Kde si viděl AAA? Na těch barevných kytarách jsou "A" dřeva tj. v podstatě z určitého hlediska odpad, který se tam celkem hodí. Akorát tomu jaksi neodpovídá cenovka.DeReUm píše: 20.12.2025 11:37 Jaký smysl dává použít na vrchní desku AAA rezonanční dřevo a pak to přestříkat barvou? Pokud nebudu řešit otázku ne/vkusu, tak tohle dává smysl jen v tom případě, že se výrobce snaží zakrýt nekvalitní materiál a tak ušetřit na nákladech. To samé platí pro sunburst. To je většinou také jen snaha o zamaskování méně kvalitní práce. Z mého pohledu je to od Furchů krok špatným směrem, ale je možné, že se jim to vyplatí a bude to pro ně úspěch.
Furch vaše poznatky a názory
Pravidla fóra
Re: Furch vaše poznatky a názory
Marek Rejhon OM
Jan Fišer 00 Nylon
Jan Fišer 00 Nylon
Dreadnought kytara je konstruovaná na silnější struny, to je prostě fakt, žádné "možná".Čárls píše: 18.12.2025 21:45 Čavli možná ano možná ne |Já prostě mám se silnějšíma strunama problém ...
Ne nadarmo když koupíš nový Martin nebo Taylor, budou na něm .013 (medium).
Já sám ze zdravotních důvodů přešel ze .013 na .012 (někdy 12-56), .011 už jsou bída, a .010 už to prostě nevybudí. Na tak slabé struny jsou jiné kytary.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Jsou to normální Blue plus, určitě žádný odpad. Nakonec dřevo se dá celkem snadno prohlédnout zevnitř.smelina píše: 20.12.2025 20:27 Kde si viděl AAA? Na těch barevných kytarách jsou "A" dřeva tj. v podstatě z určitého hlediska odpad, který se tam celkem hodí. Akorát tomu jaksi neodpovídá cenovka.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
No, viděl, pod barvou neviděl, ale mluví o tom ve třinácté minutě videa. Podle barev mají přiřazené kvality dřeva, pro fialku A, pak to jsou AA a pro červenku AAA.smelina píše: 20.12.2025 20:27 Kde si viděl AAA? Na těch barevných kytarách jsou "A" dřeva tj. v podstatě z určitého hlediska odpad, který se tam celkem hodí. Akorát tomu jaksi neodpovídá cenovka.
Je klidně možné, že to tak dělají a vezmou AAA top a stříknou to červenou barvu, ale to mi prostě jde proti srsti. Vzít pěkný dřevo a dát mu vzhled hnusného plastu ?
To je divný, ne? Na webu to mají všechno označené jako A. Ceny jsou navíc stejné pro všechny barvy, tak bych čekal stejný dřeva. Takže, kde je pravda?DeReUm píše: 20.12.2025 21:23 No, viděl, pod barvou neviděl, ale mluví o tom ve třinácté minutě videa. Podle barev mají přiřazené kvality dřeva, pro fialku A, pak to jsou AA a pro červenku AAA.
Marek Rejhon OM
Jan Fišer 00 Nylon
Jan Fišer 00 Nylon
No tady musíš rozlišit a pochopit kontext...DeReUm píše: 20.12.2025 21:23No, viděl, pod barvou neviděl, ale mluví o tom ve třinácté minutě videa. Podle barev mají přiřazené kvality dřeva, pro fialku A, pak to jsou AA a pro červenku AAA.smelina píše: 20.12.2025 20:27 Kde si viděl AAA? Na těch barevných kytarách jsou "A" dřeva tj. v podstatě z určitého hlediska odpad, který se tam celkem hodí. Akorát tomu jaksi neodpovídá cenovka.
Je klidně možné, že to tak dělají a vezmou AAA top a stříknou to červenou barvu, ale to mi prostě jde proti srsti. Vzít pěkný dřevo a dát mu vzhled hnusného plastu ?
Barevná řada - u Furcha rozuměno typ kytary z hlediska vyššího levelu dřeva, vykládání, ozdob, vyšších cen...
Tzn řada Violet, Blue, Green, Orange, Red, Rainbow - dříve používal číselné označení (20, 21, 22, 23,... 30, 31,... 40, 41,...)
Barevný lak povrchu desky se mění akorát u nové řady Spectra Plus - a jedná se pouze o barevné provedení, nikoliv úroveň "výbavy" kytar. Ta by měla být pouze smrk Engelmann / mahagon nebo Engelmann/palisandr.
(Mě osobně se to moc nelíbí, ale to proto, že jsem konzerva a snesu u akustik maximálně sunburst.)
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
---------------
Aha, tak to je ono, já to chápal v kontextu toho videa, tedy představení jejich barvou přestříkaných kytar, ne jejich barevně označených řad.guitar.zl píše: 21.12.2025 7:56 No tady musíš rozlišit a pochopit kontext...
Barevná řada - u Furcha rozuměno typ kytary z hlediska vyššího levelu dřeva, vykládání, ozdob, vyšších cen...
Tzn řada Violet, Blue, Green, Orange, Red, Rainbow - dříve používal číselné označení (20, 21, 22, 23,... 30, 31,... 40, 41,...)
Barevný lak povrchu desky se mění akorát u nové řady Spectra Plus - a jedná se pouze o barevné provedení, nikoliv úroveň "výbavy" kytar. Ta by měla být pouze smrk Engelmann / mahagon nebo Engelmann/palisandr.
(Mě osobně se to moc nelíbí, ale to proto, že jsem konzerva a snesu u akustik maximálně sunburst.)
Teď to dává mnohem větší smysl. Pokud si to tedy přeložíme, tak použití "A grade" topů je vlastně použití té nejnižší kvality dřeva. To pod barvou smysl dává, protože třídění dřev je vizuální záležitost a nemá smysl použít drahou třídu dřeva, když se to stejně schová pod barvou. Zároveň to pod lakem ničemu nevadí, protože A materiál je z akustického hlediska dobře použitelný a kytara z něj může hrát i lépe, než jiná z AAA . Navíc na to třídění neexistuje žádná norma a každý výrobce/prodejce si ty třídy rozděluje podle sebe. Do A třídy pod lak se tedy v klidu schová třeba B, nebo i C. Nevím jak Furch získává dřevo, ale pokud si ho nakupuje v hotových přířezech, tak tímhle krokem ušetří spoustu peněz a pokud ho získává v kulatině, tak zase extrémně zvýší výtěžnost materiálu.
"áčkování" je vicemene jenom vizuálně/marketingová zalezitost dřevařsko/nábytkářského průmyslu
se samotnou zvukovou kvalitou má souvislost jenom minimální a při interview přímo Petr Furch komentoval, že samozřejmě umí udělat skvělou kytaru i ze "škaredého" dřeva, ...ale zákazníci by ji nechtěli
a zrovna rezonancni lak, je jedna z hlavních předností/inovací Furcha a mluvili o tom všude možně zatím asi jenom tisíckrát...
že by si jeden ze svých hlavních prodejních argumentů zkazili nějakou dementní barvou, kterou vlastně "nikdo" nechce?
Klidně Furchovi napište a poraďte mu, oni se tomuhle zákaznickému feedbacku opravdu věnují
https://www.frontman.cz/petr-furch-v-us ... ky-procent
se samotnou zvukovou kvalitou má souvislost jenom minimální a při interview přímo Petr Furch komentoval, že samozřejmě umí udělat skvělou kytaru i ze "škaredého" dřeva, ...ale zákazníci by ji nechtěli
a zrovna rezonancni lak, je jedna z hlavních předností/inovací Furcha a mluvili o tom všude možně zatím asi jenom tisíckrát...
že by si jeden ze svých hlavních prodejních argumentů zkazili nějakou dementní barvou, kterou vlastně "nikdo" nechce?
Klidně Furchovi napište a poraďte mu, oni se tomuhle zákaznickému feedbacku opravdu věnují
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Myslím, že tebou uvedená citace to vysvětluje přesně. Je možné udělat dobrou kytaru ze škaredého (levného) dřeva, ale zákazníci by to nekupovali. Proto se to ošklivé dřevo přestříká a tím se to zakryje. Naprosto jasná volba u kytary za 2 000,-Kč. Jestli je to dobrá volba u kytary za 40k, to nevím. Já bych si takovou kytaru nekoupil, ale asi pro to nějaká cílová skupina zákazníků existuje.hyenik píše: 21.12.2025 12:40 "áčkování" je vicemene jenom vizuálně/marketingová zalezitost dřevařsko/nábytkářského průmyslu![]()
Co se týká laku, tak nemusí jít o "dementní barvu" On to v podstatě může být úplně stejný lak, jen doplněný o pigmenty. Pojivová báze může být stejná, vlastnosti hodně podobné. Jen u pigmentovaného laku musíš dát silnější vrstvu z důvodu dostatečné kryvosti. Nemyslím si, že v kvalitě laku bude napříč předními výrobci kytar nějaký podstatný rozdíl. Všichni řeší rychlost aplikace, takže je to vede k UV lakům, všichni řeší nutnost tenké vrstvy jak z akustického, tak i z ekonomického hlediska a řeší i ekologii, takže omezují těkavá rozpouštědla. Tady je UV polyesterák s reaktivními ředidly logická volba. Některý výrobce laků ti na požádání udělá úpravu receptury pro lak tvrdší (když budeš chtít větší odolnost a zvýrazněné výšky), nebo měkčí, když budeš preferovat teplejší zvuk s větším zastoupením basů. Dokonce toho nemusíš kupovat cisternu, ale třeba jen 50l soudek. Nabídka laků na trhu je obrovská a zvukové rozdíly drtivá většina lidí nepozná. Podobě jako u tříd dřeva bych za superlaky hledal především marketing.
Naposledy upravil(a) DeReUm dne 21.12.2025 17:56, celkem upraveno 1 x.
Zase mi přijde, že úplně nedobře tomu rozumíš...DeReUm píše: 21.12.2025 17:54Myslím, že tebou uvedená citace to vysvětluje přesně. Je možné udělat dobrou kytaru ze škaredého (levného) dřeva, ale zákazníci by to nekupovali. Proto se to ošklivé dřevo přestříká a tím se to zakryje. Naprosto jasná volba u kytary za 2 000,-Kč. Jestli je to dobrá volba u kytary za 40k, to nevím. Já bych si takovou kytaru nekoupil, ale asi pro to nějaká cílová skupina zákazníků existuje.hyenik píše: 21.12.2025 12:40 "áčkování" je vicemene jenom vizuálně/marketingová zalezitost dřevařsko/nábytkářského průmyslu![]()
Co se týká laku, tak nemusí jít o "dementní barvu" On to v podstatě může být úplně stejný lak, jen doplněný o pigmenty. Pojivová báze může být stejná, vlastnosti hodně podobné. Jen u pigmentovaného laku musíš dát silnější vrstvu z důvodu dostatečné kryvosti. Nemyslím si, že v kvalitě laku bude napříč předními výrobci kytar nějaký podstatný rozdíl. Všichni řeší rychlost aplikace, takže je to vede k UV lakům, všichni řeší nutnost tenké vrstvy jak z akustického, tak i z ekonomického hlediska a řeší i ekologii, takže omezují těkavá rozpouštědla. Tady je UV polyesterák s reaktivními ředidly logická volba. Některý výrobce laků ti na požádání udělá úpravu receptury pro lak tvrdší (když budeš chtít větší odolnost a zvýrazněné výšky), nebo měkčí, když budeš preferovat teplejší zvuk s větším zastoupením basů. Dokonce toho nemusíš kupovat cisternu, ale třeba jen 50l soudek. Nabídka laků na trhu je obrovská a zvukové rozdíly drtivá většina lidí nepozná. Podobě jako u tříd dřeva bych za superlaky hledal především marketing.
1) u Furcha nikdy nedostaneš kytaru ze "škaredého (levného) dřeva". Jsem jejich zákazníkem už přes 20let a rukama mi prošlo desítky kusů. To že některý kus špatným zacházením či (ne)údržbou ohluchnul nebo byl mechanicky poničen ale neznamená, že bych někdy zaznamenal použití špatného materiálu dřeva! Pokud zmiňuješ, že "A grade topy" jsou z té "nejnižší kvality dřeva" - tak věz, že 99% asijských firem na takovou "nejnižší kvalitu" ani nedosáhne!! Jinými slovy u Furcha si nedovolí použít špatné dřevo.
2) použití barvy na přední desku je pouze u jedné z modelových řad - neříkejme tomu tedy "barevný lak". Spolu s takovou speciální modelovou řadou souvisí použití i ostatních komponent, které dohromady najdeš jen v této řadě.
3) zrovna laky u fy Furch jsou na excelentní úrovni. Málokterá ze světových značek tak kvalitní laky používá (možná tak maximálně Gibson, Martin, Guild...). Ale tebou popsané "postupy" či druhy jsou opravdu úroveň asijských produkcí...
---------------
---------------
---------------
1) Tak ta škaredost a levnost dřeva je samozřejmě relativní záležitost. Áčkové rezonanční dřevo je docela pěkné a většinu lidí nebude pobuřovat ani pod čirým lakem. Ta relativita spočívá v tom, že "A" je i vizuálně naprosto v pohodě na kytaře za 10k. Na kytaře za 40k, nebo za 100k už mi to nepřijde odpovídající i když zvukově by to stále vyhovovalo. Tam čekám minimálně AAA, ale u kytar nad 100k spíš nějaké to Master, Exhibition, Exclusive atd. Pod barvou zase čekám C, nebo B, protože pod barvu to stačí. Ani v jednom případě bych to nenazval špatným dřevem. Levným bych to nazval určitě, protože v kusovce budou cenové relace asi tak 200kč/ks u B/C, kdežto v AAA to bude 2000kč/ks a v master grade 5000kč/ks. Při odběrech jaké má Furch to bude podstatně méně, ale ty poměry zhruba zůstanou. Schovat pod barvu esteticky nevyhovující dřevo je celkem logická optimalizace nákladů na materiál.guitar.zl píše: 21.12.2025 18:55 Zase mi přijde, že úplně nedobře tomu rozumíš...
1) u Furcha nikdy nedostaneš kytaru ze "škaredého (levného) dřeva". Jsem jejich zákazníkem už přes 20let a rukama mi prošlo desítky kusů. To že některý kus špatným zacházením či (ne)údržbou ohluchnul nebo byl mechanicky poničen ale neznamená, že bych někdy zaznamenal použití špatného materiálu dřeva! Pokud zmiňuješ, že "A grade topy" jsou z té "nejnižší kvality dřeva" - tak věz, že 99% asijských firem na takovou "nejnižší kvalitu" ani nedosáhne!! Jinými slovy u Furcha si nedovolí použít špatné dřevo.
2) použití barvy na přední desku je pouze u jedné z modelových řad - neříkejme tomu tedy "barevný lak". Spolu s takovou speciální modelovou řadou souvisí použití i ostatních komponent, které dohromady najdeš jen v této řadě.
3) zrovna laky u fy Furch jsou na excelentní úrovni. Málokterá ze světových značek tak kvalitní laky používá (možná tak maximálně Gibson, Martin, Guild...). Ale tebou popsané "postupy" či druhy jsou opravdu úroveň asijských produkcí...
2) Ano, to dává smysl. Udělat takovou řadu jako doplnění sortimentu může rozšířit počet zájemců. To je naprosto v pořádku, jen se mezi ty zájemce nezařadím.
3) Nedokážu posoudit, žádné objektivní srovnání asi nikdo neudělal a hodnotit to na základě marketingových prohlášení si netroufám. Co si troufnu tvrdit je to, že kvalitní laky od mnoha světových výrobců jsou dnes na excelentní úrovni a při slepém poslechovém testu by rozdíl zřejmě nepoznal vůbec nikdo. To už bude mnohem větší rozdíl dělat technologický postup a s tím související tloušťka laku.
O jakých asijských druzích a postupeš píšeš, netuším.
Nechápu o čem tady polemizujete.
Když sám Furch říká, že barevné kytary jsou kolorovaný Blue Plus, tak je snad vše jasné, ne?
Znamená to Blue s leštěnou přední deskou, a k tomu barevná úprava.
Co na tom dál chcete hledat?
Když sám Furch říká, že barevné kytary jsou kolorovaný Blue Plus, tak je snad vše jasné, ne?
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Ale, to vzniklo z mého omylu, kdy jsem z propagačního videa chybně pochopil, že ty nabarvené kytary mají top z A až AAA podle barvy. Jenže to se netýkalo barevných kytar, ale barevných řad. Prostě mi nedávalo žádný smysl použít AAA top a schovat ho pod barvu, Nakonec se ukázalo, že tak kvalitní dřevo Furch na barevné kytary nepoužívá, tak už mi to začalo dávat větší smysl. S tímhle šíleným barevným značením bude ještě spousta zmatků.Čavli píše: 21.12.2025 20:20 Nechápu o čem tady polemizujete.
Myslí, že jednoho takového zmatku se právě účastníš i ty, protože píšeš, že to je kolorovaná Blue řada. Blue řada by měla být s AA topem, ale ta barvou nastříkaná řada je s A topem? Nebo je to ještě jinak?
Blue Plus je pozicování (kvalitativní ekvivalent, a Plus je lesklý TOP) těch kytar v rámci produkce Furch. Blue plus se s Engelmanem vůbec nedělá, takže nějaký A AA AAA vůbec nedává smysl.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Zůstanu o toho, že pod barvu pravděpodobně používají to nejošklivější dřevo (tedy to co se označuje jako A, možná i B, nebo C), protože tam se schová cokoliv. Jejich výrobní postupy jsou zřejmě dobré (myšleno z pohledu "voicingu" topu), takže z toho udělají dobrou kytaru a daří se jim udržet konzistentní kvalitu. Zákazníka kvalitativní třída dřeva topu tedy nemusí zajímat. Vzhledové vady pod barvou nejdou vidět a hrát to bude dobře.Čavli píše: 22.12.2025 23:21 Blue Plus je pozicování (kvalitativní ekvivalent, a Plus je lesklý TOP) těch kytar v rámci produkce Furch. Blue plus se s Engelmanem vůbec nedělá, takže nějaký A AA AAA vůbec nedává smysl.
Máš pravdu, pro zákazníka zde A, AA, AAA nedává smysl. Smysl to dává pro výrobce, protože může použít levnější materiál. Tím bych to uzavřel, už k tomu asi bylo řečeno vše.
- Michnov
- Kontaktovat uživatele:
Ta barva je ale průhledná, teoreticky by mohly být vady jen pod tou černou. Podle mě to ani náhodou nevzniklo proto, aby se udal horší materiál.
Aby to náhodou někdo neznalý nebral jako validní informaci:
Ne, Furch opravdu nepoužívá barvy proto, aby schoval nejošklivější dřevo.
Jsou to pouze nepodložené domněnky od člověka, který si o tom nezjistil ani ty nejzákladnější informace.
Byl na to slušně upozorněn několika lidmi, ale pořád si mele svou...
Ne, Furch opravdu nepoužívá barvy proto, aby schoval nejošklivější dřevo.
Jsou to pouze nepodložené domněnky od člověka, který si o tom nezjistil ani ty nejzákladnější informace.
Byl na to slušně upozorněn několika lidmi, ale pořád si mele svou...
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
hyenik: Z kategorií A, AA, AAA je Ačko prostě nejošklivější, proto je také nejlevnější. Proto se také A požije pod barvu a pod lak dáš AAA. Nevím co na tom je nejasného. Není na tom nic špatného, je to naprosto logický postup, který je daný eknomickou stránkou věci. Není to nepodložená doměnka, je to fakt. Naopak jsem byl mimo s tím, když jsem z videa špatně pochopil, že pod barvu dávají AAA, což se zde vysvětlilo a už víme, že AAA pod barvu nedávají.
Michnov: Do A ti spadne materiál třeba z toho důvodu, že má nějaké barevné nedokonalosti, které se schovají i pod lehce zbarveným lakem, natož pod barvou. Jinak to Ačko může být úplně v pohodě a nic nebrání jeho použití..
Michnov: Do A ti spadne materiál třeba z toho důvodu, že má nějaké barevné nedokonalosti, které se schovají i pod lehce zbarveným lakem, natož pod barvou. Jinak to Ačko může být úplně v pohodě a nic nebrání jeho použití..
Když říkáš, že to je fakt, tak tvrdíš, že Furch zakrývá barvou dřevo horší kategorie. To je dost odvážné tvrzení pro které musíš mít důkazy, pokud za a) nechceš být za kreténa nebo za b) nechceš čelit žalobě pro pomluvu. Pokud tím máš na mysli obecné postupy u jiných výrobců xy, je to v téhle diskusi zcela nemístný a zbytečný blábol. Takže z toho příspěvku je jediný fakt, že jsi mimo.DeReUm píše: 23.12.2025 19:06 hyenik: Z kategorií A, AA, AAA je Ačko prostě nejošklivější, proto je také nejlevnější. Proto se také A požije pod barvu a pod lak dáš AAA. Nevím co na tom je nejasného. Není na tom nic špatného, je to naprosto logický postup, který je daný eknomickou stránkou věci. Není to nepodložená doměnka, je to fakt. Naopak jsem byl mimo s tím, když jsem z videa špatně pochopil, že pod barvu dávají AAA, což se zde vysvětlilo a už víme, že AAA pod barvu nedávají.
HoSI: Stačí jako důkaz informace uvedené na webu Furch? To je jediný zdroj ze kterého čerpám. A tedy + to jejich video zde.