víc čistší, mám v hlavě 6L6GC. Protože mám z řady Ultra ještě předposledního zástupce 3120 ( Triple XXX v novějšim kabátu), moh jsem srovnávat rozdíly na jednom reproboxu. Všude se píše, že se jádro původního konceptu preampu Rockmaster zachovalo a každou řadou přibyla jenom nějaká další možnost. Tak jsem to chtěl všechno potvrdit a nebo vyvrátit.
Asi nebudu úplně popisovat něco, jako ovládání korekcí danýho, kanálu a prostě to, co jde vidět, když se člověk koukne na fotku, ale popíšu to, co z pohledu na zesilovač zjistit nejde. Zesilovač se oproti předchůdci vrátil k pojmenování kanálů tak, jak tomu zvukově fakt odpovídaj. Tak jako je to na Rockmaster preampu, Ultra 60/120 a Ultra plus. Máme tady teda 1. kanál na čistý zvuky, 2. kanál na crunch až osmdesátkovej metal a 3. kanál na high gain. Oba zkreslený kanály maj aktivní EQ, což znamená i velikou škálu nastavení výsledný barvy zvuku. Mimo to, maj i funkci noise reduction, kterej zamezí výraznějšího šumu, co je známej při vysokym zkreslení všech high gainů. Peavey to sice nazývá noise gate, ale jako brána to nefunguje. Dál maj kanály Crunch a Ultra nově možnost FAT switche, kterej při vypnutí trochu ořezává nižší středy před zkreslenim a s oříznutim trochu krade zvuk, takže je třeba potom vytočit gain trochu víc. Od předchůdce má opět možnost si vzadu navolit poťáky send/return, jako případnej nakopávač, nebo ořezávač hlasitosti a funguje tak, i když ve smyčce nic není zapojený. Když se propojí kabelem, tak je zvuk o trochu silnější, i když jsou poťáky nastavený na 0db (to znamená na 12 hodin). Nově má už konečně v koncáku klasický nastavení presence a resonance v podobě potenciometrů, což dává větší možnost nastavení a kombinací, než dvě předchozí řady, který to měly řešený třípolohovym přepínačem, kde si člověk moh vybrat jenom ze tří presetů. Samozřejmě má po předchůdci taky možnost si vybrat mezi lampama 6L6GC a EL34, kdy stačí jenom přepnout páčku na danej typ lamp. S tim souvisí i možnost nastavení biasu. Ačkoliv je to tříkanál, tak footswitch má pouze 3 přepínače (včetně aktivace smyčky) a pro všechny kanály funguje, když je na zesilovači páčkou vybranej kanál Ultra. Když člověk chce teda druhej kanál, musí mít na footswitchi vypnutej lead i clean. Přepínač pro smyčku funguje stadardně - zapnuto/vypnuto, pro všechny kanály.
Zvuk
Teď teda to nejdůležitější. A to je to, jak zesilovač hraje. Pro mě obecně je důležitejch faktorů o něco víc, takže to zkusim tady rozepsat a možná i přirovnat k něčemu známějšímu.
Globální funkce - Presence a Resonance
Nastavení koncáku je i v poloze všechno na 0 tak agresivní, že podobný křivky jde dosáhnout s 6505 s presence skoro na 9 a resonance asi na 7. Víc stáhnout a trochu zarovnat hlavně ve vejškách to bohužel nejde, tak se tomu musí doladit prostě preampem. Oproti 3120 má vždycky víc basů a silnější resonance a zároveň i useklou špičku na vysokejch vejškách. Jakoby o podobnej počet, o kterej jsou posílený basový frekvence, chybí ty vysoký. Jak kdyby někdo vstoupil na váhu vejšek a zvuk se trochu přehoupnul.
Clean
Na čistý zvuky moc nejsem, ale určitě poznám, že oproti 3120 to hraje míň ucinkaně a víc basově, což se všude popisuje oproti předchůdcum jako víc fender styl. Starší verze maj čistej trochu odlišnej a je to někde mezi Triple XXX/3120 a novější produkcí JSX.
Crunch
Tady sice byl z části návrat ke klasickýmu obvodu z rockmastera, takže to vyloženě high gain neni. Nicméně si myslim, že tenhle kanál je úplně odlišnej, než od zbytku série. Kromě menšího gainu byl frekvenčně překopanej uplně jinak a oproti kanálu Ultra působí víc temně a údajně se měla napodobit barva z řady Classic, kterou měl Satriani rád.
- Charakter zkreslení
Ten je konkrétní a využívá společnou cestu s kanálem Ultra. Jediná výjimka je hodnota poťáku gain 50k, takže neposkytne tak silný zkreslení. Pro pevnější zvuk umí pomoc i vypnutí přepínače FAT, nicméně na mě klesne hodnota gainu pod úroveň, kde už ho neni dostatek. Takže zde nechávám FAT zapnutý, i když tenhle kanál využívám nejmíň. Žádnej crunch zvuk totiž nehraju a na metalovej high gain je lepší kanál Ultra.
Ultra
Tenhle kanál je určenej na klasickej metalovej high gain. Oproti předchozímu kanálu má víc gainu, díky potenciometru s klasickou hodnotou 1M a proto je tam fakt obrovská rezerva i pro slabý snímače. Měl by to bejt kanál kterej byl použitej na všech sériích řady ultra. Výjimkou řady Triple XXX/3120, kde byl tenhle kanál na pozici Crunch/Rhythm. Nicméně by se měl nacházet na všech řadách. Oproti 3120 má trochu jinej záběr ve středech, kdy to neni tolik skokový. Pro srovnání stejnýho množství středů dosáhnu u 3120 na 2/10 a u JSX až na 5/10. Když nastavim na obou zesilovačích středy na 0, výraznější vykousnutí umí 3120. Aby se to ještě víc zamotalo, tak jsem si pořídil výrobně starší JSX, kde ty středy zabíraj "po staru" jako na 3120 a jedinej rozdíl, kterej jsem objevil je ten, že na štítku mladší ročníky od roku 2007 číslo item začíná číslama 03 a starší začínají číslama 00. Potom to číslo vypadá stejně. Ještě je zajímavý, že USA modely maj to číslo pořád stejný od začátku do konce produkce. Končí samozřejmě jinym číslem než EU verze. Že by teda došlo k revizi jenom u EU verzí? Těžko říct. Peavey na muj dotaz mlčí. Jinak si ale troufám říct, že Rhythm kanál 3120 = Ultra kanál JSX se zapnutym FAT switchem.
- Charakter zkreslení
Jeden z nejlepších charakterů zkreslení, který na trhu je. Nicméně oproti předchůdcum je tu možnost FAT switch. Když se tahle funkce vypne, tak se PŘED ZKRESLENIM trošku useknou nižší středy a ekvalizace se o trochu zúží. Výsledkem je víc pevnější charakter a víc to střílí při tlumení. Samozřejmě tim, jak se trochu usekly frekvence se pro podobnější zvuk musí přidat o půl políčka basy a trochu gainu, aby jsme se dostali na stejnej poměr, jako když byl FAT zapnutej. Samozřejmostí je ale používání overdriveru pro víc pevnější zvuk a samotná hlava pořád neni tolik tight, jak by asi člověk chtěl. Nicméně 5150/6505 je oproti tomuhle úplný bláto.
Barva zvuku
Basy
I když konkrétnost a charakter zkreslení vzniká někde ve zkreslovací části, tak tady tomu pomáhá i záběr basů, kterej ten zvuk udělá ještě víc pevnej. Nejsou tam nějaký sub bass frekvence, který zvuk víc zabahní, protože v koncáku i s resonance na 0 je basů nějak tak akorát, spíš to táhnu celý aktivnim EQ na preampu. Ten má samozřejmě i obrovskou rezervu. Pro moje ucho maj všeobecně skoro všechny zesilovače posazený basy v preampu líp, než právě v koncáku, takže to koncákem vždycky jenom dokrmim.
Středy
Jak jsem už psal, tak ty nezabíraj tak skokově, jako na 3120 (platí pouze o novější produkci od roku 2007 viz výše), ale pořád je to aktivní ekvalizér, takže je záběr pořád silnější, než u pasivních eq. Frekvenčně jsou posazený v pohodě a nijak mi nevadí.
Vejšky
Tady bych viděl trochu nedostatek v záběru vejšek. Možná, že i díky tomu agresivnímu záběru v konci, i když je presence s resonance na 0, kdy křivka fakt zarovnat moc nejde, je člověk trošku omezenej i v preampu. Nejde tak snadno nakroutit mně pocitově příjemný vejšky, jako má třeba právě 6505. Neni to, že by se to nedalo poslouchat, ale tone matching mi vždycky ukazuje jakejsi oblouk asi v okolí 4,5 khz. Pro lepší představu mi přijde, že právě 6505 má ekvalizaci vejšek víc na typ shelf, kdy vejšky se tahaj jako ramenem, kdežto JSX mi přijde víc s určitou středovou frekvencí právě okolo toho výše zmíněnýho pásma po kterym pak vejšky zároveň i trochu padaj. Manuál sice pro celou řadu ultra píše že basy a vejšky zabíraj shelving typem, ale pocitově a i na grafu mi 6505 dělala víc shelf záběr , než tohle. Zkrátka mi to neni tolik příjemná frekvence a pár lidim sedí víc právě frekvence tý 6505. nicméně ale 6505 to má možná víc vintage, protože modernější zesilovače jako EVH 5150 III Stealth, nebo Engl Savage maj právě vejšky blíž k JSX.
Důvod proč mít JSX
Je to klasickej tří kanál, kterej pokrejvá zvuky od čistej až po high gainovou pilu. Většina si to stejně pořídí hlavně na ten high gain, kterej to umí zaručeně nejlíp. Vypnutí funkce FAT switch nám zaručí s použitím TSka tak konkrétní zkreslení, že charakterem je minimálně o level vejš, než profláklá 5150/6505.
Plusy
- 3 kanály od čistýho po high gain
- konkrétní charakter zkreslení
- možnost dvou charakterů zkreslení (FAT switch)
- dobře posazený frekvence basů v preampu
- aktivní EQ zkreslenejch kanálů pro neskutečnou možnost nakroucení zvuků
- možnosti nakopnutí hlasitosti i když ve smyčce nic neni
- pořád jde sehnat relativně levně
- zabudovanej noise reduction, takže neni třeba externího zařízení na potlačení šumu
Mínusy
- aktivní EQ zkreslenejch kanálů může bejt i nevýhodou protože to neni tolik blbuvzdorný
- footswitch má pouze 2 přepínače kanálů i když je to tříkanál
- míň příjemný posazení vejšek a agresivnímu záběr presence v pozici 0, který už nejde víc stáhnout
Pořídil bych si zesilovač znova?
Stručně - JO. Sice už ho "překonal" EVH Stealth, ale bylo zapotřebí beztak externí krabičky a rozdíl nebly ani tak markantní. Nicméně zvuk byl hodně podobnej a už byl beztak na samotný hranici kdy to ještě neškodí. Oproti němu ale má globální master volume ve výkonový části a neni třeba nic na požírání šumu. Co sse týče ceny, tak to je největší výhra v poměru cena a kvalita. Sice to neni blbuvzdorný a musí si s tim člověk pohrát. Když to ale udělá, tak to rozhodně stojí za to.
Peavey JSX
Peavey JSX
Naposledy upravil(a) innerself dne 15.03.2024 10:03, celkem upraveno 2 x.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
- LUBOSH
- Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum
Re: Peavey JSX
Hezká recenze 
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Re: Peavey JSX
Aby byla recenze kompletní. Tak jsem zjistil, že došlo trochu k revizim u JSX. Původně jsem vlastnil novější verzi vyrobenou v roce 2007 a pozdějš pořídil JSX z roku 2005. Celý jsem to udělal na šprta a zdokumentoval videem. V krátkosti se jednalo o revizi čistýho kanálu, kdy starší modely jsou o trochu víc ucinkaný a zkreslený kanály kanály maj agresivnější středy po vzoru Triple XXX/3120.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120