Floyd Rose & Tune o matic (TOM) - sustain
Pravidla fóra
Re: Floyd Rose & Tune o matic (TOM) - sustain
Floyd rose z titanu? Proč? Na toto mi přijde titan (respektive předpokládám slitinu Ti6Al4V běžně značenou jako Titan grade 5, čistý titan už je úplně mimo) úplně nevhodný.
Jak jsem psal, nemám s ním zkušenost. Ale proč si své FR spousta kytaristů vyměňuje? Asi to bude posun k lepšímu. A proč i orig. FR začal s titanem? FU-tone s ním experimentuje už několik let, možná jim ukázal cestu. Mě jen výměna bloku změnila zvuk a to k výrazně lepšímu. Myslím, že v konstrukci FR jsou ještě rezervy k vylepšení.
Obávám se, že šaškování s titanem je čistě reklamní tah, zkrátka titan prodává. Jinak na břity je úplně nevhodný protože je poměrně citlivý na vibrační opotřebení. Na blok mne napadá také spousta daleko vhodnějších materiálů.. Například co píšou ''tested in excess of 12,000 cycles with no measurable wear at the knife edges'' zdaleka neodpovídá mým zkušenostem (komentoval bych to slovy, že mají asi velice špatná měřidla), před podobnou koupí bych určitě pročetl i jen nožířské zkušenosti s titanem.. Nehledě na tu krásnu sumu za kterou se dá koupit profi kytara..
O mechanické vhodnosti se s Tebou nepřu, titan mám jen v hodinkách a v ruce. Víc o jeho kvalitách netuším. Jen jsem poukázal, že se hodně kytaristů k tuningu odhodlalo a chválí ho. Jeden můj známý v Německu taky sedla vyměnil a je spokojený. FU-tone břity určitě z titanu nemá.
Trošku oživim téma skoro po 10 letech
Trochu se mi nahromadily kytary, tak jsem se rozhod udělat redukci, tak jsem uspořádal velkej test. Zase mi ta pevná kobylka funguje i na rychlý tlumený osminy líp, než bloknutej Floyd. Zvuk s TOM řízne a má i tělo. FR je při tlumení dost ořezaný hlavně na basech (nebo možná středech) a víc cinká, ale tolik netlačí. Má někdo taky takový zkušenosti, nebo tip kdy bloknutej FR by se moh tý pevný kobylce pžiblížit, kdyby se tam použilo něco o čem nevim? 
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Není co řešit. Z principu to ani jinak být nemůže. Pokud je něco pevně spojeno s korpusem a struny jsou o to opřené, jde už jen a jen o materiál, z kterého to jest. Pokud je něco plovoucí a potkává se to s korpusem jen na dvou břitech, zvuk musí být jiný.
Blokovat jakékoliv plovoucí tremolo je úchylné a je lepší si pořídit kytaru s pevnou kobylou či struníkem.
Jde o stejný problém, který měl Les Paul s dutými kytarami. Údajně je plnil bordelem nebo dokonce sádrou.
Nelze mít dutou kytaru s vlastnostmi masivní, nelze mít kytaru s plovoucím tremolem s vlastnostmi pevného styku strun s tělem, nelze mít kytaru se zavěšeným struníkem s vlastnostmi kytary se struníkem pevně přišroubovaným nebo přilepeným.
Celé to je o vlhkém snu a neporozumění (spíše odmítání) věci.
Neříkám, že jsi to zrovna ty, ale spousta lidí nějak nechápe, furt, po desítkách let, že na elektrické kytaře hraje především korpus a krk. A kobyla a struník. Pokud si někdo pořídí snímače takové (a seřídí ji tak), že tam hrají jen snímače, ať si pořídí koště.
Blokovat jakékoliv plovoucí tremolo je úchylné a je lepší si pořídit kytaru s pevnou kobylou či struníkem.
Jde o stejný problém, který měl Les Paul s dutými kytarami. Údajně je plnil bordelem nebo dokonce sádrou.
Nelze mít dutou kytaru s vlastnostmi masivní, nelze mít kytaru s plovoucím tremolem s vlastnostmi pevného styku strun s tělem, nelze mít kytaru se zavěšeným struníkem s vlastnostmi kytary se struníkem pevně přišroubovaným nebo přilepeným.
Celé to je o vlhkém snu a neporozumění (spíše odmítání) věci.
Neříkám, že jsi to zrovna ty, ale spousta lidí nějak nechápe, furt, po desítkách let, že na elektrické kytaře hraje především korpus a krk. A kobyla a struník. Pokud si někdo pořídí snímače takové (a seřídí ji tak), že tam hrají jen snímače, ať si pořídí koště.
Vytlum si pružiny Floyda.
Richard Kruspe hraje zásadně na kytary s FR, i když nepákuje, ale pro jeho dždž je to nezbytné. Jinej přísahá na TOM. A tak pořád dokola.
Richard Kruspe hraje zásadně na kytary s FR, i když nepákuje, ale pro jeho dždž je to nezbytné. Jinej přísahá na TOM. A tak pořád dokola.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Po dnešním menším testu je závěr jasnej. TOM zní o trochu plnějš, než bloklej floyd. Nejlepší výsledek byl ale stejně s bloknutym floydem na kytaře s kratší menzurou. TOM s krátkou menzurou k dispozici se stejným snímačem nemám 
Jelikož i dvě stejné kytary ze stejných materiálů a se stejnou výbavou hrajou jinak, řešit, jestli je toto či ono lepší, je podle mě nanic. Prostě buď kytara hraje pro mě dobře nebo ne. Jsem schopen její charakteristiku využít či ne. Vše ostatní je podružné....
Měl jsem dvě stejný kytary a stejně opravdu hrály. Ono je docela peklo seřídit je na chlup stejně. A to seřízení hlavně dohmatu a na milimetr přesně snímačů je taky docela hodinářská práce. Hlavně jistou podobnost v dlouhý menzuře slyšim pořád. To samý platí pro tu krátkou. Stejnej charakteristickej rys.
Ještě jenom přidám ukázku, aby každej věděl o jakym rozdílu se bavíme. Odlišnosti kytar jsou kromě kobylky ještě samotný dřevo:
FR - mahagon s průchozim krkem
TOM - lípa se šroubovanym javorovym krkem a strunama skrz tělo.
Plus díky odlišný kobylce je rozdíl i mezi celkovym nastavenim kytary.
FR - mahagon s průchozim krkem
TOM - lípa se šroubovanym javorovym krkem a strunama skrz tělo.
Plus díky odlišný kobylce je rozdíl i mezi celkovym nastavenim kytary.