Jaká je nejlepší el. kytara na metal do 10 000Kč

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
torst

Re: Jaká je nejlepší el. kytara na metal do 10 000Kč

Příspěvek od torst »

Mám tady typickou příhodu se Zakkem:
https://www.casopismuzikus.cz/clanky/po ... te-neznate
(zhruba v polovině)
"Pikantní je taky historka o nejmenovaném producentovi, jež Zakkovi v průběhu nahrávání nejmenovaného CD vzal z rukou kytaru, ukazoval mu, jak má co hrát, a stačil ještě podotknout: "Víš, dneska frčej jiný zvuky, měl bys dát stranou gibsona a hrát na telecastera..." a dál už následovalo Zakkovo brunátné: "Kruci, nevím, kdo seš, a nevim, co chceš, já jsem fucking Zakk, sem fucking Gibson a fucking Marshall Man, a jestli se ti to nelíbí, nemusim tu bejt, nemám zapotřebí poslouchat tyhle fucking kecy!""
Myslím, že to vystihuje ten rozdíl v představě metalovéhu svuku, tedy ten klasický, zakkovský "blues" metal vs. moderní, superstratovský, rectální.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

No ale řeč je o telecasteru, ne superstratu. Myslím, že ten producent měl na mysli nějakou metalovou alternativu, ne moderní metal hraný převážně na superstraty...
Jinak Zakk, jak se v tom odkazovaném článku i píše, je duší jižan, má blízko i ke country (viz ta zmínka o Ozzym zakázaném použití chicken picking).
https://www.youtube.com/watch?v=E83fRA1 ... rt_radio=1
https://www.youtube.com/watch?v=FSdkd3jfLhY&t=176s
Naposledy upravil(a) Fořt dne 23.09.2025 8:36, celkem upraveno 2 x.
torst

Příspěvek od torst »

Dobře, ale jde o to, že pro lidi jako Zakk je alternativa nemožná, oni trvají na té své klasice a to nové je jim cizí. Já to opravdu nekritizuju, zakkova hudba se mi líbí, ale je to prostě ten původní přístup vs. moderní přístup a ty se liší.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
starypard

Příspěvek od starypard »

Nejlepší el. kytara je vždy ta, na kterou zrovna hrajeme. Dnes jsem koupil svou devatenáctou a je to ta nejlevnější v mém životě. Myslím si, že si s ní dost pohraju. A je to další LP, přestože zde na foru budou dohledatelné mé hlášky o stratech ..... První LP jsem si koupil až v šedesáti letech .... a, kupodivu, nejenže se na to dá hrát, i to dělá radost.
torst

Příspěvek od torst »

pard: Ty hraješ metal?
vintager

Příspěvek od vintager »

Torste, ale ked uz toho Wylda tak forsirujes, nezabudaj, ze tie jeho nove prkna, na ktorych uz nejaky ten pondelok hra, maju este kratsiu menzuru ako Gibson.
Lefty Gibson Les Paul Custom Black Beauty 1973
Lefty Fender American Standard Stratocaster 2007
Lefty Charvel Pro-Mod San Dimas HH 2021
Lefty Harley Benton TE-62 DB LPB 2023
Lefty Sterling by MM stingray Ray4
torst

Příspěvek od torst »

Ale já ho neforsíruju, naopak, já v metalu tíhnu k těm superstratům s delší menzurou. Jen nechci padnout v podezření, že ten "old" metal nějak zavrhuji.
vintager

Příspěvek od vintager »

Je tam aj dalsia pravda, 80s metal bol hlavne o E standard pripadne Eb standard ladeni, lebo 1. tak najlepsie zneli dobove ampy a 2. frcal vtedy ten ostrejsi zvuk plus floydy. Tomu samozrejme lepsie sekundovali superstraty. Dalsi historicky fakt, v tom case boli lespauly jednoducho nemoderne tatkovske gitary :D
Lefty Gibson Les Paul Custom Black Beauty 1973
Lefty Fender American Standard Stratocaster 2007
Lefty Charvel Pro-Mod San Dimas HH 2021
Lefty Harley Benton TE-62 DB LPB 2023
Lefty Sterling by MM stingray Ray4
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“