Problém se ztvrdlýma strunama
Pravidla fóra
-
Davidos666
Problém se ztvrdlýma strunama
Zdravím
Na své kytaře se setkávám s tím, že struny se někdy chovají normálně – jde na nich dobře hrát, provádět bendy, vibrato a další techniky – a jindy jsou najednou úplně ztvrdlé, tuhné, a hraní na ně je nepříjemné až bolestivé pro prsty. Tento problém se objevuje hlavně na vyšších strunách a nejsem si jistý, zda je to způsobeno strunami, kytarou, jejími nastaveními, nebo něčím jiným. Můžete mi poradit, co by mohl být důvod tohoto problému a jak ho vyřešit ?
Děkuji
Na své kytaře se setkávám s tím, že struny se někdy chovají normálně – jde na nich dobře hrát, provádět bendy, vibrato a další techniky – a jindy jsou najednou úplně ztvrdlé, tuhné, a hraní na ně je nepříjemné až bolestivé pro prsty. Tento problém se objevuje hlavně na vyšších strunách a nejsem si jistý, zda je to způsobeno strunami, kytarou, jejími nastaveními, nebo něčím jiným. Můžete mi poradit, co by mohl být důvod tohoto problému a jak ho vyřešit ?
Děkuji
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 11.10.2025 20:46, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Přesunuto do správné sekce, přejmenováno.
Důvod: Přesunuto do správné sekce, přejmenováno.
- Ivan.ps
- Kontaktovat uživatele:
Re: Problém se ztvrdlýma strunama
Nebude skôr problém v nepravidelnom hraní? Ak sa dlhší čas nedostanem ku gitare, tak tiež mám pocit, že sa mi ťažšie hrá a viac ma bolia prsty,
-
Davidos666
Jo, máš pravdu, že hraju spíš méně – tak 2× týdně dohromady kolem 8 hodin. Ale přijde mi, že to nebude jen o prstech, protože někdy jdou bendy a vibrato úplně lehce, všechno reaguje normálně, a jindy jsou struny najednou fakt tvrdé a musím tlačit silou, až to bolí. Proto mi to přijde spíš jako nějaká změna v samotných strunách nebo v kytarovém nastavení než jen prstová ztuhlost.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Je nepravděpodobné, že by struny někdy byly tvrdší a jindy měkčí zcela nahodile. Nebude to spíše únava z nadměrného nepravidelného hraní? Jaká je kytara, jaká kobylka, atd? Nemůže se něco měnit spíše tam? Ve strunách to nebude, ale něco může ty struny ovlivňovat (pokud už tedy připustím, že to není rukama).
Mně se to stávalo na akustice, když jsem ji zanedbával a byl jsem v sešlosti střízlivý. Chtělo to na začátek dvě piva a už to tolik nebolelo.
Teď trochu vážně, když už jsem do toho začal bohužel šťourat, 8 hodin týdně není málo, to už by se měly na bříškách postupně udělat tvrdé mozoly a nemůže nic bolet? Kup tenčí struny a na všechny rady se vykašli, každý to máme jinak. Já jsem na dražší akustice, kde fabrika dává 012 a hraje to lépe, dal 011 a mám klid
.
Teď trochu vážně, když už jsem do toho začal bohužel šťourat, 8 hodin týdně není málo, to už by se měly na bříškách postupně udělat tvrdé mozoly a nemůže nic bolet? Kup tenčí struny a na všechny rady se vykašli, každý to máme jinak. Já jsem na dražší akustice, kde fabrika dává 012 a hraje to lépe, dal 011 a mám klid
-
Davidos666
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Pevná kobylka, takže tam nevidím možnost, aby něco ovlivňovalo tah strun. Bude to asi opravdu jen subjektivní pocit v důsledku nárazového cvičení, momentálního stavu unavenosti ruky a vnímání. Můžeš zkusit měkčí struny jak radí cid.
-
Davidos666
Ok děkuji. Nemohl by ještě být třeba problém s krkem ? Třeba jestli by to nechtělo nějak doladit.
Za mě ruce 
Nikdy jsem si nevytvořil klasické "kytarové mozoly", až teď na stará kolena mám mírně ztvrdlou kůži na špičkách prstů (jestli je to dáno nějak geneticky, nebo tím, že střídám kytary s basami a celkově v součtu hraju víc tu basu, která má struny sice více napnuté, ale zato tlustší, takže ten "měrný tlak" na kůží je nižší...), ovšem když cvičím opravdu denně, tak mám ty špičky prstů "znecitlivělé", prostě to nebolí.
Problém je, když nějaký den vynechám (snažím se, aby k tomu nedocházelo, ale občas se něco podělá a prostě svou povinnou dvojitou hodinku nestihnu), tak druhý den je lepší začít basou, protože ty tenké kytarové struny se "zařezávají" a docela to bolí. A je to fakt rukama, kromě toho, že to bolí, cítím i "ztuhlost" prstů. Ale je to těch prvních deset až patnáct minut.
Je zajímavé, že pocitově jsou třeba příjemnější a měkčí dvanáctky Thomastik JS-112 než jedenáctky Pyramid Gold medium special (ale to jsou obojí hlazenky). Roundy jedu EB Beefy slinky a holt to musím přetrpět
Nikdy jsem si nevytvořil klasické "kytarové mozoly", až teď na stará kolena mám mírně ztvrdlou kůži na špičkách prstů (jestli je to dáno nějak geneticky, nebo tím, že střídám kytary s basami a celkově v součtu hraju víc tu basu, která má struny sice více napnuté, ale zato tlustší, takže ten "měrný tlak" na kůží je nižší...), ovšem když cvičím opravdu denně, tak mám ty špičky prstů "znecitlivělé", prostě to nebolí.
Problém je, když nějaký den vynechám (snažím se, aby k tomu nedocházelo, ale občas se něco podělá a prostě svou povinnou dvojitou hodinku nestihnu), tak druhý den je lepší začít basou, protože ty tenké kytarové struny se "zařezávají" a docela to bolí. A je to fakt rukama, kromě toho, že to bolí, cítím i "ztuhlost" prstů. Ale je to těch prvních deset až patnáct minut.
Je zajímavé, že pocitově jsou třeba příjemnější a měkčí dvanáctky Thomastik JS-112 než jedenáctky Pyramid Gold medium special (ale to jsou obojí hlazenky). Roundy jedu EB Beefy slinky a holt to musím přetrpět
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Problém s krkem, kdyby reagoval třeba na vlhkost jako barometr a prohýbal se, by se projevil i rozladěním nástroje. Vyšší dohmat může znamenat pro bendování větší odpor strun.
Ale to zjistíš jednoduše, jestli se ti krk hýbe a jestli se mění dohmat, stačí jej změřit.
Ale to zjistíš jednoduše, jestli se ti krk hýbe a jestli se mění dohmat, stačí jej změřit.
-
Davidos666
Jako já už hraju skoro 4 roky... Zacalo se mi to objevovat ted poslednich 14dni... Ty struny, jsou fakt jako by je neco tahlo a i pri bendingu me to reze dost do prstu. Predtim jsem je mel proste nadherne volne... A jeste ton rychleji dozni nez predtim 
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
A 4 roky hraješ na stejné struny? Předpokládám, že snad ne. Každopádně struny vyměň a pak pozoruj, co to udělá.
-
Davidos666
Nee to nee... Struny menim tak jednou za tri mesice. A nedavno jsem je menil...
Za život jsem občas zažil nestandardní chování nějaké struny, byť to byla sada značky, kterou roky užívám. Přičítám to tomu, že - jednak běžně hrajeme na poněkud "low cost" věci, druhak - ani u toho nejlepšího není výroba standardní, prostě nějaká šarže ujede, třeba půl nebo jednodenní výroba. Ve výrobě strun, jaksi z principu, není možná výstupní zvuková kontrola. Buď mění strunu (což je nahovno, ona je pak jiná než zbytek) nebo celou sadu (což mi s**e, stojí to prachy). Většinou měním sadu.
Jinak, Thomastiky řady JS jsou opravdu pocitově měkčí a pohodlnější na hraní než obdobné tloušťky jiných značek, proto na ně hrajeme, že?
Mám je už na všech kytarách.
Jinak, Thomastiky řady JS jsou opravdu pocitově měkčí a pohodlnější na hraní než obdobné tloušťky jiných značek, proto na ně hrajeme, že?
Mám je už na všech kytarách.