FUZZ ?

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
torst

Re: FUZZ ?

Příspěvek od torst »

Já všechny Fuzzy dělám HoSIovým způsobem, jen místo papíru mám plastovou destičku. Handwired.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
cid

Příspěvek od cid »

Torste a díry do plastu jsi dělal nebozezem, hřebíkem na prkýnku, nebo pájkou? Ono šlo vzít do kombinaček jehlu, nebo zavírací špendlík, nažhavit na plynu a díru pro součástky propálit, záleželo na materiálu (táta vrtačku neměl), jsem tady správně :mrgreen: Vzpomněl jsem si na staršího kolegu a ten když byl v učení, tak jim mistr říkal, že s kombinačkama a ču..kem dokážeš všechno. :mrgreen:
Koukám na YT rok 1967, první beatový festival, Karel Kahovec a skladba Poprava blond holky. Když to náhodou hráli v rádiu, na co to ten "sólák" hraje"?! :shock: , (ale to byli starší "kluci"), tohle chci :!: . Sousedovi tenkrát přijel bratranec až z Karlových Varů, měl vlasy dokonce až na límec, v zadní kapse velký hřeben s peněženkou, kalhoty do zvonu a holky se o nej mohly porvat, budil veřejné pohoršení, chuligán jeden. :mrgreen: Dnes jsme pokročili a máme Prague Pride a tím bych skončil :D
Naposledy upravil(a) cid dne 13.08.2025 6:09, celkem upraveno 1 x.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

cid píše: 12.08.2025 23:29 Torste a díry do plastu jsi dělal nebozezem, hřebíkem na prkýnku, nebo pájkou? Ono šlo vzít do kombinaček jehlu, nebo zavírací špendlík, nažhavit na plynu a díru pro součástky propálit, záleželo na materiálu...táta vrtačku neměl ... jsem tady správně :mrgreen: Vzpomněl jsem si na staršího kolegu a ten když byl v učení, tak jim mistr říkal, že s kombinačkama a ču..kem dokážeš všechno. :mrgreen:
Koukám na YT rok 1967, první beatový festival, Karel Kahovec a skladba Poprava blond holky. Když to náhodou hráli v rádiu, na co to ten "sólák" hraje"?! :shock: , (ale to byli starší "kluci"), tohle chci :!: . Sousedovi tenkrát přijel bratranec až z Karlových Varů, měl vlasy na límec, v zadní kapse velký hřeben s peněženkou, kalhoty do zvonu a holky se o nej mohly porvat, budil veřejné pohoršení, chuligán jeden. :mrgreen: Dnes jsme pokročili a máme Prague Pride a tím bych skončil :D
Francl si efekty i kytary prý sám stavěl, byl nejen moc šikovný kytarista.
cid

Příspěvek od cid »

Fořte, jak se ten šikula jmenoval netuším, ale věřím ti. Na videu z beatového festivalu mu to vynechává, on byl ještě "bustr", který byl udělaný na principu tzv. Schmittova klopného obvodu. Měl nádherný zvuk, ale nedozníval, měl dva stavy, buď hrál, nebo bylo ticho, asi ho použil. Citlivost se nastavovala potenciometrem a mám dojem, že kroutí potíkem nohou, jako když "típe vajgla" na podlaze, však on K.Kahovec po něm pokukuje :D
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

cid píše: 12.08.2025 23:29 Koukám na YT rok 1967, první beatový festival, Karel Kahovec a skladba Poprava blond holky. ...
Sakra chlapi, vkládejte sem ty videa, kdo to má furt na YouTube hledat :-D

cid píše: 13.08.2025 6:27 ... Na videu z beatového festivalu mu to vynechává...
... měl dva stavy, buď hrál, nebo bylo ticho ...
Jestli to byl na tom videu záměr nebo chyba, už se asi nedozvíme :-) Ale za mě to tam pasuje jak p***l na hrnec.

Tom Morello by záviděl :-)

torst

Příspěvek od torst »

"Torste a díry do plastu jsi dělal nebozezem, hřebíkem na prkýnku, nebo pájkou?"
Kružítkem nahřátým nad svíčkou. Mám takové plastové tabulky "Nevstupujte s otevřeným ohněm" a pod z měkkého plastu.
Na ukázku můj stavěný LPB-1 : https://www.rajce.idnes.cz/torst/album/eh-lpb-1
P.S.: Abych nebyl OT, zde jsou fota mého Pioneer Fuzzu, což je zřejmě úplně nejednodušší zkreslení jaké lze vytvořit (1 tranzistor). Přitom hraje úplně použitelně, zpívavě, plnokrevně!
https://www.rajce.idnes.cz/torst/album/ ... le-youtube

Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
cid

Příspěvek od cid »

Svíčka a kružítko, to je dokonalé, klobouk dolů, to jako fakt! Ať si mladí počtou, čím si prošli „dědkové“, aby mohli „hoblovat“. 8)
torst

Příspěvek od torst »

ale já to tak dělám dodnes. Ideální rychlovka. Pravda, delší dobu jsem nic nevyráběl, ale nějaké plány ještě jsou a toto je jistota.
torst

Příspěvek od torst »

https://equipboard.com/items/dod-fx52-classic-fuzz
Tohle je moje praprapradávná láska. Nikdy jsem ho pořádně neslyšel, nic moc konkrétního nevím, ale vysnil jsem si ho v ranných ´90 tých nad prospektem DOD, kterej jsem si odnes z nějaké hudební prodejny.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

K téhle řadě mám jistou antipatii. Nějak se nemůžu zbavit přesvědčení, že na těchto efektech měly největší cenu ty poctivé odlévané krabice. Které se ideálně hodily k zastavění nějakého domácího bastlu, po vyhození těch původních, zoufale nehrajících střev. Možná to bylo poplatné době, Marshall tehdy vyráběl řadu JCM 900 - a Valvestate :)
Prošlo mi jich rukama dost... Ovšem fakt je, že zrovna fuzz ne.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
torst

Příspěvek od torst »

bude to tak. Kamarád měl DOD Classic tube a už tehdy jsem poznal, že je to umělej, plastikovej zvuk. Ale měl jsem Delay/Sampler a ten byl parádní!
Fořt

Příspěvek od Fořt »

EHX's take on Tone Bender MK III s řadou zajímavých fíčurek:

Přijde mi to lepší, než klon od Behringera, na němž je druhá poloha nejspíš málo použitelná (zní to jako nějaký filter, jako "cocked wah"). EHX má těch možností víc, navíc je v menší krabičce (s docela povedeným designem). Na trhu, aspoň našem, EHX zatím asi není.
Edit: https://www.premierguitar.com/news/ehx- ... anium-fuzz
Street price 149 USD. To by za takovou elektrárnu nebylo až tak přehnané. Ale kdoví, na kolik se cena vyšplhá u nás...
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

kdo by chtěl zajímavou divočinku za dobré prachy, tak může Way Huge Atreides
https://hudebnibazar.cz/way-huge-atreides/ID708763/

ja už svůj mám https://www.frontman.cz/klenoty-pedalbo ... e-atreides

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

rotten77 píše: 3.10.2025 20:13
Myslím, že nejzábavnější část je volit nastavení dle telefonních čísel. Jinak celé video od Andertons je slušná psina.
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

wikxzen píše: 31.03.2026 8:10 BIG FUZZ CONSOLE by Dazatronyx
"Fuzz Factory" teď dostává trochu jiný rozměr :-D
torst

Příspěvek od torst »

Blázinec! Podle mého názoru je podstatou fuzzu jednoduchost a max. 2 ovladače - fuzz a volume.
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

„Na tom není nic složitého!“

Obrázek
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Není taková složitost kapánek kontraproduktivní? U spousty analogových obvodů z podobného vrhu (preampy, overdrive atd. ) "hrají" i takové drobnosti, jako je rozložení na desce, wiring... Když do toho nacpu hromadu potů, přepínačů a v konečném součtu snad metry vodičů navíc, tak sice možná získám bambilion možnosti, ale možná ztratím tu "živost", jak to bude chodit za rukou...
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“