Jaká je nejlepší el. kytara na metal do 10 000Kč

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Fořt

Re: Jaká je nejlepší el. kytara na metal do 10 000Kč

Příspěvek od Fořt »

starypard píše: 16.09.2025 18:43 Pardon, Judas nikdy nebyli bezpohlavní, jen prostě hráli jednoduchou hudbu. Něco jako Kiss nebo Slade, Sweet, z těch starých popových kapel. U nás to úspěšně provozovalo Turbo a jiné popové kapely. Je to úspěšný model.Já jsem Judas cover hrál před čtyřiceti lety a ta hudba mi přišla perfektní, ale mne osobně nebavila. Ale už tenkrát jsem věděl, že to je dobře poskládané. Jen já osobně jsem to nemohl hrát. Pohlavní je to dost, teplouš tam byl jen jeden a docela obyčejnej a normální chlap.
To je ale blbost. Co od JP znáš? Asi jen British Steel (a z ní jen Breaking the Law, Living after Midnight a United, oblíbené odrhovačky československých zábavovek), že? Jinak bys tu kravinu o jednoduché hudbě nemohl napsat.
torst

Příspěvek od torst »

Já jsem zase zcela rektální.
Ten Kerry je zvláštní případ. Na apci vytahuje brutálně středy, ale kytary má Warlockový, tedy superstraty, žádné LP.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Stanley Glazoff

Příspěvek od Stanley Glazoff »

Tak to už za superstrat můžem označit i mustainův Gibson flying😁Vím,ten termín je zavádějící,spadají tam i kytary s průchozím krkem,ale form factor je snad rozhodující,takže kerryho warlock ani véčko(míval i mockinbirda)bych tam nezařazoval.Kromě menzury nemá s nima nic společného 🤔
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Stanley Glazoff píše: 17.09.2025 11:22 Tak to už za superstrat můžem označit i mustainův Gibson flying😁Vím,ten termín je zavádějící,spadají tam i kytary s průchozím krkem,ale form factor je snad rozhodující,takže kerryho warlock ani véčko(míval i mockinbirda)bych tam nezařazoval.Kromě menzury nemá s nima nic společného 🤔
Má toho se (super)stratem společného asi víc než s LP. Delší menzura, šroubovaný krk (superstraty mohou samozřejmé mít lepený či průchozí), materiál dřeva. Na tvar nehleď. Ale taky bych ho neřadil k superstratům. Nelze to zjednodušovat rozdělením na pouhé 2 kategorie.
B. C. Rich dělá taky kytary, které jsou spíš lespauloidy: https://bcrich.com/product/rich-b-legacy/
Stanley Glazoff

Originál rich má průchozí,je to snad i přímo jejích patent.Kdyz tam dají kobylku TOM,taky to dost posune zvuk směrem k LP.Mají toho dost i z mahagonu,ale viděl jsem i mahagonový straty,je to těžký
torst

Příspěvek od torst »

Když má Flying nebo Explorer gibsonovskou menzuru a TOM, tedy výrazné výš struny nad tělem, bude to zvukově Gibson. No a Floyd nebo Kahler + dlouhá menzura je superstrat a zvuk viz mé ukázky YT i mp3.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

torst píše: 17.09.2025 12:31 Když má Flying nebo Explorer gibsonovskou menzuru a TOM, tedy výrazné výš struny nad tělem, bude to zvukově Gibson. No a Floyd nebo Kahler + dlouhá menzura je superstrat a zvuk viz mé ukázky YT i mp3.
Máš recht, Kerry King má na většině kytar Kahler. Ale na Warlocku má i takový ten jednodílný TOM:
https://metalandrock.fandom.com/wiki/Kerry_King
Stanley Glazoff

No on osobně asi těžko,vždyť bez páky nedá ani ránu.To jsou spíš makety jeho kytar,pro nemajetny začínající fanoušky😁Ale jak jsem psal,Mustainoví udělali gibson s dlouhou menzurou,taky před tím hrál na jacksony,tak je na ni zvyklý.Ale hlavně u těch signatur,je spousta hybridů,Les Paul s Floydem atd,on ten vliv kobylky se dost podceňuje.Treba proto nemám rád recto, miluji strat se vším všudy,ale ta kobylka dává nehorázné výšky,které recto neumí zpracovat,a sebelepší humbucker to nezachrání.Kisser je něco jiného,má Floyd a emg,takže je to formálně superstrat,i když má na hlavě Fender.A stejně jo všichni nejvíc pamatujeme s jacksonem 😁To zase Cavalera skončil u kopii SG,i s tím podladěným bordelem co dělá.Ale tam je ta kytara spíš na ozdobu,to zas musím uznat,hetfield to není...
torst

Příspěvek od torst »

Opravdu bych rozlišoval metal a metal. Zářným příkladem je Zakk, kterej prostě umře s Marshallem a G LP Custom, navíc s aktivkou EMG. Ono mu to valí neskutečně, ale je to ten tradiční "blues" metal. Sice s ohromnými steroidy, ale pořád "jen" toto.
A vedle toho jsou ty mesovský chrčáky (Ola, djent....), které Stanley nenávidí a já miluju. Dva odlišné světy. První je víc klasika, druhej je extrémnější. P.S.: ... a žeru zvuk popaře R. Kruspeho !
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Ola ovšem djentuje ("chug"-uje, jak to on sám označuje), na čemkoliv, i na levném Marshallu DSL20.
torst

Příspěvek od torst »

šak má taky superdlouhej superstrat!! S LP byto bylo hned jiný. A ten Marshall dobrý, ale recto to není!
Stanley Glazoff

Tak to není o tom,že bych něco nenáviděl,prostě já na tom ten zvuk neumím nastavit.Ale viděl jsem hrát Smolskyho na recto,a zněl stejně jako s englem nebo marshallem,holt na tom tvrzení o pazourech něco bude😁Rammsteini jsou bývalí pankáči,takže hráli na šunty,pak když zbohatli,stejný zvuk udělali u na těch drahých věcech.Dimebag hrál taky na tranzistory,a mám ho radši než Zakka.Zvuk vulgar display of power je podle mně dodnes nepřekonaný.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Před pár dny jsem narazil na článek o kytaristovi Andy LaRocque, který hrál (a asi ještě hraje) s King Diamondem. Je to taková švédská malmsteenovská škola. Netušil jsem, že hrál i na nějakém albu Death s Chuckem Schuldinerem, a že tam taky (jako Schuldiner) používal Marshall Valvestate.
https://www.guitarworld.com/features/an ... -institute
vintager

Příspěvek od vintager »

Treba si aj uvedomit, ze sa hravalo na tom, co bolo dostupne. Mnohe dobove nahravky nie su vysnivany zvuk, ale znouzecnost. Ani si neviem predstavit, co by taky Jimi Hendrix robil, keby mal k dispozicii dnesny gear. Zase je aj otazne, ci by napr. album Svine od Majklacov v kvalitnom studiu nestratilo svoje caro, podobne aj mnohe 80s metal kapely.

Ta sucasna predprodukovanost vsetkeho mne osobne vadi.
Lefty Gibson Les Paul Custom Black Beauty 1973
Lefty Fender American Standard Stratocaster 2007
Lefty Charvel Pro-Mod San Dimas HH 2021
Lefty Harley Benton TE-62 DB LPB 2023
Lefty Sterling by MM stingray Ray4
Stanley Glazoff

No mně zase vadí ta předpojatost,Arakain natočil něco na ty pody,dnes je to amateřina,takže hráli amatérský?Vedle se řeší rockman,každé zařízení mělo své období,když budu dělat revival Stromboli,tak vyhodím mesu a pořídím si procesor,tak to prostě bylo,a ten zvuk k tomu patří,přes to vlak nejede.Kdyz tam budu předvádět zakkovy piskance,tak budu za debila,i kdybych si myslel,že jsem ředitel zeměkoule 😁
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Vintager: no majklovci měli zvuk docela dost do.ebaný studiem (kde to tehdy neuměli udělat - no já bych tehdy taky asi nevěděl) nicméně basák jel fakt těžké riffy, zvuk pěkně od podlahy... Hrál přes starýho (dneska už skoro kultovního) Japonce Acoustic. Tranzistor, ale na tu dobu ku.evský zvuk.
Napadlo by tě dneska to použít? Asi ne, že? Dneska už to nikdo nepamatuje. Já třeba už spoustu let miluju a používám Trace Elliot. Dokázal bych to napodobit? Napodobit (!) možná (!). Toď vše.
(Tedy asi ne, hraju jinak, tohle se musí hrnout trsátkem a musíš to mít v ruce).
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
vintager

Příspěvek od vintager »

Acoustic poznam, aj lampove komba a hlavy byvali na uzemi CS.

Ja si len z nejakeho interview pamatam, ze to nahravanie Svin bolo velmi expresne a hekticke.
Lefty Gibson Les Paul Custom Black Beauty 1973
Lefty Fender American Standard Stratocaster 2007
Lefty Charvel Pro-Mod San Dimas HH 2021
Lefty Harley Benton TE-62 DB LPB 2023
Lefty Sterling by MM stingray Ray4
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Jak píšeš: bylo to divoké a hektické. Celá ta doba. Ale.. Byla krásná, ne?
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Stanley Glazoff

Jo,to fakt,chlapi,byla,tou dobou jsem byl taky mladý krasny,a s hárem,ale to mi bylo 20,dnes je to skoro 50😁Změnila se doba,změnil jsem se i já,ale tu buzeraci od bolševiků si ještě furt pamatuju,takže tady Jožo,Dodo,kdokoliv,prostě ne,ať mají muziku sebelepší,můžou si koupit ty balalajky a odstěhovat se kam je srdce táhne.Kdo nechce válku,já taky ne,ale pak potáhnou na Němce,a kdo nechce,těm budou muslimové střílet do zad,to už tu bylo,takže to není žádná dezinformace
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Pawlik píše: 18.09.2025 19:26 Vintager: no majklovci měli zvuk docela dost do.ebaný studiem (kde to tehdy neuměli udělat - no já bych tehdy taky asi nevěděl) nicméně basák jel fakt těžké riffy, zvuk pěkně od podlahy... Hrál přes starýho (dneska už skoro kultovního) Japonce Acoustic. Tranzistor, ale na tu dobu ku.evský zvuk.
Napadlo by tě dneska to použít? Asi ne, že? Dneska už to nikdo nepamatuje. Já třeba už spoustu let miluju a používám Trace Elliot. Dokázal bych to napodobit? Napodobit (!) možná (!). Toď vše.
(Tedy asi ne, hraju jinak, tohle se musí hrnout trsátkem a musíš to mít v ruce).
Acoustic je USA firma, nikoliv Japan.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“