Kapodastr

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
cara

Re: Kapodastr

Příspěvek od cara »

Prostá otázka: kapodastr Holoubek nebo kapodastr Ptáček? :) Na Déčko, samozřejmě.
cara

Příspěvek od cara »

Co si člověk sám... :D Kamarád mi půjčil kapodastr Holoubek, tak napíšu něco alespoň o něm.
20251028_201801-COLLAGE.jpg
Takže, váží 45 g a na horní straně gumičky jsem naměřil 52,5 mm. Holoubek píše, že vyrábí 50 a 53 mm, takže asi to bude ten 53 mm a půl milimetru je tolerance ruční výroby. Výsledkem je, že na Furchu s 45 mm nulákem se vejde do 6. pražce (včetně) a dál ne. Mechanicky je to velmi pěkné: šroub klouže v závitu hezky a celé se to dá velmi jemně nastavit. Nicméně, já tohle kapo používat nebudu, protože mám obavu, že by mi odřel krk kytary. Má všechny hrany docela ostré a posouvat jej po krku (a za nulák) je potřeba dělat opatrně a na to při hraní nemám čas. Kdyby byl můj vlastní, tak bych si ty hrany obrousil a vyleštil sám, ale na druhou stranu, proč si kupovat polotovar, že. Bylo by lepší, kdyby to Holoubek doladil, abychom si nemuseli kupovat kapo od číňana.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

cara píše: 28.10.2025 20:44 ... Kdyby byl můj vlastní, tak bych si ty hrany obrousil a vyleštil sám, ale na druhou stranu, proč si kupovat polotovar, že. Bylo by lepší, kdyby to Holoubek doladil, abychom si nemuseli kupovat kapo od číňana.
Mohu-li se zeptat: Jak jsi to vyřešil? Teď jsem hrál s klukem, co má Holoubka a ty hrany mi nepřipadaly tak hrozné, ale problém s 45mm Furcha trvá. Bohužel, kytaru s užším krkem jsme neměli po ruce, teoreticky by to asi bylo OK, další 3 kytary mám 43mm. Uzavřené kapo chci, teď jsem si ověřil, že funguje lépe, než jednostranné G7 (mám Performance gen. 1 i 2 a Newport), ale dávat +/- 3 litry za uzavřený Shubb nebo G7th se mi moc nechce.
cara

Příspěvek od cara »

Šířka by mi asi stačila, protože dál než na 5. pražci kapo nepotřebuju. Ale chápu, že někdo potřebuje až na 7, když třeba hraje Beatles.

Hrany jsem vyřešil maskovačkou, protože, jak jsem říkal, mám kapo půjčené a pilovat jej pilníkem nechci. Uznejte, že je to dost nedůstojné řešení.
cfef5207-3dcb-41a9-816d-f4ac14edcd43~1.jpg
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Elegance sama, ale důvod je jasný :). Napadá mě ještě třeba smršťovačka (?). Za 5. pražec, ne často, ale sem tam jdu. Asi zkusím Shubb F3.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Ráno vyzvednut balíček z kytar, Shubb F3. "Dvanáctkový" model bude asi pro většinu overkill. Spousta místa pro široký hmatník.

Foto 1: Furch (std 45mm) 1.p
IMG_4294.jpeg
Foto 2: Furch (std 45mm) 7.p
IMG_4295.jpeg
Parkování před nulákem v pohodě, použitelné i na kytaře s volutou. Před volutou už jsou hrany až na dřevě, což nerad vidím. I takhle je tam dost místa pro levou ruku:
IMG_4296.jpeg
IMG_4297.jpeg
Funkčně je to pecka! Lehký, nepřekáží (tolik jako jiné konstrukce), instalace o trochu pomalejší než otevřený G7th, ale při troše cviku je to tam hned napoprvé a ladění se ani nehne! Cena podle mě brutální, sehnal jsem ho s 30% slevou, 3 litry bych za něj nedal ani náhodou! 2090Kč je taky běs, ale dá se. Asi jsem vybral poslední kus, na eshopu kytary.cz už je teď jen zlatá verze za plnou palbu. Jinak jsem velmi spokojen a počkám si, až bude někde akce na F1. Nebo 50% sleva na G7th Heritage :wink:
starypard

Příspěvek od starypard »

Shubb kápo má neskutečnou výhodu tu, že jeho systém je jasný a takový, jak to říci, univerzální na všechny kytary. My jsme si, po seznámení se, to pro kapelu vyráběli sami. Před čtyřiceti pěti lety. A každý si to může, na míru své kytaře, vyrobit.
smelina

Příspěvek od smelina »

Shubb FineTune F3 je nejlepší capo na trhu pro normálního kytaristu...tj. nepotřebuju za hry posouvat ani nedělám částečné capo. A to jsem zkusil snad všechny výrobce. Poslední, co mi chybí k otestování je Elliott Capo, ale zatím nemám zbytečných skoro 10k, abych si ho mohl koupit.
Marek Rejhon OM
Jan Fišer 00 Nylon
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Došel jsem ke stejnému závěru.

Elliot v Evropě za 325€ je zhovadilost. V US se dá pořídit za 175$, což je na tamní poměry pořád raketa. Ale teď si ještě hraji s myšlenkou, že bych u Hofera zkusil objednat další ikonu, Paige. Mají jak základní model, tak verzi se segmenty, dělenými pro každou strunu za docela lidskou cenu. Čistě ze studijních důvodů :-).
smelina

Příspěvek od smelina »

Tak jestli ze studijních důvodů...to pak ano :-) Jinak mě ty Paige úplně neberou. Vypadá to na první pohled jako ty podkovy od Holoubka navíc s dalším levelem složitosti.
Marek Rejhon OM
Jan Fišer 00 Nylon
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

V šuplíku jsem našel už dost letitý výrobek, řekl bych tak 35 let. Velmi jednoduchá až primitivní konstrukce ale velmi spolehlivý. Udivilo mě že jsem ho viděl na kytaře F. Nedvěda, když nedávno dávali v TV nějaký pořad o něm. Na té krásné a drahé kytaře (Gibson?) jsem rozhodně nečekal výrobek, který v tu dobu stál možná stovku a vyráběla to nějaká malá česká firma.
Přílohy
20260213_193648.jpg
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Stenly67: není to G&W? Oni vyráběli víc typů, taky od nich mám pěkně archivní kousek, kopii Dunlop (nemůžu si pomoct, mi ten systém vyhovuje. Sice ho člověk seřídí na jednu konkrétní polohu, aby držel a nerozlaďoval a moc se s ním cestovat nahoru a dolů nedá, ale mi to stačí).
Teď je u kamaráda, který je skoro čistý akustikář, ale byl poučen, že nemá vyhazovat ten originální pytlík s návodem, na kterém je ještě Made in ČSFR :D
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

je to prastarý JAKL, pouzivam ho dodnes, ted napr. na sedmistrunku
https://kapodastry.heureka.cz/jakl-kapodastr/#prehled/
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

Tak on se ještě prodává, myslel jsem, že to už je historická záležitost? I ta cena je plus mínus asi stejná jak před těmi 30 lety.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

jenom doplnuju foto live, že prastarý JAKL kapodastr pořád používám....

Obrázek

Obrázek
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“