Narazil jsem na takovou zajímavost z minulého tisíciletí. Tape Bow Violin, tedy housle se smyčcem vybaveným magnetofonovou páskou. Pro představu o tom jak to funguje a jak to zní třeba zde:
https://www.youtube.com/shorts/SheZoo-v ... ture=share
Na rok 1977 to byl průkopnický počin. Je zajímavé, že navzdory úspěchu Laurie Anderson s tímto nástrojem a až primitivnímu technickému provedení se to nedočkalo žádného většího rozšíření. Znáte nějaké další umělce používající Tape Bow Violin? Neexperimentoval s tím někdo?
Cvilku jsem o tom přemýšlel. Ten nástroj by se dal posunout na vyšší technickou úroveň a zároveň by získal spoustu nových možností. Pokud by se místo audio nahrávky na magnetofonové pásce použila magnetofonová páska s informací o absolutní pozici (zapsaný digitální kód), tak tím půjdou přehrávat uložené samply obdobně jako u původního nástroje. Pokud by se magnetofonová hlava na houslích doplnila ještě o optical flow sensor, tak z toho vznikne velice precizní smyčcový ovladač pro absolutní pozici, rychlost a směr (velká citlivost na jemné pohyby i chvění, přesnost polohy, přesná rychlost/zrychlení, nízká latence). Doplnit to o snímač síly pro informaci o přítlaku a 3 osé akcelerometry v "houslích" a "smyčci", tak je z toho poměrně sofistikovaný ovladač nejen pro přehrávání samplů, ale i pro řízení matematických zvukových modelů.
Zatím jsem napsal program pro vytvoření kódu s absolutní pozicí (Gray, Manchester, CRC, SYNC) a k němu dekodér, který dekóduje polohu při čtení z libovolného směru, chytne se na SYNC značku, takže ho nerozhodí ani čtení začínající uvnitř bloku, nebo nedokončený blok. Vedle CRC kontroly tam mám i kontrolu, zda následující blok obsahuje očekávanou polohu (další ochrana před chybným čtením polohy). Tohle mi zatím funguje v počítači. Musím někde vyhrabat starý magnetofon a naprogramovat mikrokontrolér pro skutečný zápis dat na pásku a na čtení dat z pásky. Nějaké housle, smyčec, magnetofonovou hlavu a zřejmě i vibrační reproduktor pro montáž na rezonanční desku houslí..... Zdá se, že tohle by mohl být docela zábavný projekt. Kdyby to chtěl někdo dotáhnout do konce a udělat k tomu matematické modely nástrojů, tak už by z toho vznikl docela seriózní hudební nástroj.
Tape Bow Violin
Pravidla fóra
Re: Tape Bow Violin
No dobře, ale nějak mi v tom projektu chybí, jak se bude určovat výška tónu.
vasekh: To jsem zatím neřešil. Zatím jsem ve fázi "proof of concept" zaměřené na digitální smyčec jako zdroj dat pro přehrávání uloženého digitálního samplu. Tedy v podstatě na to samé jako používala Laurie Anderson, jen s tím rozdílem, že samplů si můžu do paměti uložit libovolný počet a pak je používat. Nebylo by nutné používat hromadu smyčců vždy s jednou krátkou analogovou nahrávkou. Zatím se tam nechystám přidat ani snímače tlaku a akcelerometry, nejprve chci vyzkoušet to absolutní odměřování polohy na smyčci. Cíl je rozlišení kolem 0,1mm a latence pod 10 ms.
No a ta výška tónu, na to je volná druhá ruka
No a ta výška tónu, na to je volná druhá ruka
Napadla mě taková kravina... stejně je to celý taková dost okrajová záležitost, tak jestli to neudělat vyloženě jako úlet a místo pseudo hudebního nástroje to nepojmout třeba jako pilu nebo tak něco.
vasekh: To už je celkem jedno. Rozměry toho snímače nebudou moc velké, takže to půjde zabudovat v podstatě kamkoliv. Pokud by se měl využívat vibrační reproduktor přímo v nástroji, tak zrovna pila by mohla fungovat docela dobře. Navíc na pilu by se dal nalepit tenzometr snímající prohnutí pily, což by mohlo ovlivňovat výšku tónu. Asi jo, na digitální pilu by to použít šlo. Celé je to myšleno jen jako takový projektík na blbnutí, takže fantazii se meze nekladou.
Nebo úplně bezkontaktně, třeba na základě kapacitní vazby (jako například theremin)...
Okamžitý nápad, prosím nekamenovat
Okamžitý nápad, prosím nekamenovat
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.