R.M. Pickups? Jaký jsou

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
cherreda
Rádce

Re: R.M. Pickups? Jaký jsou

Příspěvek od cherreda »

Jen krátká přenesená zkušenost - basákobubeník z mojí druhé kapely se baví tím, že pro sebe a kámoše předělává basy Harley Benton - kutí z nich o hodně lepší nástroje, kterými zkušený člověk nemůže pohrdnout.
Mimo jiné osazuje basy snímači od p. Macha a elektronikou od p. Michalíka - zatím všechny basy (6 ks) jsem mohl zkusit a pokaždé byl výsledek zvukově výborný. Velmi chválí komunikaci a vstřícné jednání pana Macha.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

IMG_20250911_211837_243.jpg
Kytara HB DC že stavebnice, bez podstatných úprav, tělo přebroušeno a napuštěno tungovým olejem. Původní snímače vpravdě hanebné, stav po výměně:
Tak zaprvé to lahodí nejen uchu, ale i oku. Nemůžu si pomoct, ta kytara je s těmito snímači fakt sexy :)
Pokud se zvuku týče, nebudu hodnotit rozdíl proti originálu, protože to je úplně jinde. Ty původní snímače byly nejen nekvalitní, ale kobylkový přímo vadný. Při objednávání snímačů jsem vše konzultoval s panem Machem (velkou výhodou je právě možnost nechat si poradit, pan Macho je fakt borec, akorát to chce nebýt jako ženská - prostě kdo neví co chce a nedá pokoj dokud to nedostane bude mít asi smolíka) a přibral i poty 500 k namísto původních 250k.
Snímač RP-94 u krku je zapojen standardně, akorát pomocí push-pull potu Tone se dá celá tónová clona prostě odepnout - což má svůj smysl. Díky 500 k potu je zvuk hodně zvonivý a při odepnuté cloně to cinká skoro jako akustika. Takže krkový snímač je schopen poskytnout široký rozsah zvuku od zvonového "funky" až po kulatý "oldschool jazz".
Kobylkový snímač je zapojen rovněž přes push-pull Tone pot, zde však přepíná zapojení snímače Alnico II mezi série/paralel. Zvuk opravdu připomíná nahrávky starších gibsonoidů, nakolik je to podobné originálu, netroufám si zhodnotit - ale mě se to líbí.
Celkově: Pár snímačů byl o něco málo dražší, než ta stavebnice kytary, celková cena tedy vylezla na dvojnásobek - přesto nemám pocit, že to byla špatná investice. Protože ten základ kytary, tedy dřevo a zpracování (hlavně musím zdůraznit skvěle zarovnané pražce) jsou dobré, na cenovou třídu až neuvěřitelně. Nezkoušel jsem v podobné cenové kategorii "hotovou" kytaru podobného typu, ale pochybuju, že by byla lepší - a navíc nástrojů, které mají u krku P-90 celkově neni v nabídce příliš mnoho. Já jsem získal kytaru, na kterou se dobře hraje a jejíž zvuk se mi moc líbí. Pro moje "bedroom blues" dobrý výsledek.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
affordano

Příspěvek od affordano »

Je fakt moc hezká a líbí se mi i ten zapuštěný krk. Bylo by zajímavé jí porovnat se stock HB DC-600, to je taky povedené pseudo-SG, alespoň starší ročník býval. Škoda, že humbuckery RM nemají stavitelné pólové nástavce, ani snad ne ze zvukového, ale z estetického hlediska mi tam ty šroubky trochu chybí...
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Ten RP-94 tam šroubky má, ještě jsem do toho nehrabal, ale možná zkusím. Ne že bych musel nutně seřizovat - asi to bude stejně bez většího vlivu vzhledem ke vzdálenosti od strun. (Ten RP-94 má pocitově dost silnější signál než Alnico II, takže ho mám dál.)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

affordano píše: 12.09.2025 8:05 Je fakt moc hezká a líbí se mi i ten zapuštěný krk. Bylo by zajímavé jí porovnat se stock HB DC-600, to je taky povedené pseudo-SG, alespoň starší ročník býval. Škoda, že humbuckery RM nemají stavitelné pólové nástavce, ani snad ne ze zvukového, ale z estetického hlediska mi tam ty šroubky trochu chybí...
Taky se mi nelíbí na RM chybějící šroubky. Přitom u zakrytovaných snímačů je dělá. Nejspíš by je na vyžádání udělal i u snímače bez krytu?
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Ještě doplním, že už jsem vyměnil snímače i v HB TE-52. Přestože Rotten77 mě varoval, že tam možná bez větších zásahů nepůjdou, tak kupodivu šly. Jediné, kde jsem musel trošičku "polechtat vrtákem" byla šachta pro krkový snímač - a stačily dva mělké důlky pod šrouby (RM dodává trochu delší šrouby a původní použít nešly, protože mají trochu menší závit). Takže buďto byl jeho problém způsoben tím, že použil noiseless snímače (které můžou být i chlup větší a HB to tam má docela bez rezervy), nebo u mě to šlo, protože mezitím mohl HB "přejít na standard" ( mám tam novější typ kobylky s kompenzovanými kameny).
Tentokrát nefotím, není co, ke změně vizáže nedošlo :)
K čemu došlo, je změna zvuku. Není to až tak výrazný rozdíl, jako u toho DC, nicméně: RT-1n Custom (s lepším materiálem krytu) je výrazně jasnější, než původní snímač a RT-6 (na silnějších magnetech) má (alespoň jak se mi jeví) zvuk o něco hutnější - a taky mám pocit, že trochu, o chlup, méně výrazný twang. Což mi nevadí, country nehraju :D Při příští objednávce vezmu i 500k poty do tohoto telete, mohlo by to cinkat ještě více :) Zastávám názor, že když to má těch výšek víc, vždycky to jde stáhnout na cloně, ale když je jich málo, neuděláš nic.
Takže taky změna k lepšímu. Sice ne tak radikální, ale přece - a investici si určitě vyčítat nebudu, protože ty původní přehodím do Nashville telete, kde mám výrazně horší.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“