Harley Benton Tube 5 (plus pár krabiček od HB)

Místo pro recenze Vaší výbavy
Odpovědět
Pawlik

Harley Benton Tube 5 (plus pár krabiček od HB)

Příspěvek od Pawlik »

Napíšu tady pár svých zkušeností, pokud by někdo uvažoval o něčem levnějším, hlavně pro domácí (či čistě hobby) použití.
Harley Benton Tube 5 combo s 8" Celestion reproduktorem:
Když jsem se rozhodl začít zase po čase věnovat se kromě basy i kytaře, po nějaké době jsem dospěl k názoru, že cvičit jenom na sluchátka (k tomu používám Vox Amplug 2 Blues, k plné spokojenosti) už mi nestačí a chtělo by to i nějaké combo. Pokud možno levné (jsem především basák, takže investice směřuju hlavně tam), ale protože "když do pekla, tak na pořádném koni" tak nejraději lampu. No a protože mám velmi malý "hudební pokoj" (3x3 metry) tak po určitých zkušenostech z pokoje asi dvakrát většího a combem Laney Cub 12R jsem dospěl k názoru, že dvanáctku repro určitě nechci, protože potichu to zní "prázdně" a když se to nakrmí tolik, aby to hrálo, tak v takhle malém prostoru to má tendenci člověku "urvat hlavu". Zrak mi padl na combo Harley Benton - a nelituju.
Podle ovládání, osazení a "tak nějak vůbec" se jedná pravděpodobně o další klon z vrhu Vox AC-4 (jednodušší verze) či Laney Cub 8 (Laney u téhle řady číslem neudává výkon, nýbrž rozměr repra). Jednoduchost sama: osazení 1*12AX7 v preampu a 1*6V6 v konci, ovládání Volume, Tone a kromě síťového vypínače ještě přepínač výkonu 1/5 W.
A jak to hraje? Na ty peníze ne špatně. Vzhledem k původu a ceně jsem nečekal žádný zázrak - a žádný se taky nekonal. Ale na domácí hraní to funguje opravdu dobře, že to je lampa je opravdu slyšet (a při hraní"cítit "). Jde to za rukou tak, jak má lampáč jít, hlasitost na 1W je tak akorát, aby si to člověk fakt užíval (a současně to zbytečně "neřvalo"), po přepnutí na 5W si dokážu představit, že pro nějaký "měkčí" hudební styl to může být docela dobře použitelné i na menší pódium. Jediné, co mi trochu chybí, je nějaký "Bass boost", při nižší hlasitosti je to v těch basech poněkud slabší (ale rozhodně ne nějak kriticky, dokonce bych řekl, že pokud na tuhle pokojovou hlasitost "seškrtíte" combo s 12", tak je ten zvuk ještě mnohem "řidší").
Závěr: žádný zázrak, ale vzhledem k ceně (aktuálně na Thomannovi cca 3700 Kč) docela dobrá volba. Já jsem s tím spokojen...
Krabičky Harley Benton True tone:
Právě absence korekcí mě přivedla k nápadu dokoupit k tomu i něco, čím by se to dalo "dohnat" . Rovněž na Thomannu jsem narazil na krabičky řady "True tone" které jsou v nabídce sice v kategorii Overdrive, ovšem jedná se spíš o preampy. Všechny jsou ve stejných šesti čudlíkových krabičkách, s ovládáním Bass, Mid, Treble, Gain, Voice a Volume. Liší se barvou, názvem - a samozřejmě charakterem. Mají simulovat typické chování některých známých značek. Na zkoušku jsem vzal dva, podle mého "zvukového vkusu". American (ve stylu Fender) a AC tone (ve stylu Vox), v nabídce jsou tuším ještě "náhražky" Orange, Mesa, Marshall - a snad ještě něco.
Oba preampy mi připadají velmi dobře použitelné (a světe div se, každý je jiný :) , korekce jsou udělané fakt dobře a pokud si pamatuju, docela dobře kopírují jejich chování na originálních vzorech. Nakonec se mi to usadilo tak, že American používám se solid body "klasickými" telaty, AC tone pak s P-90 hollow body teletem. Ovšem kombinovat se to dá úplně libovolně, a kdybych třeba chtěl hrát country, tak to P-90 tele na kobylkový snímač přes American - a je to tam, twang i zvuk jako ze starých amerických vinylů! Ony tyhle preampy jsou na e-shopu Thomanna v kategorii Overdrive, protože umí velmi dobře kreslit, ačkoli já je mám nastavené spíš na takový "skoro clean jenom z náznakem crunche" . Velmi dobře pak jdou nakopnout nějakým boost/overdrive bazmekem. O nich za chvíli.
Další HB krabka, která musela nutně následovat, je totiž reverb. Od HB pod názvem Deep Blue. Velmi příjemné překvapení. Klasické ovládání plus přepínač tří módů: Spring, tedy pružina (typický Plate reverb jako ze starého comba) Room (vysvětlení není nutné, taky velice použitelný zvuk) a Shimmer - který jsem tak úplně nepochopil, ale možná někdo, kdo hraje ambient nebo podobný styl ho ocenit dokáže. Opravdu jsem nečekal, že v takové ceně koupím tak dobře hrající efekt s velmi pestrými možnostmi.
Trochu víc jsem čekal od kompresoru HB Dyna Compressor. (Mimochodem, kromě těch preampů jediná krabka, která není v provedení mini stomp). Tedy ne, že by byl špatný, ale myslel jsem, že ho budu používat i jako booster k nakopnutí preampu - a on to neumí, protože ani při nastavení volume na maximum signál moc nezesílí. Trochu to sice roste s přidáváním Sustainu, ale pokud to nechci "překomprimovat", tak je to na tohle použití pořád málo. Takže nakonec ho sice používám, ale spíše na clean zvuky. Použitelný je (i když jsem měl v ruce i výrazně lepší kompresory, a nemusely být dvakrát dražší), kdyby stál řekněme dva tisíce, považoval bych to za hodně špatnou investici - takhle (za nějakých 800 Kč) je to takový Trabant: "uspokojí, ale nenadchne".
Pedálová ladička, taky mini stomp, za 500 Kč: hele dobrý! Rychlá, přesná... Jediná nevýhoda jsou ty tři ledky (dvě červené, uprostřed zelená) nad displejem. Strašně ostré. Asi výhoda někde na přímém slunci na open air festivalu, ale kdekoli pod střechou řeže do očí tak, že nemáte šanci vidět něco na displeji. Vyřešeno přelepením tmavě modrou izolepou. Prolezou přes ní, a už tak neoslňují.
A na závěr pár klasických overdrivů, všechny HB mini stomp:
Dealbreaker (klon Marshall Bluesbreaker): originál jsem nikdy nehrál, tohle mi připadá velmi dobře hratelné a dá se nastavit poměrně široké spektrum použitelných zvuků. I kdyby to bylo dražší, tak rozhodně dobrá volba, v dané ceně (všechny HB overdrive z téhle řady za 500 Kč) vůbec není o čem přemýšlet.
Dr.D: (klon Dumble sound) ještě lepší! Snad jsem ještě nikdy neměl v ruce overdrive, který by opravdu hrál, ať už na něm nakroutíte téměř cokoli. Tenhle to umí! Od nízkého drive až po prakticky distortion, ostřejší, kulatější... Pořád to funguje, pořád to má barvu, tlak i šťávu. Fakt skvělý.
Plexicon: už podle názvu se dá odhadnout, že má napodobit zvuk Marshallovy Plexiny. No asi docela jó, nevím, nikdy jsem z toho zvuku úplně neulítával, vzal jsem ho na zkoušku a pro inspiraci - a je fakt, že už jsem si tam "něco" našel. Spíš tedy distortion, než overdrive (větší zkreslení to umí výrazně líp, než menší), tvrdším hráčům to asi sedět bude, já si na to pořád zvykám.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Pawlik

Re: Harley Benton Tube 5 (plus pár krabiček od HB)

Příspěvek od Pawlik »

V pedalboardu se objevilo několik nových krabiček, tak přidám popis těch pár, se kterými jsem se už stihl sžít. (Dva OD si nechám na později, až budu mít více jasno co s nimi, zatím jsem s nimi ve stavu "asi dobrý, uvidíme").
Některé z nich ovšem nejsou HB, nýbrž Yuer (řada RF-10, tedy rovněž mini stomp). HB buďto ekvivalent neměl, nebo jsem se rozhodl z jiného důvodu.
Hned prvním od Yuer je Dyna Compressor. Proč zrovna kompresor, když v minulém příspěvku zmiňuju kompresor od HB? Rozhodl jsem se z prostorových důvodů co nejvíce krabiček mít v provedení Mini stomp - a tady to byl, jak se ukázalo po výměně, i změnou k lepšímu co se týče zvuku. Ne že by byl výrazně lepší, než ten od HB, (trochu přece jen jo, připadá mi o něco "šťavnatější", pokud to není jenom psychoakustika a radost z nové hračky :D ) ale má o něco silnější výstup, takže opravdu dělá to, co jsem po něm chtěl: více krmí tím mírně "zhutněným" zvukem preamp. TAKŽE KONEČNĚ MÁM, PO ČEM JSEM TOUŽIL: skvěle našlapaný zvuk v kategorii "plná saturace, ale ještě ne slyšitelně zkreslený funky beglajt". Výsledek výborný. Dá se s tím samozřejmě pracovat, pěkně to reaguje na různé nastavení attacku, ale nejvíc mi sedí právě ta kombinace "obojí přibližně uprostřed", která je ideální na sekaný, zvonivý funky zvuk.
Další efekt je Yuer Vintage phaser. Takový normální phaser, na který je člověk zvyklý že starších nahrávek, a opravdu "vintage", protože mírně krade výšky (ovšem sotva postřehnutelně) a jediné, co se na něm dá nastavit je rychlost. Takže dobré pro osvěžení při použití "jednou za uherák".
HB Green tint: už podle barvy a názvu klon TS. Už je to pár desetiletí, co jsem měl originální TS, takže si netroufnu hodnotit, nakolik je to jeho přesná kopie, ale základní charakter tam je. TS pro mě vždycky byla "jednozvuková" krabka, prostě při použití s konkrétní kytarou a na konkrétním zesilovači jsem si našel jedno nastavení, ve kterém "to hraje" a jiné polohy mi už neseděly. Tahle verze se chová úplně stejně. Má ovšem jedno drobné, ale pro mě naprosto rozhodné plus: dá se přepnout do funkce "booster", kdy nekreslí, ale jenom zesiluje, takže se dá pěkně nakopnout vstup (nebo jiná krabka), a navíc asi ne úplně lineárně, protože zvuk je výrazně hutnější. Čert ví, jak je to vyřešeno, protože při pouhém větším zesílení nižších frekvencí by to mělo začít akorát "dříve prdět". Mi se tahle funkce líbí víc, než ta hlavní, tedy klon TS.
Yuer Digital delay: tady jsem vzal Yuer čistě kvůli barvě (tedy barvě krabičky, nikoli zvuku). HB totiž dělá delay v úplně stejně modré barvě, jako reverb a já mám tyhle dvě věci hned vedle sebe, tak aby se mi nepletly. Opět typu "úplně normální delay" (taky si okamžitě vybavíte termín "úplně normální zvěř" z Douglase Adamse? :D ). Přestože nemá nijak dechberoucí zpoždění (tuším 650 ms) je nastavení poměrně hrubé a použití jako "tempo delay" je tudíž poměrně náročné. Mi to ovšem moc nevadí, protože jako kytarová lama je pro mě používání tempo delaye kapánek nad mé síly, takže využívám občas jako krátký, slabší dubbing (ve stylu "dřevního r'n'r" , používalo se ovšem i v dřevním funky, soulu "a vůbec").
NEJLEPŠÍ NAKONEC: HB HOT MOD. 11 modulačních efektů: 2x chorus (jeden dobrý, jeden použitelný) 3x flanger (jeden řekl bych slušný, jeden jakžtakž a jeden úplně mimo, ale já na flanger obecně moc nejsem, takže velmi subjektivní názor), 3x vibráto (2 použitelné a jedno moc dobré!), phaser (řekl bych že rozhodně není špatný - a hlavně se dá více nastavit, než ten Vintage phaser), a na závěr 2x tremolo a něco, co se jmenuje A-filter, tomu jsem ještě na chuť nepřišel. Po několika "desetiminutovkách" různého zkoušení jsem dospěl k názoru, že docela šikovná krabička. Zvláště pro někoho, jako já, když: mám modulace rád, ale jenom občas, a k tomu: nechce se mi babrat se s nějakým multiefektem. A kdybych měl vybrat jen jeden, kvůli kterému tuhle krabičku nepovažuju za vyhozené peníze tak jednoznačně U-vibe (pravděpodobně podle Univibe), tenhle zvuk určitě (aspoň občas,tedy, fakt nemusím mít modulace furt) používat budu! Ovládání sice není úplně "live friendly", přepínání typu otočným přepínačem a parametry pomocí třech pidičudlíků, ale zkusmo při nastavení příjemného U-vibe po přepnutí na chorus opět "tak akorát" chorus (minimálně tyhle dvě funkce používat budu) takže do těch parametrů snad asi ani nebude zapotřebí moc hrabat.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Odpovědět

Zpět na „Recenze Vaší výbavy“